Skip to content

Vasemmiston kriisi – kyse ei ole johtajista vaan asioista

tammikuu 11, 2015

Helsingin Sanomien kolumnissa Yrjö Rautio kirjoittaa vasemmiston kriisistä Euroopassa, erityisesti EU:ssa. Erityisesti Euroalueella vasemmisto on muutamaa poikkeusta lukuun ottamatta poikkeuksellisen avutonta. Vaikka Rautio pitkälti jauhaa johtajista, niin on hän mielestäni oikeassa penätessään vasemmistoaatteen uudistamista. Tosin tyypillisen tapaansa Rautio kirjoittaa aina talousasioita sivutessaan täydellistä puutaheinää, mutta sitä osaa jo odottaa. Olen kuitenkin eri mieltä siitä tarvitaanko uudistamista vai paluuta sen perinteisen kannattajajoukkonsa asioiden ajajaksi. Raution juttu täällä.

Tarkemmin ajatellen vasemmistoaate ei kaipaa uudistamista vaan paluuta juurilleen. Euroalueen kriisi ja tuon kriisin hoito, jonka seurauksena kymmenet miljoonat ihmiset ovat köyhtyneet ja heidän elämänsä on romuttunut, on jotain jota perinteinen vasemmisto olisi kauhistellut ja pitänyt suurena häpeänä, vastustamisen arvoisena asiana. Nykyinen vasemmisto, kuten Suomen demarit, ilmeisesti pitävät aivan oikeana politiikkana heikompiosaisten köyhdyttämistä. Muuta johtopäätöstä ei valitun politiikan innokkaasta puolustamisesta voi tehdä.

Käsittääkseni perinteinen vasemmisto on pitänyt huolta suorittavan tason työntekijöiden etujen ajamisesta. Englanninkielistä sanankäyttöä mukaillakseni sekä haalariporukan että valkokaulustyöläisten. Mutta tuo työ on nykyiseltä eurooppalaiselta maltilliselta vasemmistolta jäänyt lähes kokonaan pois.

Vaikka olen monista ratkaisevista kysymyksistä eri mieltä myös perinteisen vasemmiston kanssa, niin mielestäni yhteiskuntaan kuuluu jokaiselle voimalle vastavoima. Perinteinen vasemmisto on ajanut kannattajiensa etuja, työpaikkojen säilymistä, oikeutta terveydenhoitoon, oikeutta ja mahdollisuutta hyvään elämään. Tuo poliittinen paine on hillinnyt oikeiston ylilyöntejä, usein kompromissi johon kukaan ei ole täysin tyytyväinen on parempi ratkaisu kuin tilanne johon puolet kansasta olisi hyvin tyytyväinen ja toinen puoli hyvin tyytymätön.

Nykyisin useimmat vasemmistolaiset, tai itseään vasemmistolaiseksi kutsuvat liikkeet, eivät enää tarjoa tuota vastavoimaa ja aja perinteisten kannattajiensa etuja.

On looginen mahdottomuus puolustaa esimerkiksi euroa ja sen edellyttämää sopimusyhteiskunnan purkamista ja samalla väittää puolustavansa duunareiden etuja. Kyseessä on vähän sama asia kuin raskaana oleminen, ei voi olla vain osittain raskaana. Joko on raskaana tai sitten ei ole raskaana – joko tai.

Vasemmiston pitäisikin päättää haluaako se puolustaa eurounelmaa ja poliitikkojen työpaikkoja Brysselin lihapatojen ääressä vai haluaako vasemmisto puolustaa niiden duunareiden etuja. Molempia nyt ei voi puolustaa samalla kertaa. On tietenkin mahdollista ajaa Euroopan superliittovaltion syntymistä, mutta vaikka vasemmiston nykyinen linjaus on todellista toimintaa arvioitaessa rajun federalistinen, niin sitä ei äänestäjien pelossa tunnusteta. Suomessa tietenkin patologinen valehtelu politiikassa on normitoimintaa, mutta nykymenon härskiys on jopa meidän poliittisen perinteemme mukaan ylenpalttista. Kummallista kyllä perinteisten tavoitteiden ajaminen on yleisemminkin unohtunut eurooppalaiselta vasemmistolta.

Perinteiset tavoitteet ovat unohtuneet Ranskan sosialistipuolueelta, joka on Hollanden aikana muuttunut suorastaan pöyristyttävän avuttomaksi. Ne ovat unohtuneet Suomen demareilta, jotka Lipposen perintönä haistattavat pitkät perinteisille kannattajilleen ja puolustavat eurounelmaa suomalaisen työntekijän kustannuksella. Ne ovat unohtuneet myös Italian demareita vastaavalta puolueelta, jonka edustajana Renzi esittää tavoitteekseen loogisesti ristiriitaisia asioita.

Eurooppalaisen vasemmiston osalta ainoastaan Kreikan Syriza ja Espanjan Podemos tuntuvat olevan jollain muotoa linjassa ohjelmansa osalta. Vaikka olen täysin eri mieltä monista Syrizan taloudellisista ajatuksista, niin Syrizan johdonmukaisuus on päättömyyksistä huolimatta suurempi kuin vaikka Ranskan sosialistien tai Suomen demareiden. Podemos taas on mielenkiintoisesti vasemmistolaiseksi itseään nimittävä puolue, jonka taloudellinen ohjelma ei nyt niin hirveän vasemmistolaiselta vaikuta.

Suomalaisen vasemmiston uudistamiseksi riittäisi se, että vasemmisto päättäisi mitä haluaa. Jos tavoitteena on ajaa Euroopan liittovaltion syntymistä hinnalla millä hyvänsä, niin se kerrottakoon äänestäjille ja puolue toimikoon sen mukaan. Jos tavoitteena on ajaa perinteisen vasemmiston kannattajakunnan etuja, niin kerrottakoon päätöksestä äänestäjille ja puolueet toimikoon sen mukaan. Nykyinen malli, jossa esimerkiksi Suomen demarit käytännössä ajavat samanaikaisesti kahta yhteen sovittamatonta asiaa – ensisijaisesti sitä liittovaltiota hinnalla millä tahansa ja toissijaisesti perinteisten kannattajiensa etuja – ei pitkän päälle toimi. Äänestäjät lopulta näkevät puheiden taakse, aivan kuten demareille näyttäisi nyt galluppien mukaan käyvän.

Vasemmiston uudistumiseksi riittäisi perinteisten kannattajien etujen ajamiseen keskittyminen.

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. Nykyinen vasemmisto, kuten Suomen demarit, ilmeisesti pitävät aivan oikeana politiikkana heikompiosaisten köyhdyttämistä.

  Tämä on Curley-ilmiöstä tuttu tavoite. Siinä poliittinen johto toimii siten, että sen kannattajat tulevat julkisen sektorin taloudellisesta tuesta riippuvaiseksi. Näin he äänestävät julkisen sektorin taloudellista tukea jakavia eivätkä protestoi äänekkäästi tukea jakavia vastaan pelätessään tuen menettämistä. Muita vastaan he protestoivat äänekkäästi (Kiakkovieras) eivätkä kaihda väkivaltaakaan (islamilainen monikulttuurisuus).

 2. Foliohatun paluu permalink

  väkivaltaakaan (islamilainen monikulttuurisuus).

  Hienosti on ihmiset saatu pelkäämään islamia – ei voi muuta kuin nauraa. Mind Fuck toimii jälleen yksinkertaiseen väestöön, joka jakaa kaiken hyvään ja pahaan, eikä ymmärrä, että maailmassa on muitakin värejä kuin musta ja valkoinen.

  Jos joku kenellä on kalju tulee lyömään sinua lauantaina baarin jälkeen nakkijonossa nokkaan, niin alatko tosiaan pitämään kaikkia kaljuja väkvaltaisina pahoinpitelijöinä? On se varmasti mukava laittaa 1,8 miljardia islamilaista samaan muottiin. Hieman yksinkertaisemmankin kaverin on helppo hahmottaa maailmaa.

  Kristinuskoakin tulkitaan erittäin monella tavalla, niin miksi luulette, että kaikki tulkitsevat muslmia samalla tavalla?

  Vasemmisto ei ole tällä hetkellä tarpeeksi fiksua mielestäni. ”Wall Street” on vienyt kaikki fiksuimmat taitajat ja vasemmistolle on jäänyt vain henkilöitä, joilla on ehkä kauniita ajatuksia, mutta ei taitoa toteuttaa näitä.

  Esim. tällä hetkellä ei kukaan vasemmistolainen taida puhua Saksan roolista Euroopan ongelmissa. Saksa lähinnä yksin hyötyy heikoista euromaista ja poimii rusinoita pullasta. Hartz-sopimuksen jälkeen Saksan palkat on laahannut ja Euroopan on hyvin vaikea saada kasvua aikaan, jos palkat eivät kasva, vaan niitä supistetaan\supistettiin monissa maissa.

  Vasemmisto ei ole vielä ymmärtänyt vaapakauppaa, vaikka tullien purkamisen aloittamisesta on jo kohta 30 vuotta aikaa. Vasemmisto ei ole tarpeeksi fiksu vastaamaan liberaalin hasteen ja alkamaan pelaamaan peliä EU- ja globaalitasolla. Tällä hetkellä tarvitaan yhteinäinen vasemmisto koko EU-alueelle, jos halutaan saada jotain aikaan. Verollisia porsaanreikiä ja beggar thy neighbor-politiikka on saatava loppumaan.

  • On se varmasti mukava laittaa 1,8 miljardia islamilaista samaan muottiin

   Itsehän sinä niin tunnut tekevän projisoidessasi heidät rauhan uskonnon edustajiksi.

   Me islamia paremmin tuntevat tiedämme tutkimusten mukaan, että yli puolet Euroopan muslimeista suhtautuu meihin vihamielisesti. ISIS nauttii Euroopassa erittäin suurta kannatusta, kuten täältä voit lukea.

   Kuinka paljon riittää, ettei tarvitse puhua yksittäistapauksista?

  • Foliohattu permalink

   ”Itsehän sinä niin tunnut tekevän projisoidessasi heidät rauhan uskonnon edustajiksi.”

   Missä kohtaa minä näin tein?

   Sanoessani: ”On se varmasti mukava laittaa 1,8 miljardia islamilaista samaan muottiin.

   En missään kohtaa mielestäni indikoinut, että islami on rauhan uskonto tai muuta vastaavaa. Ikävää käydä keskustelua amatöörien kanssa, jotka heti alkavat olkinukeilla heitellä ja keksivät minun sanoneen jotain, mitä en sanonut.

   Mitenkäs monta muslmia kumitonttu sitten tuntee, kun islamin noin hyvin tuntee? Haluaisin myös tarkennuksen määritelmälle me? Kärsiikö Kumitonttu multipersonal disordersista vai onko nämä muut joitain pään ulkopuolisia hahmoja ja jos ovat, niin keitä ja miten tiedät – miten hyvin he islamin tuntevat? Tarkoittaako islamin hyvin tunteminen sitä, että on kanssasi samaa mieltä? Propagandaa vain tainnut arvon herra lukea ja teoksia, jotka tukevat jo syntynyttä mielikuvaa. 🙂

   According to a report from Anadolu circulating in the Turkish media, Gökçek attended the Justice and Development Party (AK Party) Gölbaşı youth branch fourth ordinary district congress on Sunday and mentioned the terrorist attacks in France.

   He said Israel was annoyed with the lower house of French parliament for voting for the recognition of a Palestinian state and with France’s vote in favor of a United Nations Security Council (UNSC) resolution calling for the same recognition.

   “Israel certainly doesn’t want this sentiment to expand in Europe. That’s why it is certain that Mossad is behind these kinds of incidents. Mossad enflames Islamophobia by causing such incidents,” Gökçek said.

   http://www.todayszaman.com/diplomacy_ankara-mayor-gokcek-mossad-is-behind-paris-attacks_369544.html

   FT myös julkaisi jutun ”salaliittoteorioista”. Sana salaliitto kuitenkin on saatu nykymaailmassa Hollywoodin avulla näyttämään sekopäiden hommeleilta, että sen mainitseminen kuvaa kyseisen henkilön aina sekopääksi, kuten keskusteluista täälläkin huomaa – valtamediaa ei saa kyseenalaistaa tai on karannut pöpilästä. Kaikki pitää uskoa ilman, että itse ajattelee yhtään.

   http://www.ft.com/intl/cms/s/0/8e9e4ac6-9a6e-11e4-8426-00144feabdc0.html?siteedition=intl#axzz3OhQz4fz7

   Muistit ka Kumitonttu Norjan verilöylyn jälkeen alkaa pelätä kristittyjä? According to The Australian, Breivik was highly critical of Muslim immigration into Christian societies, is pro-Israel and an admirer of the Tea Party movement in the United States.

   http://en.wikipedia.org/wiki/2011_Norway_attacks

   Itselläni on kyllä yllättäen epäilyksiä tästäkin ”yksinäinen susi”-projektista. Breivik vaikutti siltä, ettei edes lusikalla omaan suuhunsa osuisi, saati mutkalla useita kymmeniä ihmisiä.

 3. Erkki permalink

  Luin Raution hölinän niin, että vasemmiston asiaa pitäisi edistää äärioikeistolaisuudella – kuten elinikäisillä valistuneilla diktaattoreilla, jotka eivät tavisten mielipiteistä tahi hyvinvoinnista välitä (Lipposilla ja Palmeilla).

  Ne tekee sen itte! Ei tätä voi edes parodioida!

  • Merkantti Matikainen permalink

   Liberan blogista lainaus:
   ”Karl Marx julkaisi kaikkien kapitalistien Raamatun vuonna 1867: Das Kapital (Pääoma). Teos tunnetaan erityisesti teoriasta, joka käsittelee työtätekevän ja omistavan luokan luokkaristiriitaa ja -taistelua. Siinä Preussin suuri poika jakaa ihmiset ilkeästi työläisiin (proletariaatti) ja kapitalisteihin. Vapautus työn orjuudesta tulee sosiaalisen nousun kautta: työväenluokasta omistavaan luokkaan.”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: