Skip to content
Tags

,

EKP:n halvaantuneisuus jatkuu – euron loppupeli jos mitään ei tehdä

joulukuu 7, 2014

Saksalainen Die Welt kirjoittaa EKP:n johdossa olevasta hajaannuksesta (juttu täällä). Käytännössä tilanne on se, että mikäli EKP ei tee mitään, niin jossain euroa käyttävässä maassa tapahtuu poliittinen murros. Tuo poliittinen murros tappaa euron ja mahdollisesti jopa koko EU:n. Onkin hyvin mielenkiintoista nähdä miten pahaksi tilanteen pitää mennä ennen tuota murrosta. Todennäköisesti hyvin pahaksi, sillä meillä Suomessa ei tämänhetkinen kaikkien aikojen pahin lamakaan ole saanut innokkaita EU:n ja euron kannattajia edes turvautumaan matematiikkaan. Ilmeisesti todellisiin lukemiin perustuva matematiikka on nykyisin populistista.

Kyynisinä hetkinäni olen taipuvainen ajattelemaan niin, että Saksan täysin järjenvastainen politiikka on täysin tietoista. Pimpataan eurosta ja toisten euromaiden tilanteesta kaikki mahdollinen irti ja annetaan sen jälkeen homman romahtaa. Tuossa kieltämättä on kyyninen logiikka, jonka mukaan on toisten omaa tyhmyyttä jos suostuvat Saksan vaatimuksiin.

Joka tapauksessa Draghin pitää tehdä jotain kyetäkseen pelastamaan euron. Itse asiassa hänen olisi pitänyt tehdä jotain jo vuosia sitten, mutta nyt ovat viimeiset hetket. Euroopan talous on jo menetetty. Eurooppa oli tuntuvasti köyhempi kuin USA ennen kriisiä ja nyt ero vain kasvaa. Eurooppalaiset, erityisesti Euroalueella, senkun köyhtyvät. Hienosti hoidettu EU ja EKP!

On uskomatonta, että kukaan ei ole valmis tunnustamaan tosiasioita. Euroopan teollisen pohjan annetaan rapautua ja kokonaisen maanosan tulevaisuuden valua viemäristä alas. Kaikki tämä siksi, että poliittinen koneisto on nykyisin ura, jossa Brysselin lihapadat ovat uran täyttymys ja oman maan asioiden ajaminen on alisteista pääsylle noiden lihapatojen ääreen. Hyvänä esimerkkinä Katainen, jonka kannalta EU ja euro ovat olleet menestystarinoita vailla vertaa.

EU-koneisto on näköjään rakennettu käytännössä itsetuhoiseksi ja kansalaisia halveksuvaksi aparaatiksi.

Olin syksyllä Draghin puheiden jälkeen optimistisemmalla tuulella. Nyt olen päätynyt pessimistiseen näkemykseen, jonka mukaan vain raju poliittinen murros voi mahdollistaa euromaiden ja Suomen talouden saattamisen kasvu-uralle.

Toivottavasti tuo murros tulee vaalien kautta eikä kadulta.

Mainokset

From → Uncategorized

22 kommenttia
 1. hakki47 permalink

  ” Kaikki tämä siksi, että poliittinen koneisto on nykyisin ura, jossa Brysselin lihapadat ovat uran täyttymys ja oman maan asioiden ajaminen on alisteista pääsylle noiden lihapatojen ääreen. Hyvänä esimerkkinä Katainen, jonka kannalta EU ja euro ovat olleet menestystarinoita vailla vertaa.” Olet niin valitettavan oikeassa.

  Meillä vain ei enää ole sitä pientä poikaa, jota uskottaisi kun hän sanoo:”Mutta eihän kuninkaalla ole vaatteita.”

  Draghi on valitettavasti osoittautunut mieheksi ilman ensimmäistäkään vastuuntuntoa. Newspeak ja doubletalk eivät kanna mannerlaattojen muutoksessa.

  Eiköhän vain anneta Schumpeterin Luovan Tuhon tehdä tehtävänsä? Turha sitä on tutkainta vastaan potkia.

  • Itse asiassa olen ollut positiivisesti yllättynyt Draghin toimista. Hän on kyennyt tekemään monta lähes mahdotonta temppua. Väittäisin, että Draghi olisi valmis paljon parempaan kuin nyt, mutta erityisesti Saksan vastustus estää.

   • H. Myllyniemi permalink

    Draghia pidän itse ainoana täyspäisenä henkilönä tässä eurogalleriassa. Valitettavasti yksi mies ei taida voida pelastaa sitä, mitä sadat muut ”fantsuttelijat” tuhoavat.

 2. hakki47 permalink

  Kerropa noista Draghin tekemistä tempuista. Jos hän ei olisi saanut edes puumerkkiään näkyviin hän olisi osoittautunut täydelliseksi sylinukeksi, toistamassa Tante Angelan, Schäublen ja Weidemannin uutta testamenttia.

  Sanot ”olen ollut positiivisesti yllättynyt Draghin toimista”. Ja kuitenkin toteat itsekin ”Itse asiassa hänen olisi pitänyt tehdä jotain jo vuosia sitten, mutta nyt ovat viimeiset hetket. Euroopan talous on jo menetetty. Eurooppa oli tuntuvasti köyhempi kuin USA ennen kriisiä ja nyt ero vain kasvaa. Eurooppalaiset, erityisesti Euroalueella, senkun köyhtyvät. Hienosti hoidettu EU ja EKP!”

  Saksa on kuitenkin vain 16% EUn väestöstä. Ja yhtä vähän kuin Uudella Euroopalla oli mahdollisuuksia toimia Aatun vallan globaalin hegemonian betonoimisessa, sitä on EU ilman UKta. (ja USAta).

  • Draghi on luvannut sekä OMT:n että QE:n ilman, että kumpaakaan on toteutettu. Markkinat ovat moisiin tyytyneet. Aika merkittävä suoritus. Lisäksi Draghi on kyennyt puhumaan euron arvoa versus USD alaspäin ilman mitään käytännön toimenpiteitä.

   Melkoisen kiitettävää toimintaa. Hatunnoston arvoinen paikka.

 3. hakki47 permalink

  Pelkän puheen osalta varmaan vähintään hyvä tulos. Vaan mitä sitten, kun aletaan edellytää tekoja?(you can fool all of the people….) Luova Tuho?

 4. ValonSoturi permalink

  Mikään ei tule oleellisesti muuttumaan, jos ei ihmisissä ala tapahtumaan merkittävää sisäistä muutosta.

 5. H. Myllyniemi permalink

  Lieneekö puhdasta sattumaa se, että me kumpikin nimitämme EKP:ia ”halvaantuneeksi”?

  Itse rohkesin jopa miettiä, mistä tuo voisi johtua. Näkökulmia ja ajatuksia? Toivottaisin ne tervetulleiksi.

  http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/181739-ekp-on-afdn-vanki

  • Kyllä AfD on suuri tekijä siinä, että Saksan käyttäytyminen on vielä entistäkin pöllömpää. Saksahan nyt on alkanut itse kärsiä omasta politiikastaan, mutta linjaa on pakko vain kiristää koska muuten sisäpolitiikka menee vaikeaksi. Kannattaa katsoa muun muassa Bundesbankin lausunnot.

   • H. Myllyniemi permalink

    Tarkoitatko tätä uutta katsausta, jossa leikattiin Saksan kasvulukuja, vai oliko kyseessä ”yleisempi” kehotus?

    Jonkin verran seuraan, mutta valitettavasti en kykene aivan kaikkea seuraamaan niin tarkasti kuin haluaisin. Valitsemillani aihealueilla kun on kosolti uutisoitavaa.

   • Juuri tätä uusinta arviota Saksan omasta kehityksestä. Bundesbank käytännössä sanoo, että Saksa hyötyisi elvytyksestä, mutta sitä ei vaan voi tehdä. Syy on tietenkin Saksan sisäpolitiikka.

   • n.n permalink

    No niin sikäli vaikuttaa pöllömpään suuntaan kyllä että koska Täti Merkel ei voi (toistaiseksi) ruveta tinkimään eurossa pysymisestä annetaan AfD:lle ”periksi” yleisessä velkaantumishysterisoinnissa, mitä Merkel varmasti tekee mielellään muutenkin.

    Lähinnä tuota hain että AfD kuitenkin ajaa saksan eroa eurosta-> asia pysyy edes jossain määrin keskusteltujen joukossa, yhtenä vaihtoehtona,

 6. n.n permalink

  AfD hätyytteli vakavissaan äänikynnystä ja europarlamenttivaaleissa menestyi itse asiassa yllättävän hyvin, mitä, kahdeksan edustajaa europarlamenttiin.

  Oliskohan suomessa tilaa vastaavalle yhden asian liikkeelle?

  Tuoreissa gallupeissa 25% suomalaisista näyttää olevan euron vastustajia.

  IPU ei valitettavasti aivan täytä kriteerejä, ainakaan mulle. Osa puolueohjelmasta -myös tähän kysymykseen liittyvistä muotoiluista on niin, epärealistisia, mm. viittaus pankkien luotonlaajennuksesta luopumiseen, että karsiutuu ainakin mun kohdallani tähän.

  Jos tuohon markkaan palaamiseen liitettäis vielä suunitelma siitä että valtion nostamia lainoja ei enää nosteta valuuttamääräisinä, niin mä voisin olla hyvinkin kiinostunut.

  (yks oleellinen asia ruotsiin vertailtaessa usein unohtuu- ruotsin valtio lainaa kruunuja.)

  • H. Myllyniemi permalink

   En itsekään voi piiloitella pettymystäni IPU:n linjauksiin, jotka on ilmeisesti otettu sellaisenaan talousdemokraateilta.

 7. n.n permalink

  Jaa, toivottavasti mä en nyt sotkenut IPU:A ja Talousdemokraatteja?

  Mitä Perusssuomalaisiin tulee, Soinin pitäs kiireesti nyt ymmärtää kääntää takkinsa ja ryhtyä reilusti ja avoimesti markan kannattajaksi.

  Nykymenoa kun ei voi kauheen uskottoavasti vastustaa jos kannattaa eurossa pysymistä, kuten perussuomalaisten kannatusluvuista ilmenee. Kyllä kansa tietää.

  • H. Myllyniemi permalink

   En sotkenut, mutta vaikuttaa siltä, että aika lailla talouspuolen opit on lainattu talousdemokraateilta.

   Olen samaa mieltä kanssasi siitä, että PS:n tulisi huomioida se, että juurikin tässä eurosekoilussa puolueella on täydellisen puhdas track record. Tätä ei valitettavasti voi sanoa kaikista puolueen muista linjauksista.

 8. n.n permalink

  @Myllyniemi, koita pitää tätä omassa valuutassa lainaamisen tärkeyttä esillä niillä kinkereillä missä mahdollisesti istut.

  Oletan aiheen olevan tuttu?

 9. Hemmetin hyvä Nordealta ja realiteetit palauttava Münchaulta:
  Nordea: Likely Unlikelies 2015: Not a revolution, but…
  The almost forgotten political risks could easily make a comeback in 2015. The ECB can eliminate worries that unfounded fears would lead to a break-up of the euro, but its means are much more limited, when Euro-area countries are not willing or able to play ball. Real political risks are lurking around the corner, with the potential to shake markets once more…
  https://nexus.nordea.com/#/article/16931

  FT / Wolfgang Münchau: The ECB, demigods and eurozone quantitative easing
  EKP:n QE:n pitäisi olla kooltaan valtava, että sillä olisi merkitystä, mutta poliittisesti ainoastaan pieni QE on mahdollinen.
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/c90dd466-7bb4-11e4-a695-00144feabdc0.html

  • Nuo ovat hyviä juttuja. Mielenkiintoista tuohon Nordean arvioon liittyen on se, että itse veikkaisin Ranskassa vaalien olevan jo ennen vuotta 2017 jos talous ei parane. Myös Italia lakaa mennä aika jännäksi.

   Lisäksi onhan jo Suomessakin jotkut sanoneet, että viimeisten 100 vuoden ajalta pahimmat yhteiskunnalliset virheet ovat olleet Neuvostoliitto ja euro.

   • H. Myllyniemi permalink

    Kreikassa voi lisäksi tulla eteen tilanne, että uudet parlamenttivaalit on tulossa ennen aikojaan. Samaras aikaisti presidentinvaaleja, ja siinä kohtaa sitten veri punnitaan.

 10. Andy permalink

  Saksan ylivalta Euroopassa on jälleen johtamassa (johtanut?) katastrofiin. Tässä valossa on hauska miettiä sitä kun esimerkiksi Thatcher ja Mitterand vastustivat Saksojen yhdistymistä. Heillä kun ei ollut halua antaa Euroopan dominanssia takaisin Saksalle koska se ei ollut aiemmin johtanut kauhean hyvään lopputulokseen. Näin on taas tapahtunut. Mikä siinä maassa oikeasti on vikana?

 11. Veijo Ryhänen permalink

  Hakki47: ”Meillä vain ei enää ole sitä pientä poikaa, jota uskottaisi kun hän sanoo:”Mutta eihän kuninkaalla ole vaatteita.”

  Jatkotyöstin ideaasi eräänlaiseksi ”joulupoliittiseksi” kirjoitelmaksi, jonka lähetin osoitteeseen: mielipide@hameensanomat.fi:

  ”Joukkosokaistuminen euron kannattamisen syynä

  H.C. Andersen kuvaa osuvan yleispätevästi muuttumattomana pysyvää ihmisen perusluonnetta sadussaan, jossa huoli omasta toimeentulosta (siis tulevaisuuden pelko) saa ihmiset tekemään ja kannattamaan typeriä asioita aina ylimmästä hallitsijasta alkaen tavalliseen kadunmieheen saakka

  Suomen oman valuutan kannattajille hymyillään hieman säälivästi ja huvittuneen alentuvasti, heitä pidetään hiukan hassahtaneina, mutta harmittomina taivaanrannan maalareina. Euron kannattajia sen sijaan pidetään fiksuina ja älykkäinä.

  Mutta TODELLINEN TYPERYS on kuitenkin se, joka uskoo, että Suomi pelastuu, kunhan vain sisäisen devalvaation nimissä (koska € -jäsenyys sitä vaatii) kiltisti nostamme nuorisotyöttömyyden 50%:n Kreikan sisäisen devalvaation mallia noudattaen.

  Nuorissa on suomen tulevaisuus! Mutta mikä onkaan suomen tulevaisuus, jos nuoret ovat vuosikausia – parhaat nuoruusvuotensa – työttöminä ? Työtön ei osallistu hyvinvointivaltion rakentamiseen, eikä valtion velan maksuun, vaan kasvattaa sitä.

  Miten Suomalaiset osaisivat löytää sen joukkosokaistumisesta vapaan lapsen itsestään ja sydämestään, sen lapsen joka osaa paljastaa totuuden, jonka liki jokainen meistä sisimmässään tietää, mutta ei tohdi ääneen sanoa: ”Mutta eurokeisarihan on alasti – eihän keisarilla ole vaatteita ollenkaan!” ?

  € -valuutassa jatkaessaan suomi tulee kokemaan saman kohtalon kuin (entinen hyvinvointivaltio) Uruguay 50 -luvulla vastaavassa tilanteessa, siis ”pienen tulitikkutytön” kohtalon.

  Ken ei uskonut kirjoitukseni asiasisältöön, googlatkoon: ”Euro ja suomalainen hyvinvointiyhteiskunta eivät voi olla olemassa samanaikaisesti”

  Oikein hyvää ja mukavaa Joulua ja uutta vuotta sekä €, että FIM -valuuttojen kannattajille tasapuolisesti!

  Veijo Ryhänen, Hämeenlinna (ei minkään puolueen jäsen) ”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: