Skip to content

Älä itke Argentiina – opetuksia valtion velasta

elokuu 1, 2014

Argentiina on näillä näkymin jälleen ajautumassa, tai oikeammin jo ajautunut, teknisessä mielessä maksukyvyttömäksi. Helsingin Sanomat on kirjoittanut asiasta täällä. Ottamatta kantaa HeSarin joiltain kohdin kummalliseen tulkintaan Argentiinan hallituksesta ja sen toiminnasta on uutinen kansantaloudellisessa mielessä erittäin opettavainen. Myös kaikille Euroopan maille – erityisesti Euroalueen maille.

Käytännössä Argentiinan tapaus osoittaa, että valtion kannatta velkaantua ainoastaan

 • omien lakiensa puitteissa ja
 • omassa valuutassaan.

Esimerkkejä maista, jotka tekevät noin ovat Japani, USA, UK, Kanada ja Australia. Pienemmistä talouksista Ruotsi on perinteisesti ottanut velkaa ainoastaan kruunuissa. Myös Sveitsi on tarkkaan huolehtinut siitä, että velka on omassa valuutassa.

Jos valtio velkaantuu omien lakiensa puitteissa ja valuutassa, jota se omalla keskuspankillaan hallinnoi, niin velan määrällä ei ole todellista väliä. Hyvän esimerkin asiasta tarjoilee Japani, jonka hillittömästä velkakuormasta huolimatta kukaan ei pelkää Japanin jättävän velkansa maksamatta. BoJ voi aina tarvittaessa painaa riittävästi jenejä.

Vieraassa valuutassa velkaantumisen viisautta jokainen voikin miettiä Argentiinan esimerkin valossa. Tai vaikkapa Kreikan, Portugalin ja Espanjan tapausten valossa.

Suomihan on perinteisesti mieluummin ottanut velkaa ulkomailta ja vieraassa valuutassa kuin kotimaasta. Tässäkin asiassa Ruotsi osaa hoitaa leiviskänsä fiksummin.

 

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. jari2208 permalink

  ”Esimerkkejä maista, jotka tekevät noin ovat Japani, USA, UK, Kanada ja Australia. Pienemmistä talouksista Ruotsi on perinteisesti ottanut velkaa ainoastaan kruunuissa. Myös Sveitsi on tarkkaan huolehtinut siitä, että velka on omassa valuutassa.”

  Ihan sääliksi käy noita maita, mehän täällä Suomessa tunnumme tietävän, ettei noin voi pärjätä. Ainoa jolla voi pärjätä on euro.

  Komppaan kirjoitusta satasella!

 2. Kari permalink

  Ruotsin valtion velkakonttorin mukaan lähes viidennes valtionvelasta oli muussa valuutassa kuin kruunussa. Uusimmat luvut ovat täällä:

  https://www.riksgalden.se/PageFiles/21039/sveriges-statsskuld-juni-2014.pdf

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: