Skip to content

Espanjan pankkien ongelmalainat vähenemässä – mutta mitä muhii pinnan alla

elokuu 6, 2014

Äkkiseltään katsottuna Espanjan pankkisektori olisi toipumassa. Onhan mätien lainojen osuus koko paketista pudonnut Espanjan keskuspankin mukaan joulukuun 2013 ennätyslukemasta 13,6 % huhtikuun 2014 toiveita herättävään 13,4 % lukemaan. Vaikka muutos on pieni, niin se on rohkaiseva. Mutta kuten usein päällisin puolin kauniiden pakettien osalta pitää paikkansa, niin lukemaan on syytä kiinnittää tarkempaa huomiota. Kaikki pinnalta kaunis ei ole niin ilahduttavaa tarkemmin katsottaessa.

Ensimmäinen huomioitava seikka on se, että kokonaislainamassa on alkanut tuntuvasti pienentyä. Kuvan lähde on Espanjan keskuspankki.

EspanjaLainamassa

Lainamassan pienentymiseen suhteutettuna mätien lainojen määrän supistuminen on oikein kiitettävää kehitystä. Mutta toisaalta on syytä pysähtyä miettimään mitä tapahtuu sille omaisuudelle, jota vastaan nuo lainat on myönnetty.

Tuon omaisuuden kohtalo on joko se, että joku ostaa sen tai se, että se päätyy pankin hallintaan. Mikäli joku ostaa tuon omaisuuden edes jotenkuten järkevällä hinnalla tai omaisuus tuottaa, niin ongelmaa ei ole. Mutta mikäli kyseessä oleva omaisuus on käytännössä kuollutta, siitä ei pääse eroon eikä se tuota mitään, on pankilla mädän lainan sijaan hallussaan mätää omaisuutta.

Ilkeästi sanottuna onkin niin, että mädät lainat muuttuvat mädäksi omaisuudeksi kun lainojen takuina ollut omaisuus otetaan haltuun eikä sille löydy ostajia. Tilanne on luonnollinen seuraus siitä, että suurimmat Espanjalaiset pankit lisäsivät mätien lainojen lopettamistoimenpiteitä 1Q2014:n aika noin 2,2% verrattuna 3Q2013 tasoon. Kiinteistöjä yms on toisin sanoen päätynyt pankkien omistukseen kiihtyvällä tahdilla.

Kehitys on mielenkiintoinen ja Merrill Lynch onkin arvioinut, että Espanjan pankkien ”nonperforming assets” eli mätä omaisuus muodostaa noin 433 miljardin euron potin. Ilmeisesti kirjanpitoarvoltaan. Skaalaa kertoo se, että tuo määrä ei ole mitätön verrattuna Espanjan kansantuotteeseen.

Mikäli Espanjan talous ei lähde reiluun nousuun ja työllisten määrä kasva tuntuvasti, niin Espanjan pankkien tilanteesta kertova jännitysnäytelmä saa lisää osia. Oman lisänsä tähän soppaan tuo se, että Espanjan väkiluvun on nykymenolla arvioitu pienenevän noin 5% seuraavan kymmenen vuoden aikana työllisten määrän pienentyessä vielä rajummin. Pienenevä väkiluku, korkea työttömyys ja suuri määrä mätää omaisuutta pankkien taseissa on mielenkiintoinen yhtälö.

Kuten vanhoissa televisiosarjoissa yhden osan lopussa sanottiin: To be continued eli jatkoa seuraa.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: