Skip to content

Kelttiläinen tiikeri ei vedä investointeja eikä synnytä työpaikkoja – huhut Irlannin toipumisesta liioiteltuja

heinäkuu 26, 2014

Vastauksena kommentteihin työmarkkinoiden joustavuudesta lienee syytä tarkastella Irlantia ja sen toipumista talouskriisistä. Yleisesti ottaen julkinen kuva Irlannin toipumisesta on hyvin ruusuinen, onhan maa poissa tukiohjelmasta ja asuntojen hinnat Dublinissa ovat nousussa ja muuta sellaista. Yleensä näissä asioissa kannattaa kuitenkin katsoa oikeita lukuja ja unohtaa se julkisen tiedottamisen synnyttämä mielikuva.

Lukuja katsottaessa Irlannin tilanne ei ole suinkaan niin ruusuinen kun julkisesti esitetään. Talous kyllä on toipumassa, mutta toipuminen on vaatimatonta verrattuna niin sanottuihin Kelttiläisen tiikerin vuosiin.

Ensiksi niihin ulkomaisiin investointeihin. Ohessa pieni taulukko ulkomaisten investointien kohdistumisesta Euroopassa.

Kelttitiikeri1

Taulukko tukee aikaisempaa väitettäni, jonka mukaan periferiaan ei investoida. Miksi investoitaisiinkaan Euroalueen Keminmaalle kuten Suomeen/Irlantiin jos voi investoida Euroalueen ytimeen eli Saksaan. Kannattaa muuten huomata, että Ranska on suosittu investointikohde vaikka sitä syytetään rakenteellisten uudistusten puuttumisesta. Ilmeisesti keskeinen sijainti on tärkeämpi tekijä kuin ne poliittisessa liturgiassa mainitut uudistukset.

Edes veronkierron mahdollistava Irlannin verojärjestelmä ei ole ollut riittävä houkute.

Iso-Britannia taas on korkealla koska sen talous on tällä hetkellä maailman nopeiten kasvavia. Kiitos kasvua kiihdyttävän rahapolitiikan.

Ulkomaisten yritysten tuottamat työpaikat ovat Irlannissa vähentyneet vuoteen 2000 verrattuna. Asiasta oheinen taulukko. Olen asiasta aikaisemmin kirjoittanut täällä.

IrlantiTyopaikkakehitys

Mutta ei tässä vielä kaikki. CSO (Irlannin tilastokeskus) mukaan uusia työpaikkoja on viimeisten 18kk aikana syntynyt enintään 47’000 huolimatta virallisista 70’000 väitteistä. Tuo 47’000 sisältää kaikki työllisyysohjelmissa, työllisyyskoulutuksessa ja valtion työkyvyn aktivointiohjelmissa olevat. Lisäksi tuohon sisältyvät kaikki freelancer- ja nollatuntisopimuksilla olevat sekä niin sanotusti itsensä työllistäjät – noiden ryhmien jäsenten tulot kuitenkin jäävät usein niin pieniksi, että sosiaaliturvan tukea tarvitaan. Toisin sanoen uusia työpaikkoja ei ole käytännössä syntynyt ja vientikin on suurten teknologiajättien verokikkailua.

Kaiken kaikkiaan se, että Irlantia mainostetaan jonkinsorttisena menestystarinana kertoo joko asiaan perehtymisen puutteesta tai naivista uskosta euroa ja tehtyjä talousratkaisuja puolustavien propagandaan.

 

Mainokset

From → Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: