Skip to content

Suomalaisten talousodotukset – unohtakaa ennusteet ja katsokaa mitä markkinat tekevät

kesäkuu 27, 2014

Silmiini sattui Ylen uutinen, jossa kerrottiin kiinteistönvälittäjien syyttävän pankkeja kyvyttömyydestä ja/tai haluttomuudesta asuntomarkkinoiden pyörimisen vaatimaan lainoitukseen (juttu täällä) ja pankkien vastaus, jonka mukaan pankit täyttävät sen maksukykyisten asiakkaiden tuoman kysynnän, joka markkinoilla on (juttu täällä). Uutiset saivat minut mietteliääksi, sillä suomalaisten kotitalouksien suurin investointi on yleensä asunto ja halukkuus asunnon hankintaan on ollut aika hyvä mittari suomalaisten taloudellisille tulevaisuusodotuksille. Lisäksi myös pankkien tapa muuttaa lainoituskäytöstään on yleensä ollut aika hyvä ennusmerkki sille miten taloudessa tulee jatkossa menemään. Nyt todennäköisesti pitääkin paikkansa sekä pankkien haluttomuus ja kyvyttömyys toimia lainanantajina että kotitalouksien heikko lainakysyntä.

Suomeksi tuo tarkoittaa sitä, että pankit olettavat Suomen talouden jatkavan sukeltamista vielä aika kauan ja sitä, että kotitaloudet myös odottavat Suomen talouden jatkavan sukeltamista vielä aika kauan. Toisin sanoen molempien toimijoiden odotukset ovat negatiivisia.

Pankkien todellinen käsitys talouden suunnasta tulee esiin tuntuvasti tiukentuneissa lainaehdoissa sekä asiakkaiden tarkemmassa valikoinnissa. Pankit toisin sanoen odottavat usean asiakkaansa päätyvät työttömäksi tai joka tapauksessa heikommalle tulotasolle. Pankkien odotukset Suomen kehityksestä ovat siis negatiivisia.

Kotitaloudet, nekään jotka lainaa saisivat, eivät taas sitä lainaa hae. Syynä kotitalouksien tulevaisuudenodotukset. Odotetaan työttömyyttä, palkkaleikkauksia ja mitä erilaisimpia ”taloutta vakauttavia ja luottamusta lisääviä toimenpiteitä” – käyttääkseni nykyisen järjestelmän puolustajien ilmaisua.

Vaikutta siltä, että pankit ja kotitaloudet odottavat tulevaisuudelta sisäistä devalvaatiota tyyliin Espanja, Irlanti, Portugali ja Kreikka.

Markkinoiden toiminta heijastelee markkinoiden odotuksia. Nuo odotukset eivät lupaa Suomelle kovinkaan hyvää.

Mitä ilmeisimmin euro todellakin tuo Suomeen sen saman vakauden, josta PIGS-maissa saadaan parhaillaan nauttia.

Talous on erityisen vakaassa tilassa ollessaan kuollut.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Bart permalink

    Euron lanseerauksen aikoihin sitä pidettiin yleisesti Lontoon pankkipiireissä tuhoon tuomittuna, Titanicina, joka myöskin on nauttinut vakaudesta jo yli 100 vuotta. Valitettavasti euron elinkaari on ollut riittävän pitkä luomaan vahinkoja joita ei yhdessä sukupolvessa korjata.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: