Skip to content

Alhainen talouskasvu ja korkea työttömyys ovat poliittisia valintoja – Sipilä ja julkinen sektori

lokakuu 24, 2014

Keskustapuolueen puheenjohtaja Juha Sipilä on Talouselämä-lehden haastattelussa nostanut esiin julkisten menojen kokonaismäärän jäädyttämisen yhdistettynä talouskasvuun (nettiversio jutusta täällä). Sinänsä Sipilä on oikeilla jäljillä. Itse olen suositellut julkisten menojen kasvun nimellisen kasvun jäädyttämistä tai prosentuaalisen kasvun jäädyttämistä puoleen maan talouden nimellisestä kasvusta (vanha juttuni täällä). Hyvä Sipilä, tervettä ajattelua. Mutta huono Sipilä, ei mitään poliittista ja edes teoriassa toimivaa ajatusta siitä kuinka kasvu käynnistettäisiin. Keskusta epäsuorasti tunnustaa olevansa yhtä avuton talouden kanssa kuin muutkin puolueet. Avuttomuus on kuitenkin tietoinen poliittinen valinta.

Alhainen nominaalinen talouskasvu on poliittinen valinta. Aivan niin, poliittinen valinta. Kuten sekä USA että UK ja hännenhuippuna Japani ovat osoittaneet, niin nimellinen talouskasvu on aivan puhtaasti ja yksiselitteisesti kiinni rahapolitiikasta. Muun väittäminen on silkkaa valehtelua.

Suomessa tuo valehtelu on kuitenkin voimissaan. Meillä rahapolitiikkaa ja sen vaikutuksia koskeva keskustelu on käytännössä suorastaan kemiallisesti puhdistettu pois käytävästä poliittisesta ja taloudellisesta keskustelusta. Jokainen rahapolitiikasta jotain sanova joutuu välittömästi paitsiolistalle. Meillä on Euroopassa ja lähialueilla useita esimerkkejä siitä kuinka talous suorastaan pakotetaan kasvuun huolimatta kansainvälisestä taloussuhdanteesta. Esimerkeiksi kelpaavat vaikkapa Israel, Puola, UK ja Saksa. Niin juuri, Saksa on se, minkä mukaan EKP rahapolitiikkaansa säätää, muusta Euroalueesta ketut.

Jos Saksa sanoisi, että nyt riittää, niin EKP:n virkaköpit joutuisivat etsimään muita töitä. Siksi ainoa maa mikä kannattaa pitää tyytyväisenä on Saksa. Varsinkin kun jonkun Kreikan tai Suomen poliitikot voi aina ostaa sopivilla pesteillä Brysselin lihapatojen ääressä (kai se Frankfurt myöskin käy, mutta voisi mennä liian läpinäkyväksi).

Sipilän puheenvuoron vois kyyninen tulkita kannattajien valmistamiseksi hyvinvointiyhteiskunnan alasajoon. Kyseessä on kuitenkin poliittinen valinta. Ei taloudellinen realiteetti.

Mitä ilmeisimmin kaikkien, myös peräsuomalaisten eikunsiis perussuomalaisten, poliittinen valinta on heikko talouskasvu, korkea työttömyys, hyvinvointivaltion alasajo ja Suomen etujen unohtaminen.

On se hienoa olla eurooppalainen.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Suoraan sanottuna välillä hatuttaa pinnistellä talkoovoimin nostamassa omaa rahapolitiikkaa ajavaa pienpuoluetta, kun mediakärpäset tyytyvät pörräämään vanhojen tunkioiden ympärillä, josko niiltä vuosikymmenien kärttämisen jälkeen irtoaisi edes yksi uusi herkkupala. Toki sen verran irtoaa, mitä puoluetuilla saa ostetuksi mainostilaa, mutta muuten pukkaa austerityä sinapilla, pippurilla, valkosipulilla tai chilillä ryyditettynä.

  Toki tuollaista pystyy nielemään tovin aikaa maitoon ja närästyslääkkeeseen liotettuna, mutta noutaja tulee yksi kerrallaan, niin yrityksille, työntekijöille, virkamiehille kuin eläkeläisille.

  Sipilän Keskusta voittaa varmasti vaalit taktiikalla, jossa Pekkarinen ja Tiilikainen mesoavat kaikesta ja muut eivät sano yhtään missään yhtään mitään. Keskustan tarjoama vaihtoehto ei ole yhtään muita helpompi tai parempi, mutta sen mitäänsanomattomuus on ilmeisesti helpoin omaksua.

  Keskustalla on myös oikein puolueohjelmaan kirjattu tavoite pistää loputkin kansallisomaisuudesta alennusmyyntiin ja vielä hiukan eläkerahastoista päälle, että saataisiin tukemalla kannattamattomista yrityksistä kannattavia ja vielä toviksi syömävelkaa entisten päälle.

  En silti halua nähdä porukan ilmeitä siinä vaiheessa, kun työpaikkoja, palveluja, palkkoja ja eläkkeitä on leikattu tarvittavat 30 % ilman ulkoista devalvaatiota.

  Pinnistelen vaaleihin saakka ja ellei muutosta nykyimenoon tule, niin kenties jollekin muulle maalle yritteliäs mamu vielä kelpaa. Keskusta ei selvästikään ole se tarvittava muutosvoima.

  • Perunanenä permalink

   Hokaat austerityn olevan huonon jutun, mutta pidät ”tarvittavana” sisäisenä devalvaationa 30% leikkauksia palkkoihin?

   Tarvittavana mihin? Talouden lopulliseen räjäyttämiseen? Itsesi sossupummiksi tekemiseen? Vai peräti Tyhmyrin työttömäksi saamiseen?

 2. TNE permalink

  En kannata herra Sipilää, joka vääristelee lukuja (lue alla oleva linkitetty juttu)

  http://nyt.fi/a1305891418733?jako=ebddd54411f82b0451d344908fe72db6

 3. Veijo Ryhänen permalink

  Tyhmyri: ”Alhainen nominaalinen talouskasvu on poliittinen valinta.”

  Joillekin suomalaisille se on ilmeisesti myös ja ennen kaikkea TURVALLISUUSpoliittinen valinta: Ajatellaan että eurossa mukana olevalle Suomelle koituu turvallisuuspoliittista etua eurovaluutasta ? Siis että eurossa mukana oleminen on ”antisuomettumista”, jonka ansiosta Venäjä ei enää ehdottele Suomelle yhteisten sotaharjoitusten järjestämistä ?

  Mutta voiko ns. ”työttömyysdevalvaatioon” ja sen seurauksena suurtyöttömyyteen sitoutunut Suomi pitää rahapulassaan yllä uskottavaa (itsenäistä) puolustusta ? Mistä saadaan rahat kalliiden hävittäjien ostoon, jos merkittävän suuri osa työikäisistä Suomalaisista ei osallistu työntekoon ts. ei tuota verotuloja valtiolle ?

  Tyhmyri: ”Jos Saksa sanoisi, että nyt riittää, niin EKP:n virkaköpit joutuisivat etsimään muita töitä. Siksi ainoa maa mikä kannattaa pitää tyytyväisenä on Saksa.”

  Onko niin, että euro ilman Saksaa olisi käytännössä EKP:n loppu ?

  Miksi ei voisi olla heikkoa euroa käytössä taloudellisesti heikoilla eu-mailla, ja heidän käytössään EKP ? Saksalla olisi oma vahva Saksan markka oma keskuspankki, ja kaikki kuuluisivat edelleenkin EU:n ?

 4. SenttiPentti permalink

  Jotenkin vaikuttaa tuo ”uusi-keskusta” -puolue Sipilän vetämänä pettymykseltä. Ensivaikutelma oli hyvin lupaava. Kun Sipilä pääsi puikkoihin ja piti pari puhetta – alkoi tuntumaan, tässä olisi hyviä ideoita, rohkeutta valita toisin, mahdollisuus rakennemuutokseen… Mutta sitten lässähti. Puheet hiljenivät, lausumat pehmenivät ja rohkeus katosi.

  Olen tulkinnut, että Keskusta kokonaisuutena on edelleen vanhojen ”pekkaristen” hallitsema ja johtama puolue. Sipilä on uusi mies johdossa, mutta taustaryhmä on edelleen samaa Lintilä-höttöä, jolla ei liene mitään uutta tarjottavaa tälle maalle, valtaan päästyään. Rakennemuutokset on samaa tyyliä kuin Ylen rahoituksen siirtäminen valtion hoidettavaksi…

  Näillä näkymin ei kannata tätä puoluetta äänestää. Pitää vaatia enemmän. Pitää vaatia oikeita lupauksia ja suunnitelma seuraavissa vaaleissa. Viime vaalien aikainen lupauksien pettäminen ei saa toistua.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: