Siirry sisältöön

Kuinka paljon on liian paljon – suurtyöttömyys myös Suomeen

elokuu 31, 2014

Olen koko eurokriisin ajan kummastellut sitä kuinka kriisimaiden kansalaiset sietävät taivaisiin lentävän työttömyyden ja yleisen köyhtymisen ilman mainittavaa vastarintaa. Useimmissa kriisissä olevissa maissa ei ole edes erityistä poliittista liikehdintää, joka pyrkisi laittamaan asioita uuteen uskoon. Irlannissa on käsittämättömän rauhallista, Espanja lähes nukkuu Ruususen unta ja Portugali hiipuu niin sanotusti saappaat jalassa. Varsinaisista kriisimaista ainoastaan Kreikassa on jonkinsorttista poliittisen kartan uudelleenjakoa meneillään, onhan Kreikan sisäisellä devalvaatiolla saatu aikaiseksi ihan aito natsipuoluekin, jonka kannatus taitaa olla vain nousussa. Tämä kysymys nousi jälleen mieleeni luettuani YLE:n työttömyyttä koskevan uutisen (juttu täällä).

Mielenkiintoista onkin se, että ainoat poliittista aloitteellisuutta osoittavat maat ovat Italia ja Ranska – Ranska erityisesti. Ranskassa Front National tarjoaa todellista vaihtoehtoa ja lupaa ”vallata Ranskan ja hävittää euron”. Tuo lupaus kannattaa ottaa vakavissaan, sillä Ranskan nykyiselle kuristavalle politiikalle ei ole oikein muita vaihtoehtoja kuin irtaantumien eurosta ja komission ajamasta saksalaisesta kuripolitiikasta. Siivosihan poikkeuksellisen heikoksi presidentiksi osoittautunut Hollande euroa ja kuristavaa talouspolitiikkaa kritisoineet ministerit hallituksestaan. Toisin sanoen Ranskassa ei talouspoliittista vaihtoehtoa tarjoa mikään muu puolue kuin Front National.

Merkittävin syy FN:n nousuun on kasvava työttömyys. Ilmeisesti työttömyyden ei tarvitse Ranskassa kasvaa kovinkaan paljoa nykyisestä siihen, että vastaus otsikon kysymykseen selviää Ranskan osalta.

Suomen osalta kysymys on paljon mielenkiintoisempi. Syitä tähän on useita. Ensimmäinen syy on se, että meillä kukaan ei ole tarjonnut vaihtoehtoa noudatetulle kuristavalle talouspolitiikalle eikä eurosta ole poliittisella tasolla puhuttu yhtään mitään. Toinen syy on se, että aikaisemminkaan Suomen poliittinen eliitti ei antanut työttömyyden vaikuttaa päätöksiinsä vaan seinään ajettiin täyttä vauhtia.

Kuristavalle talouspolitiikalle ei luonnollisestikaan ole vaihtoehtoja koska EKP kuristaa ja erilaiset euromaiden keskinäiset sopimukset kiristävät lisää. Mikäli noista sopimuksista ja eurosta on aikomus pitää kiinni, kuten ilmeisesti on, niin muita vaihtoehtoja kurjistumiselle ja kasvavalle työttömyydelle ei ole ellei EKP yllättäen tule järkiinsä ja aloita laajaa QE-ohjelmaa.

Kun Suomen markka vapautettiin valuuttaputkesta 1991, niin syynä oli valuuttavarannon loppuminen eikä työttömyys (olen asiasta kirjoittanut täällä). Mitä ilmeisimmin tälläkään kertaa suurtyöttömyys ei tule vaikuttamaan poliittisin päätöksiin. Eihän se ole päässyt vaikuttamaan muissakaan kriisimaissa. Luulen, että meillä Suomessa päästään helposti johonkin espanjalaiseen 22% työttömyyteen ennen kuin mitään poliittista liikahdusta tulee.

Edellisen kerran eli 1990-luvun laman työttömyystaso ei varmasti tule riittämään. Tarvitaan jotain paljon vakavampaa.

Henkilökohtainen veikkaukseni sille kuinka paljon on liian paljon on 25%. Tarkoitan tietenkin työttömyysprosenttia ennen kuin minkäänlaista vakavasti otettavaa muutoshakuista poliittista liikehdintää esiintyy.

Mainokset

From → Uncategorized

14 kommenttia
 1. Ei ole sattumaa, että Ranskan ja Italian ajauduttua henkisesti kauemmas fantsuttelulinjasta eli Saksan peesaamisesta, Merkelin suosikki Eurogroupin, eli euromaiden valtionvarainministerien säännöllisesti tapaavan ryhmän, johtajaksi on nyt espanjalainen. Kun Espanja on niellyt lääkkeensä ilman pienintäkään valituksen sanaa, palkitaan muutama poliitikko. Ranskalaisestahan ei saanut Merkelin vaatimuksesta tehdä talousasioiden komissaaria, ellei meidän ”superkomissaari” Katainen valvo ja ilmeisesti raportoi suoraan Merkelille mahdollisista epäortodoksista ajatuksista ja teoista. Tämmöistä Euroopassa.

 2. Superkomisaari, joka valvoo talouskomisaaria... lol permalink

  Miten QE auttaisi tilannetta? Keskuspankki ostaisi pankkien velkakirjoja. Ei tämä tarkoita sitä, että ostovoima siirtyisi kuluttajille. Itse olen keskuspankin roolin uusimisen ja New Dealin kannalla.

  • Jos QE tehdään kunten USA:ssa, Japanissa tai UK:ssa, niin EKP ostaisi nimenomaan kaikkien euroa käyttävien maiden velkakirjoja. Käytännössä siis setelirahoittaisi.

   Parhaana vaihtoehtona tosin pidän euron purkamista.

   • Talouskasvu ja työllisyyskomisaari, ei pyhä sylvi... permalink

    Niin, no suoraan ei saa valtioilta niitä ostaa, niin pitää käyttää pankkeja bulvaaneina. Tehdäänkö QE korkojen laskemisen takia? EKP:lle maksetaan korkoa, joka palautuu eurovaltioille. Yksityisen rahan ei kannata sitoutua bondeihin alhaisten korkojen takia, joten nämä rahat ohjautuvat muualle.

    Voihan tuo QE toimiakin jossain määrin. Kriisimaiden tosin pitäisi saada bkt nousuun ja se onnistuu parhaiten ostovoiman lisäyksellä vähäpalkkaisille. Saksassa palkat ovat vihdoin lähteneet kasvuun, joka tasapainottaa hieman euroaluetta, kun muiden euroaluevaltioiden palkankorotukset ovat lähinnä reaalisesti negatiivisia.

    http://www.bruegel.org/nc/blog/detail/article/1084-german-wages-grow-faster-than-euro-area-average-spring-2013-review/

   • Juha Juoni permalink

    Määrällinen keventäminen (QE) ja setelirahoitushan on kaksi eri asiaa. Setelirahoituksella voidaan tehdä huomattavasti elvyttävämpää finanssipoltiikkaa. Määrällinen keventäminen ei taas välttämättä elvytä reaalitaloutta juuri lainkaan.

    Määritelmä Suomen Pankin sivulta:
    ”Setelirahoitus tarkoittaa sitä, että valtion menoja rahoitetaan suoraan keskuspankista. Määrällinen keventäminen taas tarkoittaa sitä, että keskuspankki ostaa markkinoilta valtion laskemia arvopapereita. Tällaista määrällistä keventämistä ovat harjoittaneet erityisesti Britannian, Japanin ja Yhdysvaltain keskuspankit. Periaatteessa ostot voivat kohdistua myös muihin arvopapereihin.”

    http://www.suomenpankki.fi/fi/suomen_pankki/ajankohtaista/blogit/antti_suvanto/pages/maarallinen_keventaminen_ei_ole_setelirahoitusta.aspx

   • Tuo on sinänsä totta. Mutta jos tarkemmin katsoo kuinka FED ja BoJ ja BE ovat QE:n toteuttaneet (eli mitä arvopapereita keskuspankit ovat osteneet) on kyseessä suurelta osin ollut setelirahoitus toisella nimellä.

   • Juha Juoni permalink

    Osaatko vähän avata millä tavalla kyseessä on setelirahoitus?

   • Esimerkiksi USA:ssa FED osteli liittovaltion velkakirjoja markkinoilta läjäpäin. Koska FED on viime kädessä USA:n liittovaltion osa (mistä on useita historiallisia esimerkkejä) ja palauttaa kaikki voittonsa US Treasurylle, niin käytännössä FED pyöräytti rahat liittovaltiolle. FED palauttaa liittovaltion maksamat korot voittoina liittovaltiolle eikä välttämättä pidä kiirettä lainojen lyhennyksen kanssa. Käytännössä lähes sama kuin olisi lainannut rahat suoraan liittovaltiolle.

 3. hakki47 permalink

  Vuoden 1991 eduskuntavaalien jälkeen elinkeinoasiamies Esko Aho teetti puolueilla ryhmätöitä, vaikka työttömyys oli repeytynyt käsistä jo edellisvuoden lokakuussa. Muistaakseni toukokuussa markka liitettiin ecu:n ja työmarkkinat sulkeutuivat kertaheitolla. Hesarin sunnuntainumerosta ei vapaita työpaikkoja löytynyt enää kuukausiin.

  Työttömyys kasvoi vakaata vauhtia vuoden 1994 helmikuuhun, jolloin taidettiin saavuttaa ennätys; 777.000 todellista työtöntä ja alityöllistettyä. Tähän on sisällytetty tempputyöllistyneet, lomautetut, tp-koulutuksessa roikkuneet, lomautetut, putkitetut… Vain työvoiman ulkopuolelle siirtyneiden määrää en silloin löytänyt. Työttömyys neljä vuotta koilliseen eikä tuloksellisia toimenpiteitä. Todistanee myös, että 25 % ei riitä mihinkään.

  On todella kohtalon suurinta ivaa, jos Jyrki-boysta leivotaan kasvu- ja työllisyyskomissaari. Mies, joka paljain käsin on käytännössä tuhonnut Suomen kasvupotentiaalin ja työllisyyden saa vielä uuden tilaisuuden, nyt pilata koko Euroopan. Ehkäpä Tante Angelan puudelina vaan on niin fantastista.

  http://eaglesflysingly.blogspot.fi/2009/06/kataisen-konkurssijulistus.html

 4. Kyllä sen tuhon teki Lipponen ja Niinistö. Ei Kataista voi syyttää siitä, ettei sanoutunut irti yhteisvastuullistamisesta ja eurojäsenyydestä ylipäätään. Kokoomuksen vaalilupaushan oli eurofantsuttelun jatkaminen. Besides, ei Suomessa ole vuosikymmeniin ollut sellaista johtajuutta, että tilanteiden muuttuessa virhe todettaisiin ja korjattaisiin. Pikemminkin tilalle on tullut kilpailu viroista EU-koneistossa, minkä edellytyksenä on lähinnä Saksan myötäily, mikä varmistaa sen, että virhettä ei korjata.

 5. Ai niin, mitä mieltä Tyhmyri on Kataisen ja Rehnin entisestä alaisesta ja nykyisestä Stubbin ministeriryhmän erityisavustaja Juho Romakkaniemen talouspoliittisista linjoista?

  Romakkaniemi 22.8.2014: ”Olen huomaannut, että kutsuvat isänmaan ja lastemme tulevaisuuden pelastamiseksi tehtäviä väistämättömiä ja vaikeita päätöksiä ”kokoomuspolitiikaksi”. Mikäpä minä tuota olen kiistämään, mutta näin filosofina myös pohdin mitä se kertoo implisiittisesti muiden politiikasta?”

  • Olen jo kauan ihaillut Romakkaniemen kykyä päästellä aivan uskomatonta tarinaa vakavalla naamalla. Tämä on se parempi vaihtoehto. Huonompi vaihtoehto on se, että hän uskoo omiin löpinöihinsä.

 6. rocceri permalink

  Katselin dokumentin missä Madridin työttömyysaste oli 25% minkä jälkeen palkat alkoi laskea, ei euroa kyseenalaista kukaan, eikä kukaan eurosta eroa mutta palkat laskee kun työttömyys on tarpeeksi suuri. Tosin toivo euro-erosta elää, jos ei muilla niin minulla ainakin.
  http://yle.fi/uutiset/soini_euro_on_pakastin/7443627

 7. Täällä QE ei auttaisi sitäkään vähää, mitä se on tehnyt vaikkapa jenkeissä.

  Ylikansalliset toimijat ja asiallisesti ottaen kartellit ovat sopimusperusteisesti jakaneet ainakin Suomen isovolyymisten tuotteiden markkinat niin tarkkaan, ettei siellä ole tilaa mikroyrittäjille kuin kilpailla toisensa hengiltä. Niillä on kuitenkin aivan yhtä korkea maksurasitus kuin suurimmillakin ja ainoa, mistä voi tinkiä, on oma palkka.

  Suuryritysten kannattavuus on tehty siivoamalla hitaammat pois jaloista ja kysyntävaihtelun riskit on siirretty alihankkijoiden harteille. Näillä työn hinnoilla työntekijä on yrityksen suurin riski. Työpaikat ovat siis automaattisesti entistä epävarmempia, mikä rapauttaa erityisesti pätkätyöläisiltä sekä työmoraalin että motivaation.

  Samalla talouteen syntyy kokonaan uudenlainen, tulonsiirroista perustulon saavien luokka. Heillä on runsaasti vapaa-aikaa, mutta ei juuri lainkaan ostovoimaa. Hyvin harva näistä tekee investointeja, joihin käytettäisiin virallisia ostopalveluja, vaan syntyy vaihdantamarkkinat, jossa tarvikkeet tilataan netistä tai ostetaan halvinta tuontirimpulaa/kirppistavaraa ja sitten lyödään paketti talkoilla pystyyn. Kaljat kustantaa teettäjä haettuaan vaihdannan välineet Virosta. Porukka saattaa puuhastella viikkotolkulla pikku pörringissä, kun deadline joustaa päivän kunnon mukaan.

  Toimeentulo on kapea, mutta elämänlaatu saattaa jopa heiketä, jos lähtee juoksemaan korkeasti verotetun työn perässä. Ainoa riski on, että sosiaalitantta katkaisee toimeentulon kokonaan. Eläkeläisillä ei ole edes tätä riskiä ja monet virkeät eläkeläiset painavatkin duunia aamusta iltaan ihan vaan tekemisen ilosta. Liikevaihtoa syntyy, mutta veroja ei tarvitse maksaa.

  Pienine puutteineenkaan elämä ei ole lainkaan hassumpaa, joten miksi vaatia poliittista muutosta, saati sitten lähtisi ottamaan ehdokkaana paskat niskoilleen?

  Tällaisessa tilanteessa on jokseenkin mahdotonta kohdentaa tulonsiirtoja siten, että niillä olisi toivottuja vaikutuksia. Kannattavalle yritystoiminnalle ei ole edellytyksiä, joten sinnen pumpatut tuet menevät kankkulan kaivoon.

  Seurauksena on luonnollisesti kansantalouden konkurssi, eikä ole ainakaan eduksi, että hyvän rahan perään heitetty huono raha on käytännössä ulkomaista velkaa.

  Samalla meillä on vielä fossiilisten ehtymisestä ja hintojen noususta johtuva infrastruktuurin pakkomuutos edessä, eikä nyt ainakaan näillä keinoilla ole tulossa muuta kuin keskitettyjä, suurten joukkojen rahastamiseen perustuvia ratkaisuja. Vain maksajat puuttuvat, ellei niille lähetetä rahatuppoa kuukausittain.

  En näe ainuttakaan mahdollisuutta, että tämä umpisolmu saataisiin avattua eurovaluutan ja harmonisoidun lainsäädännön puitteissa. Rakenteet on pantava kokonaan uusiksi.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: