Skip to content
Tags

, ,

Tappaako Saksa euron – pakottamalla jonkun muun eroamaan

marraskuu 13, 2014

Minusta on alkanut vaikuttaa entistä todennäköisemmältä, että Saksa tappaa euron aivan tahallaan ja tietoisesti. Taustalla kehityksessä on Saksan eurokriittisen AfD-puolueen nousu sekä saksalaisten yleinen inho velkaa ja inflaatiota kohtaan. Jo tällä hetkellä on aivan selvää, että EKP on täysin kykenemätön hoitamaan edes alkeellisimpia keskuspankin tehtäviä. Syynä se, että Saksa ei anna EKP:n toimia.

Tässä valossa eurokriisin edellisen kierroksen lopettanut Draghin lupaus ”whatever it takes” vaikuttaa tyhjältä lupaukselta. Mikäli keskuspankki ei halutessaan pysty estämään deflaatiota, niin ei se pysty myöskään pelastamaan valuuttaa, jonka taustalla ei ole valtiota. On vain ajan kysymys milloinka markkinat hoksaavat Draghin puhuvan paljon, mutta tekevän hyvin vähän tai ei ollenkaan.

Saksan viimeaikaiset päätökset ja toimenpiteet vaikuttavat yksiselitteisesti uusien yhteisvastuiden välttämiseltä. Saksan sparkassen- ja landesbank-pankit on jo pelastettu, muun muassa suomalaisten veronmaksajien rahoilla, joten lisää yhteisvastuuta ei tarvita. Lisäksi AfD on jo käytännössä tappanut yhden puolueen, joten lisää poliittista ravintoa AfD:lle ei mielellään anneta.

Saksa ei kuitenkaan poliittisista syistä halua olla se maa, joka virallisesti tappaa euron. Tämän vuoksi Bundesbank ja Saksan valtionvarainministeri ajavat politiikkaa, joka rajusti kurjistaa toisia euromaita, myös Suomea. Tuon kurjistamispolitiikan loogisena seurauksena on se, että ajastaan jossain toisessa maassa poliittinen kuppi kääntyy ja valtaan tulee hallitus, joka tappaa euron.

Tuon jälkeen Saksa voi vakavin naamoin sanoa, että ”emme me, mutta ne muut”.

Pelkästään se, että Bundesbank ja Saksan hallitus estävät EKP:tä tekemästä niitä toimia, joita Euroalueen 2% inflaatio edellyttäisi, kertoo Saksan tahallaan aiheuttavan taloudellista tuhoa muille euromaille. Saksa vahingoittaa toisten euromaiden taloutta aivan tietoisesti ja tahallaan.

On mielenkiintoista, että euromaiden poliittinen eliitti on valmis uhraamaan oman maansa ja kansalaistensa taloudellisen hyvinvoinnin alistumalla Saksan tahtoon. Kotimaiset poliitikkomme ovatkin sitten oma lukunsa, sillä broilerit tekevät uraa eivätkä hoida Suomen asioita. Virka Brysselissä on uran täyttymys, vähät Suomesta ja suomalaisista.

Jossain vaiheessa jonkin merkittävän euromaan vaaleissa kuitenkin nousee valtaan puolue, joka toteaa ”nyt riittää”. Tuo puolue tosin saattaa olla sen verran jännittävä, että moni katuu nykyistä kurjistavaa politiikkaa. Valtiomiehet tai -naiset kykenisivät näkemään hieman kauemmas ja tekemään tarvittavat päätökset.

Valitettavasti valtiomiehistä ja –naisista on Euroopassa tällä hetkellä huutava pula.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Mikko-Ville Määttä permalink

  Kieltämättä se joskus näyttää siltä. Esimerkiksi H-W Sinn:in kirjoituksia lukiessa tulee mieleen, että hän pystyy vaivoin hallitsemaan inhonsa euroa kohtaan.

  Tuntuu kuitenkin jotenkin epäluontevalta ajatella, että nykyiset poliitikot aikovat vain tehdä hyvän tilin niin kauan kuin siihen on mahdollisuus. Ilman minkäänlaista kiinnostusta kotimaansa ja sen kansalaisten hyvinvoinnista.

  Toisaalta on hyvä muistaa, ettei tuhon kyväminen vaadi euroa, siihen riittää pelkkä hulluus:
  http://ekonomistas.se/2014/11/12/ingves-forsoker-forsvara-sig/

  • Kieltämättä tyhmyys jä hulluus ovat myös hyvä selitys. Jotenkin en vain jaksa uskoa niiden olevan niin vallitsevia. Korruptioon ja oman edun tavoitteen perustuva toiminta olisi jotenkin helpommin ymmärrettävissä, mutta tuo Ingvesin vastaesimerkki kyllä on aika vahva.

   Presidentti Niinistö on antanut haastattelun Talouselämälle. Haastattelu on hämmästyttävän päätön. Mutta talous ei koskaan ole ollut Niinistön osaamisaluetta. Lakimies. Yritän ehtiä kommentoimaan lähiaikoina.

   • Mikko-Ville Määttä permalink

    Niin, Ruotsin esimerkki on vain siinä suhteessa karmiva, että heillä on kuitenkin perinteitä kunniakkaasta rahapolitiikasta. En haluaisi ajatella, että olisimme markalla melkein yhtä pahassa pulassa kuin nyt. Ruotsin esimerkin valossa sellaista mahdollisuutta on kuitenkin mahdotonta sulkea pois.

    Minkseivät järkevät tyypit hakeudu keskuspankkiireiksi, vai eikö heitä vain valita hommaan.

   • Ruotsin talous on tuosta hölmöydestä huolimatta paremmassa kunnossa kuin Suomen talous. Kiitos kelluvan kruunun.

 2. hakki47 permalink

  Saattaisi olla ihan kelvollinen strategia tuo esittämäsi. Mutta se toimisi jälleen kerran pidemmällä aikavälillä kyllä Saksaa vastaan. Koko muu EMU-alue on ratkaisun hetkillä polvillaan.

  Tyhmyyden ja hulluuden lisäksi on olemassa ainakin yksi historiallinen mahdollinen syy. Lebesraum, Wilhelm II ja erityisesti Aatun lempilapsi. Euroopan keskusvallalla on vain yksi suunta, josta hakea lisää tilaa, jos sitä tuntee tarvitsevansa.

  Myönnän toki, että ajatus tuntuu aika absurdilta 2010-luvun EUssa. Mutta onko sittenkään? Sen paremmin maantiede kuin vuosikymmenten väestömuutokset eivät ainakaan ole vähentäneet tarvetta. Energiankin osalta ollaan yhä enemmän naimisissa

  Olisiko Putlerin totalitaarinen nationalismi sittenkin peruja siitä, että hänen vainoharhaisuutensa näkee Euroopan kehityksen selkeämmin historiallista jatkumoa peilaten?

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2014_10_01_archive.html

 3. Pieni ihminen permalink

  Hyvä kirjoitus, taas nähdään että keskuspankit ei todellakaan ole itsenäisiä. Itseäni kummastuttaa että euroaluetta perustattaessa ei otettu huomioon beggar thy neighbour ilmiötä, nyt se on jotenkin liian myöhäistä pyydellä saksalaisilta ymmärrystä. Tämä vain vahvistaa omaa näkemystä siitä että Eurooppa ei ollut henkisesti valmis euroon, jossa jokainen maa voi joutua tekemään itselleen epäedullista finanssipolitiikkaa auttaakseen toisia. Kreikka tekee sitä pakon edessä, mutta Saksa ei halua. Tälläiselle liitolle ei kyllä voi luvata ikuista kestoa.

 4. Veijo Ryhänen permalink

  ”Saksa on euroalueen talousveturi”, on € -valuutan puolustajilla tapana sanoa.

  Mutta on todenmukaisempaa nähdä Saksa alijäämää tekevien € -maiden ”verenimijänä”.

  Neljä syvimmälle sukeltavaa viivaa (kaavion oik. reunassa alimpana olevaa) ovat PIGS -maita, joten tässä kaaviossa Saksan ”talousveturi menestys” näyttää kyllä nollasummapeliltä, siis ”Saksan talousveturi” on vetänyt rahat pois PIGS -maista:

  ”Formally, Germany is the driver of the Euro area economy. But several countries outside the Euro area are doing much better than their neighbors joined the Euro area.
  Might it be that Germany is not the driver of economic growth but kind of economic vampire?”
  (http://mechonomic.blogspot.ru/2015/01/germany-economic-driver-or-vampire.html)

  Näin äskettäin sattumalta uutispätkän Syrizan kannattajista, mielenosoittaja kertoi kannattavansa Syrizaa, jotta ”Kreikka pääsisi eroon verenimijöistä”. €uron kannatus laskee sitä mukaa kun ihmiset tajuavat € -alueella pelattavan nollasummapeliä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: