Skip to content

Onko valuutalla merkitystä teknologiatuotteiden tapauksessa – mutta entäs Kiina

lokakuu 11, 2014

Minun täytyy tunnustaa, että aina välillä taloudellisista asioista päätöksiä tekevien ihmisten kyky valehdella itselleen jaksaa hämmästyttää. Tämä siitä huolimatta, että tiedän jo ennestään tuon kyvyn monella sangen hyväksi. Tällä kertaa täytyy todeta, että monen yritysjohtajan näkemys valuutasta ja kustannuksista kertoo joko täydellisestä asiantuntemattomuudesta tai vaihtoehtoisesti uskomattoman härskistä valehtelusta poliittisten syiden vuoksi. Olen taipuvainen kannattamaan vaihtoehtoa kaksi eli härskiä valehtelua. Asiantuntemattomuus on liian pelottava ajatus – varsinkin kun tiedän monen johtajan olevan todellisuudessa erittäin terävän ja asiantuntevan.

Normaali teollisuuden edustajien argumentti menee suurin piirtein seuraavasti: Nykyisin markkinat ovat niin integroituneet, että kukin komponentti ostetaan sieltä mistä on järkevää. Tuolloin ei yksittäisen maan tai vaiheen käyttämällä valuutalla ole mitään väliä. Ketjut menevät muuten.

Mutta tuo argumentti on aivan puhdasta guanoa. Guano on, kuten tunnettua, puhdasta paskaa. Linnunpaskaa, vaikka myös lepakonpaska käy.

Tuon ”valuutalla ei ole merkitystä”-argumentin voi helposti kumota pelkästään kysymällä ”Miksi olette siirtäneet valmistusta Kiinaan?” tai jos kyseinen firma ei ole siirtänyt, niin kysymällä ”Miksi kukaan on siirtänyt valmistusta Kiinaan?”. Totta tosiaan on, että esimerkiksi perheyritykset eivät ole muun muassa ideologisista syistä siirtäneet valmistusta Kiinaan.

Mikäli vastaaja on yhtään rehellinen, niin hän tunnustaa, että valmistus on siirretty siksi, että se on Kiinassa halvempaa. Miksi se on halvempaa? No siksi, että työntekijät ovat palkkakustannuksiltaan halvempia, vesi on halvempaa, energia on halvempaa, teollisuustontit ovat halvempia, valtio maksaa investointitukia (tämä pois koska se on hyi-hyi) ja kaikki nyt vain on halvempaa.

Toisin sanoen hintatasolla on merkitystä. Mikäli vastaus ”on halvempaa” ei esiintyisi, niin saattaisin joskus parin promillen kännissä uskoa vakuutteluja siitä, että valuutalla ei ole merkitystä.

Kaikkein tehokkain keino kustannusten laskemiseksi on valuutan arvon laskeminen. Valuutan arvon laskeminen muuttaa noita kaikkia maakohtaisia kustannuskomponentteja halvemmiksi.

Kustannuksia voidaan helpoiten laskea valuuttadevalvaatiolla. Muistettakoon, että Kiina tahallaan pitää valuuttansa arvoa alhaisena saadakseen ansiotonta kilpailuetua valuutan avulla.

Mikäli kustannuksilla on merkitystä, niin valuutalla on merkitystä.

Jos joku väittää, että valuutalle ei ole merkitystä, niin hän tarkoittaa ettei kustannuksilla ole merkitystä. Moinen taas on puhdas valhe.

Investoinnit Kiinaan kertovat yksiselitteisesti, että valuutalla on merkitystä. Myös teknologiateollisuudessa.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
  1. Kaukomieli permalink

    Nythän toivotaan, että EKP heikentää euroa ja se auttaa vientiä. Aivan totta, mutta se ei korjaa euroalueen sisäisiä kilpailukykyongelmia. Joskus 1980-luvulla saksalaiset autot olivat hyvin kalliita, japanilaiset ja ranskalaiset halpoja. Nyt saksalaiset autot ovat suunnilleen yhtä halpoja. Eikä siinä mitään, mersut ovat hyviä autoja, parempia kuin pösöt tai toyotat. Jos Ranska haluaa autoteollisuutensa säilyttää, niin se. On hajotettava euro. Muuten Ranskan autoteollisuus häviää.

  2. ”ei laivanrakennuksessa, eikä esim. metsäkoneitten kehityksessä ja tuotannossa valuutalla (paitsi pitää olla luotetettava) ole paljoakaan merkitystä.”

    http://susijumala.puheenvuoro.uusisuomi.fi/177742-kilpailukyky-%E2%80%93-vaarat-tuotteet-vai-vaara-hinta#comment-2760027

    • Niin, monen teknologiatuotteen valmistus on luonnollisesti siirretty Kiinaan koska siellä hallinto on niin luotettava ja pääomaliikkeet ovat vapaita ja byrokratiaa ei ole. Se vitsailusta. Kyllä ne kustannukset ovat ykkössyy ja siinä Kiinan valuutalla on suuri merkitys.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: