Skip to content

Kuubalaisen sokerin paluu Venäjälle – maailman suurimman talouden vetovoima kasvaa

elokuu 7, 2014

Olen pyrkinyt välttämään Ukrainan kriisiä koskevaa kommentointia. Mutta nyt teen asiaan poikkeuksen, sillä olen saanut aika monta sähköpostikysymystä asiaa koskevalle mielipiteelleni. Ensimmäiseksi korostan sitä, että en halua ottaa kantaa Ukrainan kriisin poliittiseen ulottuvuuteen tai siihen kuka on oikeassa tai ei. Siitä saavat muut vääntää kättä. Mutta suuremmat kuviot ovat mielestäni paljon kiinnostavampia.

Ensimmäinen mielenkiintoinen kuvio lienee vertauskuvallisesti ilmaistuna kuubalaisen sokerin paluu venäläiseen ruokapöytään. Nykyisen pakotteita asettaneiden ja vastapakotteita kohdanneiden maiden tuotanto korvautunee nopeasti toisten maiden tuotannolla. Venäjä on kuitenkin maksukykyinen asiakas ja myyjiä riittää jos asiakas pystyy ostoksensa maksamaan.

Toinen mielenkiintoinen kuvio liittyy siihen, että puhtaasti teollisen ja taloudellisen kapasiteetin määrällä mitattuna Kiina lienee jo nyt maailman suurin talous. Kiinan ja lännen välinen vastakkainasettelu taas on yksinkertaisesti luonnollista kehitystä, joskin tuon vastakkainasettelun toteutumishetki lienee joskus tulevaisuudessa. Kiinan armeija ei vielä ole kilpailukykyinen lännen armeijoiden kanssa millään sektorilla.

Tulevaisuudessa tilanne kuitenkin muuttuu. Kiinan armeijan modernisointi ja uusien omien huipputeknologia-aseiden kehitys on hyvässä vauhdissa. Kiinan intressit ja lännen intressit ovat monessa tapauksessa jo nyt vastakkaisia vaikka molempien kannalta tuottavan kaupan vuoksi ne pyritäänkin tällä hetkellä piilottamaan maton alle.

Pitkän tähtäimen peliä ajatellen vaikuttaisikin siltä, että länsi tekee suuren virheen ajaessaan Venäjän suoraan Kiinan syliin. Venäjällä on mielestäni perusteltuja turvallisuusintressejä ja Venäjä mitä ilmeisimmin kokee nuo intressinsä uhatuiksi. Venäjä tarvitsee siksi kaveria ja Kiina on maailman suurimpana taloutena aika luonteva valinta tässä tilanteessa. Tämä on valitettavaa koska Venäjällä ja lännellä on mielestäni enemmän yhteistä kuin erottavaa. Venäjä on kuitenkin demokratia, vaikkakin venäläisillä mausteilla, mutta Kiina ei sitä ole.

Kiinaa ja kiinalaisten ajattelumaailman aavistuksen tuntevana uskallankin väittää, että Kiinan näkökulmasta tämä lännen ja Venäjän välinen välirikko on pelkästään hyvä asia. Kiinan vetovoima ja painoarvo kasvavat koko ajan ja tuleva sotilaallinen supervalta-Kiina tarvitsee raaka-aineita ja uskollisia liittolaisia. Venäjä on sijaintinsa ja raaka-aineidensa vuoksi hyvin luonteva ja mieluisa liittolainen.

Kiinan näkökulmasta Suuri Peli kehittyy suotuisasti (the Great Game –termin selitys pienellä historiikilla täällä).

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. Länsimaissa näyttäisi vallitsevan käsitys, että Venäjälle tulee pakotteista ongelmaksi pääoman puute.

  Miten helkkarissa se voisi tulla, jos maa on täynnä öljyä ja kaasua, joiden kysyntä kasvaa eniten juuri Aasiassa?

  Taisi olla dollarin reserviasemalle kohtalokas käänne, kun FED joutui painamaan silmittömästi lisää valuuttaa rahoituskuplansa ja liittovaltion alijäämien kattamiseen. Miksi tuollaista leikkirahaa voitaisiin enää pitää kuranttina vaihdon välineenä?

  Moni näyttää ennustavan Venäjälle ongelmia elintarvikehuollon suhteen, mutta tuskin tulee pulaa kun on ruplaa, tai jopa dollaria tai euroa kovempaa vaihdantavälinettä. Toivotaan, että kulkisi Nesteen jalostuksen kautta, mutta rikkidirektiivi lähestyy.

  Taidetaan istua perseet homeessa keskellä impivaaraa ja vielä Kokoomushallituksen toimesta.

  • USD:n valta-aseman romahduksen ennakoiminen on mielestäni vähintäänkin ennenaikaista. Taloudellisessa mielessä tämä kriisi kuitenkin muuttaa maailmaa kaksinapaisuutta kohden. Tosin se toinen napa tulee näillä näkymin olemaan Kiina.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: