Skip to content
Tags

, , , ,

EKP:n tehokasta toimintaa tuskin tulee – Saksan sisäpolitiikka estää EKP:n toimet

syyskuu 27, 2014

Minä ja monet muut olemme odottaneet EKP:n tulevan järkiinsä ja aloittavan massiiviset rahapoliittiset elvytystoimet Euroalueella. Käytännössä Euroalueen talouden saaminen vakiintumaan ja tuhoutumisen lopettaminen edellyttäisi sekin merkittäviä rahapoliittisia toimenpiteitä. Euroalueen saaminen nousu-uralle taas edellyttäisi vielä rajumpia toimenpiteitä, käytännössä se edellyttäisi rajua USA:n tai Japanin tyylistä QE-politiikkaa. Mutta tällä hetkellä näyttää siltä, että tuota QE-politiikkaa ei tule. Draghi voi lupailla mitä haluaa, mutta Saksan sisäpolitiikka estää todelliset toimenpiteet.

Käytännössä sekä Ranska että erityisesti Italia kaipaisivat taloutensa tueksi rajun rahapoliittisen elvytyksen. OECD:n mukaan Italia on käytännössä luhistumisen partaalla ja tarkempi tarkastelu on kauhistuttavaa (maa-arvio täällä). Italian talouden kääntäminen toipumisuralle ilman velkojen rajuja leikkauksia eli käytännössä defaulttia on mahdollista ainoastaan EKP:n rajulla QE-ohjelmalla, jossa EKP ostaisi Italian velkakirjoja ja kaikenlaista muuta. Mutta kuten EKP:n johtokunnan jäsen Yves Mersch on puheessaan suoraan kertonut, niin edes periaatteessa tehokkaaksi sanottavaa QE-ohjelmaa ei ole eikä tule (puhe täällä).

Mutta miksi EKP sitten ei tee mitään todellista? En usko, että Draghi ja monet EKP:n ammattiekonomistit eivät tajuaisi mistä on kysymys. Mutta he eivät poliittisista syistä kykene tekemään tarvittavia toimenpiteitä.

Syynä on Saksan nopeasti muuttunut sisäpoliittinen tilanne. Merkel ei sisäpoliittisista syistä voi antaa Bundesbankille lupaa osallistua yhtään mihinkään, mikä vaikuttaisi tehokkaalta QE:lta. Koska Bundesbank ei saa osallistumislupaa, niin EKP ei voi toteuttaa mitään todella järkevää ja tehokasta.

Saksan sisäpolitiikan muutos on lyhennettävissä kirjaimiksi AfD. Osavaltiovaalit ja viimeaikaiset gallupit ovat kertoneet tylyä kieltään. Turvallisesti liittopäiviltä äänikynnyksen vuoksi pois jäänyt AfD on saanut yli 12% äänistä Brandenburgissa ja Thüringenin tapauksessa yli 10% äänistä. AfD on käytännössä tuhonnut CDU:n uskollisen liittolaisen FDP:n noissa osavaltioissa ja lisäksi sekä vasemmistopuolueelta että demareilta vuotaa kriittistä kannattajakuntaa AfD:n leiriin. Ei ole mitään syytä olettaa, että AfD:n toteuttama FDP:n teurastus loppuisi tai kriittisten äänestäjien vuotaminen myös CDU:lta AfD:n leiriin loppuisi.

Yritykset leimata AfD hörhöiksi tai saksalaiseksi versioksi impivaaralaisista ovat epäonnistuneet. Puolueen johtaja Bernd Lucke on kansantaloustieteen professori ja hänen kakkosmiehensä Hans-Olaf Henkel on arvostettu teollisuusmies. Heidän leimaamisensa äärioikeistolaisiksi ei sekään ole uskottavaa. Saksassa on aistittavissa poliittista pelkoa sekä CDU:n että SPD:n johdossa. FDP on jo kuoleman kielissä ja yllättäen myös opposition muodostanut Die Linke vuotaa äänestäjiä AfD:lle.

Tyypilliseen meilläkin nähtyyn tapaan poliitikot reagoivat poliittiseen uhkaan jyrkentämällä omaa entistä linjaansa. Saksan nykyinen hallitus tulee mitä ilmeisimmin vaatimaan entistä tiukempaa rahapolitiikkaa EKP:ltä ja muiden euromaiden hallituksilta hillitöntä leikkausvimmaa. Koska AfD:n politiikka on euron ja eurokriisin hoitopolitiikan kritiikistä lähtenyttä, niin normaaliin tapaan tuohon kritiikkiin vastataan vahvistamalla juuri niitä kritisoituja toimenpiteitä.

Kuvaavaa tilanteelle on seuraava lainaus, joka on peräisin Standard & Poor’s –raportista:

Should AfD’s popularity persist in the polls, we would expect the CDU to attempt to reoccupy the political space it had previously abandoned. Accordingly, we would envisage a rising probability of the CDU’s (and hence Germany’s) policy stance hardening toward euro area compromises. This could include less flexibility in easing the pace of fiscal adjustment of other European sovereigns, or resistance toward a coordinated pan-European investment plan that some European governments are aiming for. It could also lead to more openly critical rhetoric against the ECB’s policies, which would further complicate unconventional monetary policy.

Toisin sanoen Saksan hallitus tulee mitä suurimmalla voimalla vaatimaan toisilta euromailta palkkojen leikkauksia, eläkkeiden leikkauksia, sopeuttamista työttömyyden kautta ja sosiaaliturvan alasajoa. Kaikki tämä siksi, että Merkel hallituksineen pelkää oman kannatuksensa puolesta. Saksa on todennäköisesti valmis tuhoamaan koko Euroopan talouden sisäpoliittisista syistä. Tämä on tietyllä tasolla ymmärrettävää, sillä eivät italialaiset, ranskalaiset tai suomalaiset äänestä Saksan vaaleissa. Siksi muiden maiden tuho on Merkelin kannalta poliittisesti järkevää jos sillä voi vastustaa AfD:n nousua.

Kaiken kaikkiaan en mitenkään kykene näkemään EKP:n rahapolitiikan järkevöitymistä koska se ei ole Saksan hallituksen sisäpoliittisissa intresseissä.

Saksa on valmis tuhoamaan Euroopan jo kolmannen kerran sadassa vuodessa.

Mainokset

From → Uncategorized

17 kommenttia
 1. Suomessahan AfD uutisoidaan normaaleissa fantsuttelumedioissa (HS, Yle), oikeistopopulistiseksi puolueeksi, joka on ”viimeaikoina esitellyt myös maahanmuuttokriittisiä näkökulmia”. Suomi on eurotalebanismissaan aivan sekaisin.

  • Totta. AfD on itse asiassa erittäin EU-myönteinen puolue, joka on kaukana perinteisistä populistisista puolueista. AfD näkee euron vahingollisena ja sen vaikutuksen koko EU:lle tuhoisina. Lisäksi talouspoliittisesti AfD on varsin konservatiivinen ja maltillinen puolue.

 2. kari permalink

  Ei Saksa yksin tuhonnut Eurooppaa. Ekalla kerralla Ranska auttoi solmimalla liiton Venäjän kanssa, tokalla kerralla Venäjä puolestaan auttoi Saksaa.

  Elämme jännittäviä aikoja. Olisiko Marine Le Penistä pelastajaksi?

  • Itse kohdistan melkoisen suuria toiveita Marine Le Penin edesottamuksiin. Tällä hetkellä FN on ainoa puolue, jolla näyttäisi olevan riittävästi kannatusta ja riittävän suuri maa kotimaana, että homman voi saada tolkulliselle tolalle joko kaatamalla koko euron tai ainakin pakottamalla politiikan muutokseen. Itse toivon euron pikaista romahdusta siksi, että lyhyen kaaoksen aiheuttamat tuhot olisivat pienemmät kuin tämän nykyisen kuihdutuspolitiikan vaikutukset.

   • Sarkozyn paluu voi tuhota Le Penin mahdollisuudet. Ranskan vaaleista tulee ennätysjännät.

   • Tuo on totta. Ranskan vaaleihin on vielä pitkä aika, joten lähes mitä tahansa voi tapahtua. Enemmänkin luotan siihen, että vaikka Le Pen ei voittaisi, niin hän pakottaa politiikan muutokseen.

   • Le Pen ei tule saamaan Ranskan maahanmuuttajien ääniä. Monille muille ”fasistien” äänestäminen olisi liikaa, ja osa ranskalaisistakin on eurofantsuttelijoita. Mikäli Sarkozy onnistuu esiintymään ”jämäkkänä talousmiehenä” (tämähän nähtiin jo, mutta ihmisten muisti on lyhyt) ja esittää maahanmuuttokriittistä, hän voi voittaa.

    Mikäli eurokriisi jatkuu nykyisellä trendillään ja Ranskassa nähdään lisää muslimien radikalisoitumisen hedelmiä (lähes kolmasosa Ranskan nuorisosta kannattaa ISIS-järjestöä, mikä on aika mykistävää), Le Pen voittaa.

    Sarkozy joutuisi myös median ristituleen vaaliraha- ja monen muun skandaalin takia vaalikamppailun takia. Paljon riippuu siitä, mille kannalle joukkoviestimet maassa asettuvat. Myös EU ja Saksa tullee esittämään puheenvuoroja ja toimia, jotka tukevat Sarkozyn voittoa.

 3. Sonck permalink

  Eli Saksa ja muut sitten beilaavat Italian kun kerran elvytystä ei sallita? En ymmärrä miten Saksa voi kuvitella välttyvänsä tältä maksulta..joten pay up tai Euro hajoaa…?

 4. TNE permalink

  Ihan ensimmäiseksi olisi löydettävä se oikea taudinkuva mikä Eurooppaa vaivaa, Korkmanilta meni siihen n. kuukausi.

  Ensin …
  http://www.hs.fi/talous/Talous+sakkaa+mutta+me+suomalaiset+elämme+kuin+herran+kukkarossa/a1407917077628

  … ja sitten:
  http://www.hs.fi/talous/Euroopan+talouden+pahin+ongelma+on+kysynnän+puute/a1411355193161

 5. This just in:
  Revealed – the Troika threats to bankrupt Ireland
  Honohan: ECB officials agreed to threaten Ireland with bankruptcy if the government tried to burn bondholders
  http://www.independent.ie/irish-news/politics/revealed-the-troika-threats-to-bankrupt-ireland-30621197.html

  • Tuo oli jo aikaisten tiedossa, mutta nyt asia on virallisesti vuodettu. Tämä on sitä reilua ja tasa-arvoista EU-kuviota. Suomi tulee olemaan hyvissä käsissä.

  • Vielä tähän. Jälkikäteen arvioiden Irlannille olisi todennäköisesti ollut paljon edullisempaa ottaa se defaltti ja mahdollinen euroero. Lyhyt kaaos ja sen jälkeen nopea toipuminen.

 6. Yhdyn sekä tähän euro- että edeltävään Venäjä-analyysiisi täysin. Kuitenkaan en näe edes EKPn elvytystoimilla kovin nopeita vaikutuksia reaalitalouteen, vaikka talousluvut muuten kohenisivatkin. Fedin toimien perusteella pikemminkin varallisuusarvostukset karkasivat entistä kauemmaksi reaalitalouden ostovoimasta ja on vaikea kuvitella, että täällä kävisi toisin.

  Suomen tilanne vaikuttaa erittäin pahalta, koska VVMn tuore esitys budjettimuutoksista syventää kysyntälamaa entisestään ja kotimarkkina on useimmilla toimialoilla jo ennestäänkin pilalla.

  Olen käynyt kiivaita keskusteluja PK-yrittäjien kanssa, jotka ovat oikeastaan vasta havahtuneet oman kannattavuutensa romahtaessa ihmettelemään, mistä on kyse. Useimmat ovat vetäneet samat johtopäätökset kuin itsekin, eli ellei kevään vaaleissa tapahdu täyskäännös (jolla sinänsä ei ole juuri mitään vaikutusta EU-politiikkaan tai ÉKPn toimintaan), laitetaan työntekijät pihalle ja ovi säppiin. Ei pahuuttaan, vaan pakosta.

  Seuraava osoite näyttää tällä verkostolla löytyvän hyvän matkaa etelämmästä, missä kustannustaso on erittäin kilpailukykyinen. Samalla saamme mahdollisuuden ottaa tuotantoon sellaiset innovaatiot, jotka ovat täällä jääneet hyödyntämättä älyttömän byrokratian, patenttivarkausjärjestelmän ja hillittömien kustannusten vuoksi piirustus- ja protoasteelle.

  En tiedä, mistä EKn porukka ja valtion firmat repii työläiset ja tuloksensa, jos nyt lähtee alihankintaverkoston vetäjät kävelemään omille teilleen.

 7. Mikko-Ville Määttä permalink

  Sasikin näyttää havahtuneen vakvaan tilanteeseen. Hän ei näytä haluavan EKP:n politiikkaa, idea on aivan erilainen:
  http://www.talouselama.fi/uutiset/kokoomuspoliitikolta+kova+viesti+palkanalennukset+jaavat+ainoaksi+vaihtoehdoksi++maksumiesten+joukko+mahdollisimman+laajaksi/a2268885
  ”OECD:n pitäisikin luoda käsikirjanomainen toimenpideluettelo toimista, joita maissa, joissa sisäinen devalvaatio on välttämätön, tulisi tehdä. Tällöin talouden sopeuttaminen tapahtuisi hallitusti eikä kaoottisesti. Kaaos aina heikentää kasvua ja siten lisää yhteiskunnan vaikeuksia”

  Sisäisen delvalvaation käsikirja kykypuolueelle 🙂

 8. TNE permalink

  Stubb:

  ”Meidän täytyy laittaa loppu illuusioille: Julkinen sektori ei luo typaikkoja. On menneisyyden ajatus uskoa, että avain kasvuun on elvyttää taloutta miljardeilla euroilla”, Stubb sanoo lehdessä.

  http://www.talouselama.fi/uutiset/stubb+ranskalaislehdelle+tasta+illuusiosta+on+luovuttava/a226931

  Pitäisiköhän Stubbin mielestä valtion yritys avut lopettaa ?

 9. Kyllä nyt kokoomus pistää parastaan. Kukaan ei ilmeisesti ole kertonut Stubbille, että USA:n talous kasvaa juuri valtion tekemän rahapoliittisen elvytyksen ansiosta. Sasi taas osoittaa olevansa juuri niin älykäs, ymmärryskykyinen ja empaattinen ihminen kuin millaisena olen häntä pitänyt ensitapaamisesta lähtien.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: