Skip to content

Muistelua euroon liittymisen ajalta nykyisten vaiheiden valossa

heinäkuu 30, 2014

Muutaman viime kuukauden aikana olen käynyt aika monta keskustelua taloudesta muiden kuin talousammattilaisten kanssa. Oikeastaan merkittävimmäksi noiden keskusteluiden lopputulemaksi on päätymässä se, että poliitikkojen ja johtavien virkamiesten kansantaloudellinen ymmärrys on pelottavan heikkoa. Tarkoitan tässä kansantaloudellisella ymmärryksellä käsitystä kansantalouden suurista linjoista ja asioiden välisistä suhteista.

Aikaisemmin, joskus aikana jolloin Neuvostoliitto oli olemassa, Suomessa poliitikkojen ja korkeiden virkamiesten ymmärtämän mittarin muodosti työttömyys. Toisin sanoen kun työttömyys nousi tarpeeksi korkeaksi, niin poliitikot ja Suomen pankin korkeat virkamiehet kauhistuivat ja markka devalvoitiin. Mekanismi oli vallan mainio ja hienosti toimiva.

Ongelmaksi tuon työttömyys->devalvaatio –mekanismin osalta muodostui sen näennäinen kalleus. Tarkoitan näennäisellä sitä, että jos markka devalvoitiin 20%, niin bensamittarilla autoilijat maksoivat 20% korkeampaa bensan hintaa. Tuolloin syntyi myytti siitä, että devalvaatio rokottaa köyhää ja asuntovelallista. Kyseessä on tietenkin pelkkä myytti, sillä todelliset vaihtoehdot olisivat olleet työttömyys tai tuo bensan hinnan korotus. Työttömyys on paljon kalliimpi juttu, mutta siihen bensamittarin lukemaan on niin helppo tuijottaa.

Suurimmalla osalle poliitikkoja ja korkeita virkamiehiä tuo työttömyyden huomioiminen korkeamman bensanhinnan vaihtoehtona on aivan liian vaativa ajattelumalli. Koska vuorineuvokset olivat käyneet valittamassa siitä, että vienti ei vedä ja ekonomistit vinkumassa vaihtotaseen epätasapainosta ja pelotelleet valuuttavarannon loppuvan, niin erityisesti vasemmistolaiset poliitikot ja monet virkamiehet tulkitsivat devalvaation olevan nimenomaan vuorineuvoksia hyödyttävä temppu, jolla korjattiin vuorineuvosten bisneksiä ja korjattiin vaihtotasetta sekä valuuttavarantoa.

Joidenkin poliitikkojen tulkinta asiasta oli se, että tekemällä devalvaatiot mahdottomiksi estettäisiin vuorineuvosten bisnesten turhanaikainen parantaminen ja samalla poistuisi myös kohonneista bensahinnoista valittaminen. Olisi sille legendaariselle mökin mummolle tai asuntovelalliselle hyväksi jos devalvaatiot olisivat mahdottomia. Lisäksi kun valuuttavaranto-ongelma poistuisi, niin ei olisi mitään huolta siitäkään, jolloin vaihtotaseestakaan ei tarvitsisi huolehtia. Jokainen kansantalouden perusteita ymmärtävä tietää, tai ainakin hänen pitäisi tietää, että kun kansantaloudellista kiputilaa eli kilpailukyvyn heikkoutta on perinteisesti korjattu syömällä tulehduskipulääkettä eli aspiriinia (lue: devalvaatio), niin tauti ei suinkaan katoa sillä, että aspiriinin nauttiminen kielletään.

Erityisesti lipposlaisille demaripoliitikoille ja suurella osalle kokoomuksen johtoa olisi kuitenkin ollut aivan liian vaikea ja pitkäkestoista miettimistä vaativa temppu hahmottaa se, että viennin tökkiminen ja vaihtotasevaje ja pienenevä valuuttavaranto ovat itse asiassa sama asia kuin lisääntyvä työttömyys. Ymmärrys ei yksinkertaisesti riittänyt siihen, että tuon sairauden todellinen vaikutus on kasvava työttömyys ja devalvaatio tehtiin työttömyyden torjumiseksi – vuorineuvosten bisnesten tukeminen oli enemmänkin oheisvaikutus. Poliitikkojen ja monien virkamiesten logiikka todellakin kulki siten, että tauti ei enää esiinny jos lääkkeen nauttiminen kielletään.

Vaikka se kuulostaa kansantaloudesta jotain ymmärtävän korvissa käsittämättömältä, niin aika moni poliitikko ja jopa yritysjohtaja selitti minulle aikoinaan euroon liittymistä suunniteltaessa, että yhteisvaluutassa ei vaihtotaseen vajeella ole mitään väliä. Perusteluna oli muun muassa se, että eihän USA:n osavaltioillakaan ole väliä vaihtotaseen vajeella – no ei ole, mutta USA on hillittömän iso tulonsiirtoliittovaltio jossa liittovaltion veroilla maksetaan köyhien osavaltioiden pyörittäminen. USA:ssa rikkaat osavaltiot maksavat sen, että hommat toimivat köyhissä osavaltioissa.

Kuten eurokriisin historia on näyttänyt, niin euro on itse asiassa pahentanut vaihtotasevajeen vaikutuksia. Koko eurokriisi voidaankin tulkita vaihtotasekriisiksi. Yhteisvaluutta on mahdollistanut hillittömien epätasapainojen syntymisen, kriisimaissa negatiivisen ja Saksassa positiivisen. Mikäli se loppuva valuuttavaranto tai järkevä vaihtotasevajeen seuranta olisi ollut mahdollista, niin koko eurokriisiä ei olisi syntynyt.

Käytännössä tuo poliitikkojen ja korkeiden virkamiesten ihailema devalvaatiomahdollisuuden poisto on tuonut Suomelle tilanteen, jossa meillä ei ole keinoja itse vaikuttaa oman taloutemme toimintaan. Taloutemme tauti johtaa joko tilanteeseen, jossa työttömyys lentää katosta lävitse kuten Espanjassa, tai teemme radikaaleja poliittisia ratkaisuja ja hyväksymme sen 20% korkeamman bensiinin hinnan. Aspiriinin kieltäminen ei poistanut tautia vaikka moni poliitikko ja korkea virkamies niin kuvitteli.

Jokainen yhteisvaluuttaa kannattanut ja vaihtotasevajeen merkityksettömyydestä vaahdonnut voikin nyt suuresti iloita tavoitteen onnistumisesta. Bensiinin hinta ei tule yllättäen nousemaan sen 20% verran eivätkä asuntovelalliset tule kärsimään Suomen pankin koronnostoista. Toisaalta näemme sen vaihtotaseongelman tulemisen rajun työttömyyden muodossa. Mutta ilmeisesti se espanjalaistyylinen 25% työttömyys asuntojen pakkohuutokauppoineen on parempi vaihtoehto kuin bensiinin hinnan nousu.

Asuntolainojen korot ovat alhaisia ja bensan hinta ei pomppaa, joten monen mielestä työttömyys ei voi oikeasti olla ongelma. Hurjimmat ovatkin sanoneet, että työttömyyden kasvukaan ei ole todellinen ongelma koska euro on tuonut ennennäkemättömän vakauden talouteemme. Totta kyllä on, että kuollut on perinteisesti suhteellisen vakaassa tilassa aina kunnon mätänemisen alkuun saakka.

Rehellisesti sanottuna kuitenkin uskon, että aikoinaan euroa kannattaneet eivät näe noiden asioiden välistä syy-yhteyttä vaikka mitä tapahtuisi. Mieluummin hävitetään suomalainen yhteiskuntamalli ja hyväksytään se 25-30% työttömyys kuin myönnettäisiin euron olleen virhe. Erityisesti demareiden rooli kuviossa on minusta täysin käsittämätön, mutta demaritkin ilmeisesti mieluummin romahtavat mitättömäksi pikkupuolueeksi Kreikkalaisen sisarpuolueensa Pasokin tapaan ennen kuin alkavat ajaa perinteisen kannattajakuntansa eli palkkatyöntekijöiden etuja.

Kaiken kaikkiaan hinku euroon perustui vasemmistolaisten poliitikkojen mielissä täysin virheelliseen talousajatteluun. Toisaalta esimerkiksi presidentti Niinistön hurskastelu siitä, että jos olisi tiedetty mihin euro menee, niin euroa ei olisi luotu, on hyvin ärsyttävää ja omien virheiden puolustelua, sillä myös kokoomusjohto näki mieluummin päiväunia kuin perehtyi asioihin. Ajateltiin unelmien ja kuvitelmien eikä todellisuuden kautta.

Tuon ajattelun tai sen puutteen hintaa pääsevät maksamaat kaikki suomalaiset.

 

Mainokset

From → Uncategorized

18 kommenttia
 1. TalousVelho permalink

  ”Oikeastaan merkittävimmäksi noiden keskusteluiden lopputulemaksi on päätymässä se, että poliitikkojen ja johtavien virkamiesten kansantaloudellinen ymmärrys on pelottavan heikkoa.”

  Itse näen painajaisia melkein joka yö, joissa poliitikot ja virkamiehet luulevat julkista taloutta hoidettavan samalla tavalla kuin yksityistä. :,(

  ”Toisin sanoen kun työttömyys nousi tarpeeksi korkeaksi, niin poliitikot ja Suomen pankin korkeat virkamiehet kauhistuivat ja markka devalvoitiin.

  Tämä on niin totta. Tällöin tosin hölmöt poliitikot ja keskupankkiirit sitoivat Suomen markan hölmöihin valuuttakoreihin. Ilman näitä koreja koko markkaa ei olisi tarvinnut devaldoida juuri laisinkaan. Voihan sitä tietysti vientisektoria silloin tällöin avittaa, jos siltä tuntuu.

  ”…niin erityisesti vasemmistolaiset poliitikot ja monet virkamiehet tulkitsivat devalvaation olevan nimenomaan vuorineuvoksia hyödyttävä temppu, jolla korjattiin vuorineuvosten bisneksiä ja korjattiin vaihtotasetta sekä valuuttavarantoa.”

  Enitenhän se hyödytti vientisektorilla toimivia yrityksiä, eli näitä vuorineuvoksia, mutta saivat vasemmistolaisetkin töitä. Devalvaatiohan saatettiin joutua tekemään liian nopeasti nousseiden palkkojen myötä, joista työntekijät olivat hyötyneet. Näinhän Suomessa kävi 2007, kun työttömyys laski lähelle 6 % ja työnantajien piti maksaa työntekijöille enemmän liksaa, saadakseen heidät töihin. Sitten tapahtui 2008 ja nyt suomalaisen työn tuottavuus ja hinta eivät kohtaa. Asiaa ei auta se, että hallituksemme ajoi palkanalennuksia maihin, joille se lainasi rahaa ja siirsi töitä sinne, samalla vähentäen heidän ostovoimaansa.

  ”Poliitikkojen ja monien virkamiesten logiikka todellakin kulki siten, että tauti ei enää esiinny jos lääkkeen nauttiminen kielletään.”

  LOL! Lipponen ja Aho keskustelevat devalvaatiosta.

  ”Tuon ajattelun tai sen puutteen hintaa pääsevät maksamaat kaikki suomalaiset.”

  Työttömyyden merkeissä tavataan. Ei silläkään niin väliä, kunhan sosiaaliturva pelaa. Kun sosiaaliturva loppuu, niin puukkohippaset alkavat.

  Se, että suurelta osalta eurooppalaisia on viety ostovoima austerity-politiikan seurauksena ei mitenkään helpota Suomen asemaa. Tarvitsemme elvytysohjelman, jonka rahat eivät mene ainoastaan vuorineuvoksille, vaan rakennusmiehille ja muille, jotka sitten laittavat hyrrän pyörimään.

  Palkkojen tiputtaminen yllättäen laski bruttokansantuotetta, joka vei PIIGS-maat aivan uusiin ulottuvuuksiin. Kreikkakin lähti 120 % velasta suhteessa bkt ja nyt se on lähellä 180 prosenttia.

  Hienosti toimii tämä vyön kiristys! Jännityksellä odotan, koska happi loppuu ja kavereita viedään paareilla.

  Tiputetaan vielä vähän palkkoja ja katsotaan miten valtion tulot tippuvat siinä samassa. Velan korot kuitenkin pitäisi maksaa, mutta tyhjästä on paha nyhjäistä ja kun ei sitä rahaakaan voi luoda, kun se oma keskuspankki puuttuu.

  • n.n permalink

   ”Näinhän Suomessa kävi 2007, kun työttömyys laski lähelle 6 % ja työnantajien piti maksaa työntekijöille enemmän liksaa, saadakseen heidät töihin.”

   Toi on toinen puoli asiaa, Toinen ehkä isompi puoli on sopimuspolitiikka.

   Liittokierroksia EK halusi päästäkseen tuposta eroon. Tästä löytyy vähän etsimällä erään entisen mepin, silloisen työnantajajärjestön johtajan kuolematon ”vähän kalliiksihan tämä sopimus tuli mutta kannatti maksaa ettei tullut tupoa”.

   Kenenkäs palkkamaltti se oikein oli kun petti, ja miksi?

 2. Eikö sellaista ajatusmallia ollut havaittavissa, että vaikka kaikki menisi pieleen, selviäisimme silti. Tämänhän voisi perustella niin, että eurossa on meitä heikompia maita, jotka joko hajottaisivat euron tai sitten saisivat EKP:ssa aikaan löysempää rahapolitiikkaa. Olen ollut melko hämmästynyt siitä, kuinka voimattomia euromaat ovat olleen näissä suhteissa.

  • Muistaakseni ei. Katastrofiin päättynyt ERM-sirkus ei ollut opettanut yhtään mitään ainakaan demareille. Heidän tulkintansa kellutuksesta oli se, että pitää lopullisesti ottaa se aspiriinipurkki pois, niin ei voi lääkettä ottaa.

   Euromaat eivät olisi voimattomia, mutta homma on jo kahdesti tehty vaihtamalla ikäviä puhuvan euromaan hallitus. Lisäksi ne kaikki Brysselin virat jäisivät saamatta jos tempun tekisi.

   Poliitikkojen uraputki jatkuu kansallisen tason jälkeen Brysselissä. Vähät omasta maasta kunhan ura kehittyy, esimerkkinä Katainen.

 3. hakki47 permalink

  Niin totta puhut. ”kuollut on perinteisesti suhteellisen vakaassa tilassa aina kunnon mätänemisen alkuun saakka.”

  Ja meillä ihannoidaan ja EUssa tavoitellaan vakaata taloutta siis taloutta, jossa inflaatio on nolla. Kun pitäisi etsiä kasvua ja dynamiikkaa ja tietoisesti tavoitella noin 4 – 6 % vuotuista inflaatiota. Nolla-inflaatio pitää huolta siitä, että pankkien ei kannata lainata rahaa reaalitalouden kasvattamiseksi, koska eksoottisen pankki-instrumentit tuottavat paremmin.

  Markkinatalous on tasapainoa ja vakautta jatkuvasti hakeva järjestelmä, jonka kuolemaksi täydellinen ja muuttumaton tasapaino ja vakaus koituvat.

  • TalousVelho permalink

   ”Nolla-inflaatio pitää huolta siitä, että pankkien ei kannata lainata rahaa reaalitalouden kasvattamiseksi, koska eksoottisen pankki-instrumentit tuottavat paremmin.”

   Nollainflaatio ei sinäänsä tarkoita sitä, etteikö pankkien kannata lainata rahaa ihmisille. Pankit eivät vain usko, että ihmisillä on kykyä maksaa takaisin tai heidän yritysideansa eivät tuota tarpeeksi voittoa.

   Erilaiset instrumentit toki saattavat tuottaa paremmin voittoa, mutta voivat ne tuottaa paremmin tappiotakin, kuten 90-luvun alussa kävi. En ole kuullut etteikö kukaan varman työpaikan tai idean omaava henkilö ei olisi saanut kohtuullista lainaa. 5 000 euron säästöillä tuskin kuitenkaan saat 500 000 euron lainaa taloa varten.

   Pankkeja muutenkaan niin kiinnosta inflaation taso sinäänsä sillä, reaalikorko on jotain, johon he katseensa suuntaavat.

   Esim Yhdysvallat saa miinuksella olevaa reaalikorkoa parhaillaan. Tämä, siis tarkoittaa sitä, että heidän nominaalikorkonsa on matalampi kuin inflaatiokorjattu reaalikorko.

  • TalousVelho permalink

   Viimeinen kappale meni hieman pieleen, joten haluaisin muuttaa vastausta.

   Esim. Yhdysvallat saa miinuksella olevaa reaalikorkoa parhaillaan. Tämä, siis tarkoittaa sitä, että reaalikorko on minuumerkkistä. Lainan antaja saa, siis vähemmän ostovoimaa takaisin kuin antoi lainaksi.

   (Nominaalinen korko on aina se, mikä se on.)

 4. Kataisen EU-”urasta” mainittakoon;

  Kolme kuukautta töitä, mistä seurauksena useamman vuoden kymppitonni kuussa-siirtymäajan palkka, jos vahingossa edes EU-”demokratia” ei saisi valituksi komissaariksi. Mitään kannatustahan kyseisellä herralla ei ole muualla kuin EU-piireissä, missä muistetaan hyvällä ”kriisitoimiin” osallistuminen. Täsmennän, että nyt puhun Suomen ulkopuolisesta tilanteesta.

  Kolme vuotta, 12 kuukautta, kymppitonni kuussa, ja neljän kuukauden työajalta (jossa yksi kuukausi on vuosilomaa!) täydet, = 440,000 euroa kolmen kuukauden duunista. Ei hullumpi veto. Ja tähän muut edut päälle.

  Ei myöskään pidä unohtaa, että luonnollisesti tulot tulevat alhaisella EU-lähdeveroasteella. Herroilla on omat sääntönsä. VMP.

  • Aika heikko hyötysuhde Kataisen työpaikkahakemukseen käyttämillä rahoilla. Suomelle olisi tullut halvemmaksi maksaa vaikka 100 miljoonaa verottomana Cayman-saarille Kataisen vapaasti käytettäväksi kuin maksaa Kataisen työpaikkahakemuksen kustannukset.

  • TalousVelho permalink

   Eihän näissä hommissa ole koskaan ollut kyse siitä, että kuka olisi pätevä tehtävään tai kuka pystyy parhaiten toteuttamaan kansan tahtoa, vaan kyse on siitä, että kuka tottelee puppet mastereita parhaiten ja tekee kuten käsketään. Palkinnoksi tästä saa kivoja virkoja.

   Niinistöhän oli Euroopan investointipankin varapääjohtaja muutaman vuoden, vaikka kaveri ei ymmärrä raha-asioista hölkäsen pöläystä, mutta kaverit pitävät huolta, niin kauan kun tottelet heitä.

   Kaikkia toimia, joita nämä sankarit tekevät tulisi verrata EU:n agendaan ja arvoihin, joista edellisessä blogissasi puhuin. Vain näin voimme pitää kultaisen langan hyppysissämme ja meillä on jonkinlainen referenssi, jonka perusteelta voimme sanoa onko jokin oikein vai väärin heidän oman Euroopan Unioninsa kannalta. Jos teot eivät tue arvoja ja agendaa menemme pahasti metsään ja on aika huutaa ja katsoa miten metsä vastaa.

   En kyllä pysty Huopasta valitettavasti äänestämään, koska PS:ssä on liika Rambo Terhon kaltaisia imbesillejä, jotka valtaan päästyään muuttavan Suomen Mussolinin fasistiseksi Italiaksi ja teloittaa kaikki, jotka kunnioittavat ihmisoikeuksia ja perusoikeuksia – eivätkä ymmärrä makroekonomiasta tuon taivaallista. Menivät vielä pankkimafian puolueeseen parlamentissa sen toisen ärripurrin kanssa. Voi pyhä sylvi! Tosin PS:sta voi olla helppo ponnistaa eduskuntaan.

   Ei sen puoleen – muitakin puolueita äänestämällä ääni voi mennä Urpolle tai Turpolle ja olemme jälleen helisemässä.

   • Muihin kohtiin kantaa ottamatta täytyy todeta se, että käsitykseni Niinistön taloudellisesta ymmärryksestä on aika pitkän ajan kokemuksen perusteella sama kuin julkituomasi. Lakimiehet harvoin ovat hyviä talousmiehiä.

    Minä ainakin ajattelin äänestää Huopaista jos ehdolla on. Vaikka persujen kanssa en olekkaan aina samaa mieltä.

   • TalousVelho permalink

    Itse taisin viime eduskuntavaaleissa äänestää jotain perussuomalaista. En yhtään muista kuka se oli. Taisi olla sellainen rotestiääni. Ei heillä näytä mitään visiota olevan Suomelle tai Euroopalle, joten en tällä kertaa jaksa ääntä sinne laittaa. Eurovaaleissa äänestin Patomäkeä, joka johti siihen, että se ”tomera täti” Kyllönen pääsi Vasemmistosta läpi. Toivottavasti hänen ei kuitenkaan tarvitse tehdä muuta kuin painaa nappia ja muut hoitavat ajattelun hänen puolestaan. Sen verran levottomia juttuja heittelee ja oli liikenneministerinä aivan täpinöissä siitä Ollilan Orwellimaisesta seurantajärjestelmästä, jolla autoja verotettaisiin ainakin seurantajärjestelmän korkealla hinnalla.

    Li Andersonin jutut on ihan jees, mutta saa nähdä mitä ne teot sitten ovat. Anderssonin heikkous on mielestäni mikrotaloudellinen osaaminen ja yritysten toiminnan ymmärtäminen. Tälläiset pikkumurheet on toki korjattavissa parin vuoden uutteralla tutkimisella. Muutenkin hieman ihmetyttää hänen saamansa huomio oikeistomediassa. Ettei vain olisi koira haudattuna jossain…

    Jouduin muuten tuon Huopaisen VMP:n katsomaan ihan urbaanista sanakirjasta, kun aluksi siitä tuli Varamiespalvelu mieleen ja se ei oikein sopinut asia yhteyteen, mutta onneksi urbaani sanakirja osasi kertoa vi#¤u mitä pa#¤aa.

 5. Pessimisti permalink

  Saksalainen Wirtschaftswoche otsikoi ”Finnland in der Krise, Europas nächstes Problem kommt aus dem Norden” eli ”Suomi kriisissä, Euroopan seuraava ongelma tulee Pohjoisesta”!
  http://www.wiwo.de/politik/europa/finnland-in-der-krise-europas-naechstes-problem-kommt-aus-dem-norden/10244434.html?mobile=false

  • Suomen rooli kriisimaana on selviö, mutta tuossa artikkelissa jää huomiotta se, että Suomen pelasti aika rapsakka devalvaatio. Tai no, devalvaatio on sellainen ylivertainen rakenteellinen korjaus hintoihin ja palkkoihin.

   • H. Myllyniemi permalink

    Tarkoitat tietysti markan kelluttamista. Itse olen yrittänyt tarjota joka käänteessä kelluvan kansallisen valuutan puolesta (koska eurossa ei ole oikeita tulonsiirtoja, jotta sen kelluminen olisi ”oikeaa”).

    Vastauksissa on, että täällä meikä kaipaa kaksinumeroisia korkoja (90-luvun alku), vaikka jo otsallaankin näkee, että kelluttamisen myötä ne korot lähtivät huimaan laskuun, vaihtotase oikeni, talous kasvoi ja työttömyyskin kääntyi laskuun.

    Ilmeisesti tuo meriittilista kelluvalle kansalliselle valuutalle on niin surkea, että mielummin keskitytään vain tähän rautakangen vakauteen. 😦

    Niin, minäkin voisin äänestää suorilta Huopaisen vaikka valtiovarainministeriksi. Tai Lepomäen.

 6. ”Jouduin muuten tuon Huopaisen VMP:n katsomaan ihan urbaanista sanakirjasta, kun aluksi siitä tuli Varamiespalvelu mieleen ja se ei oikein sopinut asia yhteyteen, mutta onneksi urbaani sanakirja osasi kertoa vi#¤u mitä pa#¤aa.”

  Tuo lausahdus on nykyisen pääministerin tunnetuksi tekemä jossain Pohjoismaiden neuvoston tms. tilaisuuden jälkeen. En muuten usko, että Stubbilla on kovinkaan kaksiset tiedot ja taidot kansantaloustieteestä, kuten ei ollut edellisilläkään kokkariministereillä. Ehkä Raimo Ilaskivi voisi pitää pienen briiffauksen siitä, miten kansantalous toimii ja miten se eroaa yritys- ja kotitalouksista.

 7. Kari permalink

  Tämä Ukrainan tilanne ja Venäjän sanktiot taitavat olla valtaeliitille taivaanlahja, sillä tuleva talouden romahdus yritetään varmasti jälleen panna idänkaupan menetysten syyksi.

  • Samaa mieltä. Tosin tästä voisi tulla samankaltainen julkisten investointien hyöky kuin aikoinaan 1930-luvulla. Tuolloinhan lama lopullisesti selätettiin hillittömällä asevarustelulla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: