Skip to content

Miksi suuryritykset eivät ota kantaa euroon – yritykset ottavat kantaa suoraan näkemiinsä asioihin

tammikuu 5, 2015

Silloin tällöin kuulee sanottavan, että jos meidän suurille vientiyrityksillemme olisi eurosta haittaa, niin ne avoimesti vastustaisivat euroa. Tuon kaltainen argumentti on kuitenkin harhainen kahdesta syystä. Ensimmäinen on se, että suuret kansainvälistyneet yritykset siirtävät toimintansa maasta toiseen nopeammin kuin Kimmo Sasi sanoo ”liikenneonnettomuus”. Olen tuosta kirjoittanut aikaisemmin täällä. Toisekseen yritykset ovat ottaneet suoraan kantaa kustannuksiin, joiden tehokkain ja helpoin hallintatapa nimenomaan on valuuttadevalvaatio.

Käytännössä onkin niin, että kansainvälistyneen suuryrityksen on nykyaikana helpompi vaihtaa sijaintipaikkaa kuin ruveta vänkäämään jotain poliittisella tasolla. Ainoat asiat mistä kannattaa vängätä ovat sellaiset suoraan yritykselle näkyvät asiat kuten esimerkiksi verotus ja työn hinta. Tosin niitäkin asioita ovat monet yritykset ratkaisseet yksinkertaisella tavalla siirtämällä toimintojaan pois Suomesta.

Yrityksen kannalta kiinnostavaa on työn hinta sinällään. Mikäli yritys valittaa, että palkkataso tai kustannustaso on liian korkea, niin kyseessä on kannanotto siihen kustannustasoon. Yrityksen kannalta on aivan yksi ja sama miten sitä palkkatasoa lasketaan ulkomaisiin vertailukohteisiin verrattaessa. Yrityksen kannalta on suurin piirtein yhdentekevää tehdäänkö se esimerkiksi leikkaamalla kaikkien työntekijöiden palkkoja 30% vai devalvoimalla valuutta.

Yritykset ovat oman näkökulmansa kertoneet, kustannustasoa eli käytännössä palkkoja on laskettava suhteessa kilpailijamaihin, kuten Häkämies käytännössä sanoo jo jokin aika sitten julkaistussa Helsingin Sanomien jutussa (juttu täällä). Nyt on poliitikkojen tehtävä valita ne keinot miten tuo laskeminen tehdään vähäisimmin vaurioin. Sopeuttaminen voidaan tehdä monella eri tavalla, eri keinoilla, joiden vaikuttavuus vaatii eri mittaisia aikoja. Kansantalousmielessä tuo skaalaus on helppoa ja nopeaa tehdä valuutan avulla.

Kuten tiedämme, niin valuuttadevalvaatio puree muutamassa kuukaudessa, viimeistään vuoden kuluessa. Palkkojen laskeminen niitä leikkaamalla tai työttömyyden kautta tyyliin Kreikka, Espanja, Portugali ja Irlanti taas ei näytä tuottavan talouden toipumista edes 5-6 vuodessa. Kumpi vaihtoehto tulee kalliimmaksi?

Valinta ei ole siitä köyhdymmekö vaan siitä kuinka paljon köyhdymme ja miten suurilla vahingoilla temppu tehdään.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. Jonne Näkki permalink

  On eräs tekijä, jota Tyhmyri ei ole tietääkseni käsitellyt blogeissa ja joka käsittääkseni vaikuttaa merkittävästi pääomapiirien, eli suuryritysten suuromistajien ja ylimmän johdon kantaan yhteisvaluuttaa kohtaan.

  Yhteisvaluuttahan mahdollistaa pääomien vapaan siirtelyn, eli myös suuryritysten suuromistajien ja ylimmän johdon yrityksestä saatujen pääoma- ja/tai palkkatulojen siirtämisen vapaasti vaikka veroparatiiseihin. Tai no, johdon palkkatulot verotetaan tietääkseni pääsääntöisesti ensin Suomen tuloverotuksen mukaan.

  Joka tapauksessa, jos Suomella olisi oma valuutta, Suomessa pääkonttoriaan pitävä suuriyritys joutuisi operoimaan markoilla, eli pääomia voitaisi käsittääkseni noin vain siirtää Suomesta ulos, vaan markat pitäisi vaihtaa ensin ulkomaan valuuttaan (dollari tms.) ja tästä vaihdosta jäisi aina jäljitettävä tieto johonkin ja nämä transaktiot laskisivat kelluvan valuutan kurssia.

  Suuryritysten johto saa Suomessakin miljoonien eurojen vuositulot, joten johdolle luonnollisesti käy paremmin se vaihtoehto että palkka saadaan kovana valuuttana (euro), jonka voi siirtää helposti ulkomaisille tileille. Suuriyritysten hallitukset taas koostuvat myös nykyisistä tai entisistä johtajista, joilla on kohtalaisen paljon pääomia ja jotka kuittaavat suuria summia myös hallituspaikoistaan. Suuriyritysten suuromistajat taas ovat eläkerahastoja tai toisia suuriyrityksiä, joita hallitsevat niinikään rikkaat johtajat tai hallitusammattilaiset, eli eläköityneet johtajat.

  Ja vielä lisäksi. AY-liike on aina ollut piikki suuryritysten lihassa. EK ja muut suuryrityksiä edustavat tahot tietävät että tämä kriisi on mahdollisuus murtaa AY-liikkeen valta Suomessa. Suuryrityksille olisi tietty mukavampaa jos palkat voisi määritellä yritystasolla ja talouden taantumissa tarvittavat joustot saataisiin vain duunarien palkkatasoa laskemalla.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  Euroalueella euron (kauppapainotetun) kurssin halpeneminen on verrattain hidas prosessi. Etenkin jos verrataan kelluvan ruplan uppoamisvauhtiin.

  Siirtyminen kansalliseen valuuttaan näyttää olevan sitäkin hitaampi keino euroalueella. PIIGS-mailla – ja muillakin – on jo takana seitsemän laihaa vuotta, mutta valuutan vaihtoa ei edes harkita.

  • Riittävän voimakas poliittinen sitoutuminen ja perusteeton etujen markkinointi tekee virheratkaisuista luopumisesta hyvin vaikeaa. Yleensä se ei onnistu ennen kuin päättäjät vaihtuvat. Euroalueella ei vielä ole tapahtunut riittävää vallassa olevien henkilöiden vaihtumista, nythän Kreikassa on ensimmäisenä siihen selkeä mahdollisuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: