Skip to content

EKP ja pankkien stressitestit – deflaatio on kiinni EKP:stä itsestään

lokakuu 30, 2014

Tiedän olevani myöhässä kiinnittäessäni huomiota siihen, että EKP:n tekemissä pankkien stressitesteissä ei kiinnitetty mitään huomiota deflaation mahdollisuuteen. Financial Times kirjoittaa asiasta varsin ansiokkaasti täällä (vaatii tilauksen tai vähintäänkin kirjautumisen, pahoittelen). Mutta minusta koko keskustelu siitä, että EKP:n pankkitestit eivät huomioi deflaation vaaraa on naurettavaa. Se on naurettava koska ainoa vaikuttaja Euroalueen deflaatiovaaraan on EKP itse.

Mikäli EKP haluaa Euroalueen välttyvän deflaatiolta, niin Euroalue välttyy deflaatiolta. Historiassa ei ole ollut eikä tule olemaan yhtään keskuspankkia, joka ei halutessaan saisi aikaiseksi inflaatiota. Historiassa ei myöskään ole ollut eikä tule olemaan yhtään keskuspankkia, joka ei halutessaan saisi aikaiseksi deflaatiota. Jos Euroalueella on deflaatiovaara, niin se on olemassa vain ja ainoastaan siksi, että EKP haluaa Euroalueen ajautuvan deflaatioon.

Kyseessä on vähän samankaltainen kysymys kuin miettisi sitä, että syntyykö vaimon käsivarsiin hakkaamisen aiheuttamia mustelmia vai ei. Kyse ei ole mustelmista vaan hakkaamisesta. Jos EKP pieksee Euroaluetta mustelmille eli deflaatioon, niin mustelmia syntyy.

Tämän takia koko keskustelu testien puutteellisuudesta on naurettavaa.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Ei se mielestäni ole naurettavaa siinä mielessä, että EKP paljasti todelliset karvansa – se ei ymmärrä, tai halua uskoa, tai teeskentelee, että deflaatio ei olisi sen toteuttamalla politiikalla ja Saksan sanelemalla EU-linjauksilla mahdollista. Eli EKP itse kiistää sen mahdollisuuden, että se olisi väärässä. Jotenkin surullista, että stressiskenaariossa vuoden 2014 inflaatiolukemana oli 1.0% (reilusti alle EKP:n 2%-tavoitteen), kun tuorein syyskuun lukema näyttää enää 0.3% inflaatiotahtia. Perjantainahan saadaan lokakuun ennakkoluvut. Me OLEMME JO stressiskenaariota huonommassa tilanteessa tietyiltä osin.

  Toinen pointti testeistä, suosittelen vilkaisemaan ansiokasta PIIE:n artikkelia, missä oli laskeskeltu, mitä olisi tapahtunut, jos parin vuoden päästä voimaan astuvia pääomavaatimusstandardeja olisi käytetty jo nyt. Lopputulokset eivät yllätä – saksalaisia ja ranskalaisia pankkeja olisi ollut feilaavien joukossa. http://blogs.piie.com/realtime/?p=4578 Jos aikaa on, yritän tehdä tästä myös itse tekstin.

  Kolmas pointti, ehkä EKP asetti tahallaan riman alhaiseksi, että se saisi pankit haalimaan itselleen lisää pääomia (joita on kerätty ehkä 50 miljardia vuoden 2014 aikana). Markkinoiden kannalta ongelma on, että me emme tiedä, millä aikataululla EKP nostaa rimaa seuraavan kerran. Teoriassa se voisi ilmoittaa, että seuraavaksi pankkien täytyy täyttää pääomavaatimustaso ilman kikkainstrumentteja (goodwill, tax-deferred assets jne), sekä myös riskikorjaamaton leverage-taso. Ei tämä ole parin vuoden takaisesta oleellisesti muuttunut. Eurooppalaiset pankit tarvitsevat n. 200 miljardia lisää pääomia. Hyvä, että ovat nyt 50 haalineet itselleen. Tosin tämä tarkoittaisi sitä, että euroalueella ei tapahdu muuta kuin disinflaation jatkumista vielä seuraavat pari-kolme vuotta.

  Willem Buiteria pitäisin näissä asioissa aika oleellisena puhujana: hänen neljän kohdan ohjelmansa oli aika tyly:

  Four rescue measures for stagnant eurozone
  Willem Buiter: Bank stress tests an unconvincing fudge and big problems remain. 1) a proper AQR and stress test followed by a speedy recapitalisation 2) temporary fiscal stimulus permanently funded and monetised by the ECB 3) ECB cancels the sovereign debt it purchases 4) radical supply side reforms
  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/987e237c-5f81-11e4-a882-00144feabdc0.html

  • EKP on Saksan politiikan vanki. Saksa taas on aikaisemminkin leikkinyt velkadeflaatiolla. Siinä mielessä tilanne ei mielestäni paljastanut mitään uutta EKP:n toiminnasta.

   Buiter on täysin oikeassa. Ilman noita kohtia Euroalue etenee jännittäviä taloudellisia aikoja kohden. Taloudellinen jännitys sitten tiivistyy poliittiseksi jännitykseksi. We haven’t seen anything yet!

 2. Jari S permalink

  Valtiovarainministeriön rahoitusmarkkinaosaston entinen ylijohtaja Peter Nyberg kommentoi blogissaan EKP:n järjestämistä pankkien stressitesteistä.
  http://www.peternyberg.net/2014/10/27/ekpn-stressitesti-valaisee-mutta-myos-huolestuttaa/

  Taas petetään kansaa ja sijoittajia oikein urakalla.

  • Totta. Mikäli EKP potkaisisi talouden käyntiin, niin mätien lainojen määrän kasvu loppuisi kuin seinään. Tätä menoa niiden määrä vain kasvaa.

 3. Mikko-Ville Määttä permalink

  Iso kysymys on se, kuinka kauan EKP pystyy tekemään tätä. Kaikki vähänkin normaalit ymmärtävät, että tällaisessa tilanteessa inflaatiotavoitteen alittaminen on todella vaarallista.
  http://coppolacomment.blogspot.co.uk/2014/10/germanys-dark-future.html
  ”The ECB has been accused of putting the interests of ”profligate periphery countries” ahead of prudent German savers. But in fact it is trying to reflate the German economy through monetary stimulus. It is utter madness for German politicians and Bundesbankers to oppose this.”

  Saksa on mitä ilmeisimmin itsekin tippumassa trendiltä ja deflaatio tekee tuloaan. Buba pitäisi yksinkertaisesti äänestää systemaattisella tavalla nurin ja hoitaa homma.

  • EU:n mekanismit on rakennettu, aivan tietoisesti, siten, että hyviä virkoja ei saa jos ei saa isojen maiden tukea. Toisin sanoen kukaan persekohtaisesta urastaan kiinnostunut poliitikko ei äänestä Bubaa ja Merkeliä vastaan kun Buba haluaa hulluutta ja Merkel mielipuolisuutta. Saksa on johdonmukaisesti ollut rahapolitiikassa umpihullu vähintään tuhat vuotta – tai no, kieltämättä Natsi-Saksa oli asiassa tolkullisempi kuin muut hallintomallit. Toisin sanoen Saksan voi historiallisesti olettaa olevan lähinnä mielipuolinen.

   Vasta kun poliittinen paine kasvaa riittäväksi, niin Saksan äänestäminen kumoon on mahdollista. Mutta kukaan ei kai vakavissaan kuvittele, että esimerkiksi presidentti Marine Le Pen olisi hirveän kiinnostunut muokkaamaan EKP:stä toimivaa keskuspankkia. Siinä vaiheessa kun poliittinen paine kasvaa riittäväksi, niin tämä systeemi on kuollut.

   Harmi vain, että sitä ennen aiheutetaan kymmenien miljoonien viattomien ihmisten elämän tuhoutuminen. Vieläpä aivan tahallaan.

 4. Viitaten aiempaan Borg/Vartiainen-rapsakeskusteluun, Vartiainen tänään:
  ”Eurosta eroamisen ainoa hyvä puoli olisi siinä,että suomalaisetkin huomaisivat ettei kestävyysvaje katoa minnekään vaikka kuinka on oma raha”

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: