Skip to content

Venäjä, Venäjä, Venäjä – antaisivat vain kellua

joulukuu 19, 2014

Yksi viime aikojen taloudellista mielenkiintoa herättäviä ilmiöitä on ollut Venäjä ja ruplan arvon heikkeneminen. Kuvio on ollut yksi minua eniten työllistäneistä tässä viimeaikoina. Mutta itse asiassa ruplan arvon heikkeneminen suhteessa euroon ja jenkkidollariin ei olisi mikään ongelma ilman Venäjän talouden euro- ja dollarimääräisiä velkoja. Krugman on juuri kirjoittanut merkittävimmät asiat blogipostauksessaan (postaus täällä).

Puhtaasti kansantalousmielessä CBR:n (Venäjän keskuspankki) olisi järkevintä antaa ruplan heikentyä niin paljon kun se on heikentyäkseen. Tuontitavaran hinnannousun negatiivinen vaikutus talouteen olisi merkittävästi vähäisempi kuin tukitoimien aiheuttamat kustannukset eli valuuttavarannon tuho ja koronnoston rahapolitiikka kiristävä, taloutta supistava vaikutus. Tukiostoissa ja koronnostoissa ei ole taloudellista järkeä, ne samat rahat olisi kannattanut mieluummin käyttää yritysten valuuttalainojen muuttamiseen ruplamääräisiksi.

Mutta samalla tavoin kuin Euroalueella ajaa myös Venäjällä politiikka talouden ohitse.

Käsittämättömän suuri osa venäläisten yritysten ottamista valuuttalainoista ei ole mitään normaaleja yritysten lainoja. Suurin osa noista lainoista on käytetty kyseiset yritykset omistavien oligarkkien henkilökohtaisiin hankintoihin, joista esimerkkejä ovat loistoasunnot Lontoosta, Gibraltarilta, Monacosta ja Australiasta. Myös huvijahteja on tullut hankittua. Toisin sanoen suuri osa tuosta valuuttavelasta ei ole mennyt yritysten kehittämiseen tai edes Venäjällä tehtyihin ostoihin.

Käytännössä onkin suuri joukko erittäin vaikutusvaltaisia venäläisiä oligarkkeja, jotka kiljuvat kauhusta ruplan arvon laskun vuoksi. Tilanne uhkaa heidän henkilökohtaista omaisuuttaan, yrityksistä viis. Moni noista oligarkeista omaa hyvät poliittiset kontaktit.

Liian monen vaikutusvaltaisen venäläisen rikkaan henkilökohtainen omaisuus on vaarassa ruplan arvon laskun vuoksi. Valuuttavelkojen maksamiseksi pitäisi myydä se terassiasunto Gibraltarilta ja kaikkea muuta kivaa. Yritysten ruplamääräisistä tulosta kupatut käteisnostot eivät yllättäen riitä noiden henkilökohtaisten pikku hankintojen tuomien valuuttavelkojen maksuun.

Keskuspankin suorittamat pankkien ja muiden yritysten pelastusoperaatiot ovat normaalia kamaa kaikkialla maailmassa, mutta yksittäisten oligarkkien henkilökohtaiset pelastusoperaatiot niin sanotusti veronmaksajien rahoilla ovat käytännössä poliittisesti mahdottomia jopa Venäjällä.

Tämän takia CBR:n toimintaan kohdistuu hillitön paine ruplan arvon laskun pysäyttämiseksi ja mielellään arvon nostamiseksi. Tässä valossa tarkasteltuna Elvira Nabiullina on ollut yllättävän taitava, hän on kyennyt pitämään tyhmien temppujen määrän hämmästyttävän vähäisenä.

Kansantalousmielessä CBR:n pitäisi vain antaa ruplan kellua vapaasti ja keskittyä pelastamaan yrityksiä vieläkin varsin massiivisia valuuttavarantojaan käyttäen.

Politiikka kuitenkin pakottaa tekemään tyhmyyksiä.

 

Edit. Venäjän talous on kuitenkin sen verran pieni, että valuuttavarannon loppuminen on aivan realistinen mahdollisuus. Itse asiassa pidän sitä todennäköisenä seurauksena juuri nyt nähtävistä epätoivoisista yrityksistä puolustaa ruplan kurssia. Tuolloin rupla on kuitenkin pakko päästää kellumaan ja lopputulos on huonompi kuin olisi ollut suora ruplan kelluttaminen. Valuuttavarannosta olisikin enemmän hyötyä mikäli se käytettäisiin yritysten valuuttalainojen muuttamiseen ruplamääräisiksi.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. ValonSoturi permalink

  Poliittisessa päätöksentekojärjestelmässä henkilöt ovat tärkeämpiä kuin asiat ja siksi asiat jää hoitamatta. Jos unohdettaisiin henkilöt ja keskityttäisiin vaan asioiden hoitamiseen, asiat olisivat hiukan toisella tollalla koko Telluksella.

 2. HooFoo permalink

  Maailmalla on paljon puhetta, että menossa olisi taloudellinen sota petrodollarin pystyssä pitämiseksi.
  Kiina, Venäjä, Intia ja Iran ovat siirtymässä kaupankäymtiin ilman dollaria ja hoordaavat kultaa minkä ehtivät. Pitkään on ennustettu dollarin romahtamista. Onko tämä mielestäsi foliohattuilua? Mitkä olisi seuraukset eurolle jos dollari romahtaa? Maallikko ei oikein näistä saa selvää, mikä on relevanttia tietoa ja mikä hysteriaa….

  http://www.huffingtonpost.com/alastair-crooke/petrodollar-us-saudi-policy_b_6245914.html
  http://www.theautomaticearth.com/the-biggest-economic-story-going-into-2015-is-not-oil/
  http://etfdailynews.com/2014/12/17/u-s-declares-currency-war-on-russia/
  http://www.zerohedge.com/news/2014-12-17/fed-sitting-191-trillion-time-bomb

  • Kultaan sijoittamista pidän väärästä lääkityksestä johtuvana oirehtimisena.

   Dollarin romahtaminen jonkinlaisena äkkiä tapahtuvana ilmiönä on mielestäni erittäin epätodennäköistä mikäli USA:n talous pysyy yhtä reippaana kuin tällä hetkellä. Lisäksi kuviota merkittävästi muuttaa se tosiasia, että USA:n riippuvuus tuontiöljystä on vähäisempi kuin aikoihin.

   Kieltämättä mukana kuviossa on myös hintasotaa. Pohjanmeren öljytuotanto on jo nyt kannattamatonta, erityisesti UK:n mutta vähitellen myös Norjan. USA:n oma uustuotanto on sekin luonteeltaan kalliimpaa kuin vaikka saudien tuotanto. Mutta voi olla, että saudien kantti loppuu ennen kuin USA:n uustuotanto.

   Tällä hetkellä raakaöljystä on yksinkertaisesti liikatarjontaa kysyntään nähden.

   FED:stä sen verran, että FED voisi huoletta ostaa kaiken USA:n liittovaltion velan. Viime kädessä FED on liittovaltion jatke, joten ajatus siitä, että USA ei voisi koskaan maksaa dollarimääräisiä velkojaan on täysin älytön.

 3. Kurkkailin forward-käyriä, öljyn spot (toimitus heti)-hinnat ovat laskeneet huipuistaan n. puolet, mutta pidemmät toimitusajat vain n. neljänneksen. Kyseessä on siis osittain lyhytaikaiseksi arvattava ilmiö, mutta osittain myös pitempiaikainen muutos. Syylliset on helppo löytää – euroalueen lama, USA:n kulutustottumusten muutos ja satsaukset tuotantotapoihin. Globaali öljyn kulutus on ennallaan kasvutrendillään, mutta tarjontaa on tullut lisää.

  Tämän hetken suosikkisalaliittoni on, että OPEC:in haluttomuus leikata tuotantoaan on saudien joululahja jenkeille, jotka haluavat, että Venäjä lopettaa perseilynsä ennenkuin mitään ikävämpää sattuu.

  • Hyvinkin mahdollista tuo saudien joululahjakuvio. Onnistuakseen kuvio edellyttää Venäjän hölmöilevän erinäisillä taloudellisilla tavoilla, joista esimerkkinä juurikin valuuttavarannon polttaminen. Toisaalta ennuste sille, että Venäjä hölmöilee on aika suuri. Syynä muun muassa autoritaarinen valtarakenne ja demokratiavaje.

   Toisaalta öljyn hinnan lasku puree myös jenkkien liuskeöljytuotantoon aika ikävästi. UK:n Pohjanmerellä tapahtuva poraustoimintahan on jo tukevasti tappiolla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: