Skip to content

Elintason laskun välttämättömyys – mutta talous ei ole nollasummapeli

lokakuu 13, 2014

Helsingin Sanomissa on tänään mielenkiintoinen juttu ekonomistista nimeltä Dambisa Moyo (juttu täällä). Moyo omaa mielipiteitä, joista olen täsmälleen samaa mieltä. Yksi hänen teeseistään on se, että länsimaiden poliitikot tekevät omaa valintaansa ajatellen järkeviä päätöksiä, jotka ovat talousmielessä vahingollisia. Nämä poliittiset päätökset sitten johtavat siihen, että työttömyys on korkealla ja taloudet eivät kasva. Moyon näkemyksen mukaan länsimaiden elintaso tulee heikkenemään radikaalisti.

Olen täysin samaa mieltä järjestelmän sisäänrakennetuista ongelmista. Hyvänä esimerkkinä se, että edellinen pääministerimme kykeni pelaamaan itselleen henkilökohtaisella tasolla menestystarinan vailla vertaa samalla kun Suomi muun Euroalueen kanssa on suistumassa pysyvään köyhtymiskuiluun.

Se mistä olen Moyon kanssa eri mieltä on elintason laskun pakollisuus. Talous ei ole nollasummapeli. Mikäli länsimaat hoitaisivat talouttaan järkevästi, niin elintaso ei laskisi vaan enemminkin nousisi. Olen kyllä samaa mieltä siitä, että esimerkiksi eurokriisi on näyttänyt EU:n poliitikkojen henkilökohtaisten intressien ajavan kansalaisten etujen ohitse ja yli. Kansa kyykkyyn kunhan se henkilökohtainen pesti Brysselin lihapatojen ääressä on mahdollinen.

Tämä henkilökohtaisen intressin ja kotimaan intressin välinen ristiriita on nähtävillä räikeänä myös Suomessa. Koska EU lupaa hienoja uramahdollisuuksia poliitikoille ja korkeille virkamiehille, niin suorastaan vahingollisen talouspolitiikan ajaminen ja toteuttaminen on poliitikoille henkilökohtaisella tasolla edullista.

Hyvän esimerkin tästä kehityksestä tuovat joidenkin eurouskovaisten lausunnot. Kun osoittautui, että euro olikin kaikkia köyhdyttävä helvetinkone luvatun vaurautta tuovan automaatin sijaan, niin eurouskovaiset ovat muuttaneet liturgiaansa. Euro on yhä ikuinen, mutta elintason lasku on välttämätön. Sitä yhteyttä, että euron säilyttäminen nykymuotoisena edellyttää elintason romahdusmaista laskua ei tietenkään kerrota vaikka se on jokaista taloutta tuntevalle lähes itsestään selvää.

Kuitenkaan elintason lasku ja köyhtyminen eivät ole välttämättömyyksiä. Talous ei ole nollasummapeli.

Jokaisen kannattaisi muistaa, että se raju köyhtyminen on seurausta omien poliitikkojemme tekemistä poliittisista päätöksistä. Nuo päätökset saattavat olla poliitikon itsensä kannalta edullisia, mutta tuskin lämmittävät työnsä ja asuntonsa menettänyttä velallista.

Kyse on poliittisista päätöksistä. On mahdollista tehdä myös sellaisia päätöksiä, jotka eivät johda romahdusmaiseen köyhtymiseen.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. Veijo Ryhänen permalink

  Tyhmyri: ” talous ei ole nollasummapeli”

  Käsittääkseni talous on nollasummapeliä GDP:n kasvunopeuden ylittävältä osalta:

  ”As long as return on capital is greater than GDP those with money will continue to rapidly pull away from those without capital.
  The game Monopoly seems to fit the macro description fairly well …”
  (http://seekingalpha.com/article/2572095-janet-yellen-is-wrong-about-the-cause-of-wealth-inequality)

  Monopoli pelissähän lähes kaikki voittajan tuotot tulevat toisten pelaajien menetyksistä.
  Valtioiden harjoittamaa ”uuden rahan liikkeelle laskemista tyhjästä” edustaa käytännössä vain ja ainoastaan lähtöruudun kautta kulkemisesta saatava 4000€, sen rahan saaminen ei ole pois keneltäkään toiselta pelaajilta.

  Valtioiden elvyttävän talouspolitiikan kieltäminen (ts. ”ei anneta enää rahaa lähtöruudun kautta kulkemisesta”) tarkoittaa sitä, että jonkin ”pelaajan” rahan saaminen jostain tarkoittaa rahan pois ottamista joltain toiselta ”pelaajalta”. Tällöin pelin kulku nopeutuu pelin luonteen muuttuessa 100% nollasummapeliksi, jolloin rahat päätyvät voittajalle nopeammin, ja häviävät pelaajat päätyvät konkurssiin nopeammin.

  • Talouskasvu tulee ensisijaisesti tuottavuuden kasvusta. Mutta kuten kirjoitit, niin jos kierrossa olevan rahan määrä jopa pienenee, niin tapahtuu kaikenlaisia jännittäviä asioita. Tuo on kuitenkin poliittinen valinta, ei välttämättömyys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: