Skip to content

Eläkeiän nosto ja sen todellinen vaikutus – pitäisi ensin saada kansa pysymään terveenä

heinäkuu 18, 2014

Minua on jo pitkään häirinnyt eläkeiän nostoa käsittelevän keskustelun puutteellisuus. Puutteellisuus siinä mielessä, että eläkeiän nostolla ei ole mitään väliä jos ihmisten työkyky katoaa jo paljon ennen nykyistä virallista eläkeikää. Lisäksi meidän suomalaisten elintavat ja terveys eivät oikein näytä mahdollistavan hyvää työkykyä vaan lähinnä sairaan ja raihnaisen vanhuuden. On aivan turhaa korottaa eläkeikää jos kansalaiset jäävät terveyssyistä eläkkeelle paljon aikaisemmin.

Suurin kansanterveydellinen ongelma ei suinkaan ole alkoholi vaan liikalihavuus. Kukaan poliitikoista tai asiantuntijoista ei käsittääkseni ole tarttunut asiaan julkisesti. Ongelmanahan on se, että tuolloin menettäisi lihavien äänet.

Lihavuus vie työkyvyn luomalla alttiuden II-tyypin diabetekseen. Ensimmäinen ongelma on verisuonten kalkkiutuminen ja toinen on polyneuropatia. Polyneuropatia on jalkojen hermoston hidas mutta peruuttamaton tuhoutuminen. Seurauksena heikkenevä liikuntakyky ja syöksykierre lihavuuden lisääntymiseen on valmis.

Noita ongelmia voisi helposti vähentää pysymällä riittävän laihana ja harrastamalla niveliä tärähdysmäisesti rasittavaa liikuntaa. Lisäksi D-vitamiinia ja kalkkia. Mutta tällainen liikunta, ruoan vähentäminen ja ruoan luonteen määrittely ei oikein tuppaa miellyttämään ihmisiä, ei erityisestikään lihavia ihmisiä.

Liikalihavuus johtaa hivuttamalla tilanteeseen, jossa vähitellen aloitetaan nivelkipuihin särkylääkkeet, sitten sokeriarvoihin sokeritaudin lääkehoito, sitten rasvalääkitys ja lopulta kohoavan veranpaineen lääkitsemiseksi omat lääkkeensä. Kallista, kallista ja lopuksi vielä pitää tehdä nivelleikkauksia. Noista kustannuksia eivät pitemmät työurat paikkaa jos lääkityksen ja sairaslomien välinen tasapaino pysyy siinä missä se nykyisellään on.

On itsensä pettämistä väittää, että eläkeiän nosto auttaisi yhtään mitään jos liikalihavuuden kustannukset ja työkyvyn heikkeneminen pyörivät mukana paketissa.

Jos todellista työikää halutaan nostaa, niin pitäisi huolehtia siitä, että jengi ei pääse liian lihavaksi. Keinot moiseen olisivat lähinnä valistusta ja porkkanaa mikäli oikeasti haluttaisiin tuloksia. Viimeistään 40-ikävuoden tienoilla pitäisi vähitellen suosia laihempia ja terveempiä työntekijöitä palkankorotuksin ja vaikkapa alennetuin sosiaaliturvamaksuin – ja ehkäpä hiukkasen paremmalla eläkkeellä. Taloudellinen porkkana kyllä saisi ne hyödylliset työntekijät muutamaan elintapojaan. Tuolloin jopa markkinamekanismi toimisi asian suhteen.

Tuota ratkaisua, jolla olisi todellista vaikutusta kestävyysvajeeseen, ei kuitenkaan haluta tehdä. Kukaan ei halua menettää lihavien ääniä.

Mutta ilman asian hoitamista ei eläkeiän korottamisella ole hirveästi väliä. Jengi päätyy työkyvyttömäksi paljon ennen uutta virallista eläkeikää.

Eläkeiän viilaaminen on sellaista sijaistoimintaa, jota harrastetaan kun ei uskalleta tarttua oikeaan ongelmaan.

 

 

Tämä teksti on syntynyt luettuani Simon Flintin kirjoituksia sekä keskusteltuani asiasta muutamien työterveyslääkäreiden kanssa.

 

Mainokset

From → Uncategorized

15 kommenttia
 1. Olen tulkinnut asiaa niin, että kestävyysvaje ja eläkeiän nosto toimivat vain sumuverhona sille, että oikeasti mitään ei voida tehdä. Kun kerran päästää tilanteeseen, joka on korjattava valuuttakurssille, sille ei oikein ole korviketta. Itse asia lienet hyvin pitkälle oikeassa, isänmaamme vuoksi meidän olisi pysyttävä hoikkina ja lihaksikkaina.

  • Tuo oli hyvä kommentti. Itse asiassa meidän pitäisi oman itsemme vuoksi pysyä hoikkina, lihaksikkainen ja terveinä. Siinä vaiheessa kun Suomessa ajetaan kunnolla läpi Kreikan kuuri, niin ne huonon terveyden omaavat päätyvät todellisiin ongelmiin. Miten olisi tuo liikalihavuuden aiheuttama hoitosatsi puhtaasti omaan piikkiin samalla kun eläkkeitä on leikattu 50%?

   Lisäksi terve 50-vuotias saattaa onnistua saamaan työpaikan jostain taloudeltaan terveestä maasta. Sairaalta ei oikein onnistu ainakaan jos maa on Australia tai Kanada.

   • Valitettavasti talousasiat eivät ole ainoita asioita, jotka ovat ihmisillä huonosti hallinnassa. Monet eivät ymmärrä terveellisten elintapojen merkitystä. Ongelma ei rajoitu pelkästään siihen, että ihmiset sairastuttavat itsensä turmiollisilla tavoillaan. Monet siirtävät ongelman alakouluikäisiin lapsiinsa, vaikka eivät varmasti tarkoita heille mitään pahaa.

    Ehkä jatkossa olisi perusteltua jakaa ihmisille jonkinlaisia prioriteettipisteitä terveydenhuoltopalveluiden käyttöön. Sen tyyppisellä järjestelmällä voisi ehkä järkevällä ja melko reilulla tavalla estää sen, etteivät systemaattisesti turmiollisella tavalla elävät heikennä terveellisesti elävien terveyttä terveydenhuoltojärjestelmän ylikuormituksen kautta.

 2. Perunanenä permalink

  Jotkut tutkimukset löytävät yhteyden lihavuuden ja kasvaneille tuloeroille. Laihojen palkankorotukset saattavat siten sysätä lihavat vielä syvemmälle lihavuuteensa.

  Ehkä, en tiedä, homma voisi toimia paremmin em valossa, jos lihaville annettaisiin mahdollisuus parempaan ruokavalioon. Näppituntumalla kun lihavuus ja palkkapussin paksuus korreloi itsensä kanssa jo nykyään. Tukiseteleitä ”terveellisen ruoan valmistus” -kursseille ja/tai terveellisiin ruoka-aineisiin kohdennettuja ruokaseteleitä alimpiin tuloluokkiin kuuluville?

 3. Tämä ei liity eläkeikään, mutta yleisesti talouteen liittyvän keskustelun puutteellisuuteen:
  http://www.taloussanomat.fi/kansantalous/2014/07/20/tylympia-keinoja-vai-eurooppa-elvytysta/20149908/12?pos=luetuimmat

  Suomalainen talouskeskustelu ei ole ollut kovin laadukasta, mutta tämä erottuu silti joukosta. Järjettömyyden rajat ylitetään niin laaja-alaisesti ja selkeästi, ettei tämä voi olla hämmästyttämättä ajattelukyvyn omaavaa yleisöä. Tässä ehkä uskomattomin kohta:
  ”Rahapoliittista keskustelua Virén pitää jossakin määrin turhana Suomessa, koska ”sillä olisi vain pieni vaikutus”.

  Tuomalakin kiinnittäisi huomiota enemmän talouspolitiikkaan, koska EKP on tehnyt jo paljon. Varsinainen arvopaperiosto-ohjelma on vielä toteuttamatta, mutta sekin on jo valmisteilla. Hän toivoo, että keskustelua käytäisiin elvytyksestä tai leikkauksista.”

  EKP on tehnyt paljon, mutta se on ollut kaikki uskomatonta tuhotyötä. Tilanne on ajautunut siihen pisteeseen, ettei kukaan tiedä mikä EKP:n rahapoliittinen päämäärä tosiasiassa on. Miten voi olla mahdollista, että tämän kokoisen talousalueen keskuspankki kieltäytyy tarjoamasta 2%:n inflaatioon perustuvaa nimellistä ankkuria taloudelle.

  • Kiitoksia linkistä. Olen samaa mieltä idioottimaisuudesta, joko kyseessä on keskustelijoiden asiantuntemattomuus tai vaihtoehtoisesti uutisoinnin typeryys. Pitääkin kirjoittaa lähipäivinä jotain tuon pohjalta.

 4. Olipas tärkeä blogaus tärkeästä aiheesta.

  Takavuosina suomalaiset poliitikot halusivat lähes yksimielisesti ryhtyä lihottamaan suomalaisia sohvaperunoita päättäessään analogia TV -lähetysten lopettamisesta ja siirtymisestä digiaikaan.
  Päätöstä perusteltiin mm. ohjelmatarjonnan monipuolistamisella, ts. haluttiin että ihmiset liikkuvat entistäkin vähemmän, ja viettävät entistä enemmän aikaa kotona TV:n monipuolista ohjelmatarjontaan tuijottaen.

  Poliitikkojen pakottamana tehty analogia -> digiTV -siirtymän voi ajatella myös tulonsiirtona kuluttajien taskuista elektroniikkakauppiaiden ja suurten kansainvälisten elektroniikka tuottajayritysten taskuun. Siis eräänlaista ”elektronista elvytystä”, jonka suurimmat hyötyjät olivat ulkomainen elektroniikkateollisuus, ja suomalaisille jäi vain maksumiehen rooli.

  Toinen vaihtoehto olisi ollut antaa markkinoiden hoitaa analogia -> digiTV -siirtymä, siis käytännössä analogia TV lähetysluvat olisivat jääneet käyttöön, mutta yksityisiä toimijoita ei myöskään olisi kielletty rakentamasta digitTV -verkkoa.

 5. Mielestäni kaloreiden tarkkailuun perustuva painonhallinta on osoittautunut kansakuntatasolla epäonnistuneeksi kokeiluksi, jolla saavutetaan kyllä hyviä tuloksia, mutta vain yksilötasolla.
  Tällä menetelmällä kansakuntatasolla keskimääräinen painoindeksi vain kasvaa!

  Siksi pitäis tehdä nyt täyskäännös, unohtaa kalorien saantiin perustuvat menetelmät ja ryhtyä panostamaan liikunnan määrään lisäämiseen:

  ”Kyselyissä liikuntaa lainkaan harrastamattomien naisten osuus nousi vuosien 1988 ja 2010 välillä 19 prosentista 52 prosenttiin. Liikkumattomien miesten osuus nousi samalla aikavälillä 11 prosentista 43 prosenttiin.

  Liikalihavuus yleistyi samalla aikavälillä 25 prosentista 35 prosenttiin naisilla ja 20 prosentista 35 prosenttiin miehillä.

  Energian saanti ravinnosta ei kuitenkaan merkittävästi lisääntynyt näiden vuosien aikana. Jotta ylipainoisuus ei olisi yleistynyt, olisi kalorien saannin kuitenkin pitänyt vähentyä. ”

  (http://suomenkuvalehti.fi/jutut/tiede/lihomisen-syy-ei-olekaan-syominen-vaan-liikunnan-puute/?shared=46946-07c0f70c-500)

  Syömisen määrä on siis kansakuntatasolla ~vakio, mutta liikunnan vähentyminen on megatrendi.

  Syöminen on ihmiselle yksi nautinnon lähteistä, ja liikunta on toinen nautinnon lähde niille ihmisille, jotka ovat totuttaneet elimistönsä säännölliseen liikuntaan. Tästä tosiseikasta johtuen vain harrastajalleen nautintoa tuottava painonhallintamenetelmä toimii pitkällä aikavälillä.

  Valitettavasti ylipainoiset ihmiset eivät näe puntarissa sitä, kun läskit muuttuvat läskikerroksen lihaksiksi, ja masentuvat ja luovuttavat sitten, kun vaaka ei pysty näyttämään liikunnan tuottamaa hyötyä.

 6. …siis ”läskit muuttuvat läskikerroksen alla lihaksiksi” piti kirjoittaa.

 7. Tapio Rantanen permalink

  Olen blogistin kanssa aika lailla samaa mieltä. Lihavuus on ongelma, johon ei ole helppoa parannusta. Keskitysleiri tehoaa, kuten historiasta tiedämme. Vapaissa oloissa ainoa väline, millä ihmisiä voi todella saada motivoiduksi painonhallintaan, on taloudellinen porkkana tai ehkä keppikin. Jos veroprosenteissa olisi korottava ja sosiaalisissa tulonsiirroissa alentava läskikerroin, niin motivaatio lisääntyisi kummasti. Ulkopuolelle jäisi vain se hiljalleen suureneva talouseliitti, joka nykyisinkin pystyy kiertämään lähes kaikki verot.

 8. Minua haittaa eniten tämä asioiden veivaaminen. Kun päätöksiä tehdään, niin niissä pitäisi pysyä eikä heti seuraavalla hallituskaudella alkaa säätää niitä. Kukaan ei ole koskaan selvittänyt, miksi eläkeikä pitäisi nostaa 65:een. Miksi ei 64 käy? Ja miksi nykyinen liukuva eläkeikä ei kelpaa? Jos erilaiset superkarttumat poistettaisiin, niin miten se vaikuttaisi, itse ikärajoihin ei tarvitse koskea. Sama juttu promillerajan laskun kanssa. Mystinen 0,2 promillea esiintyy säännöllisesti. Miksi ei 0,25, 0,39 tai 0,4. Verikokeessahan se lopullinen pitoisuus määrätään. Nämä lukkiutuneet meemiset luvut ovat aika huvittavia jos ei ota huomioon sitä, kuinka paljon aikaa, rahaa ja tupakkaa kuluu itsestään selvyyksien veivaamiseen.

 9. JariS permalink

  Minusta lihavuus ja muutkin ongelmat tulevat ennemminkin ihmisten masentumisesta.
  Monesti ikäviä tunteita, ärsyyntymistä, masennusta jne.. kompensoidaan tavoilla jotka pahentavat ihmisten terveydellistä ja henkistä tilaa.

  Pitäisi pyrkiä siihen että ihmiset tuntisivat olonsa turvallisiksi ja onnellisiksi.
  Mitä vähemmän valtio rajoittaa ihmisten elämää sitä onnellisimpia nämä ovat, ihmisten pitäisi tuntea että yhteiskunta jossa ovat välittää ja arvostaa näitä.

  Nykyisessä menossa on liikaa piirteitä jotka johtavat päinvastaiseen suuntaan, kuten monikulttuurin ihannointi joka luo kuvaa että kotimaan kansalaisilla ja näiden arvoilla ei ole merkitystä tai arvoa, valtion varojen käyttö muuhun kuin oman maamme kansalaisten tarpeisiin, elämisen ja asumisen kalleus, oman asunnon omistamisen verotus, sanavapauden rajoitukset, positiivinen syrjintä, uskonnollisten ja etnisten ryhmien etuoikeudet, sanavapauden rajoitukset, median yksipuolinen uutisointi, aseharrastuksen rajoitukset jne, kaikki vähentävät kansalaisten tunnetta siitä että valtio välittää tai arvostaa kansalaistensa oikeuksista.

 10. JariS: ”Mitä vähemmän valtio rajoittaa ihmisten elämää sitä onnellisimpia nämä ovat,..”

  Somaliassa ei enää käytännössä ole valtiota, vaan yhteiskuntaa hallitsevat keskenään taistelevat klaanit. Koska valtio ei laisinkaan rajoita somalialaisten ihmisten elämää, niin johtopäätös tällä ”ihmisten rajoittaminen valtion toimesta on pahasta” -logiikalla on:

  ”Somalialaiset ovat onnellisia.”

  Jos pitäisi paikkansa, niin tällöin wikipedian onnellisuusartikkelin maailmankartassa Somalian pitäisi näkyä sinisenä=onnellisena, mutta nyt se näkyykin punaisena=onnettomana.

  Toisaalta myös pätee tuo JariS:n pointti:

  ”Se, miten kattavasti ihminen tuntee päättävänsä itse omasta elämästään, korreloi onnellisuuden kanssa.”(http://fi.wikipedia.org/wiki/Onnellisuustutkimus#Onnellisuus_maittain)

  Koska enemmistö suomalaisista kokee globaalissa vertailussa itsensä onnellisiksi, niin tästä on tehtävä johtopäätös: JariS:n pointti on tosi, mutta se edustaa vain suomalaisten vähemmistön ajattelua (jos edustaisi enemmistön ajattelua, niin suomen väri onnellisuuskartalla olisi punainen)

  JariS: ”ihmisten pitäisi tuntea että yhteiskunta jossa ovat välittää ja arvostaa näitä.”

  Totta.

  Jos suomalaiset kokisivat laajasti, että yhteiskunta ei heistä välitä, niin se heikentäisi suomalaisten onnellisuutta. ”Yhteiskunta välittää suomalaisista” -tunne saadaan nyt (suomalaisten enemmistölle) aikaan valtion budjetin velkavetoisuuden avulla.

  Onnellisuuden vastakohta on ahdistuneisuus, jonka monimuotoiset seuraukset aiheuttavat suomalaisille miehille pohjoismaiden lyhimmän eliniän.

  ”Suomalaisten miesten elinikä on Pohjoismaiden lyhyin”(http://www.hs.fi/elama/a1405911991874?jako=5813ad3178ae6b08861dfe5462715f9d)

  Suomalainen mies ei siis kuole ahdistukseen, vaan ahdistuksen aiheuttamiin haitallisiin seurauksiin.

  Epätervelliset elämäntavat eivät välttämättä aiheuta ahdistusta, mutta ahdistus on esteenä epäterveellisistä elämäntavoista irtautumiseen, sanoo ”sohvaperunasta kehonrakentajaksi” -muodonmuutoksen kokenut Pekka Mustonen

  ”- Se, mitä meiltä pyydetään elämäntapamuutosten yhteydessä on yleensä vaikeinta, mitä meiltä voi pyytää eli muutokset vaativat ahdistuksen sietämistä. ”(http://yle.fi/uutiset/ahdistus_kampittaa_usein_unelmat/6430214)

  JariS: ”…aseharrastuksen rajoitukset jne, kaikki vähentävät kansalaisten tunnetta siitä että valtio välittää tai arvostaa kansalaistensa oikeuksista.”

  Suomalaisten aseharrastuksen rajoittamisen logiikka on tässä:

  ””Miesten itsemurhat ovat verrannollisia aselupien määrään. Mitä enemmän kodeissa on saatavilla aseita, sitä enemmän miehet tekevät itsemurhia”, Gissler sanoo.”(edellä linkittämäni hs:n artikkeli)

  Aseharrastus on siis hyvä ja hyödyllinen, kuten kaikki muutkin ns. hyvät harrastukset, jotka auttavat ihmistä kestämään elämää, mutta vain siinä tapauksessa, jos aseharrastaja ei ole ahdistunut.

  Jos aseharrastaja muuttukin ahdistuneeksi, niin silloin myös aseharrastajan aseet muuttuvat yhteiskunnan kannalta haitalliseksi ongelmaksi. Ts. aseharrastus sopii vain sellaiselle kansakunnalle, joka ei ole ahdistunut mielenlaadultaan.

  Itse näen (monikulttuurisuutta suurempana ongelmana) ahdistuneisuuden suomalaiselle yhteiskunnalle. Koska mikä tahansa asia voi aiheuttaa ihmisille ahdistuneisuutta, niin VÄÄRENSIN sen vuoksi seuraavaan lainaukseen ahdistuksen lähteen tähän asiayhteyteen sopivaksi. Väärentämäni sanat näkyvät isoilla kirjaimilla:

  ”Todellinen uhka on Mustosen mukaan ahdistuneisuus. MONIKULTTUURISUUDEN VUOKSI hakoteillä oleva yksilö on ahdistunut yksilö, ja ahdistuneista yksilöistä muodostuu ahdistunut yhteiskunta. ”Se, mikä voi tapahtua yksilölle, voi tapahtua myös yhteiskunnalle ja toisinpäin”, sanoo Mustonen.”(http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1404524176372)

  Ei siis ole merkitystä sillä, aiheuttaako esim. monikulttuurisuus syystä vaiko syyttä ahdistusta, koska – syystä riippumatta – ahdistus itsessään on jo terveydelle haitallista.

  Suomalaisten ahdistuneisuuden seurauksista aiheutuu valtion budjettiin noin kolmen miljardin euron menot, joten pelkästään suomalaisten muuttuminen ahdistuneista onnellisiksi toisi ns. kestävyysvajeen umpeen kuromiseen tarvittavat säästöt.

  Onnellinen ihminen jaksaa tehdä töitä – tarvittaessa ammattia vaihtaen – eläkeikään saakka ja jopa sen ylikin, koska onnellinen ihminen jaksaa huolehtia omasta henkisestä ja fyysisestä hyvinvoinnistaan.

  Se, että analogiaTV -> digitTV -siirtymä oli varsinainen emämunaus suomaisilta poliitikoilta, käy ilmi tästä tutkimuksesta:

  http://yle.fi/uutiset/tutkimus_television_aaressa_istuminen_altistaa_lihavuudelle_ei_painvastoin/7367438

  Syylliset suomalaisten lihavuusepidemiaan löytyvät siis niistä poliitikoista, jotka äänestivät kyllä analogiaTV -> digiTV -siirtymälle, ja tietysti näiden poliitikkojen äänestäjistä, siis suomen kansan enemmistöstä. Enemmistö kansasta siis haluaa tehdä kansan edun vastaisia päätöksiä, jotta äänetäjä itse yksilötasolla saisi ei.kestävällä pohjalla olevaa suht. lyhytaikaista nautintoa tehdyistä huonoista päätöksistä. Mitäpä sitä kansan edusta välittämään, kunhan vain minä itse ”hyödyn” tehtävästä päätöksestä…

  • JariS permalink

   Ryhäselle, mielestäni valtion tehtävä on tukea asukkaiden tarpeita ja mahdollisuuksia, ei rajoittaa niitä.
   Valtion lakkauttaminen ei ole sama asia kuin se että puretaan valtion ihmisten elämälle ja toiminnalle asettamia rajoituksia ja vähentämällä valtion kontrollia kaikkeen mahdolliseen.

   Yhteiskunnan vakaus on kohtuullisen monimutkainen alue, ja valtion kontrolloidessa ihmisten toimintaa ja mielipiteitä, kontrolli tuppaa olemaan seuraus muiden yhteiskunnan ongelmien kärjistymisestä tai tasavaltaisen yhteiskunnan muuttumisesta epädemokraattiseen suuntaan jossa muut poliittiset ideologiat kuin oman maan kansalaisten tarpeet ja mielipiteet ohjaavat valtion politiikkaa.

   Somaliassa kuten muissakin islamilaisissa yhteiskunnissa ongelmat juontavat pääosin islamista jonka fasistiset säännöt ohittavat maallisen lainsäädännön ja maltilliset näkemykset.

 11. Viisas vanhus permalink

  Olen Simon Flint, 72 vuotta. Olen vasta tänä vuonna lopettanut työt päivystävänä läärinä. Nostan painoja ja jumppaan. Kunto on vieläkin hyvä. Nyt kirjoittelen kirjoja.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: