Skip to content

Budjetti- ja talouskeskustelun masentavuus – ei mitään todellista sisältöä eli odotamme herra Godotin saapuvan

elokuu 19, 2014

Meneillään oleva budjettikeskustelu on masentava. Tarkoitan siis Stubbin ensimmäisen hallituksen meneillään olevia budjettikeskusteluja. Erityisen masentavaksi budjettikeskustelun tekee se, että sekä julkisuudessa olevat kannanotot että tietämäni kulissientakaiset keskustelut perustuvat ajatukseen siitä, että vain ihme voi pelastaa Suomen talouden. Tuollainen ihme voisi olla joko Euroalueen spontaani lähtö taloudelliseen nousukiitoon tai vaihtoehtoisesti EKP:n raju määrällisen elvytyksen (QE) ohjelma. Markastahan ei voi keskustella.

Budjettikuviossa on käytännössä luovutettu. On luovutettu siitä, että taloudellinen tulevaisuutemme olisi omissa käsissämme. Toisaalta tuo luovuttaminen on kyllä aiheellista, sillä ilman EKP:n politiikan muutosta ei Suomen talouden parantumista ole nähtävissä. Siis olettaen, että käytämme euroa eikä meillä ole käytössä edes rinnakkaisvaluuttaa.

Mikäli en omaisi tunnepohjaisia siteitä Suomeen ja sen menestykseen, niin voisin nauttia meneillään olevasta näytelmästä. Valitettavasti vain todellisia ratkaisuja ei kukaan näytä kykenevän tarjoamaan.

Suomen taloudellisesta keskustelussa on päällimmäisenä piirteenä asenne, joka tuo mieleen Samuel Beckett –nimisen kirjailijan näytelmän Waiting for Godot (alkukielinen teos En attendant Godot). Näytelmässä roolihenkilöt odottavat herra Godotin saapuvan milloin tahansa. Herra Godot ei koskaan saapunut ja häntä odottavat eivät tehneet mitään koska uskoivat Godotin tulevan ja ratkaisevan kaikki ongelmat. Siksi omaa toimintaa ei tarvittu. Godot ei tosin koskaan saapunut.

Suomessa kaikki poliitikot ja suuri osa talouselämän toimijoita odottaa herra Godotin saapuvan ja ratkaisevan Suomen talouden ongelmat ilman, että itse tarvitsisi tehdä mitään todellisia päätöksiä.

Suomen talouden näytelmä olisi absurdi ja suorastaan nautittava mikäli kyseessä ei olisi suomalaisten tulevaisuus.

Kukaan ei tee mitään todellista koska herra Godot pian saapuu.

Suomalainen poliittinen eliitti ja talouselämän eliitti yksinkertaisesti luottaa herra Godotin saapuvan. Tuolloin ei tarvitse itse tehdä päätöksiä tai ajatella vaikeita ajatuksia.

Jokainen voi päätellä itse onko herra Godot tämän ihanan Euroalueen talouden ihmeparantuminen tehdyistä poliittisista valinnoista riippumatta vai EKP:n tulo järkiinsä ja Saksan hämmästyttävä rationaalisen talouspolitiikan hyväksyminen nykyisen mielipuolisuuden sijaan.

Mikäli erehtyisi myöntämään, että herra Godot ei saavu, niin saattaisi joutua tekemään päätöksiä vaikkapa eurojäsenyyden osalta. Kyllä sitä Suomea kuunneltaisiin jos hallituksemme kertoisi vaihtoehtojen olevan joko euroero tai EKP:n politiikan raju muutos. Tuolloin olisimme oikeasti päättävissä pöydissä.

Päätäksentekokyvyttömyyden vuoksi me vain odotamme herra Godotin saapumista.

Mainokset

From → Uncategorized

11 kommenttia
 1. hakki47 permalink

  Mutta Tumppihan lupasi; nyt kiristetään, eikä elvytetä. 🙂

 2. Ikävä mäntti permalink

  Viilaan pistettä, mutta kyseessä on ”Stubbin hallitus”, ei ”Stubbin ensimmäinen hallitus”. Vasta jos tulee II Stubbin hallitus, niin ensimmäistä kutsutaan I hallitukseksi.

  Oma ehdotukseni on, että poistumme ns. kehysbudjetoinnista, siirrymme normaaliin valtionhallinnon menobudjetointiin, palautetaan A-palkkataulukko virkamiehille eikä pelleillä markkinapalkoilla, koska valtio ei ole liikeyritys vaikka kokkarit niin haluaisivat. Kokkarien talousosaaminen kulminoitui konkurssiuhkaan, josta vain ruotsinkielinen raha pelasti. Suomessa on ”talousosaajien” pitkä perinne, että idioottivarma systeemi saadaan konkkaan. Näin mm. Kyltereillä, jotka tuhosivat oman taloutensa ”osaamisellaan”. Sääli,että poliitikot eivät Suomessa taida Kansantaloustiedettä. Ja sitten lopuksi Jouko Heynolta lainattuja kysymyksiä, jotka voi esittää kaikille ”markkinahenkisille”:

  1) Mikä on sellainen itse hyödyntämäsi, yhteisin varoin – siis veroin ja veroluonteisin maksuin – kustannettu palvelu tai toiminto, josta olet valmis luopumaan, jotta veroja voitaisiin ”leikata”?

  2) Mikä olisi näin saamasi nettohyöty, kun joutuisit maksamaan saman toiminnon tai palvelun kokonaan itse?

  Tuota ensimmäistä kysymystä kun eri foorumeilla esittää, niin lähes sataprosenttisesti ”markkinahenkiset” ovat leikkaamassa ”pummien sosiaalitukia”, mistä tietysti voi päätellä ajattelun ja lukutaidon tason, mutta myös, että kyseinen ”markkinahenkinen” käyttää itse näitä ”pummien sosiaalitukia”.

  Piis and lav!

  • Niinpä. Godotin odotus on sen verran tunnettu taideteos, että tuskin kukaan vähän klassisemman koulutuksen saanut voi olla huomaamatta yhtäläisyyksiä Euroalueen politiikan ja kyseisen näytelmän välillä. Nousu alkaa puolen vuoden päästä. Ja taas puolen vuoden. Odotetaan ihmettä. Ei tarvitse tehdä mitään tai päättää mitään koska Godot tulee kohta ja tekee päätökset puolestamme. Mutta entäpä jos herra Godot ei tulekkaan ennen kuin itse teemme päätöksiä ja muutamme omaa toimintaamme?

 3. Godot ei ole koskaan tullut, eikä tule nytkään. Nurinkurisesti Euroopan ainoa toivo on syväkyykkäys, joka toivottavasti olisi niin raju ja nopea, että rakenteet eivät ehtisi tuhoutua. Pahinta lopputuloksen kannalta on nykyisenkaltainen nollakasvu tai pieni negatiivinen reaalinen kehitys, joka uuvuttaa mantereen Japani-tyyliseen deflaatioslumppiin. Potentiaalista jäädään roimasti, teollisuus katoaa, ihmisistä tulee pitkäaikaistyöttömiä ja kokonaisesta sukupolvesta menetetään n. kolmasosa mantereenlaajuisesti. Siksi toivon nopeaa romahdusta, joka saisi EKP:n heräämään ja sanomaan ”Neljä prosenttia ja whatever it takes” – tai vaihtoehtoisesti Italian tai Ranskan sanomaan ”pitäkää tunkkinne”. Suomea jälkimmäinen tuskin pelastaisi, koska eivät päättäjät ja vaikuttajat suostu ymmärtämään, että eurojäsenyys on virhe. Siksi Suomen ainoa mahdollisuus on, että EKP heräisi. Ai niin, The Financial Times:n Münchau:

  ”My guess is that the ECB will not do any of these things. It will continue blaming eurozone governments for not implementing structural reforms. Eventually, it will adopt a programme of asset purchases that is too small, which it will abandon prematurely at the first sign of recovery. The result is that the eurozone will end up looking like Japan, but with one difference. Countries whose policy goes off track have nowhere to go. The member states of a monetary union have alternatives. By failing to deliver on its inflation target, the ECB could give member countries a good reason to leave the eurozone: they could have a better central bank. My advice to the ECB: do not let that happen. ”

  http://www.ft.com/intl/cms/s/0/b8bb9dd6-2467-11e4-be8e-00144feabdc0.html

  • Olen samaa mieltä, että parempi olisi nopea romahdusmainen pudotus kuin tämä tappava hivuttaminen. Hivuttamisen vaikutuksena teollinen pohja ja yhteiskuntien rakenteet tuhoutuvat. Käytännössä tuo tuhoutuminen on lähestulkoon peruuttamatonta. Muutama pitkän aikajakson ennusteiden laatija on päätynyt arvioissaan siihen, että vielä muutama vuosi tätä hivutusta, niin vahingot ovat peruuttamattomia. Esimerkiksi Japani ei koskaan toivu niitä vahingoista mitä deflaatiopolitiikka aiheutti.

   Jos Ranska tai Italia eroaisi eurosta, niin luulen koko valuutta-alueen hajoavan. Toivon sitä ykkösvaihtoehtona. Toisena vaihtoehtona toivon EKP:n järkiintymistä. Mutta pidän äärimmäisen epätodennäköisenä EKP:n järkiintymistä.

   Itse asiassa pidän Euroalueen yllättävää hajoamista ja sitä seuraavaa lyhyttä kaaosta parhaana vaihtoehtona. Kaaos tuskin kestäisi kovinkaan kauan.

 4. Tuleehan sitä epämääräistä keskustelualoitetta. EVA (fantsuttelijoiden henkinen turvasatama) julkaisi rapsan rakenneuudistusesimerkeistä: http://www.eva.fi/wp-content/uploads/2014/08/Euroopan-parhaat-reseptit.pdf Luonnollisesti rapsassa kehutaan Espanjan ja Baltian esimerkkejä, vaikka onnistumisista voi perustellusti olla montaa mieltä. Rahapolitiikkaa ei mainita, vaikka se on Ruotsin, Tanskan, Puolan ja Sveitsin osalta ratkaisevassa roolissa. Myöskään huomattavaa fiskaalielvytystä yli Maastricht-kriteereiden ei mainita, vaikka se on Espanjan osalta keskeinen tekijä. EU-tason tulonsiirrot Baltian osalta jäävät myös mainitsematta. Rapsan kirjoittajan Raimo Tiessalo on helppo luokitella maaliskuussa käymäni keskustelun perusteella:

  Tiessalo: Samaan aikaan toisaalla… euroalueen hajoamista povaavat äänet vaimentuneet (ks ed tviitti)

  Huopainen: EKP hoitanut breakup-riskin. Hoitaisi nyt muutkin tehtävänsä. Euron kannatus jäsenmaissa laskusuunnassa.

  Tiessalo: Euron kannatus tulee ja menee talouden syklien mukana, uskoisin. Loppuvuodesta euro tuntuukin ihan kivalta monissa maissa…

  Huopainen: Varmasti näin, mutta ei se silti tee yhteisvaluutan ideasta, toteutuksesta ja sen vaikutuksista hyviä.

  Tiessalo: Pulmia on, mutta niitä olisi ilman euroakin kymmenien eri valuuttojen viidakossa

  Huopainen: Ei ole mielipidekysymys, onko eurokriisi merkittävältä osin euron aiheuttama.

  Tiessalo: Ei niin, mutta suuri vastuu myös tumpeloilla ja vastuuttomilla poliitikoilla monissa maissa. Vikaa enemmän kuskissa kuin autossa.

  Huopainen: Koulukuntasi siis on, että ”guns don’t kill people, people kill people”. Mielestäni tumpeloille ei olisi pitänyt pyssyä.

  Tiessalo: Hulttiot on vaikea tunnistaa ja katkaista – 80-luvulla hulttiotauti vaivasi mm. Suomea.

  Huopainen: Juuri tuo on argumenttini, miksi euroalueesta ei tule ns. lasta eikä paskaa. Aina joku mokaa. Euro sitten yhteisvastuullistaa.

  Tiessalo: Se on pulma. Tosin kriisin myötä on herätty siihen siellä sun täällä, että fiskaalikonvergenssi on tärkeää

  Huopainen: Kriisintuntemuksesi ilm. puutteellista. Fiskaalipuoli aivan sivuroolissa eurokriisissä. Yksityiset pääomavirrat eli vaihtotase.

  Sitten olikin hiljaista.

  • Tässä on ollut koko ajan lähes uskomatonta, että ekonomistin titteliä kantavat henkilöt eivät myönnä kiristävän rahapolitiikan pienentävän taloutta. Kun EKP harrastaa tiukkaa rahapolitiikkaa kuten nyt, niin Euroalueen kansantaloudet eivät voi olla supistumatta. Suora seuraus, jonka muuttaminen toiseksi on mahdotonta ja rahapolitiikka ei muutu.

 5. Eihän se mikään ekonomisti ole. EVAlle nyt kelpaa kuka ja mikä tahansa, joka kehuu fantsuttelua tai antaa toivoa, että kyllä fantsuttelulla päästään tuloksiin. Lisää Tiessalo-myötähäpeää:

  Euroopan tulevaisuus: jenkkituristien puuhamaa? (tammik. 2013)
  Nyt puhumme Euroopasta. Emme kuitenkaan voivottele ja tuskaile eurokriisin kimpussa, vaan puhumme siitä, mitä kaikkea hyvää ja mahtavaa Eurooppa pitää sisällään. Euroopan menestystarinoihin on tutustunut toimittaja Raine Tiessalo.
  http://areena.yle.fi/tv/1810329
  http://www.eva.fi/blog/2013/01/23/eva-raportti-elamanlaadun-supervalta-19-eurooppalaista-ratkaisua-talouden-ja-kulttuurin-pulmiin/

  • Niinpäs onkin, ei tullut kaveri heti mieleen enkä jaksanut tarkistaa. Talous on siinä mielessä jännä aihealue, että voodoo-talousoppeja saavat levittää ja toteuttaa ketkä tahansa. Harvoin edes ekonomistit rohkenevat kutsua hölynpölyä hölynpölyksi. Mutta jos minä heittäytyisin lääkäriksi, niin joutuisin linnaan.Toisaalta taas jos lääkäri esittää talousoppeja, jotka ovat vahingollisia miljoonien ihmisten kannalta, niin kukaan ei reagoi mitenkään. Outoa.

  • Anna Ahola permalink

   Vai että elämänlaadun supervalta :D? Anteeksi pikimusta huumorintajuni, mutta tuo sai nauramaan ääneen…

   Vakavasti puhuen: olen entistä varmempi siitä, että tämä ei tule päättymään hyvin – ja tällä kertaa en viittaa pelkästään taloudelliseen ja/tai yhteiskunnalliseen romahdukseen, vaan myös siihen, että kuinka pitkälle nämä ns. ”eurooppalaisen projektin” vetäjät & kannattajat ovat valmiita menemään.

   Saatan kuulostaa harhaiselta (ja varmaan kuulostankin), mutta oli miten oli, en voi täysin välttyä seuraavilta ajatuksilta: tulemmeko näkemään sen päivän, kun aivan tavallisia ihmisiä alkaa vain kadota? Ihmisiä, joiden ainoa rikos on se, että he ovat uskaltaneet kritisoida Suurta Projektia (i.e. euroa ja/tai EU:a)? 500 miljoonan ihmisen yhteisön, joka elää jatkuvassa ja kaikkialla läsnäolevassa pelossa?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: