Skip to content

Suomalaisten palkkoja leikattava ja työttömyyttä lisättävä – tässäkö kokoomuksen uusi vaaliteema

lokakuu 4, 2014

Kokoomuksen tunnettu jäsen, kansanedustaja Kimmo Sasi on vaatinut OECD:tä löytämään keinoja, joilla voidaan sisäinen devalvaatio eli palkkojen leikkaukset ja työttömyyden kasvattaminen hoitaa ilman julkisen velan kasvua. Asiasta uutisoi Talouselämä (juttu täällä, kiitokset Mikko-Ville Määtälle linkistä). Sinänsä temppu on helppo ja mahdollinen, yksinkertaisesti ajetaan valtio alas ja annetaan työttömyyden lentää taivaisiin. Haittapuolena on se, että tuon jälkeen talous on supistunut romahdusmaisesti ja julkisen sektorin entinen velka noussut kansantuotteeseen nähden hyvin korkeaksi. Tuollaisen ratkaisun jälkeen Suomea koetellut 1990-luvun alun lama tuntuisi pieneltä kevyeltä sormiharjoitukselta.

Sisäisen devalvaation ja palkkojen leikkausten vaikutuksista olen kirjoittanut jo aikaisemmin täällä. Lisähauskuutta sisäiseen devalvaation ja sen riemuihin tuo se yksinkertainen tosiasia, että siitä seuraa deflaatiokehitys. Deflaatiokehitys taas johtaa kaikkien omaisuusarvojen laskuun kuten on nähty Japanista, Irlannista ja muista maista, joissa deflaation puolelle on lipsahdettu. Toisin sanoen sisäinen devalvaatio tuhoaa myös omaisuusarvot. Käytännössä tuo tarkoittaa sitä, että omistamasi asunnon arvo laskee, omistamasi kesämökin arvo laskee ja kotimarkkinayritysten arvo laskee.

Mielenkiintoista on se, että erinäisissä yksityisissä keskusteluissa moni kokoomuksen kannattaja on vakavissaan esittänyt palkkojen leikkauksia. Mutta kun olen kysynyt kuinka hyvin kyseinen henkilö itse selviäisi jos hänen palkkojaan leikattaisiin, niin reaktio on ollut yleensä mielenkiintoinen. Reaktio on kertonut lapsenomaisesta uskosta, jonka mukaan muun muassa ministeriöiden korkeiden virkamiesten, johtavassa asemassa olevien kunnallisten virkamiesten, lääkäreiden, opettajien ja ylempien toimihenkilöiden palkkoja ei tietenkään voitaisi leikata. Toisin sanoen palkkojen rajuja leikkauksia kannattavat esittävät noita leikkauksia toisille, mutta eivät itselleen tai oman ammattiryhmänsä edustajille.

Yrittäjien kanssa puhuttaessa esiin tulee palkkojen leikkauksista puhuttaessa käytännössä samankaltainen lapsellinen usko. Tuossa uskossa ajatuksena on se, että kun työntekijöiden palkkoja leikataan vaikkapa 20%, niin yrityksen kustannukset pienenevät palkkojen leikkauksen verran ilman että leikkaukset vaikuttavat yrityksen myyntiin. Vientiyritysten kannalta tuo tietenkin saattaa jopa pitää paikkansa, mutta minkään kotimarkkinatoiminnan osalta noin ei tienkään ole. Palkkojen leikkaukset johtaisivat kotimarkkinayritysten myynnin rajuun supistumiseen, mikä johtaisi palkkojen lisäleikkaustarpeeseen ja irtisanomisiin – lopputuloksena siis olisi aivan normaali deflaatiokierre.

Toisin sanoen Kimmo Sasi haluaa palkkojen leikkauksia, deflaatiota, työttömyyttä ja omaisuusarvojen romahdusta. Tässäpä sitä olisi mainio vaaliteema kokoomukselle tuleviin eduskuntavaaleihin.

Tosin eivätköhän ne julkisen sektorin korkeat virkamiehet kuitenkin kokoomusta äänestäisi, sillä eihän heidän palkkaansa tai asemaansa nuo leikkaukset koskisi. Eikä omaisuusarvojen lasku tietenkään vaikuttaisi juuri heidän omaisuuteensa. Eikä juuri heidän velkojensa reaaliarvo kasvaisi. Kaikki kohdistuisi tietenkin joihinkin toisiin, siis muihin kuin kokoomuksen kannattajiin. Tai näin se ajatuskulku tuntuu sisäisen devalvaation kannattajilla menevän.

Odotan suurella mielenkiinnolla kuinka kokoomus aikoo uuden vaaliteemansa lanseerata.

Jotenkin hävettää tunnustaa olleeni aikaisemmin aktiivinen kokoomuslainen.

Mainokset

From → Uncategorized

34 kommenttia
 1. TNE permalink

  Eikös tämä ole ollut sitä vastuullista politiikkaa ? Kyllä valtion budjetin tasapainottaminen suurtyöttömyyden uhallakin on suurta vastuunkantoa 😉

 2. Tutkija permalink

  Tietääkö joku täällä, että paljonko yrityksen menoista menee työntekijäkustannuksiin. Tämä tietysti vaihtelee aloittain, mutta olisiko jotain linkkiä antaa Suomesta?

 3. Kaikilla olisi paljon kivempaa, jos Kimmo Sasi ei avaisi suutaan. Osaaminen hänellä riittää lähinnä hallinnollisiin asioihin, mutta ei todellisuuden ymmärtämiseen tai strategian laadintaan. Hän tosin taitaa olla parasta, mitä Kokoomuksella on tarjota.

  • Erkki permalink

   Sasi sentään näyttäisi artikkelin mukaan myöntävän jotain sen suuntaista, että sisäisen devalvaation täytyisi osua laajalti kaikkiin tulomuotoihin, jotta sitä voi pitää mitenkään toimivana.

   Muilta sisäisen devalvaation fantsuttelijoilta ei taida saada irti edes tuon myöntämistä. Tulee vain typerää ja heikkoon ajatteluun pohjautuvaa ”ei koskea Suomea/minua/sektorini suojavirkoja, koska leikataan juuri niiltä kaikilta muilta” roskaa, johon blogistikin näyttää törmänneen.

   • Gawain permalink

    Sasi totesi Liberan kirjan julkistamistilaisuudessa oppineensa tehdyistä mokista

 4. jäbä permalink

  Japanin deflaation käyttäminen argumenttina on yksinkertaisesti virheellinen, koska Japanin pitkittynyt deflaatiokehitys oli seurausta kyvyttömyydestä uudistaa talouden rakenteita ja siivota pankkien taseet, ei siitä, että terve talous olisi luisunut jonkinlaiseen deflaatioloukkuun.

  • Japanin deflaatio oli joka tapauksessa ensisijaisesti rahapoliittinen ilmiö. Deflaatio on aina rahapoliittinen ilmiö kuten myös inflaatio.

   Nythän Japanin deflaatio on ohitse ilman niitä uudistuksia tai taseiden putsausta. Rahapolitiikan takia.

 5. Pasi Pulkkinen permalink

  Salaliitto? Eliitti haluaa siirtää kertyneet pääomat (muiden ottamat velat) reaaliomaisuudeksi kohtuu hinnoin deflaatio kierteen edetessä. 😦

 6. Kari permalink

  Miksei Sasi vaadi samalla myös velkojen ja talletusten leikkausta? Devalvaatio kun leikkaa molempien arvoa ulkomaan valuutassa. Totta kai myös asuntojen hintoja pitää laskea devalvaatioprosentilla, samoin vuokria ja muitakin asumisen kustannuksia, kuten sähkön ja kaukolämmön hintaa. Autoveroa myös, eikös vaan. Samoin päivähoitomaksuja sekä muita maksuja, eihän devalvaatio muuten toteudu kokonaan.

  Luin kirjastossa oululaisen Kaleva-lehden numeroita keväältä 1991. Enpä muistanutkaan, millaista silloin olikaan. Kopissa silloin vaikuttanut nykyinen EK:n ekonomisti Jussi Mustonen totesi suhdannekatsauksessaan 16.3.1991, että ”ainoastaan ulkoinen valuuttakurssisitoutuminen nujertaisi inflaatio-odotukset lopullisesti. Toisaalta tämä ei ole näillä näkymin mahdollista, joten ainoa mahdollisuus on pyrkiä muuten uskottavaan talouspolitiikkaan.”

  Lehtimiesten vaalitentissä 14.3.1991 devalvaatio torjuttiin. Ratkaisuna olisi vakauttamisohjelma, johon pitäisi sitoa työmarkkinajärjestöt. Sen avulla pyrittäisiin laskemaan Suomen kustannustasoa ja nostamaan kilpailukykyämme. Elintason jonkinasteinen lasku näyttää vääjäämättömältä. Kuulostaako tutulta? Tätähän Sasi nyt tarjoilee.

  Samassa tentissä Kokoomuksen pj Suominen rajasi devalvaation kokonaan ulottumattomiin ja sitoisi Suomen EMSiin vaikka yksipuolisesti. Näinhän sitten kesäkuussa 1991 tehtiin. Suomisen mukaan kyse oli ennen kaikkea siitä, modernisoidaanko Suomen talous vai annetaanko sen jähmettyä paikoilleen. Kansainvälistyminen ja kilpailun lisääntyminen tulevat väistämättä määräämään Suomen kehitystä.

  Tentissä kukaan puolejohtajista ei esittänyt devalvaatiota talouslääkkeeksi, tosin RKP:n Norrback ei haluaisi sulkea sitäkään vaihtoehtoa pois.

  Kannattaa lukea vanhoja lehtiä.

 7. jari2208 permalink

  ”Jotenkin hävettää tunnustaa olleeni aikaisemmin aktiivinen kokoomuslainen.”

  Sama tunne veliseni, sama tunne.

 8. n.n permalink

  Kokoomus on onneksi löytänyt paljon uusia äänestäjiä- duudsoneiden ja cheekin yleisö fantsuttelee kokoomusta ja Salimestari Stubemonia pää märkänä.

  Anteeks sarkastisuuteni.

 9. n.n permalink

  Ulkomuistista siteeraten, Sasin ”minäkin haluan sisäistä devalvaatiota- avautuminen oli sikäli poikkeava että Sasi peräänkuulutti myös muiden tulojen kuin palkan saajien osallistumista sisäiseen devalvaation.
  Ajatuksena tietty ihan kiva, jos sillä viitataan myös muihin kuin eläkkeisiin jne. Paha kyllä, ne pääomatulot lähtevät kiivaasti karkuun jos tollasesta puhutaan. Enkä muutenkaan usko että Sasi sentään pääomatuloja nauttivien osallistumista sisäiseen devalvaatioon olis tohtinut vaatia, herranen aika!

  Talouselämässä tais olla Sasin puheest pisin juttu mitä olen nähnyt.

 10. Tämmöinen löytyi: http://web.eduskunta.fi/Resource.phx/eduskunta/ajankohtaista/tiedotearkisto.htx?templateId=37.htx&id=6857&cache=no

  Sekä verbatim kokouksesta: http://assembly.coe.int/Main.asp?link=/Documents/Records/2014/E/1410011000E.htm

  THE PRESIDENT –Thank you, Mr Prescott. I call Mr Sasi to speak on behalf of the Group of the European People’s Party.

  Mr SASI (Finland) – I welcome Mr Gurría’s speech and his analysis. The main problem in Europe is growing debt. We read in today’s Figaro that French debt is now about €2 000 billion and growing uncontrollably. We have had this problem since 2008 and we have to do something to stop it. We could do this through higher economic growth or with austerity measures. Higher growth will be difficult to achieve, although you rightly mentioned skills and education, Mr Gurría. However, in coming years, growth in Europe will be slow; our economy is still very shaky. The European Central Bank has put enormous liquidity into the market. Furthermore, interest rates are very low, but they will rise at some point, meaning slower growth when it happens – in fact, there could be a bubble, and if it bursts, we will have big problems. I hope the ECB will be able to control the situation.

  The OECD should go through States’ obligations and categorise those core duties that are necessary for every society – health care, for example – and those that are merely useful or joyful. Once we have this categorisation, it will be much easier for politicians to say, “This we keep, but this we can leave, and it can be arranged some other way”. That is how to put an end to uncontrollable debt. In making this categorisation, however, we must consider human rights and other core values. They must be the basis of the categorisation.

  On the euro, we can no longer devalue, so we must use other means. The only option is internal devaluation – lower salaries and lower expenditure – carried out in a socially fair way. That is the great task facing Europe, and we need your analysis and knowledge, Mr Gurría, so that next time we have these problems, we have in place an organised system to ensure our competitiveness in world markets.

  Finally, Europe has very good social security. In this Organisation, we speak of rights, but we should also speak of obligations. When we guarantee people social security, they should have obligations towards society as well. When someone gets money, they should be obliged to be somehow employed and of benefit to society. With your input, Mr Gurría, that is the way to guarantee the social welfare state.

  • Tuohan on vielä hurjempaa kamaa kuin olisi voinut Talouselämä-lehden jutusta kuvitella. Minulla ei ole ollut minkäänlaisia tarpeita tarkistaa Sasista jo vuosikymmeniä sitten muodostamaani käsitystä.

   • Kari permalink

    Kaikkea ne keksivät. FEC, Further Education with Companies, ohjelmissa pääsee tekemään palkatta töitä. Saa ainakin cv:hen merkinnän, mutta miten alennat palkkaa, jos et saa palkkaa. Tässä on yhden kokemuksia:

    FEC

    Karulta kuulostaa. Toisaalta nyt on pilvin pimein koulutettua porukkaa vapaalla jalalla ja lisää tulee, kun lama tosissaan iskee myös julkisen sektorin henkilöstöön. Mihin päälle 50-vuotias pääsee töihin? Norjaan?

 11. Riikka Söyring permalink

  Sasi sanoo: ”On the euro, we can no longer devalue, so we must use other means. The only option is internal devaluation – lower salaries and lower expenditure – carried out in a socially fair way. That is the great task facing Europe, and we need your analysis and knowledge, Mr Gurría, so that next time we have these problems, we have in place an organised system to ensure our competitiveness in world markets.

  Finally, Europe has very good social security. In this Organisation, we speak of rights, but we should also speak of obligations. When we guarantee people social security, they should have obligations towards society as well. When someone gets money, they should be obliged to be somehow employed and of benefit to society. With your input, Mr Gurría, that is the way to guarantee the social welfare state.”

  Sasi siis myöntää, että koska euro, emme voi enää devalvoida, täytyy alentaa palkkoja ja omaisuusarvoja. Vakautta, vaurautta ja hyvinvointia kaikille – entistäkin vähemmän.

  Sasi myöntää, että euron takia kilpailukyky on menetetty eikä sitä voi parantaa kuin leikkaamalla ostovoimaa ja kokonaiskysyntää.

  Sasi ehdottaa pakkotyötä hyvinvoinnin takaamiseksi, ihmisoikeuksia koskevien sopimusten puitteissa.

  Näin suuri talousosaaminen ihan häikäisee!

  • Mikko-Ville Määttä permalink

   Eikä pelkästään talousosaaminen. Sasi tunnustaa melko suoraan, että massatyöttömyys Euroopassa on rakennettu euron avulla. Silti Sasi kokee, että heidän uhriensa velvollisuus on tehdä pakkotyötä korvauksena ravinnostaan. Luulin jo Stubbin darwinistisen valuutan olleen pohjanoteeraus, mutta kyllä tämä näköjään menee koko ajan vain hullummaksi.

 12. Riikka Söyring permalink

  Ah, MIkko-Ville Määttä. Kultaisia sanoja, poikaseni. Todellakin Sasi tunnustaa massatyöttömyyden rakennetuksi euron avulla samoin kuin sen, että talous-, pankki-, velka-, finanssi- jne. kriisien ”kylmäpäinen kriisinhallinta” talouskurin avulla on – rahvaanomaisesti ilmaistuna – mennyt ns. vituroilleen aiheuttaen em. kriisien pitkittymisen sekä leviämisen eri sektoreille.

  Ja sitten hän ehdottaa ratkaisuksi lisää talouskuria, lisää ostovoiman leikkaamista, pakkotyötä ymv.

 13. Tutkija permalink

  Sasi, vanha kunnon liberaali tahtoo ihmiset pakkotyöhön. Siinä vapautta kerrakseen.

  Esim. Kreikassa terästehtaan kuluista 50 % kostuu energiasta ja vain 15 % työntekijöistä. Työntekijöiden palkkoja leikattiin ja energiaan kohdistuvia veroja nostettiin, jolloin tuloksena oli heikentynyt kilpailukyky yrityksille. http://www.brookings.edu/blogs/up-front/posts/2014/09/12-internal-devaluation-export-growth-greece-pelagidis

  Kysyntä kärsii monissa Euroopan maissa sisäisestä devalvaatiosta, joka on johtanut velkadeflaatioon. Tämän seurauksena ostovoima on entisestään kärsinyt. Vienti on kyllä noussut jonkin verran PIIGS-maissa, mutta työttömyys on pysynyt lähes ennallaan.

  Nyt nämä maat kilpailevat samassa valuutassa Suomen kanssa viennistä ja meidänkin tulee tehdä pian sisäinen devalvaatio.

  Vaihtotase vain on sellainen, että jos se jollakin on plussalla, niin toisella sen on oltava miinuksella. Tätä ongelmaa Bretton Woodsissa muinoin yritettiin ratkaista SDR:n avulla, mutta Jenkit ”yllättäen” saivat ajettua läpi ohjelman, jossa Fedistä tuli maailman Sampo.

  Näitä ongelmia on erityisen vaikea ratkaista yksittäisen maan tasolla, vaan siihen vaaditaan koko maailmaa. Kaikista helpointa olisi kuitenkin alkaa nostaa palkkataso Bangladeshissa, Thaimaassa, Vietnamissa Etelä-Afrikassa ja muissa ”kehitysmaissa”, jotta saamme kasvua aikaiseksi. Parhaillaan kuitenkin läntiset yritykset tekevät kaikkensa pitääkseen palkkatason matalana, jotta saadaan voittomarginaali maksimoitua, sillä yritykset eivät aja muuta kuin omaa etuaan. Jonkun muun tulee ajatella kokonaisuutta ja käsittää, että korkeammat palkat luovat uusia markkinoita, sillä näillä ihmisillä olisi silloin mahdollisuus kuluttaa muuhunkin kuin asuntoon ja ruokaan.

  Suomen markka olisi jo heikentynyt sen verran, että vienti olisi alkanut vetää tai se olisi devalvoitu esim. QE:n avulla, jonka avulla uhkailu on jo devalvoinut eurusd:tä n. 10 prosenttia vuodessa.

  Kysymys kuuluukin, miten nykyinen yhteiskuntamallia ja -rauha pystytään säilyttämään euron ollessa käytössä?

  Mielestäni ainut mahdollisuus tähän on keskiarvoa korkeampi palkankorotus ylijäämämaissa ja riittävä sosiaaliturva alijäämämaissa, jotta kokonaiskysyntä ei täysin lakoa. Tämä Euroopan liitto on kyllä todella huteralla pohjalla, sillä jokaisen maan EK käytännössä kertoo hallitukselle mitä tehdä ja he haluavat lisää vientiä. Tämä johtaa siihen, että EU-maat joutuvat kilpailemaan keskenään palkalla, kun valuutta ei jousta.

  Joidenkin mukaan Maailmansota ykkönen alkoi saman kaltaisista olosuhteista…

  The spread of the Industrial Revolution outside of Britain after 1850 expanded the consumer markets available for businesses to exploit. But it also expanded the number of producers competing for those markets, triggering more competition for what seemed to be a STAGNANT economy by the turn of the century. Intensifying this competition in each country were fierce nationalistic feelings fostered by an expanding public school system that preached its nation’s superiority over other nations and the dangers they posed to it.

  European nations did two things to protect themselves. First, they (especially France, Britain, and Germany) joined in the rush for overseas colonies. However, by 1900, most good places for colonization had been taken, just causing more competition for what few areas were left. For example, Germany and France had two bitter crises that nearly led to war over control of Morocco.

  The second strategy was the use of protective tariffs (import taxes) to raise the cost of foreign goods and make the home nation’s goods correspondingly more appealing to its consumers. Of course, other nations did the same thing. Prices went up, trade declined, and unemployment grew, causing internal unrest and turmoil. As a result, politicians looked for scapegoats and conveniently blamed other nations. This led to more tariffs, lower trade, rising unemployment, unrest, blame, and so on.

  Onko kenelläkään ideoita miten tämä race to the bottom saadaan käännettyä?

  Poliitikot Söyring ja Huopainen. Onko ideoita, miten valtiot saadaan vetämään köyttä samaan suuntaan? Onko teistä tiiminvetäjäksi enemmän kuin Käteisestä, joka ei ole kuulustelussa kertonut mitään mullistavaa?

  ”more money to real investments…”

  ”we lack in demand and supply…”

  -Käteinen klo. 13.58

  USA, kilpailee muuta maailmaa vastaan, Kiina kilpailee muuta maailmaa vastaan, Venäjä kilpailee muuta maailmaa vastaan, EU kilpailee keskenään ja muuta maailmaa vastaan.

  Mikä vatun järki tässä kilpailussa on? Se, joka kilpailee parhaiten hallitsee maailmaa. Miksi ihmiset haluavat hallita maailmaa?

 14. Pasi Pulkkinen permalink

  Miksi Euro pitäisi säilyttää!!! Perustelut jolla Euro saatiin käyttöön olivat vailla pohjaa.

  Markkinatalouden ideologian mukaan kansainvälisen työnjaon kautta saavutetaan maksimaalinen tuotanto ja tuottavuus (suhteellisen tehokkuuden periaate). Kuitenkin jos tarkastellaan miten reaalitalouden resursseja (työ, koulutus ja luonnonvarat) käytetään, ei voida sanoa että tätä kansainvälisellä työnjaolla (muka) saavutettavaa tehokkuutta olisi mitenkään käytetty kansakuntien hyödyksi. Resurssien käyttö on päin vastoin muuttunut tehottomammaksi jos tarkastellaan kuinka niitä käytetään elämänlaadun edistämiseen.

  Ideologiaan kuuluin työn, työvoiman ja pääomien vapaa liikkuvuus ym…

  Työn liikkuvuus on tosiaan tapahtunut kauppasopimuksien purettua tulleja, byrokratiaa ja muita esteitä. Työ on siirtynyt sinne missä työ on käytännössä halvinta. Työn tuottama hyöty ei kuitenkaan ole siirtynyt tälle halpatyövoimalle niin kuin voisi olettaa. Hyöty on tullut vasta julkisen panostuksen kautta kuten Kiinassa.

  Työvoiman liikkuvuus sen sijaa ei tule toteutumaan koska se on käytännössä järjetöntä tuhlausta. Elinolojen tasaaminen työvoiman liikkuvuuden kautta siirtäisi järjettömän suuria massoja, tuhlaisi uusiutumattomia resursseja ja todellisuudessa aiheuttaisi valtavia sosiaalisia ja yhteiskunnallisia ongelmia.

  Pääomien liikkuvuutta ollaan lisätty koko ajan. Mutta miksi??? Mehän tässä keskusteluympäristössä tiedämme ettei pääomista ole koskaan puutetta. Pankit luovat pääomia tyhjästä. Raha on hallinnollinen järjestelmä, josta ei voi olla niukkuutta!!! Miksi siis meille vakuuteltiin aina että Suomi on pääomaköyhä maa joka tarvitsee ulkomaista pääomaa investointeihinsa, ja siksi raha pitää vapauttaa. (Ohi sanoen, ulkomaista pääomaa tarvitaan vain ulkomaisen tavaran ostamiseen, ja lopulta sen ulkomaisen tuonnin maksaa kotimainen vienti.) Tuotannon esteenä voi olla vain reaaliset resurssit työ, koulutus ja luonnonvarat, EI RAHA.

  Omalla valuutalla pääomat (raha) eivät voi karata pois valuutta-alueelta. Markka-aikaan Suomen markka ei päässyt pois Suomesta tai siis se oli käytännössä hyödytön Suomen rajojen ulkopuolella. Jos halusit siirtää pääomia pois Suomesta oli sinun ostettava ulkomaan valuuttaa jolloin markat siirtyivät sille jolla oli ulkomaan valuuttaa, joka taaskaan ei voinut käyttää markkoja muualla kuin Suomessa. Pääomat eivät karanneet taloudesta vaan olivat välittämässä transaktioita. Markan arvoon tietenkin kohdistui paineita kovanmarkan aikaan, mutta kellutuksen aikaan vaihtotase pysyi kohtuullisen tasapainossa. Hyvä tuolloin…

  Meille kuitenkin markkinoitiin Euro jonkinlaisena talouden lääkkeenä ja vakauden antajana. Mitä meille ei kerrottu oli se että Euro aikana pääoma pääsee oikeasti pois kotimaisesta taloudesta välittämästä talouden transaktioita. Pääoma menee sinne missä on paras tuotto eli monesti juuri veroparatiiseihin. Se että meidän taloutemme ei hyytynyt aiemmin oli Nokia ja vahvan metsäteollisen kulttuurin ansiota. Nyt kun Nokia on hyytynyt alkaa paljastua se ettei pääomat välttämättä pysy meillä vaan etsivät veroparatiiseja valuutta-alueen sisältä. Valtion velkaantuminen on kompensoinut yksityisen talouden varovaisuutta ja osaltaan pääoma pyrkimystä etsiytyä alhaisen verotuksen alueille. Euro mahdollisti verotuksen kilpailuttamisen, mikä tulee olemaan hyvinvointiyhteiskunnalle tuhoisaa.

  Meidät huijattiin poliitikkojen hyväuskoisuuden kautta järjestelmään joka johtaa sosioekonomiseen luokkayhteiskuntaa. Liittovaltiosta ei tulla saavuttamaan yhteisymmärrystä etujärjestöajattelun vuoksi. Euroalueelle tulee jäämään verokilpailua joka johtaa pohjoismaisen hyvinvointiyhteiskuntatavoitteen tuhoon, ja lopulta tilanteeseen jossa joko poliisivoimin taltutetaan sisäiset protestit tai EU- murenee ulkoisien riitojen saattelemana.

  Turvallisinta on vain siirtyä omaan valuuttaan ja unohtaa kansainvälisen työnjaon ideologian autuus ja keskittyä kansainväliseen yhteistyöhön tieteen ja teknologian saralla. Reaaliset resurssit ovat todellisella vajaa käytöllä, vaarallisen voodoo-riitin riehuessa talouskeskustelussa.

 15. Pieni ihminen permalink

  Tämä sisäinen devalvaatio trendi on todella huolestuttavaa, varsinkin kun Trading Economicsin tilastojen mukaan kaikkien PIIGS maiden taloudet ovat edelleen selvästi alijäämäisiä ja velka/BKT on noussut vuodesta 2013. He siis ovat jo yrittäneet jonkun aikaa, ilmeisesti ei kuitenkaan tarpeeksi tai tarpeeksi hyvin! Suomelta sisäinen devalvaatio onnistuu tietenkin leikiten, me kuitenkin ollaan niin paljon fiksumpia? Oikeasti ihmetyttää. Sisäisen devalvaation toimimattomuus on tiedetty jo vuosia/vuosisatoja, lähiesimerkki on Latvia, jota Sasi tietenkin pitää menestystarinana.

 16. Riikka Söyring permalink

  Nimimerkille Tutkija.

  Täytyy sanoa, että vierastan sitä, että minua nimitetään poliitikoksi yhtä paljon kuin sitä, että minua nimitetään asiantuntijaksi. Molemmat nimitykset antavat implisiittisesti ymmärtää henkilön olevan kykenemätön muunlaiseen kuin sektoriajatteluun 😀

  Liittovaltio ei ole ratkaisu, Yhdysvaltojen liittovaltiossakin on sisäistä verokilpailua.

  Tämän rahalla tuhoamisen ratkaisemiseksi pitäisi
  * suitsia veroparatiisit kansainvälisin sopimuksin
  * nostaa palkkoja matalapalkkamaissa
  * estää pääomien holtiton liikkuminen maasta toiseen
  * maksimipalkka ja minimipalkka joka maahan
  * pääomatulojen ankarampi verotus, ansiotulon progressiivinen verotus
  * kieltää yhtiöiltä omien osakkeidensa ostaminen hinnan keinotekoiseksi nostamiseksi
  * rahan luominen pois yksityisistä käsistä
  * pankit vastuullisiksi omasta toiminnastaan (ei pankkitukirallia)
  * yrittämisen helpottaminen; nythän erilaisten sertifikaattien ja tulityö- ym. korttien hankkimiseen menee sellaiset määrät rahaa, että pienillä yrityksillä ei ole mitään saumaa.
  * hallinnon neuvonantajien nimet sidosryhmineen julkisiksi

  Pari kuppia kahvia vielä, niin kehittelen lisää 😀

  Parhaat tulokset saattaisi saada siirtymällä SUCRE:n tapaiseen globaaliin kauppakirjanpitojärjestelmään.

 17. Mainostetaan: jos ei ole torstai-iltana mitään tekemistä, tulkaa kuuntelemaan: Miksi eurokriisi ei pääty? 09.10.2014 19:30- http://www.youtube.com/watch?v=DP7GvT6MvSA

 18. Hiljaiseksi vetää. Varamepillläkin jo eurojöpötys päällä, vaikka jokin aika sitten näki ongelmia. Sieniäkö se on vetänyt: http://timoharakka.blogspot.fi/2014/10/toinen-kasi-jaassa-toinen-tulessa.html

 19. Pessimisti permalink

  Seuraavassa on eräs kommentti verkkomedian artikkeliin ”Suomi tarvitsee oman rahan ja itsenäisyyden”, http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=5&id=11866#kommentoi :

  ”Eurokommunistinen EU @ 9.10.2014 21:00:51

  ´Totuusblokisti´ (http://totuusbloki.wordpress.com/2014/05/28/vapunpaivan-ja-eurokommunismin-salatut-taustat/
  kuvaa sitä ´ideologiaa´, jonka mukaisesti suomalaista kansallisvaltiotamme tuhotaan ennenkaikkea kokoomuksen nuoren, isänmaattoman politrukki-johdon toimesta (muiden myöskin läpeensä korruptoituneiden eduskuntapuolueiden tuella). Seuraavassa on pari katkelmaa hänen artikkelistaan ”Vapunpäivän ja eurokommunismin salatut taustat”, 28/05/2014:

  ”Kuten hyvin tiedetään, juutalaista maailmanvaltaa rakentavat voimat loivat kommunismin ja vapaamuuraritoiminnan työkaluikseen vallan siirtämiseksi vanhan maailmanjärjestyksen vallanpitäjiltä itselleen vallankumouksellisen toiminnan avulla. Kommunismissa pääasiassa huijattiin työväestö tekemään likainen työ juutalaisen eliitin puolesta, kun vanhat valtarakenteet ja monarkiat raivattiin pois tieltä. Vapaamuurarien suhteen motiivit olivat monisäikeisemmät; milloin toimittiin vapauden ja veljeyden nimissä, milloin nationalismin ja itsenäisyysliikkeiden ja joskus taas utopian eli ihannemaailman nimissä. Juutalaiset korkean asteen vapaamuurarit tiesivät kuitenkin koko ajan, että pohjimmiltaan kyseessä oli ja on juutalaisen maailmanjärjestyksen rakentaminen Siionin Viisaiden ohjeiden mukaisesti.
  Talmudin juutalaisuuden sormenjäljet näkyvät tästä johtuen näinä päivinäkin vasemmistolaisen aatteen perinteissä kuin myös eurokommunismissakin.

  Jos Babylonian Talmudin juutalaisuus jätti jälkensä kommunismiin, niin samoin on laita myös nykyisen eurokommunismin kohdalla, jonka alullepanijana on edelleen sama kansainvälinen juutalaisuus, joka mahdollisti kommunismin synnyn ja nousun maailmassa. Euroopan Unioni on väline, joka tuhoaa kansallisvaltioita kommunistisen ideologian mukaisesti ryöstämällä niiden itsemääräämisoikeuden ja talouspolitiikan vallan keskittämisen ja byrokratian avulla. Jo nyt kansallinen päätöksenteko on siirtynyt suuressa määrin EU:n korruptoituneelle keskushallinnolle lobbareita vilisevään parlamenttiin, jonka tekemisistä tavallisilla kansalaisilla ei ole juurikaan mitään tietoa. Siinä missä Neuvostoliitto laitettiin äkillisesti pystyyn väkivaltaa hyväksi käyttäen, niin Euroopan Unionia puolestaan toteutetaan Marxilaisen Frankfurtin Koulukunnan mukaisella ”hitaalla marssilla”, jossa muutokset kohti kommunismia tehdään niin hitaasti ja huomaamattomasti, että tavalliset ihmiset eivät edes ymmärrä ja huomaa yhteiskunnan kehityksen todellista luonnetta, vaan pitävät sitä ikään kuin luonnollisena kehityksenä, joka on seurausta ympäristön ja yhteiskunnan muutoksesta.

  Suomessa eurokommunismia edistävät käytännössä kaikki valtapuolueet, mutta erityisesti tässä on kunnostautunut Kansallinen Kokoomus, joka jälleen kerran saavutti vaalivoiton vuoden 2014 eurovaaleissa. Kokoomuslaiset onkin huijattu juutalaisen agendan edistäjiksi yhtä totaalisesti, kuin työläiset ja kommunistit aikoinaan huijattiin. Pahimpia harhaluuloja uusliberalismilla aivopestyillä kokoomuslaisilla ovat mm. uskomukset, että EU parantaa kansainvälisen kaupan ja Suomen yrittäjien menestymisen mahdollisuuksia. EU:n vaikutukset ovat kuitenkin juuri täysin päinvastaiset, sillä lisääntyvä sosialismi, verotus, direktiivit ja byrokratia syövät pienten- ja keskisuurten yritysten kilpailukykyä. EU varmistaa sen, että valtioilla ei ole omaa rahapolitiikkaa, jolloin kaikkien valtioiden rahajärjestelmä perustuu kansainvälisen juutalaisen yksityisen pankkitoiminnan velkaponzihuijauksella tapahtuvaan rahan luontiin, mikä johtaa jatkuvaan velkaantumiseen ja sitä kautta verojen kiristämiseen ja yksityisen omistamisen alasajamiseen, eli siis kommunistisen ideologian mukaiseen yhteiskuntaan. Loppujen lopuksi Euroopan Unionin päätöksenteosta pääsevät parhaiten hyötymään ne, joilla on tarpeeksi varallisuutta kamppanjoida omia asiamiehiään parlamenttiin sekä myös maksaa siellä lukemattomien lobbareiden toiminta. On sanomattakin selvää, että pienet- ja keskisuuret yritykset eivät tähän resursseiltaan pysty, vaan taloustaantuman kurjistaessa niitä ne joko kuolevat tai päätyvät suurpääoman omistukseen ja suurpääoma erityisesti liikepankkien johdolla on tietenkin täysin juutalaisten käsissä.”

  Kokoomuksen ns. isänmaallinen siipi kulkee ’hyödyllisinä idiootteina’ (kuten bolsevikki-massamurhaaja Lenin aikoinaan sanoi) puoluekurin nojalla nuoren isänmaattoman politrukki-johdon talutusnuorassa! Näille Selfie-kuvia ottaville, ’valloittavasti’ hymyileville narsisteille näyttää tärkein päämäärä elämässä olevan päästä korkeaan politrukin virkaan Brysselissä. Tulee taas mieleen Shakespearen sanonta ”One may smile, and smile, and be a villain”!

 20. TNE permalink

  Timo kirjoittaa hyvin ja kun luet tarkasti niin ymmärrät, että ongelmattomaksi euroaluetta ei siinä kuvata. Mielestäni graafi kertoo hyvin miten markkinoilla riski euroalueen hajoamisesta on lieventynyt oleellisesti. Tosin se ei tarkoita sitä, että voimme vain seurata tilannetta tekemättä mitään kasvavalle työttömyydelle.

 21. En ymmärrä kommenttiasi. Mielestäni Harakka toteaa, että rahaliitto on suojannut meitä kriisiltä, perustellen, että korot eivät keskimäärin nousseet kriisin aikana. Matala korkotasohan on merkki talouden syvistä vaikeuksista kuten deflaatiokierteen uhasta. Se ei siis ole yksinään mikään hyvä merkki. Harakan tekstistä paistaa läpi talousosaamattomuus ja syvällnen ymmärrys eurokriisistä – sekä reseptipyyntö ”lisää Eurooppaa”.

  • TNE permalink

   ”Matala korkotasohan on merkki talouden syvistä vaikeuksista …”

   siis valtiolainoissako ? oletko nyt ihan tosissasi ? missä kohtaa se talousosaaminen esiintyy tässä väitteessäsi ?

   • Yleisesti ottaen valtion lainoissa matala korkotaso todellakin kertoo talouden ongelmista. Tuolloin matala kerkotaso on sama asia kuin taloutta kuristava rahapolitiikka ja talouden rajut ongelmat. Mutta tämä vain jos valtio lainaa omassa valuutassaan kuten USA, Japani, Ruotsi ja UK.

    Vieraassa valuutassa kuten dollareissa lainaava banaanitasavalta tai euromaa on sitten aivan toinen juttu.

 22. Tutkija permalink

  Poliittikko Söyringille

  Löyhästi lähestyin tätä poliitikko asiaa siltä kantilta, että olette molemmat olleet tai pyrkimässä erilaisiin poliittisiin asemiin. Olette molemmat mukana poliittisessa toiminnassa, joka wikipedian mukaan on sitä mitä poliitikot tekevät. Itse en esim. kuuluu mihinkään puolueeseen ja tämän vuoksi en laske itseäni poliitikoksi. Tietysti kehystäminen rajoittaa aika paljon, joten voimme olla huomioimatta tämän pikku heiton, jonka tarkoitus oli lähinnä saada teiltä vaalilupauksia.

  Voin tietysti kutsua teitä osa-aikapoliitikoiksi, jos siitä tulee parempi mieli.

  Käydäänpä ne kohdat läpi, joista olen osa-aikapoliitikko Söyringin kanssa eri mieltä:

  *Suomessakin on sisäistä verokilpailua eri kaupunkien välillä.
  *Pääomien liikkumisella EU\euroalueella ei sinäänsä ole mitään väliä, paitsi kriisissä, jolloin Kyprokselle ja Kreikalle meinasi käydä kylmät pankkien vakavaraisuusvaatimusten vuoksi. Venäjällä sen sijaan on suurempi ongelma tällä hetkellä, kun oligarkit vaihtavat rahaa dollareiksi ja KP joutuu puolustamaan ruplaa. Tästä voi koitua oikeita ongelmia.
  *Minimipalkka on hyvä, mutta maksimipalkka on turha.
  *Pääomatuloja verotetaan jo ankarasti. Mielummin näkisin pääomatulojen progressiivisen verotuksen.
  *Mielestäni yhtiöt voivat ostaa omia osakkeitaan. Ei se sen ihmeellisempää ole kuin osingon jakaminen.
  *Keskusjohtoinen rahan luominen ei toimi, mutta mielestäni KP voisi suoraan rahoittaa valtioita. Yksityiset tahot voivat luoda rahaa Basel III sääntöjen mukaan.
  *Pankkitukirallin aikana valtion tulisi ainakin saada osakkeita. Näinhän ei käynyt esim. Suomessa, jossa pankit saivat vain dumpata roskansa Arsenaliin. Esim. Norjassa ja Ruotsissa oli samoihin aikoihin pankkikriisi ja tällöin Norja otti yhden tai kaksi pankkia haltuunsa.
  * Kortteihin ei mene mitenkään hirveästi rahaa. Se on kaikille sama ja TE-toimisto maksaa ne, jos sen jälkeen yritys suostuu ottamaan sinut töihin.
  *Itse ainakin löysin netistä Stubbin avustajat ja heitä Twitterissä seuraan. Harvemmin sieltä mitään fiksua tulee, mutta kiva tietää mitä propagandaa syötetään. Puolueiden ja yksityisten rahoitusta voisi kyllä seurata hieaman tarkemmin.

 23. Tutkija permalink

  Pulkkiselle

  Markkinatalouden ideologian mukaan kansainvälisen työnjaon kautta saavutetaan maksimaalinen tuotanto ja tuottavuus…

  Tuottavuus ja tuotto kasvavat, jos ajatellaan lisäarvoa. Halvemmat työntekijäkustannukset tarkoittavat korkeampaa tuottavuutta ja voittomarginaalia. Tämä tarkoittaa korkeampaa tuottavuutta.

  Elämänlaadun kanssa tällä ei juurikaan ole tekemistä, paitsi pääoman omistajan, joka voi hieroa mahaansa, kun massia tulee joka suunnasta.

  Mikäli euro toimisi oikeasti reservivaluuttana ja sitä jaettaisiin tarpeeksi kaikille valtioille, niin mielestäni euro voisi olla hyvä asia. Nyt, kun eurot on pakko hakea pankista korolla, olen sitä mieltä, että se ei ole hyvä asia.

  Söyringille vielä sen verran, että Kreikan bkt on tippunut, josta tuo velka\bkt johtuu. http://fi.tradingeconomics.com/greece/gdp

  Vaihtotasehan PIIGS-mailla on nyt alkanut kääntyä positiiviseksi, joka tulee syömään mm. Saksan ja Suomen vientiä ja meilläkin on kohta edessä palkan alennukset. Mielestäni vain olisi paljon parempi, jos kaikki suostuisivat nostamaan niitä palkkoja. Muuten käy, kuten Kreikalle, bkt tippu ja velka\bkt nousee sietämättömiin lukemiin.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: