Skip to content

Hei me köyhdytään lisää – Suomen vienti laskevalla trendillä

syyskuu 9, 2014

Valtion budjettikeskusteluissa väännettiin muutamista miljoonista naurettavan mediasirkuksen keskellä. Samanaikaisesti yksinkertainen fakta on, että me suomalaiset köyhdymme koko ajan. Käytännössä tämä köyhtyminen on seurausta siitä, että saamme myydyksi yhä vähemmän tavaraa ulkomaille. Kun saamme myydyksi yhä vähemmän tavaraa, niin meillä on entistä vähemmän kykyä ostaa mitään ulkomailta. Hei me köyhdytään lisää.

Pelottavaksi tämä kehitys on jo muuttunut aikaa sitten, mutta on syytä yhä uudelleen katsoa todellisia vientilukuja. Erityisesti kehottaisin kiinnittämään huomiota viennin trendiin. Hetkellisiä muutokset ovat hetkellisiä, mutta trendi on se merkittävä tekijä. Katsotaanpa sitä trendiä (lähteenä Tullin tiedonannot).

HeiMeKoyhdytaan1

Viemme yhä vähemmän tavaraa euroilla mitattuna. Kiinnostavaksi tämä tulee kun katsotaan kuinka tuonti on käyttäytynyt. Tuonti ei ole vastaavalla tavalla laskevalla trendillä (Tulli jälleen).

HeiMeKoyhdytaan2

Tuonnin jälkeen onkin syytä katsoa tasetta (jälleen Tulli).

HeiMeKoyhdytaan3

Lopputulos on se, että vientimme on laskevalla trendillä ja tuontimme ei. Samalla tase pyörii pakkasella.

Suomeksi sanottuna tämä tarkoittaa sitä, että velkaannumme melkoisen rapsakkaa tahtia. Toinen suomenkielinen tulkinta on se, että köyhdymme koko ajan melkoista kyytiä.

Tämäkään ei ole niin suuri ongelma mikäli köyhtymisemme tapahtuisi suhteellisen hallitusti. Tällä hetkellä me kuitenkin köyhdymme hallitsemattomasti, mikä on seurausta suhdannepoliittisten keinojen puuttumisesta. Poliitikot ja virkamiehet harrastavat naurettavaa puuhastelua sote- ja kuntauudistuksen sekä kestävyysvajeen kanssa samalla kun suhdannepoliittisia keinoa ei yksinkertaisesti ole käytössä. Älytöntä näpertelyä ja pikkuseikkoihin takertumista mitä ilmeisimmin aiotaan jatkaa niin kauan kunnes rahat oikeasti loppuvat.

Rahojen todellinen loppuminen, Suomen maksukyvyttömyys – sekä valtiona että kansakuntana – on tätä menoa pelkkä ajan kysymys. Vienti pienenee koska emme pysty hinnoittelemaan tuotteitamme kilpailukykyisesti. Valtion verotulot pienenevät koska yksityinen sektori ei pyöri viennin pienenemisen vuoksi. Sekä yksityisen sektorin että valtion rahat näyttävät loppuvan tätä kyytiä paljon aikaisemmin kuin olen olettanut.

Itse asiassa en olisi niin huolestunut jos maksukyvyttömyys uhkaisi pelkästään julkista sektoria. Olen huolestunut siksi, että yksityisen sektorin maksukyvyttömyys ja raju köyhtyminen on julkisen sektorin velkaantumisen syy eikä seuraus. Kun yksityinen sektori köyhtyy, niin valtion verotulot pienenevät ja valtio velkaantuu. Yksityisen sektorin lisääntyvät ongelmat näkyvät työttömyytenä, konkursseina ja liikevaihdon pienenemisenä. Myös asuntojen hintojen lasku ja kotitalouksien maksuhäiriöt ovat seurausta tästä ilmiöstä.

Turha on kuitenkaan huutaa valtiota apuun. Ei ole mitään keinoa, jolla valtio skaalaisi kustannustasomme tasolle, jolla vienti vetää. Ei ainakaan niin kauan kun olemme euromaa.

Tai oikeastaan kyllä se keino on olemassa. Suomalaisen yhteiskunnan romuttaminen auttaa. Kreikasta voi ottaa mallia. Mikäli suomalaista yhteiskuntaa ei haluta romuttaa, niin myös euroero auttaisi, mutta silloin jäisivät johtavat poliitikot ilman eurovirkoja Brysselin lihapatojen ääressä, joten siitä ei voi edes keskustella. Poliittisesti euroero on mahdoton juuri noiden virkojen vuoksi.

Tätä vauhtia sitä suomalaista yhteiskuntaa, jota sotien jälkeen suurella työllä ja vaivalla rakennettiin, ei pian ole. Köyhtyminen johtaa jännittäviin ilmiöihin.

Hei me köyhdytään! Kiittäkäämme euroa.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. TNE permalink

  Kannattaisiko harkita vallitsevan talousteorian vaihtoa ? jälkikeynesiläisillä voisi olla kysyntää kun sitä taloudessa muuten ei tunnu olevan.

  Yliopistoissamme meillä ja muualla valtavirtainen talousoppi on saavuttanut täysin hegemonisen aseman, olen huomannut, että vaihtoehdottomuus talouskeskustelussa johtaa usein juuri näihin lillukanvarsiin.

  http://www.poliittinentalous.fi/poliittisen-talouden-tutkimuksen-seura-tukee-kansainvalista-aloitetta-monimuotoisen-taloustieteen-opetuksen-lisaamiseksi/

  • En näe, että talousteoriaa tarvitsee vaihtaa. Esimerkiksi vulgaari keynesiläinen näkölkulma kertoo saman kuin kannattamani markkinamonetaristinen näkökulma: Suomen talous sakkaa koska rahapolitiikka ei ole Suomelle sopivaa. En oikein keksi mitä uutta jälkikeynesiläinen näkemys tuohon toisi mikäli samalla emme ole valmiita poliittisen todellisuuden eli vallitsevan status quon muuttamiseen.

 2. TNE permalink

  Valtavirtainen talousteoria näkee rahan hyödykkeenä kun se todellisuudessa on velkaa, jälkikeynesiläisten ajatusmalli lähtee todellisuudesta kun taas valtavirtainen talousteoria nojaa fiktiiviseen rahamalliin.

  Valtavirtainen talousteoria synnyttää jatkuvasti aivopieruja kuten seuraavanlaisia uutisia
  http://www.verkkouutiset.fi/talous/schauble_ei_kasvua_velkarahalla-25385

  • Saksan valtionvarainministerin ja (tieteellisen tai empiirisesti tarkastellun)talousteorian sisällyttäminen samaan yhteyteen on minusta vähän sellainen looginen ristiriita.

 3. TNE permalink

  ”Taloustieteilijöiden ja poliittisten filosofien ajatukset, sekä silloin kun ne ovat oikeassa että silloin kun ne ovat väärässä, ovat vaikutusvaltaisempia kuin on yleisesti ymmärretty. Maailman johtamiseen ei tosiasiallisesti paljon muuta tarvitakaan. Käytännön ihmiset, jotka pitävät itseään vapaina älyllisiltä vaikutteilta, ovat yleensä jonkun kelvottoman taloustieteilijän talutusnuorassa”

  John Maynard Keynes

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: