Skip to content

Yhteisvaluutta tarkoittaa sopimusyhteiskunnan tuhoa – lukekaa mitä Draghi oikeasti sanoi

marraskuu 30, 2014

EKP:n pääjohtaja Mario Draghi piti Helsingin yliopistolla 27.11.2014 erittäin mielenkiintoisen puheen. Ensimmäiseksi täytyy todeta, että Mario Draghi tosiaan on yllättävän hyvä esiintyjä monessakin mielessä. Toinen hänen esiintymisistään huomioitava seikka on se, että usein hänen viestinnässään todellinen viesti on aivan eri asia kuin se mitä viestissä päällisin puolin sanotaan, teksti pitää lukea kunnolla että todellinen sisältö selviäisi. Tuo taas on tyypillistä Draghia jo vuosien takaa, hän hallitsee hyvin normaalin EU:n kielenkäytön, jossa todellisuuden ja mielikuvituksen raha hämärtyy ja katoaa. EU:n instituutiot ovat aina osanneet uuskielen (linkki) ja siihen läheisesti liittyvän kaksoisajattelun (linkki). Draghin puhe onkin tuossa mielessä äärimmäisen kiinnostava. Tilaisuus ei muuten ollut kovinkaan kiinnostava, tyypillistä reaalitodellisuuden ohittamista ja hymistelyä sitä kuinka fantastista kaikki on.

Arvioin tässä blogipostauksessa Draghin puheen suomennettua versiota, joka löytyy täältä (linkki).

Draghin puheessa on kohtia, joissa tunnetut tosiasiat kääntyvät päälaelleen, sota on rauhaa, vapaus on orjuutta, tietämättömyys on voimaa. En suinkaan väitä Draghin valehtelevan, sitä hän ei tee, mutta rajaa monessa kohdassa liipataan hyvin läheltä. Toisaalta Draghi suoraan sanoo, että euro eli yhteisvaluutta edellyttää suomalaisen sopimusyhteiskunnan, erityisesti työmarkkinoiden ja sosiaaliturvan, täydellistä romuttamista.

Otetaan ensimmäisenä lainaus, jossa lähestytään suoran valheen rajaa. Mielestäni Draghi lipsahtaa tässä oikeastaan jo valheen puolelle, mutta se on vain minun tulkintani.

Yhtäältä varsinkin pienten maiden rahapoliittinen päätösvalta voi kasvaa, kun ne jakavat sen muiden maiden kanssa: ne voivat osallistua koko euroaluetta koskevaan rahapoliittiseen päätöksentekoon yhdenvertaisina jäseninä, sen sijaan että isompi naapuri tosiasiassa sanelisi niiden rahapolitiikan. Lisäksi valuuttakurssikehitystä koskevan epävarmuuden poistuminen pienentää riskipreemioita.

Huomatkaa sanan ”voi” käyttö. Tuon sanan avulla teoreettinen vaikutus esitetään mahdollisuutena. Ilman sanan ”voi” käyttöä olisi kyseessä suora valhe. Nyt varomaton lukija kuvittelee että asia olisi kuten Draghi sanoo vaikka todellisuus Euroalueella on päinvastainen. Saksa sanelee Euroalueen rahapolitiikan, pienemmillä naapureilla ei ole edes sitä vähää vaikutusmahdollisuuksia kuin ennen. Draghin puhe kuitenkin muuttuu mielenkiintoiseksi.

Häiriöt on siis pyrittävä ehkäisemään ennalta vakaalla talouspolitiikalla. Silloin kun häiriöitä ilmenee – ja niitä ilmenee väistämättä – sopeutus on hoidettava muiden kanavien välityksellä, ja näiden kanavien on oltava vähintään yhtä tehokkaita kuin rahaliiton ulkopuolella. Rahaliitosta on oltava jäsenilleen hyötyä.

Tämä on erittäin mielenkiintoinen kohta. En tiedä yhtään keinoa, joka olisi osoitettavissa vähintään yhtä tehokkaaksi kuin rahapoliittinen sopeutus. Veikkaisin, että kukaan ei tiedä.

Mutta todella jännittäväksi kuvio muuttuu kun puhe etenee lisää. Palkkojen leikkauksia ja sosiaaliturva pois, joskin tyypillisen epämääräisellä kielellä. Asia sanotaan, mutta sanotun ymmärtämistä on tahallaan vaikeutettu sopivalla kielenkäytöllä.

Talouksien häiriönsietokyvyn ja joustavuuden edellytyksenä on, että palkat ja hinnat pystyvät mukautumaan taloustilanteeseen ja voimavaroja pystytään kohdentamaan nopeasti uudelleen yritysten ja toimialojen välillä.

Talousteorian mukaan tämä on rahaliitossa olennaisen tärkeää, jotta sopeutus näkyisi työn hinnassa eikä sen määrässä – määrällinen sopeutus merkitsisi työttömyyden kasvua. Kriisin aikana tämä nähtiin myös käytännössä: joustavissa talouksissa sopeutus oli yleisesti ottaen nopeampaa ja työttömyys kasvoi vähemmän.

Toisin sanoen palkkoja tulee kyetä leikkaamaan välittömästi kun kriisi iskee. Lisäksi voimavarojen nopea kohdentaminen yritysten ja toimialojen välillä tarkoittaa suomeksi sanottuna järjestelyä, jossa ihmisten irtisanominen on helppoa ja halpaa, käytännössä välitöntä. Lisäksi se tarkoittaa myös sitä, että ansiosidonnainen työttömyysturva on poistettava. Millään muulla keinoilla ei voida nopeasti siirtää ihmisiä työnantajalta toiselle ja samalla tuntuvasti pudottaa heidän palkkojaan.

Työn hinnan sopeuttaminen ilman irtisanomisia onnistuu taas pelkästään palkkoja leikkaamalla.

Draghi toisin sanoen esittää, että työnantajille yksipuolinen oikeus muuttaa työsopimuksia palkan osalta, irtisanomissuoja pois, työttömyysturva pois ja sosiaaliturvaa leikattava niin paljon, että ihmisten on toimeentulonsa varmistamiseksi otettava mikä tahansa työ millä tahansa palkalla.

Tämä etujen ja palkkojen leikkaaminen sekä sosiaaliturvan alasajo pitää toteuttaa keskitetysti, sillä

Toiseksi pitkällä aikavälillä olisi tunnustettava, että rakenneuudistukset ovat yhteistä etua koskeva asia ja niiden vaikutukset leviävät maasta toiseen. Niiden hallinnassa tulisi siis käyttää todellista yhteistä päätäntävaltaa: olisi siirryttävä koordinoinnista yhteiseen päätöksentekoon ja säännöistä yhteisiin instituutioihin.

Toisin sanoen eurooppalaisen sopimusyhteiskunnan alasajo keskitetysti koko Euroalueen alueella. Tätähän demareiden keskeinen talousajattelija Juhana Vartiainen on esittänyt jo vuosia.

Mutta Draghi luisteli jälleen aika kauaksi todellisesti tilanteesta seuraavassa:

Joka maalle on oltava jatkuvasti etua rahaliittoon kuulumisesta. Ei siis riitä, että kuvaamani edellytykset täyttyvät maiden liittyessä unioniin. Ei myöskään riitä, että ne täytetään aina silloin tällöin. Niiden on täytyttävä jatkuvasti. Niiden on oltava peruuttamaton osa rahaliittoon kuulumista.

Tämä on hurskas toive. Tällä hetkellä ainoastaan Saksa on aidosti hyötynyt rahaliitosta. Kaikki muut euroa käyttävät maat, joiden budjetista merkittävä osa ei tule suorina EU-tukina, ovat kärsineet. Vain merkittävän osan budjetistaan suorina EU-tukina saavat Baltian maat ovat jääneet vaille euron negatiivisista vaikutuksista.

Tuon viimeisen lainaamani osuuden osalta minun täytyy myöntää, että pidän sitä tahallisena kiemurteluna niin kauan kun EKP ei toimi tuon mukaan. Tällä hetkellä EKP palvelee pelkästään Saksaa, mikä tekee tuosta rahaliittoon kuulumisesta kaikkea muuta kuin hyödyllistä muille maille.

Draghille on kuitenkin nostettava hattua. Hän suoraan sanoi, että suomalainen sopimusyhteiskunta on purettava. Palkkojen laskeminen on tehtävä helpoksi, irtisanominen helpoksi, sosiaaliturva purettava, työttömyysturva poistettava ja muuta sellaista. Draghi ei käyttänyt näitä sanoja, mutta tätä hän tarkoitti. Sisäistä devalvaatiota pukkaa.

Siinäpä onkin euron kannattajille hyvät vaaliteemat eduskuntavaaleihin.

 

Edit: Viallinen linkki korjattu. Kiitokset huomautuksesta.

Mainokset

From → Uncategorized

13 kommenttia
 1. Draghi totesi myös ääneen, että oma valuutta on nopea ja tehokas sopeutuskonsti, ja sopeutuminen muilla konsteilla on aina vaikeampaa ja hitaampaa. Hyvin hämmentävä puhe. Euro- ja liittovaltiofantsut olivat tyytyväisiä. Samaten rahaliittoon kielteisesti suhtautuvat olivat tyytyväisiä. Erinomaista viestintää siis. En saanut nimmaria, enkä kysymystä läpi, muuten hyvä keikka. Myron Scholesin nimmari kaipaisi kyllä vahvistusta. Omia ajatuksia tässä: https://www.tradingfloor.com/posts/sorry-mario-the-euro-area-is-doomed-2631663

  • Draghi on aina ollut poikkeuksellisen taitava moniselitteisessä viestinnässä. Kuten aina, niin hänen sanomisensa pitää lukea hyvin tarkkaan ja moneen kertaan että todellinen sisältö selviää. Minusta Draghin puhe oli pelottava.

   • Gawain permalink

    Noinhan Draghin puheen rivienvälit kertovat.
    Draghi on Machiavellin myöhäsyntyinen maanmies. Hajottaa hallitsee ja syöttää jokaiselle sopivaa hanhenmaksapalleroa, mutta myös juottaa karvasta kalkkia. Kiinni on vaiketa päästä. Osa suomalaisista EU-poliitikoista yrittää samaa. 😀

 2. Detmar permalink

  Linkki Draghin puheeseen on hieman viallinen. Toimiva olisi tässä ; https://www.ecb.europa.eu/press/key/date/2014/html/sp141127_1.fi.html

 3. Hyvää analyysiä, mutta ehkä kuitenkin hieman yksipuolista. Esimerkiksi väite ”Tällä hetkellä EKP palvelee pelkästään Saksaa” ei saa tukea ainakaan Bundesbankin (Saksan keskuspankki) johtajalta ja EKP:n neuvoston jäseneltä Jens Weidmannilta. Hänhän on ollut jatkuvasti napit vastakkain EKP:n harjoittaman politiikan kanssa. Muutoin olen analyysistä pitkälti samaa mieltä.

 4. Pietari permalink

  Keskuspankkien toiminnassa on syytä pitää erillään puheet ja teot. Puheet ovat usein pelkkää bluffia, jolla pyritään vaikuttamaan haluttuun suuntaan. Teot voivat olla jotain ihan muuta ja niiden suhteen mahdollisuudet ovat todellisuudessa paljon rajatummat kuin halutaan myöntää.

 5. Kyllä se sisäinen devalvaatio on ihan näiden valtaapitävien agendassa.

  Minulla on tallessa ruutukaappaus EK:n web-sivuilta nyttemmin poistetusta artikkelista, jossa halutaan tietoisesti pitää maa taantumassa ja työttömyyden kautta pitää palkat kurissa.

  Ohessa lainaus tästä artikkelista.

  ”5.8.2013
  Vattin Vartiainen: Hallituksen huolehdittava Suomen kilpailukyvystä

  Valtion taloudellisen tutkimuslaitoksen (Vatt) ylijohtajan Juhana Vartiaisen mielestä hallituksella on vastuu Suomen kilpailukyvyn säilymisestä. Kilpailukyvystä on pidettävä huolta tarvittaessa vaikka maa taantumassa pitäen, mikäli työmarkkinajärjestöt eivät löydä sopua tulopoliittisissa neuvotteluissa. Vartiaisen mukaan talous pidetään taantumassa niin kauan, että palkannousuvaateet masennetaan.”

  Ohessa tästä lausunnosta ruutukaappaus. Ota talteen.

  http://www.mediafire.com/download/pd0xzwrz4bqvfmd/pidetään_taantumassa_niin_kauan_että_palkannousuvaateet_masennetaan.mht

  http://www.mediafire.com/view/lqcz9wfmpd95f1l/pidetään%20taantumassa%20niin%20kauan%2C%20että%20palkannousuvaateet%20masennetaan.docx

  • Eikun se olikin näköjään Teknologiateollisuus ry:n sivuilla. Mutta EK:n järjestö kuitenkin.

   Samansuuntaista se sanoo Hesarissa :

   http://www.hs.fi/talous/a1375502361625

   Täytyy olla todella skitso, jos asuntonsa vakuusarvon puolesta jännittävä enää äänestää näitä tyyppejä jotka nyt tosissaan ovat ajamassa Suomeen omaisuusarvojen hintarommia sisäisellä devalvaatiolla.

   Oikeastaan tämä sisäinen devalvaatio on jo nyt pikavauhtia toteutumassa työttömyyden kautta. Eli tuota Vartiaisen ehdottamaa palkkojen alentamista työttömyyden avulla toteutetaan parhaillaan täyttä häkää.

 6. Jepulisjepsis permalink

  Mitä muuta Draghi tänne on ajamassa kuin kommunismia ?

  -Keskiluokka tuhotaan taloudellisesti (palkkoja lasketaan – veroja ei)
  -Rahvas ei saa omistaa mitään
  -Et saa periä mitään (perintövero)
  -Rahan hallinta on keskuspankilla (EKP)

  Kun meiltä vaaditaan vyön kiristämistä, menoleikkauksia ja yksityistämistä valtionvelkojen hillitsemiseksi ja vähentämiseksi, meitä huijataan. Veloista on mahdollista päästä vain irtaantumalla väkisin velkaannuttavasta yksityisluonteisesta EKP:n ja BIS:n valvomasta rahajärjestelmästä (rahajärjestelmämme ei ole osa yhteiskuntaamme; se on yksityinen kansainvälinen rikoshanke). Ei ole muuta keinoa.

  Ratkaisu olisi yksinkertainen, mutta petolliset päättäjämme eivät tätä halua tehdä :
  Esimerkiksi:
  Valtio tulostaa OMAA rahaa, jonka se kuluttaa kiertoon ostamalla kansalaisilta niitä palveluita joita he (kansalaiset) haluavat yhteisön (valtion) tuottavan.

  Jos valtio voi laskea liikkelle velkakirjoja, joita ostamalla yksityiset liikepankit tulostavat valtioiden tileille rahaa lainasopimusta vastaan, niin aivan hyvin valtio voisi luoda itsekkin nämä rahat omille tileilleen siitä samasta tyhjästä ilmasta josta yksityiset liikepankitkin nykyisin tämän rahan luovat.
  Thomas Edison: ”Jos hallitus voi laskea liikkeelle dollarin velkakirjan, se voi aivan yhtä hyvin laskea liikkeelle dollarin setelin.”

  Nykyisessä järjestelmässä työ tai tuotanto ei luo talouteen (työn tai) tuotannon arvoa vastaavaa tuloa. Pankista lainattu raha luo tuotannon arvoa vastaavan tulon.

  Toisin kuin television talousasiantuntijat harhaisesti olettaa, työllä ei ole mahdollista tehdä tai luoda rahaa. Työllä tai tuotannolla ansaitaan rahaa, jonka pankki loi laillisella kirjanpitokikkailulla ”tyhjästä”.
  Tämä tarkoittaa sitä, että pankki (luottolaitos) ei lainaa yleisöltä vastaanottamiaan talletuksia tai muita takaisinmaksettavia varoja yhtään mihinkään. Pankit eivät siis tee maturiteettitransformaatiota eli kanavoi varoja rahoitusylijäämäisiltä talousyksiköiltä rahoitusalijäämäisille. Se myöntää luottoja täysin muulla tavalla.

  Työnteko, tuotanto, leikkaukset ja yksityistäminen eivät mitenkään lisää liikkeellä olevan rahan määrää. Raha on velkaa ja syntyy vain velkana. Rahajärjestelmä pakottaa jatkuvaan lisävelkaantumiseen, tehtiinpä yhteiskunnassa mitä hyvänsä. Rahaa luodaan vain velan nimellisarvon verran pankista lainaa otettaessa, eikä korkoon luoda erikseen rahaa.
  Tämä pakottaa (kokonaisuutena katsoen) jatkuvaan lisälainaamiseen ja automaattiseen velkakierteeseen, että talouden kierrossa olisi ylipäätään rahaa, eikä velkaantumista ole siten mahdollista mitenkään estää.

  Tuotanto (työnteko) ei mitenkään vaikuta velan (rahan) määrään yhteiskunnassa, ja menoleikkauksilla (vyön kiristämisellä) velkaantumista voidaan vain hiven hidastaa (lisävelkaantuminenhan johtuu rahajärjestelmän pakottavasta pyramidihuijausluonteesta itsestään omaan tahtiinsa, ei niinkään ”tuhlaamisestamme”- täytyyhän yhteiskunnan pyöriä, ja ilman rahaa [velkaa] yhteiskunta pysähtyy).

  Velkojen takia meillä on jo nyt, lähes kaikki kiinteä omaisuus lainojen pantteina, samoin tehdyn työn tulokset ja jopa tulevaisuudessa tehdyn työn tulokset ovat lainojen vakuutena.
  Rahanlainaaja ikäänkuin lassoaa taloudesta kaiken hyödyn itselleen, ”lainaamalla” hetkeksi kiertoon omistamaansa rahaa, jonka vakuutena on kohta kaikki maallinen omaisuus mitä omistamme. Tämä antaa jo sinällään suunnattoman maallisen vallan näille rahan väärentäjille, korkojen nousemisen uhan lisäksi.

  Lakien, direktiivien ja asetuksien mukaan ilman velkaa ei ole rahaa. Ilman rahaa ei ole taloutta, verotuloja, työtä ja niin edelleen.

  Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä tarkoittaa sitä, että TV:n ”talousasiantuntijat”, kuten moni muukin, joka harhaisesti olettavat Suomen talouskasvun paranevan työllä tai tuottavuudella, ovat kerta kaikkiaan väärässä.

  TÄLLAISESSA JÄRJESTELMÄSSÄ ON TÄYSIN MERKITYKSETÖNTÄ KUINKA PALJON, VÄHÄN TAI KAUAN TYÖTÄ TEKEE; KIERROSSA OLEVA RAHAMÄÄRÄ EI KASVA SENTTIÄKÄÄN.
  Kaikki valtapoliitikkomme ja kaikki merkittävät puolueemme palvelevat pankkiireita; kansa saa heidän puolestaan vaikka kuolla.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Itsenäisyyspäivä ja tulevaisuus | Tarpeellisia ajatuksia
 2. Demareiden kaksinaamaisuus – pyhä euro edellyttää palkansaajien etujen poistamista | Tyhmyri's Blog
 3. Vaaliveikkaukseni: Suomen talouden todellisista ongelmista ei tulla puhumaan vaaleissa | Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: