Skip to content

Greece is back! – Kreikan valtionlainojen korot mukavassa nousukiidossa

lokakuu 14, 2014

Kuinka moni muistaa miten eurokriisi alkoi Kreikan velkaantumisesta ja sen ilmeisestä kyvyttömyydestä selvitä velvoitteistaan? Nythän tilanne on melkoisesti elänyt aina alkaen Draghin lausunnosta ”whatever it takes” nykyiseen tilanteeseen, jossa on mitä ilmeisintä, että EKP ei tule saamaan lupaa täysimittaiseen elvytykseen. Saksan sisäpolitiikka on elvytykselle kielteistä ja jopa Draghin eurokriisin lopettamiseksi käyttämä lausunto ja siihen liittyvä OMT ovat Saksan mielestä laittomia.

Joka tapauksessa Kreikan kyky maksaa velkansa takaisin on olematon. Kreikan teollisuustuotanto on supistunut myös viime aikoina ja velkaisuusaste on päätä huimaava. Ei ole mitään teknistä keinoa, jolla Kreikka selviäisi veloistaan ilman EKP:n ostoksillakäyntiä tai rajuja velkaleikkauksia. Ne velkaleikkaukset tunnetaan termillä ”default”.

Lisäksi Kreikan seuraavaa hallitusta saattaa johtaa puolue, joka on luvannut pyyhkiä ns hanuria suurimmalla osalla vuoden 2007 jälkeen otetusta velasta. Defaulttia pukkaa tuossakin tapauksessa. Tuolta pohjalta oheinen kuva ei ole yllätys. Kannattaa huomata, että 7% korko tarkoittaa velan reaaliarvon jatkuvaa kasvua verrattuna kansantalouden kokoon.

Kreikka10vuotta

Lopputuloksena voikin oikeutetusti sanoa, että Greece is Back!

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. TNE permalink

  ”…eurokriisi alkoi Kreikan velkaantumisesta…” ehkä tässä yhteydessä sopisi jotenkin tuoda esiin, että siemenet kriisin syntyyn oli lyöty maahan jo euroa perustettaessa, Kreikan valtion velkaantuminen on toisaalta mahdollistanut Saksan viennin menestyksen, toisen alijäämä on toisen ylijäämä.

  • Totta. Olet oikeassa. Kriisin siemenet ja todellinen alku olivat sisäänrakennettuiva lähtökohtaisesti vialliseen euroon.

 2. Tässähän hukkuu kohta tekemiseen, mutta välihuutona vieraasta pöydästä: Kreikan non-performing loans. Kreikassa kaikki kunnossa siis. http://morelivers.blogspot.fi/2014/10/15th-oct-chart-greece-is-back.html

 3. Gawain permalink

  Pitäisikö arvio siitä, että Suomi ottaa Kreikasta takkiinsa n. 3-4 mrd paikkansa?

 4. Vuonna 2012 käytännössä kaikki tahot arvioivat Suomen lopullisten Kreikkatappioiden olevan 4-6 miljardia euroa, ja minä heitin tuolloin inhorealistisesti 10 miljardia. Ajatukseni oli, että väistyviä, eli maksukyvyttömiä takaajia tulee lisää (niitä on tullut lisää) ja että Kreikan velkakuorma vain kasvaa (se on kasvanut).

  Jostain syystä en ole suomalaisissa kampaviineripöydissä kauhean pidetty ihminen 😀

  http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106538-kampaviineri-euroopan-vihollinen
  http://jhuopainen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/106181-espanja-kreikkaa-pelastamassa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: