Skip to content

Puskista huutelun autuus ja onni – show must go on

marraskuu 18, 2014

Blogiini oli tullut joitain viittauksia Aalto-yliopiston kirjoittajien blogista ”Akateeminen talousblogi”. Linkki tuohon blogiin löytyy täältä (click). Olisi hienoa, että suomalaiset taloustieteen edustajat alkaisivat kirjoittaa vakavasti otettavia blogeja Suomen talouden eri vaihtoehdoista. Tämä olisi hienoa sekä akateemisten että muun puolen ekonomistien osalta. Toisaalta Akateemisen talousblogin kirjoittajien toive puskista huutelun lopettamisesta on Suomen kokoisessa pienessä maassa lähinnä hurskas toive.

Maassamme on monta kotimarkkinateollisuuden, pankkisektorin, vakuutusyhtiöiden, isojen vientiyritysten, valtionhallinnon ja akateemisen maailman edustajaa, jotka ovat huolestuneita nykyisestä kehityksestä ja toivovat siihen muutosta. Mutta monelle oman tilanteensa/asemansa vuoksi tuon huolestuneisuuden esilletuonti ei ole järkevää.

Omassa tapauksessani voisin tämän ikäisenä kyllä huudella taloudellisia hävyttömyyksiä eri suuntiin ihan omalla nimelläni ja arvovallallani (jos sitä on). Mutta tuolloin mitä ilmeisimmin heittäisin hiekkaa lasteni uralle. Ei ole oikein hyväksi yrittää edistää uraa nykyisenä euroapparatchik–aikana (selitys apparatchik -termille täällä) jos äiti tai isä asiaperusteisiin turvautuen haukkuu tyttärensä työnantajan poliittiseksi instituutioksi tai ministerin avustajana toimivan poikansa esimiehen asioita tuntemattomaksi pelleksi. Esimerkit luonnollisesti keksittyjä (tai näin ainakin väitän, selvittäkää siitä).

Suomi on liian pieni maa puskista huutelemisen lopettamiseksi. Täällä on pakko huudella puskista jos et halua läheisillesi ongelmia ja olet roolissa, jossa tehdään bisnestä juuri nykymenoa kannattavien kanssa. Valitan, mutta tämä on näin.

Puskista huutelu on näin pienessä maassa usein ainoa mahdollisuus olla kusematta omiin muroihin.

Mainokset

From → Uncategorized

8 kommenttia
 1. H. Myllyniemi permalink

  Tai sitten ei vain ole lapsia, jolloin ei tarvitse murehtia tätä puolta. Silloin voi olla aivan aidosti huolissaan. 🙂

 2. hakki47 permalink

  Vasta pitkä elämä pienessä Suomessa opettaa ennakoimaan maailman myrskyt, eli vallan vaihdot ja niiden seuraukset.

  Toivottavasti ei maalaisliitto pysty enää uutta Urkkia synnyttämään, mutta varmaa se ei ole.

  Oikeus kirjoittaa nimimerkillä on olennainen osa sananvapautta. Kuten oikeus vaalisalaisuuteen. Sitä paitsi tärkeää on se mitä kirjoitetaan/sanotaan, ei kuka sanoo. Paitsi totalitarismissa.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/10/opintomatka-sananvapauteen.html

  • Suomessa on tosiaan tarpeen tarkkaan miettiä missä yhteydessä puhuu auki sen mitä mieltä on. Hyvän esimerkin tarjoilee Kataisen hallitus. Yllättäen aikaisemmin poliittisen kartan mukaan täysin eri mieltä olevat puolueet olivatkin suvassa sovussa puolustamassa euro-onnelaa. Mikäli olit eurovastainen, niin sait vihollisia kaikista kuudesta puolueesta. Käytännössä kuitenkin on niin, että kaikkien noiden kanssa joutunee elämään myöhemminkin. Siksipä pitää olla varovainen siinä mitä sanoo.

 3. Toisaalta – tarjonnan puute luo houkuttelevan tilaisuuden niille, joille ns perinteinen eteneminen urissa ja ojissa ei luonnistu tai maistu. On vaivatonta tuottaa hyvää materiaalia ulkomaisista lähteistä tai päästä ”päivystävän erimielisen” asemaan.

  • Tuota vaihtoehtoa en ole itse edes huomioinut. Joku nuorempi nykyisen establishmentin ulkopuolelta tuleva voisi hyvinkin hyödyntää tuota lähestymistapaa.

 4. Sääli, että alan tuntea itseni vanhaksi, ja työmarkkinoilla jo dinosaurus. Tuo olisi houkutteleva polku. On myös hyvin mahdollista, että jossain vaiheessa konsensus kääntyy tosiasioiden edessä. Jotenkin tulee mieleen McCarthy-vainot. Ennenaikaisesta natsisminvastustamisesta taidettiin silloinkin jakaa tuomioita. Ei riitä, että on oikeassa. Oikeassa saa olla vasta sitten, kun se on sopivaa. Tätä taustaa vasten on mielenkiintoista, että Korkman sai suunsa auki siitä, että euroon liittyminen oli virhe vasta viikko sitten. Onko sentimentti kääntymässä?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: