Skip to content

Irlannin talouslukujen hämmentävät ongelmat – Irlannin viralliset lukemat ”kreikkalaistuvat”

lokakuu 15, 2014

Irlannin talouden on monessa otteessa kehuttu lähteneen lentoon. Totta on, että Irlannin talous on alkanut toipua, mutta viralliset usein siteeratut luvut ovat tarkemmin katsottaessa joko virheellisiä tai sitten puhdasta fantasiaa. Ilkeämielinen saattaisi sanoa, että Irlannin kansantalouden kirjanpito on nyt vähintään yhtä luovaa kuin Kreikan ennen kriisiä. Oikean asiaa kuvaavan sanan käyttäminen on eduskunnan istuntosalissa kielletty.

Käynkin lävitse joukon tavallisimpia väitteitä Irlannista ja miten asiat oikeasti ovat.

Irlanti on onnistuneesti kyennyt laskemaan palkkakustannuksia. Tämä ei ole totta vaikka jopa EKP:n Draghi on asiaa mainostanut (puhe täällä). Draghi tosin puhui vaatimattomasti vain 18% laskusta samalla kun Irlannin oma hallitus puhuu noin 21% laskusta (linkki täällä). Molemmat ovat ihan virallistenkin lukujen valossa hölynpölyä, sillä 1Q2008 palkkakustannukset olivat 25,03€/tunti kun ne 2Q2014 olivat 24,89€/tunti. En menisi puhumaan laskusta muuten kuin pyöristysvirheenä. Viralliset tilastot täällä.

Irlannin vienti vetää ennätysmäisesti ja työllistää yhä enemmän ihmisiä. Tästä olen kirjoittanut jo aikaisemminkin (tämä, ja toinen ja vielä kolmas). Arvioni mukaan Irlannin palveluviennistä vähintään puolet on pelkkää veronkiertoa tai silkkaa mielikuvitusta. Teolliset työpaikat eivät ole Irlannissa lisääntyneet. Erityisesti ulkomaisessa omistuksessa olevat yritykset työllistivät 2Q2014 vähemmän kuin vuonna 2000.

Irlanti on hitech-innovoinnin tyyssija. Irlanti kuuluu vähiten patenttihakemuksia tuottaviin teollistuneisiin maihin – jopa asukaslukuun suhteutettuna. Enough said. Tarkistaminen harjoitustehtäväksi EU:n patenttitoimistosta.

Irlantiin tulee paljon ulkomaisia investointeja. Tämä on vähän hankalampi. Mutta käytännössä ulkomaisten investointien luonne on tyyliä King Digital Entertainment (KDE). KDE on virallisesti irlantilainen yritys, mutta irlantilaisesta osoitteesta huolimatta yrityksen virallinen puhelinnumero yhdistyy Lontooseen. Kyse on aivan puhtaasta veronkierrosta, joka taas näkyy virallisissa vientiluvuissa vaikka Irlannissa ei välttämättä ole yhtään todellista työntekijää.

Irlannin talous kasvaa huimasti ja irlantilaiset pääsevät takaisin jaloilleen. Miten niin kasvaa? CSO:n tilastojen mukaan 2Q2014 kasvu oli GDP:n osalta 1,5% mutta GNP:n osalta vain 0,6%. Lähteenä CSO eli Irlannin virallinen tilastokeskus. Molempia lisäksi tuntuvasti kasvattaa ulkomaisten yritysten Irlannin kautta tapahtuva veronkierto.

Irlanti ei todellakaan ole eurokriisin hoitopolitiikan ihmelapsi. Ennemminkin Irlanti on loistava esimerkki siitä kuinka EU todellakin yhtenäistää jäsenmaitaan ja Euroalue erityisesti. Irlannin kansantalouden kirjanpito alkaa muistuttaa Kreikan vastaavaa parhaimpina aikoinaan.

Kaiken tämän vuoksi en kykene näkemään Irlantia esimerkkinä loistavasta toipumisesta.

Mainokset

From → Uncategorized

4 kommenttia
 1. Kurkkasin muuten samalla muidenkin maiden nonperforming loans-tilastoja. Irlannin lainakannasta 25 prosenttia oli tässä luokassa. Vertailun vuoksi Suomessa oltiin pahimman laman aikana n. 12% tasoilla, ja jossain Espanjassa ollaan nyt 13 prosentin tasoilla – ja maata pidetään niin moniongelmaisena, ettei mitään rajaa.

 2. Diileri permalink

  Kaikista hauskinta tässä on, että kun nämä jännät teoriat eivät ole toimineet todellisuudessa, niin nyt aletaan laskentamenetelmiä muuttamaan, että teoriat vastaisivat todellisuutta. Ei kannata vaihtaa teoriaa – riittää, kun väärentää todellisuutta.

  Italy is no longer in a recession, thanks to its black market. Because the European Union changed the way it calculates GDP to include illegal revenue from things like underground alcohol sales, drugs, and prostitution…
  http://www.businessinsider.com/drugs-prostitutes-add-to-italy-gdp-2014-10

  Olemme jälleen kasvun tiellä, kiitos huorien ja huumeiden. 🙂

  Itse olen vahvasti sitä mieltä, että velkakustannukset vievät ihmisiltä liikaa varallisuutta, eikä heillä ole varaa kuluttaa. Olkoon se sitten asuntovelkaa Euroopassa tai opintovelkaa Yhdysvalloissa. Pidetään korot alhaalla ja nostetaan palkkoja.

 3. Mielestäni on ihan ok, että prostituutio ja huumeet lasketaan bruttokansantuotteeseen mukaan. Ne ovat mitä suurimmassa määrin taloudellista toimintaa. BKT:n iso ongelma on, että pimeät sektorit eivät näy siinä ollenkaan. Tästä seuraa monia ongelmia, kuten vaikkapa se, että joku Etelä-Euroopan kriisimaa, jossa pimeä ja harmaa sektori ovat isoja, jolloin virallinen tilasto näyttää surkeaa BKT-lukemaa, on oikeutettu kaikenmaailman tulonsiirtoihin vain sen takia, että jonkun toisen maan talous muodostuu pääasiallisesti tilastoidusta toiminnasta.

  • Diileri permalink

   Taloudellista toimintaa kyllä, mutta nämä menevät bkt:n lotto-osioon, jossa veikataan, että miten paljon huumeita ja huoria on liikkunut. Tätähän ei oikeasti Prisman kassakuitista voi näyttää toteen.

   Onhan se tietysti hyvä, jos sitä tosiaan painotetaan kohtuu realistisesti ja saadaan tulonsiirtoihin jotain tolkkua.

   Mielestäni EKP:n pitäisi ostaa EU-bondeja tietyllä määrällä joka vuosi ja jakaa rahat valtioille väkiluvun mukaan. Vastineeksi tästä, EU vaatisi tiettyjä toimenpiteitä jäsenvaltioilta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: