Skip to content

Matkapuhelimet ja Suomi – erään ajan loppu näkyvissä

heinäkuu 17, 2014

Microsoft on lopettamassa Oulun yksikköä kännyköiden kehityspaikkana. En jaksa edes linkata aihetta koskevia uutisia, sillä lähes kaikki paikat ovat niitä täynnä. Mutta huvittavaa on se mielestäni lähinnä typerä optimismi, jolla monet kommentoivat toimintojen säilymistä Suomessa. On niin monia tapoja pettää itseään.

Monet yhdysvaltalaiset suuryritykset keskittävät avainosaamisensa lähelle pääkonttoriaan tai ainakin muutaman tunnin lentomatkan päähän siitä. Microsoft on erinomainen esimerkki tuosta taipumuksesta. Monilla USA:n yrityksillä on kotimaa. Kotimaa on paikka, jossa avaintoiminnot tehdään ja jonka valtiovaltaa kuunnellaan. Kotimaa on myös paikka, jossa suurin osa johtajista haluaa asua.

Amerikkalaisella pääomalla on kotimaa.

Suomi ei ole minkään Microsoftin avaintoiminnon kotimaa. Vaikka tällä hetkellä jotain puuhasteltaisiinkin Suomessa, niin eiköhän tuo toiminta aika nopeasti lopu.

Jos minä olisin päättävässä asemassa Microsoftissa, niin en keksisi mitään järjellistä syytä pitää Suomessa mitään matkapuhelinpuolen toimintaa. Kyllä niistä eroon pitäisi hankkiutua. Ihan pelkästään siksi, että mitä järkeä on pitää jossain Euroalueen reunamaassa toimintaa, jonka voi tehdä joko kotona tai sitten Euroalueen ydinalueilla.

Suomalaisen kuluttajille tarkoitetun elektroniikkatuotannon loppu. Tai oikeammin Nokia jo ihan itse lopetti tuotannon Suomesta, minkä jälkeen on ollut kyse pelkästään jo kuolemansairaan potilaan saattohoidosta.

Suomi palaa luonnolliseen asemaansa bulkkitavaran valmistajana. Bulkkitavaran, jonka edes siedettävä menekki on mahdollista turvata ainoastaan devalvaatioiden avulla.

Ai niin, euromaana emme voi devalvoida.

Hyvästit totuttu elintaso.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Microsoft ei kenties ole vielä aivan varma mitä tehdä puhelinoperaationsa suhteen. Siinä mielessä voi olla järkevää pitää se Suomessa kunnes tilanne vakiintuu. En siis itse odota jatkossa kovin radikaaleja uutisia.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: