Skip to content

Tiedotusvoima ja sen huono hallinta – case kokoomus

joulukuu 31, 2014

En ole yleensä ottanut kantaa gallupeihin, mutta tällä kertaa käytän niitä tekosyynä kirjoittaa itse asiassa aivan eri asiasta. Mutta joka tapauksessa viimeisimmät gallupit ovat olleet varsin hämmästyttäviä. Esimerkiksi uusin YLE:n teettämä gallup kertoo keskustan kannatuksen nousseet ilmiömäisesti (juttu täällä). Tuo galluptulos sai minut miettimään kahta aika merkittävää asiaa, jotka ovat eri puolueiden politiikan samankaltaisuus ja mahdollinen puolueen hallussa oleva tiedotusvoima. Tiedotusvoimaa on erityisesti kokoomuksella ja nykyisellään tuon tiedotusvoiman käytön heikkous on suorastaan järkyttävää.

Käytännössä olen jo vuosia pitänyt sekä Helsingin Sanomat –lehteä että YLE:ä käytännössä kokoomuksen puoluepoliittisen ohjelman julistuskanavina erityisesti talouteen liittyvissä asioissa. Molemmille, mutta erityisesti HeSarille, on tyypillistä suorastaan valheellinen tai vähintäänkin harhaanjohtava uutisointi talouteen liittyvistä asioista. En tarjoa tässä yhteydessä esimerkkejä koska olen sellaisista kirjoittanut jo kauan tässä blogissani.

Käytännössä sekä HeSari että YLE noudattavat talous- ja Europpa-uutisoinnin osalta sitä linjaa, joka on vuosia ollut kokoomuksen virallinen linja. Tässä mielessä pidänkin hyvin hämmästyttävänä sitä, että kokoomus ei ole kyennyt hyödyntämään tiedotusvoimaansa kannatusmittauksissa näkyvällä tavalla. Olen miettinyt tuolle potentiaalisia selityksiä, mutta kunnollisen selityksen löytäminen on osoittautunut vallan vaikeaksi.

Ainoat selitykset, jotka olen onnistunut keksimään, ovat pääpuolueiden ajaman politiikan identtisyys oleellisissa kysymyksissä ja kokoomuksen tällä hetkellä uskomattoman heikolta näyttävä tiedotusstrategia.

Eri puolueiden politiikan identtisyys vakavasti otettavissa kysymyksissä alkaa mielestäni lähennellä vitsin tasoa. Minulle ei tuota mitään vaikeuksia kuvitella pääministerin ja valtiovarainministerin sekä elinkeinoministerin tehtäviä mille tahansa suurelle puolueelle (SDP, KOK, KESK) ja odottaa ministereiltä täsmälleen samoja lausuntoja. Pientä hienosäätöä yksityiskohdissa ehkä löytyy, mutta todellinen politiikan sisältö on aivan samaa. Onkin noudatetun politiikan kannalta täysin sama mitkä puolueet RKP:n hallitukseen valitaan, sillä politiikan sisältö isoissa kysymyksissä ei näillä näkymin ole muuttumassa.

Olivat ministerit mistä tahansa noista puolueista, niin politiikka suomalaisten kannalta merkittävissä asioissa tulee annettuna Berliinistä ja Frankfurtista. Se kuinka valmiiksi määrätty politiikka kuorrutetaan suomalaiselle rahvaalle vaihtelee hieman, mutta ei merkittävästi. Suomalaiset puolueet eivät käytännössä voi ajaa mitään mikä ei noudata Berliinin, Brysselin ja Frankfurtin tahtoa. Jos ajaisivat, niin poliittisen eliittimme jäsenten syöttiläspaikat Brysselin lihapatojen ääressä jäisivät saamatta.

Tämän takia on käytännössä aivan sama mitä noista kolmesta perinteisestä pääpuolueesta äänestää.

Mutta kokoomuksen tiedotustoiminta on kyllä ollut Tujusen lähdön jälkeen täysin luokatonta. Käytössä olisi erinomaisen tehokkaat aseet kuten EK:n vaatimukset, HeSarin yksisilmäinen eurotiedotus ja asemat YLE:n avainpaikoilla. En käsitä miten kokoomus on onnistunut sössimään tiedotuksensa siinä määrin, että keskusta on päässyt rajuun karkuun samalla kun Sipilä on puhunut täydellistä puutaheinää oleellisista asioista. Sipilää ja koko keskustaa olisi aika helppo lyödä ihan asiaperustein kuin sitä kuuluisaa vierasta sikaa. Mutta kun ei.

Ainoa selitys minkä keksin, että noudatettavan politiikan identtisyyden takia asialla ei oikeasti ole väliä. Seuraavaksi on kokoomuksen vuoro käydä huilaamassa. Politiikkahan ei siitä muutu.

Onnea vain Suomelle ja sen demokraattiselle yhteiskuntamallille. Pääpuolueet ovat liian samankaltaisia minkään muutoksen aikaansaamiseksi äänestämällä.

Hyvää tulevaa äänestysvuotta vain meille suomalaisille!

 

Edit. Hyvän esimerkin siitä kuinka YLE julkaisee talouteen yms liittyvistä asioista täydellistä puutaheinää on tämänpäiväinen Susanna Turusen ”Näkökulma”-juttu. On talousmielessä kiistatta näytetty, että Euroalueen ongelmat ovat ensisijaisesti virheellisen rahapolitiikan seurausta. Eli yhteisvaluutan seurausta. Mutta Turunen uskollisena soturina kirjoittaa näkökulmansa päähallituspuolueiden virallisen näkemyksen mukaisena. Joko Turunen ei ole jaksanut tehdä toimittajan työtään kunnolla ja perehtyä asiaan tai hän tekee tiedotustyönsä juuri niin kuin roolissaan pitääkin (Mihinkähän hän muuten viittaa kirjoittaessaan, että EU:n ansiosta Irlannin syöksy korjaantui neljässä vuodessa? Tietäneekö itsekkään.). Turusen juttu täällä.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. n.n permalink

  Ensi alkuun hyvää uutta vuotta itse kullekin.

  Mutta tästä Kokoomuksen -ja keskustan- kannatusten kehityksestä, en pelkästään tiedotuksen tai Tujusen piikkiin pistäisi gallupeja.
  Räty, Männistö, Kauma etc ja tietenkin Stubb, mä olisin enemmän sitä mieltä että mikään tiedotus ei auta jos tuote on näin heikko.
  Aivan ihmeellistä tunarointia. Ehköä tujusen lähtö johtuikin siitä että T:lllä on ollut tiedossa millainen remmi ja millä seurauksilla tulee astumaan esille-> ennakoivaa vauriontorjuntaa ja riskienhallintaa par excellence, well done Tujunen!

  Keskustan kannatus, keskustan kannatus nousee koska sipilä ja koko muu kepu -hämmästyttävää kyllä enimmäkseen myös Väyrynen- pitävät vain tiukasti turpansa rullalla.

  Perussuomalaiset ovat epäonnistuneet uskottavaksi vaihtoehdoksi nousemisessa. Siksi jopa hiiren hiljaa perunakuopassa turpeiden alla makaava Kepu tuntuu hyvältä vaihtoehdolta, kun kerrran ovat onnistuneet lähes täydellisesti tiedotuksessa eli olleet sanomatta yhtään mitään.

  Itse asiassahan on kyse siitä että kokdem etc-establishmentin hallinnon legitimiteetti alkaa horjua, ja kepun korpitaival ja hiljainen oppositiokausi riittävät suurelle osalle äänestäjiä sen illuusion tuottaimseksi että kepu olis vaihtoehto. Mitä se ei tietenkään ole.

  Mielenkiintoisia aikoja elämme.

  Stubbin ja Kataisen taloudellista realismia ja näkemystä voi vielä pääministeri Sipilän kaudellla tulla ikävä, pelkaan ma, ja tämä oli sarkasmia.
  Henk koht mielelläni olisin kovasti iloinen Kokoomuksen kannatuksen kehityksestä, mutta jos vaihtoehto on tämä niin, ….

 2. n.n permalink

  Selvennöksenä vielä, se että vaikka ehkä tyhmyri ja n.n ovatkin omilla tahoillaan toisistaan riippumatta tulleet samaan mielipiteeseen siitä että Sipilä näyttää olevan jos mahdollista vielä Salimestari Stubemonia tai J. Käteistäkin huonompi vaihtoehto, ehkä on väärä yleistys odottaa että tämän konsensuksen tulis näkyä gallupeissa.

  Sipilä saa rauhassa puhua puutaheinää minkä ehtii jos pääministeri Stubb saa rauhassa sanoa että julkisen sektorin osuus bruttokansantuotteesta on 60%, tämä on kupletin juoni.
  Jos nyt rumasti sanotaan, niin vaalikarja ei näihin kykene.
  Ja aina parempi jos Sipilä&Cie:lle on saatu taottua päähän että nyt tulee veret seisauttava vaalivoitto jos vaan osaatte vaaleihin asti olla sanomatta yhtään mitään, niin että kepu saa toimia sellaisena vapaan projektion alustana kaikille ”muutosta” toivoville. Joita riittää.

  Mut se on kyllä totta että lastenratas-kauppinen, kuka-muka-alle-kaks-tonnia-tienaa-Räty ja tikkatalu-Stubb on, … en tod ihmettele että tujunen vaihtoi työnantajaa. Niin mäkin olisin tehnyt.
  Heikkisistä, schubackeista, rydmaneista, romppaisista tai koskista puhumattakaan.
  Näillä mielipiteillä voi olla kannattajansa, mut galllupeissa ei toistaiseksi niillä juhlita.

 3. Apez permalink

  Mistäs me tiedämme, kun rinnakkaistodellisuutta emme voi nähdä. Ehkä kokoomus on koko ajan hyödyntänyt äänitorviaan ja Turusen kaltaisia toimittajia. Ilman näitä kannatus olisi useita prosentteja pienempi?

  Hesarin (ja IS:n) sekä Ylen juttuihin nähden tämä Ainolan kirjoitus Iltalehdessä on vähän valoa pimeässä:

  http://www.iltalehti.fi/uutiset/2014123118963919_uu.shtml

  • Itse asiassa pidän Tujusen ammattitaitoa sen verran kovatasoisena, että hän varmsti on osannut hyödyntää sekä HeSaria että YLE:ä maksimitasolla. Kunnioitan Tujusta aivan hillittömän tason ammattilaisena, jossain suuremmassa maassa hän vetäisi todella kovan tason kuvioita joko poliittisella tasolla tai lobbauspuolella.

 4. Tomba permalink

  En tunne näiden galluppien tekotapaa enkä sitä pystytäänkö tuloksia manipuloimaan. Kokoomuksella on kuitenkin vakaa kannattajakunta joka ei hevin luovu aatteestaan, siksi epäilenkin vahvasti galluppien tuloksia.

  Ennustan että vaaleihin mennessä kokoomus on suomen toiseksi suurin puolue 18-20% kannatuksella. Miksi? Kokoomus on galluppien valossa ajettu alhaiseen kannatukseen josta tie on vain ylöspäin. Kokoomuksen aloittaessa vaalikampanjansa galluptulokset alkavat nousta. Kansa haluaa olla voittajien puolella, jota ruokkii jatkuva median myötävaikutus. Otsikoissa on päivä toisensa jälkeen uskomattomia prosentuaalisia nousuja Kokoomukselle.

  Naisäänestäjät ovat Kokoomuksen kantava voima. Kun edustavien naisehdokkaiden kampanjat alkavat teemoilla lapset – perhe – vanhukset, naiset äänestävät heitä, vaikkakin vaalilupaukset ovatkin ristiriidassa puolueen politiikan kanssa. Tämän naisäänestäjäryhmän kyky hahmottaa kokonaisuus on rajallinen.

  Lumipalloefekti on valmis kuten nyt keskustalla.

  Näyttäisi siltä ettei Kokoomus edes haluaisikaan pääministeripuolueeksi. Tuleva hallituskausi tulee olemaan todella synkkä ja sylkykupiksi joutuu pääministeri. Kokoomukselle riittää hyvin hallituksen kakkospaikka eli valtiovarainministeriö. Keskusta ja Kokoomus pystyy parin hännystelijäpuolueen kanssa kokoamaan enemmistöhallituksen. Ja kylmä kyyti jatkuu…

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: