Skip to content

Odotukset Euroalueelle negatiivisia – parempaa on tuskin luvassa poliittisista syistä

marraskuu 16, 2014

Taloudellisten toimijoiden odotukset ovat merkittävässä asemassa talouskehityksen suhteen. Jos investointipäätöksiä tekevät uskovat talouden taantuvan ja kehityksen olevan negatiivista, niin se mitä suurimmalla todennäköisyydellä on sitä. Tämän vuoksi Boombergin kyselyn tulokset ovat aika pelottavia. Kyselyyn vastanneet pitävät maailmantalouden olevan surkeimmassa tilassa sitten syyskuun 2012 ja Euroalueen uskotaan sukeltavan. Kyselyä koskeva uutinen löytyy täältä.

Kuvaavaa on se, että erityisesti eurooppalaisten silmissä sekä EKP:n pääjohtaja Draghi että liittokansleri Merkel ovat menettäneet merkittävässä määrin luottamusta. Talousmielessä molempien politiikkaa pidetään selvästi liian tiukkana ja toimia talouden kannalta riittämättöminä. Erityisesti EKP:n liian vähän liian myöhään saa kritiikkiä. Sijoittajat toivoisivat myös koko Euroalueen kattavaa finanssipolitiikan investointiohjelmaa, oletettavasti suoraan EKP:n rahoittamana.

Valitettavaa on se, että muutosta järkevämmän politiikan suuntaan tuskin tulee. Syynä politiikan muuttumattomuuteen on, niin yllättävää kuin se ehkä onkin, juuri poliittisten vaihtoehtojen nousu.

Italiassa, Espanjassa, Ranskassa ja Saksassa ovat EU- ja eurokriittiset puolueet nousseet merkittävästi. Vaikka merkittävin syy järkevän politiikan puuttumiselle onkin Saksan AfD, niin muidenkin maiden tilannetta on syytä vilkaista.

Italiassa Grillon puolue kerää allekirjoituksia euroa koskevaa äänestystä varten. Tämä tilanteessa, jossa Italian eurolama on jo nyt pahempi kuin 1930-luvun lama sekä kestoltaan että syvyydeltään. Toisin sanoen Italiassa varmasti on hurjat poliittiset paineet. Italian poliittista taustaa varten onkin ymmärrettävää, että perinteiset valtapuolueet pyrkivät muuttamaan Italian vaalijärjestelmää nykyisten vallanpitäjien aseman sementoivaan suuntaan.

Espanja on monessa mielessä poikkeustapaus. Pitkään näytti siltä, että espanjalaiset vain tyytyväisenä nielevät suurtyöttömyyden ja talouden romahduksen. Tilanne on vasta nyt muuttunut ja muutos on ollut aika yllättävä. Ensimmäinen muutos on Espanjaa hajottavien voimien nousu ja ilman talouden tuntuvaa kohentumista nuo voimat todennäköisesti vain vahvistuvat. Toinen on Podemos-puolueen nousu. Sinänsä Podemos-puolueen nousu ei ole yllätys, sillä Espanjan poliittinen tilanne muistuttaa suuressa määrin Suomen tilannetta, valtapuolueilla ei ole ollut käytännön eroa talouspolitiikassa.

Ranska on tikittävä poliittinen aikapommi, jonka räjähtämisen koko EU:n silmille voi estää ainoastaan talouden nopea kohentuminen. Myös Ranskaa poliittisessa mielessä vaivaa sekä perinteisen oikeiston että perinteisen vasemmiston intohimoinen sitoutuminen huonoksi osoittautuneeseen talouspolitiikkaan. Perinteiset valtapuolueet ovat liian sitoutuneita nykyiseen politiikkaan kyetäkseen tekemään muutoksia ja Front National tarjoaa todellista muutosta. Lisäksi Marine Le Pen on onnistunut hyvin ranskalaisessa tempussa: hän on yhdistänyt konservatiivisen oikeistolaisuuden, kansallismielisyyden ja vahvan valtion ajatuksen hyvin ranskalaiseen talousajatteluun, joka on yhdistelmä perinteisiä vasemmiston ja oikeiston näkemyksiä. Perinteiset valtapuolueet ovat suorastaan tarjonneet poliittista menestystä Le Penille luopumalla oman politiikkansa perinteisistä ranskalaisista piirteistä.

Euroalueen talouspolitiikan järkevöittämisessä Saksa on kuitenkin avainasemassa. Poliittisista syistä Saksa ei nähdäkseni missään tapauksessa tule antamaan EKP:lle lupaa koko Euroalueen kannalta järkevään toimintaan. Syynä on se, että Saksassa AfD on nousemassa merkittäväksi puolueeksi. Merkelillä ei yksinkertaisesti ole poliittista liikkumatilaa riittävästi. Merkel ei kykene tekemään toimenpiteitä, jotka olisivat Euroalueen taloudelle hyväksi, erityisesti Ranskan, Italian ja Espanjan kovasti kaipaama EKP:n elvytys on Merkelille sisäpoliittisesti mahdotonta. AfD vaanii suden lailla pienintäkin merkkiä eurooppalaisen yhteisvastuun lisäämisestä ja Saksan nykyinen koalitiohallitus jättää ainoaksi poliittiseksi vaihtoehdoksi nimenomaan AfD:n.

Saksan sisäpoliittinen tilanne näkyy muun muassa Bloombergin kyselyssä, jossa Merkelin arvostus talousmielessä on romahtanut jopa enemmän kuin Draghin. Markkinat eivät ole typeriä ja kaikki markkinatoimijat näkevät, että Merkel ei sisäpoliittisista syistä voi antaa periksi koko Euroalueen politiikan järkevöittämiselle.

Merkelin voi sisäpolitiikassa pelastaa Saksan talouden hyvinkin todennäköinen kohentuminen. Mutta tuo kohentuminen tarkoittaisi entistä ehdottomampaa kuripolitiikkaa ja talouden kiristämistä muulle Euroalueelle. Mikä taas johtaa nimenomaan EU-vastaisten voimien nousuun muissa maissa.

Mikäli Euroalueen politiikkaa ei muuteta järkevämmäksi, niin meillä ei seuraavien neljän vuoden jälkeen välttämättä ole koko EU:ta.

Ennusteeni politiikan järkevöitymiselle on hyvin negatiivinen. Valitettavasti.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. Sonck permalink

    Entä jos Merkel ymmärtää tämän ja eroaa, voiko hänen seuraajansa pelastaa EU:n?

  2. paavo permalink

    Hyvä blogi, olisi mielenkiintoista kuulla sinun näkemys siitä millä keinoilla talous voisi taas kasvaa ja euro säilyä. Esim. onnistuisiko, jos Saksassa saataisiin käyntiin reilusti kovempi inflaatio (ja talouskasvu) mitä muissa vähemmän kilpailukykyisissä euromaissa. Eli Saksassa palkkataso nousisi reilusti, ulkoinen kilpailukyky tietenkin heikkenisi, mutta toisaalta talous kasvaisi tuntuvasti palkankorotusten ansiosta. Samalla muissa euromaissa pitäydytään palkkamaltissa ja kasvatetaan vientiä vaurastuvaan ja kovaa kasvavaan Saksaan –> talouskasvulle edellytyksiä myös muissa euromaissa. Olisiko tästä vaihtoehdoksi sisäiselle devalvaatiolle?

    Lopputulema tosin taitaa olla että saksalaiset eivät voi toimia näin koska a) kilpailukyky, b) budjettikuri ja c) uskottavuus.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: