Skip to content

Suomeen ei kahta kokoomusta tarvita – gallup ja demareiden alamäki

elokuu 1, 2014

Viimeisin Ylen teettämä gallup kertoo demareiden kannatuksen pudonneen entisestään. Minusta ilmiö ei ole mikään yllätys, Suomeen ei tarvita kahta puoluetta jotka toteuttavat samanlaista politiikkaa. Nuo puolueet ovat kokoomus ja demarit. Suurin ero mielestäni on siinä, että kokoomus rehellisesti kertoo millaista politiikkaa aikoo ajaa. Demarit taas häikäilemättömästi pyörtävät puheensa ja unohtavat käytännön päätöksissä ne perinteiset demariarvot. Kokoomuslaisen politiikan toteuttajaksi ei Suomessa tarvita kuin yksi puolue ja luonnollista on, että äänestäjät valitsevat kokoomuslaisen politiikan toteuttajaksi sen puolueen, joka moista politiikkaa myös lupaa. Ylen galluptulokset täällä.

Edes Suomen poliittisessa kulttuurissa ei pitkän päälle onnistu se, että vaalilupauksissa puhuu yhtä ja käytännössä toteuttaa yksiselitteisesti noiden vaalilupausten vastaista politiikkaa. Demarit ovat mielestäni johdonmukaisesti tuota temppua toteuttaneet jostain 1990-luvun alkuvuosilta lähtien. Temppua kieltämättä vaikeuttaa se, että Suomesta löytyy toinen puolue, joka sekä lupaa että toteuttaa sitä samaa politiikkaa kuin mitä demarit ovat 1990-luvun alkuvuosista alkaen käytännössä toteuttaneet. Tuo toinen puolue on kokoomus. Tuon vuoksi kokoomus ja demarit ovatkin olleet hyvin luontevat hallituskumppanit, sillä todelliset teot ovat lähes samoja vaikka puheet ennen vaaleja poikkeaisivatkin.

Sinänsä täytyy antaa tunnustusta demareiden johdonmukaisuudelle. Toteutettu politiikka on ollut johdonmukaisesti perinteisen demareiden kannattajakunnan eli yksityisen sektorin palkkatyöntekijöiden etujen vastaista. Vaalilupaukset sitten ovat oma lukunsa, mutta demareiden johdonmukaisuuteen onkin kuulunut puhua vaalikampanjassa perinteisiä demaripuheita ja vaalien jälkeen toteuttaa kokoomuslaista politiikkaa.

Kun tuota demareiden johdonmukaista linjaa noudattaa tarpeeksi kauan, niin jopa perinteiset demariäänestäjät alkavat mitä ilmeisimmin nähdä todellisen demaripolitiikan luonteen. Tuolloin he vaihtavat puoluetta tai jäävät vaalipäivänä kotiin. Jos pitää demareiden toteuttamasta politiikasta, niin miksi äänestää demareita koska kokoomus sekä lupaa tuota samaa politiikkaa että toimii johdonmukaisesti sen toteuttamiseksi.

Mielestäni demareiden kannatuskehitys on luonnollinen seuraus heidän toteuttamastaan politiikasta.

Olen aikaisemmin kirjoittanut asiasta parikin juttua, eli yksi ja kaksi.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: