Skip to content
Tags

Kreikan euroero olisi kova juttu – ei talouden vaan politiikan vuoksi

tammikuu 5, 2015

Monesta tuutista on saanut tänään lukea joko kauhistelua tai rauhoittelua. Kauhistelua siitä millainen rahoitusmarkkinakatastrofi Kreikan euroero olisi. Rauhoittelua siitä, että ei se Kreikan euroero oikeasti mitään merkitsisi. Oman näkemykseni mukaan sekä rauhoittelijat että kauhistelijat ovat väärässä. Olettaen siis, että Syriza voittaa vaalit.

Puhtaasti talousmielessä Kreikan euroero olisi todennäköisesti varsin helposti hoidettavissa suhteellisen pienillä vahingoilla. Suhteellisen pienillä vahingoilla sekä Kreikan itsensä osalta että muun Euroalueen osalta.

Kreikan ei tarvitsisi kuin tehdä Kyprokset eli laittaa pääomakontrollit päälle ja sitten vaihtaa drakmaan. Siinä se. Toisaalta koko muu Euroalue todennäköisesti kestäisi Kreikan eron ilman suurta systeemikriisiä. Nämä ovat omia veikkauksiani sen perusteella mitä tämänhetkisistä riskeistä ja vastuista tiedän, mutta tietenkin pinnan alla voi muhia vaikka mitä.

Kreikan euroeron poliittiset järistykset olisivat huomattavasti kovemmat kuin taloudelliset vaikutukset. Sen vuoksi pidän todennäköisimpänä vaihtoehtona, että mikäli Kreikan kantti kestää neuvotteluissa tulevat muut euromaat suostumaan Kreikan valtionvelkojen alaskirjaukseen tai ikuiseen korottomaan maksuaikaan, tai ehkä 500 vuotta riittäisi. Tämä taas kertoisi toisten euromaiden äänestäjille, että Berliinin ja Brysselin ajamaan köyhdyttämispolitiikkaan ei tarvitse suostua.

Mikäli muut euromaat eivät moiseen suostu ja Kreikka eroaa eurosta, niin koko EU:n poliittinen kenttä muuttuu sen seurauksena todella rajusti. Euron peruuttamattomuus osoittautuisi valheeksi. Lisäksi osoittautuisi, että Berliinin ja Brysselin vaatimiin rakenteellisiin uudistuksiin eli käytännössä köyhdyttämiseen ei tarvitse suostua. Vaihtoehto on olemassa. Ehkäpä äänestäjät toisissakin maissa keksivät, että sanelupolitiikkaan ei ole pakko alistua.

Mikäli Kreikan seuraava pääministeri omaa tarpeeksi kovan kantin on Kreikalla pelkästään voitettavaa.

 

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. Jari S permalink

  ”Yhteisvaluutta eurosta ei voi erota, toteaa Euroopan komission tiedottaja spekulaatioihin Kreikan euroerosta. Tiedottaja Annika Breidthardtin mukaan Kreikan jäsenyys yhteisvaluutassa on peruuttamaton Lissabonin sopimuksen mukaisesti. ”

  http://www.aamulehti.fi/Ulkomaat/1194951551799/artikkeli/yhteisvaluutta+eurosta+ei+voi+erota+sanotaan+euroopan+komissiosta.html

  Miten on mahdollista että poliitikot tekevät sopimuksia jotka ovat peruuttamattomia ja miten ihmeessä ne voivat olla peruuttamattomia ?

  • Historia on täynnä ikuista liittolaisuutta ja peruuttamattomia sopimuksia, jotka eivät enää ole voimassa. Sopimuksen purkaminen taitaa viime kädessä olla ilmoitusasia, siis jos kyse on valtioiden välisistä sopimuksista. Mitä kaikkea siitä sitten seuraa on oma lukunsa.

   • Gawain permalink

    Erkki Toivanen vainaa muistutti jo v.2007 puhuttaessa EU:n perussopimuksesta, että maanosa oli jo tuolloin ns. ikuisten perustuslakien hautuumaa.
    Tuleepa mieleen Hindemithin ooppera ”Hin und Zurück”, jossa puoliväliin tultaessa sekä musiikki että tapahtumat kulkevat sujuvasti takaperin. Ja Hindemith oli sentään saksalainen säveltäjä… Siinä mallia euroliitännälle takaperin.

 2. Merkantti Matikainen permalink

  Kreikalla taitaa olla jo nyt 8 lyhennysvapaata vuotta ja edulliset korot tukipakettilainoissa.

  Tulee olemaan mielenkiintoista, mistä neuvotellaan.

 3. EU-komission ”tiedottaja” oli vielä muutama kuukausi sitten Reutersin rivitaloustoimittaja, jonka toimenkuva oli kirjoittaa auki kuukausitason teollisuustuotantotilastoista uutisjuttuja. Yksi lysti, mitä hän kommentoi. Ilmeisesti joutuu puhutteluun vielä sanomisistaan. Tällä kertaa ilmeisesti meni retkuun ja meni vastaamaan omapäisesti toimittajan kysymykseen. Besides, sillä, mitä EU-komissio sanoo, ei ole Euroopassa tuon taivaallista merkitystä. Isot maat määräävät, ja EU-komissio piipittää.

  • Jepulisjepsis permalink

   EU:ssa ja EKP:ssä määrävät kansainvälisten pankkien omistajat, erilaisten välikäsien kautta (proxy).

   Lista niistä täällä:
   http://www.valtiokonttori.fi/vuosikertomukset/public/default.aspx?nodeid=19160&culture=fi-FI&contentlan=1

   Valtiot ovat tämän pankkieliitin talutusnuorassa ja valtioiden päättäjät ovat heidän välimiehenään lojaaleja vain tälle kommunistiselle pankkieliitille, ei kansalle.

   EKP on käsittääkseni rikkonut jopa omia sääntöjään (valtioiden velkakirjojen ostaminen), mutta erota ei kuitenkaan voi, vaikka pelisäännöt muuttuvat miten sattuu. Kuten se, että valtiot on laitettu hirttonaruun takaamaan toistensa lainoja.

 4. Jepulisjepsis permalink

  Tuskin vasemmistolainen Syriza Kreikan euroeroa haluaa, tai muutenkaan tosissaan vaikeuttaa euro -diktaturiaa. Syy on se, että Eu ja euro ovat kansainvälisen pankkieliitin luoma juttu ja tie kommunismiin.

  Vasemmisto on aina rottamaisesti suojelemassa finanssieliittiä ja hyökkää ”porvareina” pitämiään yhteiskunnan hyödyllisiä kansallismielisiä teollisuusmiehiä vastaan.

  Kuten tässäkin. Kreikan Syrizan Tsipras on vaatinut velkojen yhteisvastuullisuutta. Se tarkoittaa, että Suomen pitää maksaa Kreikan velkoja. Sellaista on vasemmiston ”solidaarisuus”. Suomen vasemmistoliitto on samoilla linjoilla Syrizan kanssa.

  Jos historiaa tutkit, niin huomaat että kansainvälinen pankkieliitti tuki mm. Neuvostoliiton bolsevistista vallakaappausta 1917. Vasemmisto on pankkiirien luomus.

 5. Riikka Söyring permalink

  ”Kaikkien suurvaltojen välisten sopimusten pitävyys on ehdollinen niin pian kuin ne joutuvat koetukselle olemassaolon taistelussa. Mikään kansakunta ei ole koskaan kovin halukas uhraamaan olemassaoloaan sopimuksen noudattamisen alttarille, mikäli sen on pakko valita jommankumman välillä” – Bismarck

  Ei koske Suomea!


  Kreikalla on erinomaiset mahdollisuudet kiristämiseen, koska sen velat jäsenmaille ovat niin suunnattomat. Jos Kreikka sanoo, ettei maksa niin pelkästään johdannaispörssissä alkaa tapahtua sen verran että huimaa.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: