Skip to content

Suomalainen politiikka ja totuuden puhuminen – hieno kolumni HeSarissa

tammikuu 3, 2015

Olen useita kertoja haukkunut Helsingin Sanomia tahallisesta vääristelystä ja vähintäänkin harhaanjohtamisesta. Tällä kertaa on kuitenkin aihetta kehua Helsingin Sanomia ja Taneli Heikka –nimisen toimittajan kolumnia.

Taneli Heikka kirjoittaa kolumnissaan, että suomalaisilla on tapana patologisesti valehdella politiikkaan ja päätöksiin liittyvissä asioissa. Esimerkkinä hän käyttää tällä hetkellä ilmeistä eli turvallisuuspolitiikkaa. Mutta sama patologinen valehtelu on läsnä koko poliittisessa puheessamme, vaalilupauksia myöten.

Meillä kukaan politiikassa oleva ei hetkeäkään usko, että vaalilupaukset ja puolueiden väitetyt arvot olisivat mitään muuta kuin valhetta. Kaikkihan tietävät, että hallitus muodostetaan muuten ja sen jälkeen ne vaalilupaukset voi huoletta syödä. Kenenkään poliittinen ura ei kaadu valheeseen tai epäonnistumiseen tehtävässään.

Talousasioissa patologinen valehtelu on vähintään yhtä ilmeistä kuin turvallisuuspolitiikassa. Minulla on sama kokemus kuin Taneli Heikalla, minun täytyi asua useaan otteeseen ulkomailla ymmärtääkseni suomalaisen poliittisen puheen olevan puhdasta valehtelua – vieläpä niin että kaikki politiikassa olevat tietävät sen valheeksi.

Muualla on usein toisin, poliitikot todella tarkoittavat mitä sanovat ja puolueet todella toteuttavat hyvin erilaista politiikkaa valtaan päästyään. Tämän vuoksi toimivissa demokratioissa politiikan linja todella vaihtuu vaalituloksen mukaan – ilmiö mitä meillä Suomessa ei esiinny, meillähän käytännössä mikä tahansa hallituspohja on mahdollinen koska kukaan ei kuitenkaan tarkoita mitä poliittisissa puheissaan sanoo.

Talousasioissa suomen poliittisen ilmaston patologinen valehtelu ilmenee loistavasti käytetyssä liturgiassa. Meille kaikille on tullut tutuksi ”me tienataan tällä”, ”vastuun kantaminen”, ”ei ole vaihtoehtoja”, ”olemme mukana päättävissä pöydissä” ja monet muut ilmeiset valheet. Kukaan ei noita valheita meidän politiikassamme kyseenalaista, sillä silloinhan saattaisi myös itse joutua puhumaan totta.

Tältä taustalta politiikassa mukana olevien edellisten eduskuntavaalien jälkeinen raivo perussuomalaisten kynnyskysymystä kohtaan on ymmärrettävää. Perussuomalaiset eivät syöneet vaalilupaustaan vaan olivat valmiita jäämään pois hallituksesta. Moinen käytöshän on täysin sietämätöntä, joku rikkoo yleistä sääntöä, puhuu totta ja pitää vaalilupauksensa. Mutta onneksi Timo Soini on nyt koulutettu ja perussuomalaisista on tullut samanlainen poliittista puhetta viljelevä puolue kuin muistakin.

Alhainen äänestysprosentti ja ihmisten muutoshalu ilman keinoja sen kanavoimiseksi on selkeä osoitus siitä, että kyllä suuri osa ihmisistä ymmärtää tai ainakin vaistoaa julkisen poliittisen puheen ja päätösten perusteluiden olevan patologista valhetta. Tässä asiassa olenkin Heikan kanssa eri mieltä, vain politiikassa aktiivisesti mukana olevat ovat tyytyväisiä nykyiseen valheen kulttuuriin.

Olen samaa mieltä Heikan kanssa myös siitä, että Suomessa on poikkeuksellisen vaarallista olla eri mieltä tai tarttua tosiasioihin. Moni asioista perillä oleva tietää, että totuuden puhuminen ja asioiden esittäminen sellaisia kuin ne ovat johtaa aina ikäviin jälkiseuraamuksiin.

Poliittinen puhe ja päätösten perustelut eivät ole enää aikoihin olleet kuin satunnaisesti kiinni todellisuudessa. Valheesta on tullut oma tarkoituksensa. Tämä näkyy muun muassa siinä, että lakeja ei enää edes yritetä valmistella kunnolla (Ylen juttu asiasta täällä). Valheiden todellisuudessa se ei ole tarpeen.

Olisi oikein mukava jos joku Suomessakin kokeilisi vaalilupauksia, joita oikeasti tarkoittaa. Totuuden puhuminen voisi olla jo liian vaikea paikka, mutta ehkä sitäkin voisi tosiaan kokeilla.

Taneli Heikan kolumni on täällä.

Mainokset

From → Uncategorized

11 kommenttia
 1. hakki47 permalink

  Jo edellinen pamfletti Lumedemokratia, jonka hän julkaisi yhdessä Katja Boxbergin kanssa 2009 oli täyttä asiaa meistä suomalaisista ja meidän poliitikkojemme ja muiden stujärjestösatraappien tavasta toimia.

  Mutta ei taida olla hänestäkään siksi pojaksi, joka saa kaiken kansan havaitsemaan, ettei kuninkaalla ole vaatteita ollenkaan. Tai ei ainakaan sellaiseksi, joka saa meidät toimimaan havainnon korjaamiseksi.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2015/01/tarjolla-ei-enaa-edes-malli-cajander.html

  Vaikka jopa Mari Kiviniemi kehtaa Pariisista irvailla: Suomesta puuttuu tekemisen meininki

 2. Jukka Sjöstedt permalink

  Kiitos blogistasi !
  Monasti mielisin kirjoittaa Hesaria uusiksi. Sinne pukkaa meitä kommentaattoreita ruuhkaksi asti. Tilarajoitteesta jäisin alinomaan kiinni. Enkä uskoisi kenenkään tekstiäni lukevan. Blogi-isännistä kaappaan aina yhden, mutta sitäkin ymmärtävämmän lukijaksi. Koen huonoa omaatuntoa tästä puskaröyhkeydestäni, mutta lohduttaudun sanattomuudestani muissa yhteyksissä.

  Taas tänään Heikki Arolan (HS 4.1.-15) selkeä kirjoitus valtion takaisinottamista voimakeinoistaan estää ulkomaalaisia ostamasta yrityksiämme, on mitä kiitettävintä kiitävästi vaihtuvan todellisuudemme pintaan kyntämistä. Kynäilin Kemppisen blogissa (2.1.) Pohjolan ulkomaalaisille vapaista osakkeista, tappioiden paikkaamisesta Lassilan jäljiltä (tämä eteni KOP:iin ja Koppi Nordeaan). Se oli siis maksullinen uusanti, jota New Yorkissakin merkittiin. Miksi merkittiin ? No kun -ja tässä koko juju- Pohjola omisti suoraan kaikkia tehtaitamme ja tukkureitamme – ja siis ulkomaalaiset pääsivät näin mutkan kautta niihin osille -ja ajan täyttyessä veivät koko potin. Kairamo Kouri ja Soros kaupittelivat meitä, eivät vain vapaina osakkeina, mutta sertifikaatteina joita ”sai” swapata eli vaihtaa ei-vapaiksi vierasmaalaisilta kielletyiksi osakkeiksi, niiden arvonnousuksi ja osingoiksi. Helsingin pörssin osingot olivat jokin aikaa tyystin verovapaat, sitten yhtiöveron hyvityksen nimissä kutakuinkin ja kun Bryssel paheksui, tultiin nykysysteemeihin. Mutta kurssit olivat ratkaisevasti nousseet ja omistajuus terävöitynyt ymmärrettynä osinkojen ottamiseksi jyvälle. Ennenhän jos ken muistaa oli miehen mitta, liikemiehen ja tulevan vuori-,teollisuus- ja kauppaneuvoksen kunnia, liikevaihdon kasvu (=työllisyys, kapasiteettilaajennukset).

  Kiehun taas yli, mutta kai tuo Pohjola, insentiivit ulkomaalaisten ostaa -ja nyt aidan paneminen Kasakoiden irrottaa mistä emme kiinni pitäisi,tuli selväksi? Minultakin Karhu ilkesi jotain viedä hokien ei verotusmahtiaan vaan ”verojuridikkaa”, liturgeista muistan ikuisen Edward Anderssonin ja Kari S. Tikan. Onneksi heitä on nykyisin pilvinpimein -eikä yhdestäkään tarvitse perustaa. Nuo Nokia Amer ja muut New York Exchange pääomantuontikiellon ohitussopimukset olivat innovatiivista liikejuridiikkaa ja sehän tarttui pohjolan hyytävissäkin oloissa. Että sellaista todellisuutta -piilotettavaksi.

  No veroparatiisit (HS 4.1.) kuuluivat kehityksen tuohon näytökseen, nyt G 20 ne poistaa. Jutta Urpilaisen iso seminaari oli tätä näytelmää -josta edes hän saati muut eivät osanneet ihmisiksi puhua. Itselleni asia valkeni Hans-Werner Sinnin kuukausikolumnista Project Syndicatessa -selkeintä vinkkiluettavaa vastuunkantajien piiristä. Eli siis sieltä mistä seuraava sortti sosiaalista todellisuuttamme viimekädessä huokutellaan / pakotetaan esille muutaman vuoden tähtäimellä. Ei-tarkoittuahan siitä pukkaa sikiämäään. Hovien Oikeus ei vuosisatoihin ole pidätellyt Forssan EVA:n Hannes Snellmanin tuho-innovaareiden hurlumheitä. Sosiaalisen universumi laajenee sekin vastustamattomasti, ilmiöpiirit ja tahdot menevät uusiksi.

  Meidän selkosilla soisi mm.talousoppeja soveltavien uhohtavan nälkämaan saituriopit. Minulle oli järkytys saada tietää kuinka private equity toiminto, pääomasijoittaminen realmoneyllä + ITE-rahalla omaa pankkia venyttämällä, on jopa puskuroitu mahdollisten syytteiden osalta. Jerseyllä Neitsytsaarilla toimii operaattoreiden CapMan EQT IK päätöskomiteoita jotka lopullisesti hyväksyvät Tukholmassa Helsingissä tehdyt yritysten haltuunotot, palojen kaupittelut, isompiin kytkemiset Kiinoissa. Nämä sitten tuomittaisiin saarella, joka ei tuomioita tunnusta. Kaiken varalta maksetaan ruhtinaallisesti muodollisille allekirjoittajille. Asia on niin muodollinen takalauta etteivät mukana olevatkaan sitä juuri tiedosta. Liksa näille kynänpitelijöille on ruhtinaallinen.

  Kun 1800/1900 vaihteessa liikepankit tekivät omia pankkikohtaisia seteleitä pursutukseen saakka, rakensi valtio modernit keskuspankit ja otti setelit monopolikseen. Asiaa kuvaa Tommi Uschanov HS 4.1. Tästä jäivät tilit ulkopuolelle ja sitä maksuvälinettähän tehtiin ensin lisenssiehtojen mukaan ja sittemmin vapaasti. Kysy vaikka Mari Kiviniemeltä OECD-neuvolasta, sen kunnian päiviltä. Nythän sieltä annetaan taas lupa valuutansäännöstelyynkin. Valuuttatulvan patoamiseksi euroja vastaan Sveitsi ilmoitti kiinteän vaihtokurssin eli hintasäännöstelyn. Ruotsi taas rankaisi kruunuiksi vaihtajia sakottamalla Riksbankista rahojensa turvapaikkaa hakevia miinuskorolla.

  Kaikkea tapahtuu, kaikkea mediassa sivutaan. Kirjoitan harmista elää tyhmänä kaiken keskellä, vaikka pahennankin asiaani vielä typeryksenä, joka ei osaa edes pitää suutansa kiinni. Niin parasta tänään Hesarissa on nerokkaan Juha Hurmeen relevanssia tihkuva, siunausta levittävä rukouksenkirkas Aleksis Kiwi kattaus. Se Kullervo kivistää balettina Kansallisoopperassa 13.2.-15.Jukka Sjöstedt

 3. Jotu Karjalainen permalink

  Erinomainen kirjoitus ja blogi.

 4. Jari S permalink

  Suomen tilanne ei eroa kovinpaljoa muista euroopan maista, samaa poliittista korrektiivisuutta ja puoluekuria kaikkialla, ruotsissa tilanne on suurinpiirtein sama kuin neuvostoliitossa aikoinaan.

  Persut silti eroavat muista suurista puolueista sillä että näiden joukossa on hieman enemmän selkärankaa ja rohkeutta.
  Esim. uudessa sananvapautta rajoittavassa yhdenvertaisuuslain käsittelyssä persut ja muutos 2011 olivat ainoita joiden joukoissa oli itsenäisesti ajattelevia.

  http://hommaforum.org/index.php/topic,97752.0.html

 5. Merkantti Matikainen permalink

  Hesarin sepustusten taso on laskenut kuin lehmänhäntä 15 vuotta. Uusi vuosi (1.1.2015) aloitettiin pohjanoteerauksella.

  Heikki Arola: Riippuvaisuus tuontienergiasta huolestuttaa suomalaisia (http://www.hs.fi/talous/a1420086245354).

  Kuten tavallista kommentit olivat parempia kuin itse artikkeli.

  • Minusta HeSarille oli melkoinen kuolemansuudelma se kun pääomistaja Aatos Erkko valjasti lehtensä palvelemaan EU-jäsenyyden tukemista. HeSari ei tuosta ole toipunut.

  • Riikka Söyring permalink

   Sama on Taneli Heikan kolumnin suhteen. Kommenteissa enemmän näkökulmaa ja asiaa.

 6. Valehtelijoiden klubia ei ainakaan näytä lainkaan kiinnostavan Nukkuvien vaalikoneeseen vastaaminen, koska siellä peräänkuulutetaan edes jonkinlaista selkärankaa ja vastuuta puheistaan. kysymykset olivat mielestäni varsin onnistuneita. Muihin plussiin ja miinuksiin ottakoon itse kukin kantaa. http://nukkuvat.fi/

  Etusivun kommenttien perusteella valtapuolueiden edustajat loistivat kaikki poissaolollaan.

 7. Jepulisjepsis permalink

  Noinhan se on, kuten arvoisa blogisti kirjoitat. Suomen politiikassa valheesta voi jäädä kiinni, mutta ei vastuuseen ei laiteta (vaan pikemminkin valitaan uudelleen valtaan).

  Hyvä, että joku tosiaan ihmettelee sitä, ettei mikään totuus vaikuta ihmisiin millään tavalla vaan kaikki jää vihollisen haltuun ja tuho saa vapaasti jatkua? Miksei kukaan havahdu siihen, että järkipuhe ja totuus on kaikkialla turhaa?

  Vaarallisia ovat juuri rikolliset opportunistit, jotka tietävät palvelevansa valhetta ja rikollisuutta. He kokevat asemansa uhatuksi, jos joku vielä puhuu totta ja yrittää taistella rikollisia vastaan. He vihaavat totuudenpuhujia ja haluavat tuhota heidät, koska ovat valinneet valheen ja rikoksen polun. Silloin ajatuskin rehellisyydestä kiinni pitämisestä saa heidät raivoihinsa. Esim. juuri puolueväki eli puoluekoneiston ”mallikelpoiset” aktiiviset jäsenet ym. Muunlaiset eivät voi oikein enää avata suutaan menettämättä työpaikkaansa ym. Esim. taiteilijat pakotetaan vastaaviksi, jos he haluavat menestyä.

  Vain toisen maailmansodan voittajien (valtion oikeuksiin kuuluvan rahanluonnin kaapanneen pankkieliitin) nuoleskelu ja käskytyksessä pysyminen on täällä sallittua. Kaikki kansallinen etu ja todellinen itsenäinen päätöksenteko olisi fasismia. Tämä on määritelty jo Pariisin rauhansopimuksessa ja sitä toteutetaan demokratia nimisenä ilveilynä täällä Suomessa.

  http://www.finlex.fi/fi/sopimukset/sopsteksti/1947/19470020/19470020_2

  Tuossa artiklassa 8 kielletään ”fasisminkaltaiset” liikehdinnät ja pakottaa Suomen poliittiseksi suunnaksi demokratian. Demokratia on siis määrätty Suomeen pakolliseksi ja kaikki liikehdintä demokratiaa (vaikka se olisi kuinka tuhoava järjestelmä) vastaan luetaan fasismiksi. Suomessa ei saa olla mitään suomalaista vaikuttamista (se olisi fasismia).

  Ilveilyä tässä on se, että kansa äänestää silti kerta toisensa jälkeen valtaan omat taloudelliset teurastajansa ja valehtelijansa ”demokratian” ja ”vapauden” nimissä, koska muuta vaihtoehtoa se ei ymmärrä (vastarinta on kuulemma fasismia tai natsismia.)

  Suomen kansa on siis jo lähtökohtaisesti itsetuhoista. Se on hyväksynyt kaiken tämän tuhon ja koko ajan hyväksyy (KUKAAN ei tee mitään, ei vähimmässäkään määrin!). Katastrofi kaatuu päälle nyt hetkenä minä hyvänsä, ja syy on Suomen kansan oma. On silmien sulkemista kuvitella, että Suomen kansa olisi jotenkin hyvä ja kyvykäs hoitamaan maataan ja hallintoaan (hallinto olisi kuulunut luonnolliselle eliitille, lujille miehille, ei demokratialle, joka on johdon poisviemistä ja kaiken jättämistä tuuliajolle. On sinisilmäistä pitää suomalaista yhteiskuntaa vaikuttavana yhteiskuntana.

  Ei kansan tehtävä ole johtaa maata, se on luonnollisen parhaimmiston tehtävä, luulisi tämän nyt olevan päivänselvää. Mutta kansa on röyhkeä ja ottaa vallan itselleen, vaikkei ymmärrä mistään mitään. Kirveelläkään se ei luovu puuttumista asioihin, joista se ei tajua tuon taivaallista [kuten että puolueet edustavat vihollista (kv. pankkieliittiä), ei kansaa, ja että kansa ei koskaan ole asettanut vaaleihin ehdokkaita, vain puolueet. Elämme keskellä mammuttimaista luihuutta, jossa kaikki, siis kaikki, väistävät vastuuta kaikin mahdollisin keinoin.

  Suomen kaikki yhteiskunnallisesti aktiiviset ihmiset, Suomen puolueet, Suomen päättäjät, Suomen poliitikot, Suomen tiedotusvälineet, Suomen oikeuslaitos jne. ovat vihollisen palvelemisen vuoksi tuhonneet Suomen. Tämä taas tarkoittaa, että olemassaolon reunaehdot ovat Suomessa kaventuneet ja uhkaavat kadota kokonaan.

  Alla tarkemmin kuvattu BIS:n velkarahajärjestelmä tuhoaa yhteiskunnan väkisin, tehtiin mitä tehtiin. Siitä seuraa, että päättäjäkuntamme, joka kaikin voimin varjelee velkarahajärjestelmäämme, aiheuttavat tuhoa kaikessa, mitä he tekevät. KOKO Suomen päättäjäkunta (esim. puolueet ja poliitikot) on puhtaitten täysidioottien lauma, idiotia on syvää, kauhistavaa, väkivaltaista. Yhdessäkään asiassa päättäjiemme toimissa ei ole päätä eikä häntää.

  Tuo mainittu olemassaolon reunaehtoja kaventava tekijä on juuri tämä BIS:in raha- ja pankkijärjestelmämme, jossa jo raha itse on korollista velkaa, ja vieläpä ulkomaanvelkaa.

  Raha tulee siis liikenteeseen pankista korollisena velkana (ei palkkana tuotannosta). Raha ei siis kuvaa tuotantoa vaan velanottoa (yhteiskuntamme pyörii velalla, ei työllä). Kun meillä on paljon velkaa, meillä on paljon rahaa ja korkea BKT, ja kun meillä on vähän velkaa, meillä on vähän rahaa ja alhainen BKT, olipa tuotanto (työ) miten suurta tai pientä hyvänsä.

  Velkoja ei voida maksaa työnteolla, tuotannolla, leikkauksilla ja yksityistämisellä, koska työnteko, tuotanto, leikkaukset ja yksityistäminen eivät mitenkään lisää liikkeellä olevan rahan määrää. Raha on velkaa ja syntyy vain velkana. Rahajärjestelmä pakottaa jatkuvaan lisävelkaantumiseen, tehtiinpä yhteiskunnassa mitä hyvänsä. Rahaa luodaan vain velan nimellisarvon verran pankista lainaa otettaessa, eikä korkoon luoda erikseen rahaa. Takaisinmaksuun rahat eivät siis riitä. Lisäksi, kun lainaa maksetaan takaisin pankille, rahaa katoaa.Tämä tapahtuu vääjämättömästi, koska pankki tuhoaa velan lyhennyksenä samansa rahan, eikä pistä sitä takaisin kiertoon.

  Tämä pakottaa (kokonaisuutena katsoen) jatkuvaan lisälainaamiseen ja automaattiseen velkakierteeseen, että talouden kierrossa olisi ylipäätään rahaa, eikä velkaantumista ole siten mahdollista mitenkään estää.

  Tuotanto (työnteko) ei mitenkään vaikuta velan (rahan) määrään yhteiskunnassa, ja menoleikkauksilla (vyön kiristämisellä) velkaantumista voidaan vain hiven hidastaa (lisävelkaantuminenhan johtuu rahajärjestelmän pakottavasta pyramidihuijausluonteesta itsestään omaan tahtiinsa, ei niinkään ”tuhlaamisestamme”- täytyyhän yhteiskunnan pyöriä, ja ilman rahaa [velkaa] yhteiskunta pysähtyy).

  Kun meiltä vaaditaan vyön kiristämistä, menoleikkauksia ja yksityistämistä valtionvelkojen hillitsemiseksi ja vähentämiseksi, meitä huijataan. Veloista on mahdollista päästä vain irtaantumalla väkisin velkaannuttavasta yksityisluonteisesta EKP:n rahajärjestelmästä (rahajärjestelmämme ei ole osa yhteiskuntaamme; se on näköjään yksityinen kansainvälinen rikoshanke). Ei ole muuta keinoa.

  On taitamatonta hoitaa velkarahajärjestelmän väkisin synnyttämää rahanpuutetta ja talouden kuristumista mainituilla ”lisäkuristustoimilla” ymmärtämättä rahajärjestelmämme toimintaa. On vaarallista hölmönhommaa yrittää sopeutua velkahirressä roikkumiseen ja kansan tuhoamiseen. Jos joku tosissaan haluaa parantaa maamme oloja, hänen tulee kiskoa velkarahajärjestelmä juurineen maastamme pois.

 8. Anssi permalink

  Tosiaan on kummallista että päättävässä asemassa voi jatkuvasti valehdella tai olla toistuvasti silmiinpistävän väärässä ilman seuraamuksia. Toisiaan kohtaan ovat kuitenkin kumman lojaaleja.

  Joskus on mietityttänyt esimerkiksi sellainen skenaario jossa persut olisivat menneet hallitukseen ja ’patologisesti’ valehdelleet kokoomukselle. Eli olisivat äänestäneet ne luvatut kaksi kertaa eurotukipaketteja vastaan ja kolmannellakin äänestäneet vaan edelleen vastaan. Tarvittaessa vaikka kaataneet hallituksen. En tiedä mitä muita puolueita hallituksessa olisi ollut persujen ja kokoomuksen lisäksi, mutta ainakin oppositiossa ollessaan sdp ja vas, ehkä keskusta, olisivat äänestäneet myös tukipaketteja vastaan ja suomi olisi pysynyt ulkona. Tämän seurauksena persut olisivat tietysti saaneet kokoomuksen ikuisen vihan päälleen, poliittinen hinta olisi varmasti ollut kova.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Vaaliveikkaukseni: Suomen talouden todellisista ongelmista ei tulla puhumaan vaaleissa | Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: