Skip to content

Kreikkalainen pokeri – pysyvä siirtyminen avustettavaksi tai potkaiseminen eurosta ulos

joulukuu 18, 2014

Kreikassa pelataan tällä hetkellä melkoisen kovaa poliittista pokeria. Pääministeri Samaras pelaa omaa peliään, jonka tarkoituksena on pitää nykyinen hallitus vallassa ja jatkaa sisäistä devalvaatiota. Hän on kuitenkin hävinnyt pelinsä ensimmäisen kierroksen (Reutersin uutinen täällä). Mikäli hän ei saa mieleistään presidenttiä, niin Kreikassa järjestetään uudet vaalit. Mikäli vasemmistolainen Syriza voittaa nuo vaalit, niin näemme pitkästä aikaa kunnollisen kansainvälisen tason pokeripelin. Mielenkiintoista kyllä Suomessa tätä peliä ei ole huomioitu sen ansaitsemalla tavalla.

Syrizan voittoa seuraava pokeripeli on seurausta siitä, että tuolloin pääministeriksi nousisi Alexis Tsipras. Tsipras on luvannut irrottautua troikan vaatimasta säästöohjelmasta ja peruuttaa taloudellisesti tuhoisiksi osoittautunet toimenpiteet. Hän on toisaalta luvannut myös olla luopumatta euron käytöstä.

Toisin sanoen tulossa olisi todella kova peli, jonka seurauksena todennäköisimmin Kreikka joko siirtyy jatkuvien tulonsiirtojen saamapuolelle tai potkaistaan ulos eurosta. Kolmas vaihtoehto eli se, että Tsipras luopuisi toteuttamasta ohjelmaansa lienee kaikkein epätodennäköisin vaihtoehto.

Mikäli pääministeri Alexis Tsipras pitää vaalilupauksensa, niin Brysselillä ja Berliinillä on tasan kaksi vaihtoehtoa. Ensimmäinen on kiltisti suostua maksamaan Kreikan budjettivaje hamaan tulevaisuuteen. Tämä on se mitä täytyy tehdä jos Kreikka halutaan pitää eurossa. Toisin sanoen piikki auki Kreikalle. Tuolloin Bryssel ja Berliini taipuisivat ja tulonsiirtoliittovaltio syntyisi tapahtuneena tosiasiana. Muun muassa saksalaisten äänestäjien lompakolla käytäisin aivan kunnolla, mikä varmasti ilahduttaisi AfD:n johtoa rajusti kasvavina kannatuslukuina.

Toinen vaihtoehto on potkaista Kreikka ulos eurosta. Tuolloin euron peruuttamattomuus tulisi virallisesti todettua valheeksi. Tosin kyllähän jokainen on tiennyt koko ajan, että euron peruuttamattomuus on puhdasta hölynpölyä. Tässä vaihtoehdossa kumpikaan taho ei anna periksi.

Kolmas vaihtoehto, eli se että Alexis Tsipras luovuttaisi ja jatkaisi samalla poliittisella linjalla kuin Samaras, olisi taas katastrofi Tsiprakselle.

Itse asiassa Tsipraksen kannalta ei ole mitään hävittävää sen enempää vaihtoehdossa yksi kuin kaksikaan. Tsipras häviää vain vaihtoehto kolmen tapauksessa. Selvän voiton Alexis Tsipras saisi vaihtoehdon yksi eli avoimen tulonsiirtoliittovaltion kanssa. Kakkonenkin kävisi, euroerohan olisi Brysselin ja Berliinin tekosia.

Mielenkiintoinen poliittista kanttia testaava peli tulossa.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. n.n permalink

  Anteeks kyynisyyteni, mut epäilen että tämä kreikan fantastinen menestystarina ”vastuullisen taloudenhoidon”, ”rakenteellisten uudistusten”, sisäisen devalvaation eli meillekin suositellun talouden ja elintason supistamisen ohjelman parissa tulee varmasti pysymään kotimaisiin vaaleihin saakka pois julkisuudesta suomessa mahdollisimman tarkkaan.

  Muutenhan joku saattais vaikka ruveta epäilemään että ei se niin kauheen mahtava suksee taida ollakaan tämä linja, jos suht vakavissaan ovat seuraavaksi äänestämässä kommunistia pääministeriksi.

  Eiköhän Kreikassa kuitenkin tapahdu joku sopiva pieni kriisi ennen vaaleja, jonka seurauksena vaalit joudutaan ”siirtämään sopivampaa aikaa odottamaan”.

 2. Riikka Söyring permalink

  Hyvä analyysi Tyhmyri, kiitos siitä.

  Kommentoija n.n esittää hänkin uskottavia skenaarioita.

  Olen nykyään niin paatunut, että vain nauran näille näytelmille.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: