Siirry sisältöön

Sisäinen devalvaatio, ulkoinen devalvaatio ja pienituloiset – lukuja kiitos

marraskuu 6, 2014

Erityisesti vasemmiston ja vihreiden kielenkäytössä on alkanut nousta euron puolustukseksi mielenkiintoinen näkemys siitä, että valuuttadevalvaation eli ulkoisen devalvaation osalta eniten kärsivät pienituloiset. Tuossa argumentissa joko suoraan tai epäsuoraan väitetään, että sisäinen devalvaatio on pienituloisille edullisempi kuin ulkoinen devalvaatio. Argumentti on kuitenkin aika heikko, sillä tarkastelu siitä mitä eri vaihtoehdoissa tapahtuu ei sitä tue. Vaihtoehdot ovat siis sisäinen devalvaatio tai ulkoinen devalvaatio.

Itse asiassa sisäisen devalvaation ja ulkoisen devalvaation vaikutus pienituloisiin on hyvin helposti tarkistettavissa. Voimme ottaa tarkasteluun muutamat esimerkkimaat, jotka ovat käyttäneet sisäistä devalvaatiota eli Kreikka ja Espanja sekä valuuttasopeutusta ja ekspansiivista rahapolitiikkaa hyväkseen käyttäneet Iso-Britannia ja Puola. Kaikki ovat EU-maita. Mikäli köyhien määrä on vuodesta 2008 pienentynyt, niin tehdyt toimenpiteet ovat olleet pienituloisten kannalta edullisia. Mikäli köyhien määrä on kasvanut, niin toimenpiteet ovat olleet pienituloisten kannalta epäedullisia. Katsotaanpa kuva (lähde OECD).

KoyhyysHupsista. Sisäistä devalvaatiota harrastaneissa maissa köyhyys on lisääntynyt ja valuutan sekä rahapolitiikan avulla temppuilleissa maissa joko pienentynyt hieman (Puola) tai pienentynyt tuntuvasti (Iso-Britannia). Toisin sanoen sisäinen devalvaatio rokottaa pienituloisia enemmän kuin valuuttasopeutus ja ekspansiivinen rahapolitiikka.

Seuraava, joka väittää valuuttadevalvaation satuttavan erityisesti pienituloisia, saa mielestäni esittää väitteensä tueksi kunnon dataa ja laskelmia.

Mainokset

From → Uncategorized

12 kommenttia
 1. Pieni ihminen permalink

  Jep, olemme jo pitkään/aina olleet ns. sopuli-ilmiön uhreja eli vaikka tiedetään että sisäinen devalvaatio on hulluutta ja luo köyhyyttä niin tehdään se koska lopputulos on kuitenkin ennustettavissa (vrt euroero). Sarkastisesti sanottuna voimme olla maailman parhaita sisäisen devalvaation toteuttajia! Itse ajattelen että keskustan ajama pääomarahasto on outo lintu, koska se on vain yritys kiertää se tosiasia että suomella ei ole omaa valuuttaa eikä keskuspankkia. Miten sinä näet asian?

  • En ole jaksanut perehtyä tarkemmin Sipilän ajatuksiin asiasta. Minulle ovat riittäneet ne muutamat yhteydet, joissa hän on kertonut näkemyksiään kansantaloudesta.

 2. hakki47 permalink

  Siinäpä se. Mutta uskaltaisin väittää, että vielä suuremmat ongelmat yhteiskunnalle seuraavat siitä, että tuloerot väistämättä kasvavat. Kun työttömäksi joutuvat yrittävät hakeutua uusiin töihin, mille alalle tahansa, useimpien ainoa kilpailuvaltti on hinta. Tämä täysin siitä riippumatta, mikä koulutus, kokemus, osaaminen, tulotaso on ollut aiemmin. Näinhän sisäisen devalvaation on tarkoituskin toimia, palkat alas?

  • Sisäisen devalvaation idea onkin pohjimmiltaan tuossa. Palkat väkisin alas työttömyyden, kurjistumisen ja köyhtymisen kautta. Temppu ei toimi mikäli samalla ei tehdä yhteiskunnan turvaverkkojen rajua karsintaa. Mutta siitähän tuo Espanjan ja Kreikan kehitys kertoo, tietoisesti aiheutetaan köyhyyden ja kurjuuden tuntuva kasvu. Tuon kasvun seurauksena ihmiset ovat valmiita tekemään mitä tahansa paljon, paljon pienemmillä palkoilla. Samalla tosin tuhoutuu myös infrastruktuuri ja hystereesi aiheuttaa pysyviä vahintoja yhteiskunnan taloudelliselle suorituskyvylle.

 3. Jouni permalink

  ja vastaava käyrä rikkaiden ja päättäjien rikastumisesta?
  Jolla ei tietenkään ole mitään tekemistä minkään kanssa, ainakaan talouspoliittisten päätösten, ihan muuten vain kyselen.

  • Ihan hyvä ja oikein relevantti kysymys. Tarkemmin selvittämättä asiaa väittäisin, että sisäinen devalvaatio aiheuttaa tuloerojen rajun repeämisen. Siksi ihmettelenkin vasemmiston ja vihreiden intoa ajaa sisäistä devalvaatiota.

   Katson joskus myöhemmin saisinko itsestäni irti riittävästi kiinnostusta asiaa koskevien datajen kaivamiseksi. Mutta tosiaan väitän, että sisäinen devalvaatio suosii rikkaita ja lisää tuloeroja.

 4. n.n permalink

  Mä ainakaan en enää uskalla katsoa ensimmäistäkään Sipilän kommenttia mistään talouteen edes etäisesti liittyvästä- pelkään että löytyy joku aneurysma joka sanoo rits räts poks. Niin paljon on ottanut pumupusta Sipilän jutut.

  Jotenkin toi näyttää minuista jo melkein siltä että kokemus yritystoiminnasta pitäs lailla määrätä pois sulkevaksi tekijäksi makrosta ja julkisesta taloudesta paitsi päätettäessä niin myös keskusteltaessa, ihan vaan mun verenpaineitten vuoksi.

  Toi näyttää olevan tosiaan niin että mitä enemmän yrittäjäsitä ja yrittäjätätä -taustaa löytyy sitä pahemmin on pihalla makrosta. Ja julkisesta taloudesta. Sipilä nyt esimerkiks.

 5. Älä unta näe. Fantsuttelijoilta, rahapolitiikan merkityksen dissaajilta, itävaltajoogalentäjiltä ja erityisesti sisäistä devalvaatiota ulkoisen kustannuksella kannattavilta ei koskaan näy mitään analyyttistä. En ole nähnyt. Jos joku on jotain nähnyt, kuulisin mielelläni. Voihan se olla, että ekonomistien konsensus maailmalla on tässäkin asiassa väärässä ja vain amatöörit tietävät ja muistavat oikein, miten kamalaa mm. markka-aika oli. Epätodennäköistä, mutta mahdollista.

 6. Latvian sisäisen devalvaation ”menestystarinasta” erittäin oivallinen lyhäri: http://www.cepr.net/documents/publications/latvia-2011-12.pdf

 7. Tyhmyrille ja muillekin, harvinaisen hyvin tehty henkilö- ja ajankuva: http://areena.yle.fi/tv/2184159

 8. Tarvainen permalink

  Ettekö usko vaikka itse puolustusministeri kertoo faktaa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: