Skip to content

Euro on uskonto – korjausliikkeet edellyttävät uskonpuhdistusta tai rajuja toimenpiteitä

heinäkuu 27, 2014

Sähköpostikommentoija lähetti minulle linkin Kimmo Saarikko -nimisen blogistanian kansalaisen kirjoitukseen. Tuon kirjoituksen perussisältö on siinä, että koska monille europäättäjille ja noiden päättäjien aatemaailman hyväksyneille euro on ensisijaisesti uskonnollinen symboli, niin sen taloudellisella vahingollisuudella ei ole väliä.

Hieno ja uskottava tulkinta.

Kyseessä on hieman sama asia kuin aikoinaan Neuvostoliitovainaassa. Koska sosialismi ei toiminut, niin tarvittiin lisää sosialismia. Samalla tavoin toimimatonta eurojärjestelmää korjataan tarjoamalla lisää eurojärjestelmää.

Olen herjana heittänyt eurouskonto-termiä, mutta en ole aikaisemmin ajatellut, että kyseessä on todellakin uskonnollinen opinkappale.

Mitä ilmeisimmin kyseessä on tosiaan uskonnollinen dogmi, jonka puolesta voidaan uhrata miljoonien ihmisten elämä. Uskonnolliset fanaatikot ovat moiseen kyenneet ennenkin. Koska uskovaiset ovat mielestään aina oikeassa, niin kärsimys ja tuho ovat ainoastaan hyväksi.

Saarikon blogi löytyy täältä.

Mainokset

From → Uncategorized

5 kommenttia
 1. Heikki permalink

  Tyhmyrin viittaamassa blogin keskustelussa on mielenkiintonen yksityiskohta:

  ”Kimmo Saarikko
  25.7.2014 19:56
  VATT:n vastine Elina Berghällille Hesarissa lähentelee työpaikkakiusaamista. Heittivät hänet julkisesti roviolle.

  Kyseinen juttu ”Neljä ohjetta taantumaan” on todella sensuroitu Helsingin Sanomien digiraamatusta. Paperiversioissa 13.6.2013 se on edelleen tallessa ja luettavissa.”

  Olen kyllä tiennyt että HS on täysin rinnoin EU:n tukija – mutta tämä oli kyllä hurja temppu

 2. Euro on kummallinen tapaus ja on vaikea arvioida mistä minkäkin asian kanssa on kysymys. Ajatellaan esimerkiksi sitä, ettei EKP halua toteuttaa omaa inflaatiotavoitettaan. Kummasta siinä on kysymys:
  1. Liittovaltion rakentajien salaliitto, näin saadaan kansat pakotettua fiskaalisiin tulonsiirtoihin ja liittovaltiorakenteisiin näännyttämällä heidät.
  2. EKP todella on itsenäinen ja päättänyt pitää ainoastaan Saksan raiteillaan ja suistaa loput tuhoon.

  On myös nähtävissä se ilmiö, että euron tuhoille on useissa jäsenmaissa ruvetu keksimään kaikenlaisia outoja selityksiä, joissa syyllinen on jokin muu kuin euro. Tätä voisi verrata Japanin, se oli deflaatiossa niin kauan, että maailmalla alettiin keksiä syitä, miksi asia oli näin. Siis kaikenlaisia muita syitä kuin järjetön rahapolitiikka.

  Ehkä euro siis on kokoelma erillisiä uskomuksia; voodoo-taloutta ja illuusio vakaudesta. Monethan ovat vieläkin sitä mieltä, että euro toi meille vakautta. Tavallaan onkin kiinnostavaa nähdä, kuinka uskomukset muuttuvat kansan tajutessa mihin tilaan maamme oikeasti on ajettu.

  • Euroon liittyy sellainen hassu historiallinen piirre, että Suomessa oli paljon poliitikkoja, jotka aidosti iloitsivat siitä ettei vaihtotaseella olisi jatkossa väliä. Siis perusteluna euroon liittymiselle. Noita poliitikkoja löytyi erityisesti demareista, mutta myös kokoomuksesta. Kuten historia on osoittanut, niin tuohan oli täydellistä hölynpölyä. Mutta moni merkittävässä asemassa oleva aidosti uskoi ja ilmeisesti uskoo yhä noin. Pitääkin kirjoittaa asiasta jotain lähiaikoina.

 3. n.n permalink

  Kannattaa varmaan myös tarkastella niitä toistaseksi tässä ääneen lausumattomia oletuksia euron takana,

  Ensimmäinen munaus on fantasia siitä että julkinen rahoitus kyettäisiin hoitamaan ”markkinaehtoisesti”.

  AFAIK Euro taitaa olla tässä ensimmäinen kokeilija.

  Muitakin uskomuksia on, kyllä ne siellä löytyvät kun vähän miettii.

  Fantasia tuotannontekijöiden yhtäläiäisen ja mahdollisimman vapaan ja suuren liikkuvuuden siunauksellisuudesta on , … mites ton sanois, kohteliaasti ei mitenkään niin olkoon sanomatta.

  @Tyhmyri, problematiikka on erittäin läheistä sukua tuolle parin viikon ikäisen bloggauksesi havainnolle veropohjan sulamisesta, eli finanssikapitalismin ja valtion kilpailusta.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: