Skip to content

Kuinka tehdä todellinen sisäinen devalvaatio – piruileva ehdotus

joulukuu 14, 2014

Minulta on aikaisemmin jokunenkin kommentoija kysynyt, että onko minun mielestäni mitään keinoa tehdä se sisäinen devalvaatio ilman esille tuomiani pahoja ongelmia. Olen miettinyt asiaa joissain yhteyksissä ja keksinyt yhden keinon, joka saattaisi olla mahdollinen. Tiedän kyllä, että nimenomaan euroa kannattavat henkilöt eivät tule pitämään ehdotustani mahdollisena. Tämä ehdotukseni on kuitenkin melko lailla kieli poskessa tehty, vähintäänkin piruillen kun ottaa huomioon Kreikan, Kyproksen, Portugalin ja Irlannin tapahtumat. Niissähän on sujuvasti kävelty yksityisen sopimusoikeuden ylitse mennen tullen. Nyt sitten se minun ehdotukseni.

Suomen eduskunta päättää tehdä lain, jonka perusteella jokainen Suomen lakien alaista sopimusta leikataan nimellisarvoltaan 30%. Toisin sanoen kaikkien palkkoja leikattaisiin 30%, valtion tukia leikattaisiin 30%, yritysten välisiä maksusitoumuksia leikattaisiin 30%, asuntolainojen nimellisarvoja leikattaisiin 30%, vuokrien nimellisarvoja leikattaisiin 30% ja niin edelleen. Toisin sanoen kaikissa Suomen lakien alaisissa sopimuksissa olevat luvut muutettaisiin lakisääteisesti 30% aikaisempaa pienemmiksi. Pankkitilien saldoista niistettäisiin 30% ja niin edelleen. Näkyvillä olevat hinnat leikattaisiin 30%.

Bensan hinta putoaisi 30%, ruoka halpenisi kaupassa 30% ja niin edelleen.

Tuon jälkeen vain annettaisiin hintojen ja palkkojen uudelleen asettautua sopiville tasoilleen. Eiköhän asuntojen hinnat putoaisi sen 30% koska ihmisten palkat olisivat pienentyneet ja pankit oppineet vähän varovaisemmiksi. Moni muukin hinta käyttäytyisi aika hillitysti koska kaikki tietäisivät, että seuraavan kerran kun Suomen talous on vaikeuksissa, niin toteutuu suomalainen hiustenleikkuu.

Ulkomaisten lakien mukaisten saatavien tapauksessa hiustenleikkuuta ei tietenkään tapahtuisi.

Mikäli Suomen eduskunta tekisi sisäisen devalvaation tällä tavoin, niin voisin todeta, että kyllä sen euron kanssa sittenkin saattaa voida elää. Ehkä.

Nyt sitten suurella mielenkiinnolla odotan erityisesti euron ja sisäisen devalvaation puolustajien kommentteja siitä miksi tämä olisi huonompi vaihtoehto kuin suurtyöttömyys ja palkkojen leikkaukset muihin hintoihin koskematta. Mikä tekee tästä ehdotuksesta huonomman kuin Kreikan-mallin mukaisesta tuhoisasta sisäisestä devalvaatiosta?

Kommentteja, kiitos.

Mainokset

From → Uncategorized

11 kommenttia
 1. Tuo on huonompi sen takia, että myös poliitikot, yritysjohtajat ja suuromaisuuden haltijat ottaisivat pataan. Tarkoitushan näissä EK-osaston ehdotuksissa on, että ”joku muu” maksaa.

 2. Gawain permalink

  Eiköhän tällä hetkellä ainainen kitinä edelleenkin voita kertarytinää – Suomessa?
  Se muistuttaa kovennettua kuolemanrangaistusta: ”säästöliekillä”.

 3. Jussi permalink

  Haluamatta ryhtyä väittelemään kenekään kanssa huomauttaisin, ettei todellisuus ole niin Suomi keskeinen että tälläinen kieli poskessa tehty esitys toimisi. Kun avaa silmänsä ja katsoo ympärilleen, niin pitäisi huomata että jopa perinteisesti täysin paikalliset toimialat ovat kustannusrakenteeltaan pitkälle sidottuja Suomen ulkopuoliseen maailmaan.

  Esimerkki 1: Konepaja tekee komponentteja suuryritykselle, lopputuotteen hinnasta suuri osa on metallia ja ulkoa hankittuja osia. Yritys oli konkurssissa alta aikayksikön.

  Esimerkki 2: Rakennusyritys tekee taloa. Työmaalla suomi on vähemmistökieli ja raudat, teräkset, naulat ja työkalut tulevat jostain muualta. Yritys olisi konkurssissa välittömästi.

  Esimerkki 3: Kulutustavarayritys myy ja markkinoi suomalaisia merkkituotteita. Tuotteiden suomalaisuusaste rajoittuu lähinnä myynti ja markkinointiorganisaatioon, joten hinnat eivät juurikaan notkahtaisi. Johto lähtisi maasta.

  Esimerkki 4: Paikallinen palveluyritys autokoulu on liisannut autonsa ruotsalaiselta leasing-yhtiöltä. Seuraus: velkaisen yhtiön konkurssi.

  Esimerkki 5: Menestyvä suuryritys myy ja valmistaa (valmistuttaa) tuotteensa Suomen ulkopuolella. Suomessa on vain johto ja osa tuotekehitystä. Johto lähtee maasta, tulokset paranevat jonkin verran mutta se ei tule eikä jää Suomeen.

  Esimerkki 6: Peliyhtiö myy tuotteensa dollareissa maailmalle ja palkkaa koodarit dollareilla eri puolilta maailmaa. Ei mitään oleellista vaikutusta.

  Esimerkki 7: Parturi-kampaaja leikkaa hintojaan lain mukaisesti, mutta parhaan katteen tuovat kemikaalit kallistuvat. Hyvät asiakkaat puolittavat parturilaskunsa joko tyytymällä yksinkertaisempaan tai käymällä harvemmin, jos ollenkaan. Köyhyysraja menee rikki, mutta sehän oli odotettavissakin – ilman leikkausta tai leikkauksella.

  En ajatellut vastata kommentteihin, joten pohtikaa itseksenne. Se olisi jopa suotavaa, kuten ajattelu yleensäkin.

  Tämä nyt näin tonttulakki vinossa kirjoitettuna joulunaluskommenttina.
  Eli viettäkää nyt kuitenkin ihan perinteinen ja rauhallinen joulu!

 4. ”Näkyvillä olevat hinnat leikattaisiin 30%. Bensan hinta putoaisi 30%, ruoka halpenisi kaupassa 30% ja niin edelleen.”
  Miten tuo varmistettaisiin? Hintasäännöstely kaikille tuotteille? Bensakin on tuontituote, joten ei sen hinnan pitäisi markkinataloudessa pudota tuossa tilanteessa.

  • Anna A. permalink

   Ehkäpä (mm. tuossa) oli se kirjoituksen piruileva elementti? I.e. keino osoittaa, miten mieletöntä on kuvitella, että euron kanssa pärjäämiseen tarvittava kilpailukyvyn lisäys olisi saavutettavissa sisäisen devalvaation kautta?

   • Anna A. permalink

    Tarkoitus oli tietysti kirjoittaa, että ”Ehkäpä (mm.) tuossa oli se…”. (Eli oli siis sulkeva sulku väärässä paikassa.)

    Pahoittelut ketjun spämmäämistä!

 5. Kauko permalink

  Ulkoinen devalvaatio toteuttaa kaiken tuon silmänräpäyksessä, eikä kenenkään tarvitse tehdä mitään. Myös bensan hinta putoaa ulkomaanvaluutassa sen 30%. Nythän tämän voi todeta Venäjällä, jossa euro riittää hyvin pitkälle.

  EK:n ajama sisäinen devalvaatio tarkoittaa, että maa ajetaan lamaan, jolloin hyvät veljet pääsevät tekemään hyviä kauppoja konkurssipesistä, kuten 1990-luvulla. Silloinkin katastrofi oli seurausta umpityperästä valuuttakurssipolitiikasta.

 6. Anna A. osoi niin sanotusti naulan kantaan. Sisäisen devalvaation avulla tehtävä kilpailukyvyn parannus edellyttää käytännössä talouden romahduttamista mikäli tuon piruiluni kaltaista temppua ei tehdä. Mutta koska tuollainen kaikkia vähintäänkin suurin piirtein tasapuolisesti kohteleva ”suomalainen hiustenleikkuu” ei onnistu sisäisen devalvaation avulla, niin jäljelle ei oikein jää muuta kuin se valuuttadevalvaatio. Nyt sitten jos temppu tehdään työttömyysdevalvaation/-deflaation kautta, niin talous käytännössä romuttuu. Mallia kannattaa katsoa Kreikasta, Espanjasta, Portugalista ja myös Irlannista vaikka Irlantia onkin käsittämättömässä määrin auttanut muuttoliike UK:n kasvaville työmarkkinoille ja myös Australiaan.

  Euron arvon lasku ilman tulonsiirtoliittovaltiota ei auta riittävästi.

  • Anna A. permalink

   Jeps. Jokainen numeroita (tai ylipäätään mitään reaaliteetteja) ymmärtävä ihminen tajuaa, miten mieletön missio on lähteä yrittämään sisäisen devan kautta temppua, joka vastaa n. 30 % valuuttadevalvaatiota.

   Irlannista: irkkujen ulkomaille siirtymistä helpottanee merkittävästi
   a) kohtuullisen toimiva, tunnettu ja luotettava koulutussektori (jos jollakulla on todistus esim. irlantilaisesta yliopistosta, niin henkilön osaaminen on kaikella todennäköisyydellä vähintäänkin kohtuullisella tasolla) ja
   b) erityisesti & ennen kaikkea yhteinen äidinkieli juurikin UK:n ja Aussien kanssa (ja toki se, että englanti nyt ylipäätään on ns. maailmankieli => englantia äidinkielenään puhuvan on helppo lähteä melkein minne vain maailmassa).

   • Anna A. permalink

    Ja sanon tuon kaiken ylläolevan n. puolen vuoden opintoja vaille valmistuneena luonnontieteilijänä, joka tällä hetkellä tienaa elantoaan sijaistamalla lukio-tasolla äidinkielen oppitunteja mm. tekstitaidon osalta; en siis ole missään määrin talousalan asiantuntija.

    (Toki tuon palkkatyötoimenkuvani huomioon ottaen on ymmärrettävästi varsin toivottavaa, että kykenen ymmärtämään lukemaani; ref ensimmäinen kommenttini tähän ketjuun.)

 7. Nyt kun vielä saataisiin tieteellisen koulutuksen omaava ihminen (huom – ei riitä, että on valmistunut koulusta ja työskennellyt alalla – vaan että omaa tieteellisen tietotaidon ja asenteen) VATT:iin, VM:ään ja EK:seen. Anna Torkuksi Torkun paikalle!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: