Skip to content

Borg ja raportti Suomen taloudesta – valuutan vaikutusta ei tulla mainitsemaan

lokakuu 16, 2014

Tämänpäiväisen tiedon perusteella tulee olemaan käytännössä täysin varmaa, että Suomen taloutta koskevassa raportissa ei tulla rehellisesti tarkastelemaan eurojäsenyyttä ja sen vaikutusta Suomen talouteen. Kyseessä on tietenkin Ruotsin entiseltä valtiovarainministeriltä Anders Borgilta tilattu raportti. Taloussanomien juttu täällä.

Koska muuten olisi ollut mahdollista, että Borg olisi aivan aidosti tarkastellut Suomen talouden eri vaihtoehtoja, niin hänelle on nimetty päällystakki, joka huolehtii siitä, että pyhää euroa ja sen autuaaksi tekevää vaikutusta ei arvostella. Tuon päällystakin nimi on Juhana Vartiainen. Aika hyvin pelattu Suomen eurouskovaisimmalta puolueelta eli demareilta.

Juhana Vartiainen on aikaisemmin antanut kulmia kohottavia lausuntoja, joiden mukaan valuutalla ei ole vaikutusta talouteen. Erityisesti Ruotsille ei Vartiaisen mukaan ole ollut mitään hyötyä omasta valuutasta. Käytännössä Vartiainen on pyrkinyt kieltämään sen tilastoista helposti nähtävän tosiasian, että kruunun arvon tuntuva lasku suojeli Ruotsia finanssikriisin pahimmilta vaikutuksilta. Ilkeämielisesti voisi väittää, että Vartiainen on tarpeen vaatiessa valmis kieltämään rahapolitiikan vaikutukset talouteen. Tuollainen tarve syntyy tietenkin siinä vaiheessa kun pitäisi sanoa jotain kriittistä eurosta tai EKP:n politiikasta.

Kyynisenä ihmisenä väittäisin, että rehellisen raportin vähäinenkin mahdollisuus katosi Vartiaisen mukaantulon myötä.

Vartiainen varmistaa, että euroa ja sen autuaaksi tekevää vaikutusta ei kyseenalaisteta. Vartiaisen poliittinen uskollisuus ajaa kevyesti hänen ammatillisen otteensa ylitse. Toisin sanoen raportti on lähes varmasti torso jo lähtökohtaisesti.

Toivon todellakin olevani väärässä. Ainahan on se mahdollisuus, että Vartiainen innostuisi tekemään aitoa kansantaloudellista analyysiä.

Ja lehmät lentävät.

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. n.n permalink

  munkin tekis tosiaan mieli olla kyyninen Vartiaisen osuudesta ja tehtävästä tässä. Siis periaatteessa samalla linjalla.

  Mutta:

  http://www.vatt.fi/ajankohtaista/kolumnit/kolumni/news_1808_id/335

  tämä Vartiaisen tuore kolumni on jostain syystä jäänyt todella vähälle julkisuudelle, vaikka se IMO on Vartiaisen kirjoitukseksi hyvin, hyvin yllättävä- kysynnänsääntelyä ja setelirahoitusta a la Vartiainen, WTF?

  Katsotaan nyt ensin.

  • Totta. Olisi miellyttävä yllätys mikäli kyyninen näkemykseni olisi väärä ja raportti ottaisi rehellisesti kantaa myös eurojäsenyyteen ja sen tuomiin ongelmiin.

 2. ”Uusia ja radikaaleja ehdotuksia” – inflaatiotavoitteen nostaminen on melkoisen valtavirtakeskustelua jo nyt – suojaisi jatkossa zero lower boundilta nykyistä paremmin, eikä sillä olisi merkittäviä negatiivisia sivuvaikutuksia. Auttaisi myös mm. euroalueen tasapainottumista huomattavasti.

  Myöskään mitään radikaalia tai uutta ei ole ajatuksessa, että rahaliitto vaatii tulonsiirtoliittovaltion ja keskuspankin, joka toimii lender of last resort-roolissa, sekä tekee tarvittaessa QE:ta. Ilmeisesti Vartiaiselle ajatuskin siitä, että euro ei ole toiminut, on ihan uutta tietoa. Hyvä, jos uskaltaa vihdoin ja viimein jotain ajatella ääneen aiheen tiimoilta. Yllättävän hitaasti kuitenkin tavaa ulkomaisia journaaleja ja ekonomisteja, kun nyt vasta on liikkeellä.

  Veikkaan lopputulokseksi, että Suomen suositellaan kannattavan EU-piireissä EKP:n peruskirjan muutosta, ja sitten saadaan Suomelle lisäriskiä ja puhtaita tappiosiirtoja PIIGS-maista, mutta Suomelle ei yhtään mitään. Tärkeintähän taitaa olla turvata isäntien kivat virat jatkossakin. Make your boss happy, vanha alaisen ohjesääntö. Hän on vain töissä heillä, ja noudattanee ohjesääntöä.

  Muu sisältö raportista on sitten sitä klassista – ansiosidonnaisuuden leikkausta, sosiaaliturvan leikkausta jne. eli ihan normaaleja ”rakenneuudistuksia” ja sisäistä devalvaatiota. Mistä ei tietenkään tule yhtään mitään.

  Todellakin toivon, että olen väärässä.

  Meanwhile, Ruotsi valmistautuu tekemään QE:ta:

  SEK: time to think unconventional thoughts – Nordea
  https://nexus.nordea.com/#/article/14950

  Vieraskynä: Ruotsi valuuttasotaan? – Nordea
  https://nexus.nordea.com/#/article/14944

 3. n.n permalink

  niin siis yllättävää ja uuttahan tossa oli ainoastaan se että Vartiainen tällästä pohdiskelee ääneen.

 4. Track record, EMU-työryhmä: ”
  Juhana Vartiainen tyynnytteli pelkoja palkkojen alenemisesta EMU:ssa. Hän ei uskonut, että mallia käytettäisiin laajemmassa mitassa.
  – On vaikea kuvitella tilannetta jossa kaikkien nimellispalkkoja pitäisi samanaikaisesti laskea.
  Professori Erkki Koskela, joka Vartiaisen kanssa kirjoitti osaraportin EMU:sta ja työllisyydestä, oletti että muut työmarkkinoiden joustotekijät, kuten työvoiman liikkuvuus tulevat yhä tärkeämmiksi.

  Selkeän kielteisen kannan ottavat ruotsalaiset kansantaloustieteilijät Fredrik Sjöholm ja Lars Jonung, jotka ovat tutkineet Suomen EMU-jäsenyyttä optimaalisen valuutta-alueen teoriaa vastaan. He totesivat, ettei Suomi millään tavalla mitattuna muodosta luontevaa yhteisvaluutta-aluetta EMU:n ydinmaiden kanssa.

  Ruotsin vastaavan tutkimuksen, Calmforsin raportin, johtopäätöksiä työryhmän paikalla olleet jäsenet eivät olleet valmiita hyväksymään.

  http://haku.verkkouutiset.fi/arkisto/Arkisto_1997/4.huhtikuu/PROFEMU.HTM

 5. Tässä tilataan taas lisää katteetonta tulevaisuuden uskoa, joka riittäisi vielä vaalivoittoon keväällä.

  Pelkään pahasti, ettei meillä ole kummoisiakaan edellytyksiä muuttaa poliittista rakennetta vaaleissa, joten luultavasti joudumme siirtymään suunnitelmaan B, eli evakuoimme yrityksemme ja perheemme maasta vaiheittain ensi keväästä alkaen kohtuullisen isolla porukalla. Hanke rahoitettaneen ainakin osittain ulosmittaamalla suomalaista eläketurvaa innovatiivisella tavalla, vaikkakin täysin laillisesti.

  Osa tarvittavista tuotantovälineistä on valmiina ja kohdemaan kustannustaso erittäin kilpailukykyinen. Loput voimme hankkia edullisesti muutaman seuraavan vuoden aikana suomalaisista konkurssipesistä.

  Elinkustannukset ovat noin viidesosa suomalaisista, joten pystymme satsaamaan tuotekehitykseen ja tuotantoon rinnakkain, mistä ainakin jälkimmäisen saa Suomessa unohtaa.

  Mielenkiintoista nähdä, mistä Borg ja Vartiainen aikovat kaivaa maksajat eläkeponzin tai työttömyysturvan ylläpitämiseen, johon jo tänä vuonna pitää vipata 600 milkkua. Mikä suunnitelma sitten onkin, niin todellisuudessa veikkaan julkisten kustannusten jatkavan liki 5 % nousukäyrällä, kuten muinakin taantumavuosina ja BKT yskii paikallaan, ellei jopa laske.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: