Skip to content

Suomen Pankki ja taloudelliset näkemykset – täydellinen luottamuksen puute

marraskuu 18, 2014

Useissa keskusteluissa on noussut esiin Suomen Pankin tekemät talousennusteet ja SP:n edustajien ulostulot talouspolitiikan osalta. Suomen Pankki on minusta johdonmukaisesti ollut lähinnä EKP:n Suomen edustaja, eräänlainen Sauronin Suu (linkki). Suomen Pankki ei ole koskaan Suomen historiassa ollut poliittisesti riippumattoman taloudellisen analyysin ja näkemyksen tyyssija. Suomen Pankki on kaikissa vaiheissa ollut ensisijaisesti poliittinen pankki.

Suomen Pankin poliittisuus on näkynyt muun muassa sen poliittisista syistä tehdyssä päätöksessä lopettaa Suomen valtion suora setelirahoitus. Lisäksi Suomen Pankki on aina uskollisesti myötäillyt isäntänsä ääntä. Aikaisemmin tuo isäntä on ollut Suomen hallitus. Nyt Suomen Pankki omaa uuden isännän.

Suomen Pankki tosiaan omaa uuden isännän ja tuon uuden isännän nimi on Bundesbank. Vaikka luulisi, että uusi isäntä on EKP, niin noin ei ole kuin muodollisesti. Koska Bundesbank käytännössä johtaa EKP:n toimintaa, niin Bundesbank johtaa myös Suomen Pankin toimintaa.

Suomen Pankki ja sen korkeat virkamiehet mukaan lukien julkisuudessa esiintyvät pankin palkkalistoilla olevat ekonomistit ovat ensisijaisesti isäntänsä ääniä. Taloudellisten näkemysten rehellisyyttä ei Suomen Pankki ole koskaan omannut, ei ennen eurojäsenyyttä eikä sen aikana. Poliittinen pankki.

Suomen Pankin tekemiin taloudellisiin ulostuloihin kannattaa suhtautua kuin Sauronin Suun ulostuloihin. Toisaalta jos ei pidä fantasiakirjallisuudesta, niin hyvä vertailukohta on edesmenneen Neuvostoliiton Госпла́н (Gosplan, linkki). Gosplan oli puhtaasti poliittinen organisaatio, jonka suunnitelmat ja tilastot olivat parhaimmillaan hyviä aikomuksia, mutta useimmiten puhdasta politiikkaa. Totuuden kanssa niillä oli hyvin vähän tekemistä.

Gosplan raportoi mitä poliittinen johto halusi. Samalla tavoin Suomen Pankki edustaa Suomessa käytävässä keskustelussa viime kädessä Bundesbankin näkemystä. Suomalaisten kannalta ikävästi Bundesbank ei ole kiinnostunut suomalaisista vaan pelkästään Saksasta ja saksalaisista. Sen vuoksi kaikkiin taloudellisiin analyyseihin mitä Suomen Pankki tuottaa kannattaa aina laskea mukaan niin sanottu Bundesbank-kerroin ja arvioida miten suositellut toimenpiteet vaikuttavat Saksaan ja saksalaisiin.

Suomalaisista viis.

Oma luottamukseni Suomen Pankkiin heikkeni jo 1980-luvun lopulla ja koki väkivaltaisen kuoleman 1990-luvun laman yhteydessä. Mikäli lämpötilana mitattava luottamus voisi vielä heikentyä, niin ennen eurokriisiä nollassa (Celsiusta) ollut luottamukseni Suomen Pankkiin olisi kokenut moisen kohtalon ja lähestynyt absoluuttista nollapistettä kelvineillä mitattuna. Poliittinen pankki, läpikotaisin.

Kun Suomen Pankki esittää jotain, niin ensimmäisenä tarkistakaa lahjahevosen hampaat eli ajatelkaa miten suositeltu toimenpide hyödyttää EKP:n eli viime kädessä Bundesbankin asiaa. Ilman tuota eivät Suomen Pankissa töissä olevat virkaköpit pääse vielä leveämmän leivän ääreen Frankfurtiin eli EKP:n pääpaikkaan. Muista aina edistää omaa uraasi.

Suomen Pankki omaa nimen, joka ei ole sille aikoihin kuulunut.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: