Skip to content

Sixten Korkman ja rahapolitiikka – missä ammattimaisuus

marraskuu 25, 2014

Sixten Korkman on kirjoittanut tämänpäiväiseen Helsingin Sanomat –lehteen kirjoituksen, jota pidän lähinnä älyllisen epärehellisyyden ilmentymänä. Taloustieteen edustajana Sixten Korkman varmasti tietää kirjoittaneensa täyttä roskaa, mutta siitä huolimatta hän kirjoitti mitä kirjoitti. Ehkä hänen omatuntonsa on herännyt ja miehen pitää hieman lepytellä omatuntoaan. Mutta ei niitä syntejä saa anteeksi itseään huijaamalla. Sixten Korkmanin kirjoittama juttu on täällä.

Seuraavaksi lainauksiin.

Kes­kus­pank­ki ei kui­ten­kaan toi­mil­laan vai­ku­ta kan­sa­lais­ten pal­ve­lui­hin. Ra­ha­po­li­tiik­ka on vä­hem­män po­liit­tis­ta. Val­tion bud­jet­ti vai­kut­taa suo­raan eri väes­tö­ryh­mien ase­maan ja su­ku­pol­vien vä­li­seen tu­lon­ja­koon.

Tämä on puhdasta roskaa. On todistettu tosiasia, että rahapolitiikka suoraan vaikuttaa siihen mihin valtiolla on rahaa ja mihin ei. Rahapolitiikalla voidaan supistaa kansantalouksia kuten Japanissa on BoJ jostain syystä tehnyt ennen Abenomics-aikakautta. Rahapolitiikalla voidaan myös varmistaa, että nimellinen kansantuote ja valtion verotulot kasvavat trendillä kuten Israel ja Kanada ovat tehneet. Lisäksi rahapolitiikka on hillittömän poliittista kuten EKP:n toiminta on todistanut, sillä Saksan sisäpolitiikka estää järkevän rahapolitiikan teon. Muut euromaat kärsivät. Tässä Sixten Korkman tarkoitushakuisesti kirjoittaa toisin kuin tietää asioiden olevan. Tuollaiselle toiminnalle on olemassa oma sanansakin.

Myöhemmin Sixten Korkman jatkaa samalla linjalla.

Pit­käl­le me­ne­vä yli­kan­sal­li­nen bud­jet­ti­ku­ri on vää­rä rat­kai­su ai­toon ja rat­kai­sua vail­la ole­vaan on­gel­maan. Eli sii­hen, mi­ten edis­tää jä­sen­mai­den bud­jet­ti­ku­ria?

No mutta hei. Me tiedämme, että rahapolitiikalla voidaan aiheuttaa lama ja tehdä valtio kykenemättömäksi selviämään velvoitteistaan. Lisäksi me tiedämme, että rahapolitiikalla voidaan saada talous kasvamaan.

Toisin sanoen jäsenmaiden budjettikuria parhaiten edistäisi talouden kasvua edistävä politiikka. Muun muassa rahapolitiikka. Mutta oman henkilöhistoriansa vuoksi Sixten Korkman ei voi tätä tosiasiaa tunnustaa.

Mikäli hän tunnustaisi rahapolitiikan todellisen merkityksen, niin hän tuomitsisi itsensä osasyylliseksi Suomea nyt koettelevaan lamaan.

Siksipä rahapolitiikka täytyy esittää jotenkin politiikasta irtonaisena ja talouskasvuun vaikuttamattomana ilmiönä.

Tarkoitushakuista omien käsien pesemistä.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Aika harva ukko voi laittaa ceeveeseen suoraan kaksi kaikkien aikojen lamaa – 90-luvun alun ERM-kriisin ja sisäisen devalvaation riemun sekä tämän nykyisen eurokriisin ja nyt alkamassa olevan sisäisen devalvaation. Aikamoinen track record.

  Toisaalta, ihan hyvä, että tuo esiin sen, että aivan turha yrittää ehdottaa enempää ”talouskuri”/EU-komission päätäntävaltaa, vaikka perustelut ovatkin ohkaiset. Sanoisi suoraan, että turha tumpeloille on enempää valtaa antaa.

  Ai niin, Draghi on höpöttämässä stadissa ensi torstaina. Hyviä kysymysehdotuksia?

 2. jari2208 permalink

  Ai niin, Draghi on höpöttämässä stadissa ensi torstaina. Hyviä kysymysehdotuksia?

  Kysy, että miltä tuntuu olla kuninkaana kuninkaiden joukossa?

  Tyhmyriltä hyvä analyysi. On se kyllä ihmeellistä, jos rahapolitiikalla ei ole vaikutusta budjetteihin.

 3. Gawain permalink

  Draghille: ”Paljonko roskaa EKP on haalinut, uskooko hän itse euron peruuttamattomuuteen ja millä hinnalla – perustelut?”

  • Mikko permalink

   Euro ei tietenkään ole peruuttamaton, joten Draghi ja muut euroa peruuttamattomaksi väittäneet ovat valehdelleet, tai sitten he ovat erittäin tyhmiä.

   Veikkaan valehtelua todennäköisimmäksi vaihtoehdoksi. Ja nimenomaan tarkoitushakuista valehtelua.

   On se kummallista, että tuollaiseenkaan valehteluun ei tunnu kukaan median edustaja tarttuvan. En ole nähnyt tiedotusvälineissä yhtäkään uutisartikkelia tai kolumnia, jossa suoraan kyseenalaistettaisiin tällaiset ”euro on peruuttamaton”-väitteet, vaikka jokaisen pitäisi tajuta heti, että kyseessä on ilmiselvä tarkoitushakuinen valhe.

   Se, että Draghin ja muiden eurouskovaisten annetaan toimia toistuvasti noin epärehellisesti toimittajien puuttumatta siihen kirjoituksissaan, kertoo siitä, että eurolla on paljon kannatusta toimittajien keskuudessa. Eiväthän he voi puuttua oman ”Jumalansa” esittämiin valheisiin, koska silloin heidän uskonnoltaan saattaisi pudota pohja pois. Tai ehkä he ovat mieluummin hiljaa, koska pelkäävät kostoa heidän kannaltaan liian vaikutusvaltaisten euron kannattajien taholta.

 4. TNE permalink

  Rahapolitiikka on tehottomampi keino kuin finanssipolitiikka, nytkin on nähty, että korot makaavat nollan tuntumassa ja investoinnit eivät vain lisäänny, toisinsanoen rahapolitiikan keinot on käytetty ja on aika siirtyä finanssipoliittisiin keinoihin kuten valtiolainojen ostoon. Tosin jonkinlaisia sääntöjä kaivattaisiin, mutta nykyinen maatsrichtin-sopimuksen mukaiset bkt-rajat ovat osottaituneet vääriksi.

 5. Tyhmyri, lukaisepa Draghin Helsingin-puhe. Kylmäävää tekstiä. Mielestäni uutisoitu väärin ”D vaatii lisää Eurooppaa”. Tuo ydinviesti mun mielestä oli, että mitään tulonsiirtoliittovaltiota ei ole tulossa, ja maiden pitää vain sopeutua. Hienot näkymät siis euroalueella.

 6. Tarvainen permalink

  Draghilta vois kysyä Kreikka valtionvelkakirjojen ostosta EKP:lle, että piensijoittajat varmaankin jätettiin pelastamatta tälläkin kertaa, ja rappareitten mätänevät paperit varmaan muutettiin rahaksi.
  Rapparit sai rahaa ja Euroopan veronmaksajat ne mädät paperit, vai kuinka?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: