Skip to content

Irlanti, työpaikat ja asuntomarkkinat – puheet talouden toipumisesta selvästi liioiteltuja

joulukuu 31, 2014

Irlanti on ollut kahdessakin mielessä EU:n mallioppilaita. Virallisesti siellä on onnistuttu ainutlaatuisella tavalla hoitamaan tämä virallinen europolitiikka eli growsterity hyvään lopputulokseen. Aikaisemminhan Irlanti oli taas esimerkkimaa siitä kuinka maatalousvaltainen ja köyhä maa muuttui menestyväksi hitech-maaksi. Syntyi niin sanottu Kelttiläinen Tiikeri. Nyt Irlannissa talous kuulemma kasvaa rajusti ja työpaikkoja syntyy. Asuntojen hinnatkin ovat kuulemma nousussa. Mutta kannattaa kuitenkin katsoa sitä tiikeriä tarkemmin eli millaiset ovat Kelttiläisen Tiikerin karvat tarkemmin katsottaessa.

Tarkemmin katsottaessa tiikerin karvoitus ei vaikuta aivan terveeltä. Joskaan tiikeriämme ei uhkaa myöskään kreikkalainen nälkäkuolema.

Merkittävin todellinen merkki talouden toipumisesta ovat työpaikat. Virallisen lukeman mukaan Irlantiin on vuoden 4Q2011 jälkeen syntynyt 80’000 uutta työpaikkaa. Katsotaan vähän tarkemmin katsoa millaisia nuo työpaikat ovat. Kuva CSO:n datan pohjalta.

Irlanti_Tyopaikat80000

Hetkinen, hetkinen. Kokoaikaisten palkkatyöntekijöiden määrä on kasvanut vain 29’000 henkilöä 4Q2011 jälkeen. Moinen ei lupaa kovin hyvää ajatellen esimerkiksi teollisia työpaikkoja. Tämän takia onkin syytä katsoa eri jaottelun kautta muutoksia 4Q2011->3Q2014.

Maatalous ja alkutuotanto (tuhansia): +29
Rakentaminen: +4
Kauppa: +5
Logistiikka: -5
Majoitus ja turismi: +20
ICT: +2
Asiantuntijatyöt: +21
Julkinen sektori (hallinto, turvallisuus): -3
SOTE-sektori: +6
Teollisuus: -6

Kaikkia muutoksia listassa ei ole. Mutta huomionarvoista on tuotannollisen teollisuuden pieneneminen ja maatalouden raju kasvu. Toinen kasvanut ala on majoitus ja turismi. Toisin sanoen eurokriisi on vaikuttanut Irlantiin samalla tavoin kuin Suomeenkin, työn tuottavuus on tuntuvasti heikentynyt ja tarjolla olleiden työpaikkojen palkkataso pienempi kuin kadonneiden työpaikkojen. Vuodesta 2008 on teollisten työpaikkojen määrä pienentynyt kaikkiaan 52’000 työpaikkaa, mikä on Irlannin kokoisessa maassa hyvin merkittävä.

Maatalous ja alkutuotanto kertovat myös paljon siitä miksi yksinyrittäjien määrä on kasvanut. Toinen syy on se, että työttömyyteen liittyvät korvaukset loppuvat aikanaan ja jotain toimeentuloa on keksittävä. Kokonaisuudessaan Irlannin talous on kääntynyt takaisin heikon tuottavuuden taloudeksi. Uusien työpaikkojen määrä on sinänsä hyvä asia, mutta tarkemmin katsottuna niiden luonne kertoo enemmän talouden rakenteellisista heikkouksista kuin menestyksestä.

Sitten takaisin Irlannin asuntomarkkinoille, jotka ovatkin varsinainen syy tämänkertaiseen kiinnostukseeni. Meillä Suomessa olemme saaneet välillä lukea siitä kuinka Irlannin asuntomarkkinat ovat nousussa. Kelttiläinen tiikeri on kuulemma tekemässä paluuta. Yle kirjoitteli asiasta jo vuosi sitten (täällä) ja onpa asiasta pitänyt positiivista pöhinää ulkoministeriömmekin edustaja (täällä).

Ennen kuin katsoin Irlannin asuntomarkkinoita tarkemmin vilkaisin yllä kuvatulla tavalla maan työmarkkinatilannetta. Koska työmarkkinatilanne kertoo hyvien työpaikkojen vähentyneen ja vihjaa yleisen tuottavuuden laskeneen, niin asuntojen hintojen nousu ei voi johtua hillittömästä kysyntäbuumista. Luonnollinen selitys silloin ovatkin tarjontaan liittyvät ongelmat. Jospa se CSO taas auttaisi.

Irlanti_Asunnot

Toisin sanoen uusia asuntoja valmistuu Irlannissa tällä hetkellä noin puolet vuoden 1990 määrästä. Tarjonta on romahtanut, joten ne harvat, joilla on uuteen asuntoon varaa, joutuvat maksamaan siitä melkoisesti. Täysin epäterve tilanne.

Puheet Irlannin talouden toipumisesta ovatkin siis liioiteltuja.

Kiinnostavaa on Irlannin talouden tuottavuuden heikkeneminen ja hyvien työpaikkojen katoaminen. Toisaalta sama ilmiö on tapahtumassa myös Suomessa, korkean tuottavuuden työpaikat katoavat ja jäljelle jäävät pienipalkkaiset heikon tuottavuuden työpaikat. Mitä Irlanti edellä, sitä Suomi perässä.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. hakki47 permalink

  Onneksemme me täällä Pohjan Perillä olemme aina voineet luottaa fantastiseen johtoomme ja vieraaseen apuun.

  Siinäkin mielessä toivotan Hauskaa Uutta Vuotta, kun Hyvää en voi.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2014/12/mietteita-uudelle-vuodelle-kaikessa.html

 2. Kauko permalink

  Toisaalta jotkut vastuunkantajat osaavat pitkäjänteisen urasuunnittelun:
  Jyrki Katainen kantaa vastuuta omasta edustaan.

 3. Kovin sopuisaksikaan ei voi rakennesopeutusta sanoa teollisuudessa ja kuljetuksissa: http://www.cso.ie/multiquicktables/quickTables.aspx?id=idq02

  USAn selityksissä ja käyrissä on nähtävissä vastaava ilmiö. Kasvu on finanssi- ja sotepuolella. Pörssikurssien ero reaalitalouteen on jo suurempi kuin 2008. Tässä tovin takaa sikäläisiä käppyröitä: http://iitimo.puheenvuoro.uusisuomi.fi/180137-suomi-taas-romahtavan-suurvallan-kelkassa

  • Itse asiassa USA:n osalta en näe mitään kansantaloudellista syytä olla pessimistinen. Teollisuuden PMI on pysynyt yhtäjaksoisesti kasvupuolella 2012 alkaen ja marraskuussa 2014 ainoastaan vaate- ja nahkateollisuuden tuotanto on supistunut. ISM:n lukituksen 18 teollisuudenalasta 14 raportoi tuntuvaa tuotannon kasvua ja tosiaan vain yksi supistumista. USA:n tavaravienti on samalla kasvanut. Going strong, sanoisin.

 4. Merkantti Matikainen permalink

  Tyhmyrin analyysin perusteella en heti suuntaisi Irlannin työmarkkinoille. Taitavat irlantilaiset itsekin hakeutua muille maille vierahille. Asuntomarkkinat sen sijaan saattavat hyvinkin hakea jo pohjiaan.

  Irlannin osakeindeksi havaitsi kuitenkin nousun merkit jo syyskuussa 2011. Sittemmin nousua on kertynyt 100%. Pörssi ennakoi ruusuista tulevaisuutta Irlannille. Löytyykö neliapila?

  Hyvääkin parempaa uutta vuotta itse kullekin säädylle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: