Skip to content

Alexander Stubb ja talouspoliittiset linjaukset – tietoisesti Kreikan tielle

kesäkuu 7, 2014

Alexander Stubb on hämmästyttävä mies. Eurolueella kriisimaiden talouspolitiikka, jossa on yhdistetty leikkaukset ja tiukka rahapolitiikka, on ollut tuloksiltaan katastrofaalista. Siitä huolimatta A. Stubb suosittaa, mitä ilmeisimmin aivan tosissaan, samaa myös Suomelle. Stubb sanoi Helsingin Sanomien puheenjohtajaehdokastentissä, että Suomen julkisen sektorin menot pudotettaisiin alle 50% kansantuotteesta ja veroprosentiksi maksimissaan 39%. Sinänsä pidän molempia tavoitteita hyvinä ja kannatettavina, mutta olisi syytä harkita keinoja millä se tehdään. Mahdollisia keinojahan on todellisuudessa tasan kaksi.

Ensimmäinen keino on rapsakka nominaalinen talouskasvu ja julkisten menojen kasvun pitäminen pienempänä kuin nominaalinen talouskasvu. Käytännössä tuo tarkoittaa pahimmassa tapauksessa melkoisen tukevaa inflaatiota, jotain luokkaa 5-7% vuositasolla. Tarpeeksi elvyttävän rahapolitiikan yhteydessä olisi mahdollista jopa leikata julkista puolta ilman ongelmia, mutta ehtona olisi se rajusti elvyttävä rahapolitiikka tyyliin Britanniassa harrastettu QE. Talouden tasapainotusvaiheessa mitä todennäköisimmin edes inflaatio ei pompahtaisi kovinkaan paljoa yli 2% tason.

Toinen keino on Kreikan tie. Tiukka ja kuristava rahapolitiikka, mikä Euroalueella vallitsee, yhdistettynä julkisten menojen dramaattisiin leikkauksiin. Stubbin mallin suora soveltaminen nykyoloissa tarkoittaisi suoria noin 15,5 miljardin euron leikkauksia eläkkeisiin ja muihin julkisiin menoihin. Koska julkisten menojen fiskaalikerroin on mitä ilmeisimmin suurempi kuin yksi (IMF:n rapsa asiasta täällä), niin todelliset leikkaustarpeet olisivat vielä paljon suuremmat. Kansantuotteen raju romahdus, velkasuhteen lentäminen taivaisiin ja työttömien armeijat. Kreikan tie aivan tahallisena ja tietoisena talouspoliittisena ratkaisuna.

Kumpaakohan vaihtoehtoa kokoomuksen kannattajat haluavat? Valinta on vapaa, joskin haluaisin nähdä niiden kokoomusta äänestäneiden opettajien ja muiden virkamiesten ilmeet kun 40% palkkaleikkaukset ja irtisanomisaallot iskevät omalle kohdalle.

Sinänsä tosiaan kannatan tuota Stubbin esittämää tavoitetta (vaikka prosentit ovatkin todennäköisesti niin sanotusti sitä mitä sylki suuhun tuo eli taustalla ei ole vakavampaa analyysiä), mutta tavoitteen saavuttamisen vaihtoehdoissa olisi hyvä olla edes marginaalista realistisuutta.

Stubb saisi minulta lisäpisteitä ja mahdollisesti papukaijamerkin jos hän vaatimuksensa yhteydessä olisi esittänyt, että rahapolitiikkaa pitää käyttää rapsakan nominaalisen talouskasvun (ja inflaation) aikaansaamiseksi. Tuolloin hän ei mainostaisi Kreikan tietä vaan puhuisi yllättäen järkeviä.

Mutta koska euro on menestystarina vailla vertaa, niin tuollainen vaihtoehto on tietenkin poissuljettu. Kreikan tie olkoon meidän tiemme.

Lisäys: Muutaman sähköpostikommentoijan viesteihin vastauksena, minusta Stubbin esittämät julkisen talouden pienentämisen ja verotuksen keventämisen tavoitteet ovat sinänsä hyviä ja kannatettavia. Mutta keinoiksi pitäisi valita sellaisia, jotka tuottavat enemmän hyötyjä kuin haittoja. Kreikka-tyylisten ratkaisuiden toimivuus on nähty, ne eivät pienennä veroprosenttia eivätkä paranna talouden toimintaa vaan ovat käytännössä kaikin taloudellisin mittarein mitattuina vahingollisia.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. hakki47 permalink

  Valitettavasti lienee niin, että valitaanpa kokiksien puheenjohtajaksi kuka tahansa noista kolmesta, kukaan ei politiikkaa muuta. Ja miksi? Todennäköisimpänä pidän todella sitä, että yksikään heistä ei ymmärrä mikä Suomen ja suomalaisten edessä on EKPn nykyisellä rahapolitiikalla. Sitten kun ymmärtävät, he toteavat ykskantaa; ei meillä ollut vaihtoehtoa.Ja senkin jälkeen taitaa löytyä ihan riittävästi niitä kokoomusta äänestäneitä opettajia ja muita virkamiehiä, jotka heitä uskovat, kertovatpa heidän ilmeet, kun 40% palkkaleikkaukset ja irtisanomisaallot iskevät omalle kohdalle, ihan mitä tahansa.

  Ilmeisesti valtamediä ei ole riittävän tehokkaasti välittänyt tietoa siitä, mitä Kreikassa, Portugalissa ja vaikkapa Irlannissa on kansalaisille tapahtunut sinä aikana, kun meillä Katainen ja kumppanit ovat ”elvyttäneet” suomalaiset epätietoisuuteen talouden realiteeteista? Kriisitietoisuus ei vieläkään ole edes sillä tasolla, mitä se oli vuonna 1993, kaksi – neljä vuotta edellisen laman alettua. Eikä Nokia nyt auta, tuskin lätkän maailmanmestaruuskaan.

  • Veikkaisin, että vasta siinä vaiheessa kun työttömyys ja asuntojen arvonlasku ovat riittäviä alkavat ihmiset kysellä asioiden perään. Mutta eiköhän tuo päivä vielä koita ellei Euroalueen talous koe ihmeparantumista.

   Tosin toivon sitä ihmeparantumista.

 2. Supisuomalainen permalink

  Merkillistä että lehdistö ei todellakaan vaadi Stubbilta mitään konkretiaa tyyliin ”leikkauslistat” – kaveria kohdellaan silkkihansikkain. Ennenaikainen kuherruskuukausi?
  Onko blogistin viittaus ”rajusti elvyttävä rahapolitiikka tyyliin Britanniassa harrastettu QE” mitenkään sidoksissa Suomessa käytettävään valuuttaan; onko eurosta luopuminen jätetty tarkoituksella käsittelemättä?
  MIelellään kuulisin myös blogistilta kommentin Pennasen TalSa-artikkeliin (”EU-eliitti pyyhkii kritiikillä”) – kuinka luottamusta herättävä on Stubbin track-record yleensäkään millään väitetyllä erityisosaamisalueellaan? ”EU-asiantuntijana puolestaan pidetään Alexander Stubbia, jonka ennustukset eurokriisin toipumisesta ovat menneet systemaattisesti pieleen.”

  Kiitos vielä erinomaisen mielenkiintoisesta blogista!

 3. n.n permalink

  Sarkasmivaroitus:
  Ehkä vain Juha Sipilä on Stubbin tasoinen taloudellisen visionärismin tonava.

  Seuraavassa hallituksessa Stubb, Sipilä, Soini.
  Venäjän passikin alkaa kuulostaa hyvältä vaihtoehdolta.

 4. Hesari taas vauhdissa: Pääkirjoitus – Euro kelpaa Liettualle. http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Euro+kelpaa+Liettualle/a1402112213119

  • Niin, Hesarihan on onnistuneesti vaiennut kuoliaaksi sen Kanniaisen ryhmän raportin. Tylsää vain, että lehdellä on tiukka poliittinen etukeno.

   Sama etukenohan on nähtävissä tuossa Stubb:n lausuntojen käsittelyssä. Ei kysymystäkään keinoista.

 5. Pessimisti permalink

  Se Hesarin eli Brysselin Pravdan tiukka poliittinen etukeno on EU-diktatuurin täydellistäminen ja lopullisena tavoitteena Uuden Maailmanjärjestyksen super-tyrannia. Joka vielä pitää tätä NWO:ta ns. salaliittoteoriana, voi todeta seuraavasta, että onpa maailman politiikan huipulla paljon NWO-’salaliittoteoreetikoita’: http://beforeitsnews.com/conspiracy-theories/2013/06/37-quotes-on-the-new-world-order-the-coming-one-world-government-and-one-world-religion-2451934.html

  Huomaa erityisesti:

  “We are moving toward a new world order, the world of COMMUNISM. We shall never turn off that road.”
  –Mikhail Gorbachev, 1987

  “The drive of the Rockefellers and their allies is to create a one-world government COMBINING SUPERCAPITALISM and COMMUNISM under the same tent, all under their control. Do I mean a conspiracy? Yes, I do. I am convinced there is such a plot, international in scope, generations old in planning, incredibly evil in intent.” – Rep. Larry P. MacDonald, killed in Korean Air Lines 007, 1983

  Edelleen MacDonaldista artikkelissa ”Visionary: Larry McDonald’s stark predictions manifest today”, http://21stcenturywire.com/2013/05/12/visionary-larry-mcdonalds-stark-predictions-manifest-today/:

  ”It’s a name that most people today aren’t familiar with, yet he was a man so far ahead of his time, one of those rare American individuals who could not only see what direction society and world was moving, but was courageous enough to challenge the elite power structure through his public life.

  Some 30 years ago in September of 1983, Korean Airliner KAL007 was shot down in one of the most mysterious and murky episodes in modern history. Among the passengers on the ill-fated flight was as a U.S. representative from northwest Georgia’s 7th Congressional District, Congressman Lawrence Patton McDonald M.D.

  As it turns out, Larry McDonald was right about so much, and possessed the foresight to see today’s globalization, WTO, the EU SUPER STATE and the disintegration of the United States as a constitutional republic. Incredibly, McDonald also outlined (in the video interview below) how the US federal government would eventually move towards SOCIALISM, and restrict the Second Amendment and gun ownership in America. A visionary, to say the least…”

  Britti-patriootti David Noakes (http://www.eutruth.org.uk/) toteaa, että EU soveltaa KOMMUNISTISEN Frankfurt-koulukunnan subversio-(hävittämis-, moraalinrapautus-) tekniikoita erittäin tehokkaasti ja tuloksellisesti. Samaa on on selvästi havaittavissa HS:n propagandassa, esim.: suomalaisten kansallisen identiteetin hävittämiseen tähtäävä jatkuva monikulttuurisuus-propaganda, ks. myös Magneettimedian artikkeli ”Helsingin Sanomat ja Suomen paha itsenäisyys”; yhteiskunnan perusyksikön, perheinstituution hävittämiseen tähtäävä taukomaton homo-,lesbo-, ja sukupuolineutraalisuus-propaganda, välillä tarkoituksellisen peitetysti, välillä hyvinkin räikeästi.

 6. ripa permalink

  Stubbin menestys kertoo surullista viestiä Suomalaisesta demokratiasta. Hyvin useat jotka häntä kannattavat eivät pysty perustelemaan kannatustaan asiaperustein, vaan perustelut liittyvän häneen henkilönä ja poliittisena brändinä. Stubb on ylivoimaisen paras poliittinen brändääjä, todellinen markkinoinnin ammattilainen. Hän on onnistunut luomaan ainutlaatuisen hyödyllisten hölmöjen armeijan (jotka eivät ymmärrä politiikan ja talouden sisällöstä paljoakaan), jotka papukaijamaisesti toistavat hänen markkinointiviestiään. Saa nähdä ovatko kuluttajakansalaiset johtamassa Kokoomusta turmion tielle.

 7. Stubbin kampanjarahoittajien perusteella kuvio on aivan selkeä. Kun tuottavia sijoituskohteita on enää vaikea löytää, brändätään dynaamisin hannuhanhi hoitamaan talous sellaiseen malliin, että taustavoimat pääsevät edullisille ostoksille kasautuneiden pääomiensa turvin. Katainen tosin hoiti esivalmistelut tässä suhteessa jo mallikkaasti valmiiksi. Seuraajan tarvitsee enää vain työntää Suomi reunalta kuoppaan. Epäilemättä muistopuheet on jo valmiiksi kirjoitettuna ja kuoleman aiheuttajaksi löydetään eksoottisen viruksen aiheuttamat komplikaatiot, joille kukaan ei voinut mitään. Tämähän on täyttä paskaa, mutta menee näköjään hölmölässä heittämällä läpi.

  Hautajaisten jälkeen vaarana tosin on, että Suomesta ei jää kovin paljoa suomalaisille, eli meistä on tulossa tyypillinen kolonia, kuten ranskalainen ystäväsi asian suvaitsi ilmaista.

  Oman perheen sisällä käydään nyt aivan vakavissaan keskustelua kolmen sukupolven yhtäaikaisesta siirtymisestä toimintaympäristöön, jossa keinottelun vaikutuksia on menestyksekkäästi eliminoitu ja arvonalennukset otettu jo pääosin vastaan.

  Työläintä on selvittää, löytyykö alueelta kehityspotentiaalia miljardiluokan innovaatiolle, jonka toteuttaminen Suomessa on täytynyt toistuvasti hylätä joustamattoman byrokratian ja kilpailukyvyttömän rakenteen vuoksi. Täällä myös rahoituksen saaminen edellyttää sellaisia kumppanuuksia, että keksinnön potentiaali vesittyy tai se ilmestyy varkaitten toimesta markkinoille halpaversiona ennen oman proton valmistumista.

  Sijoittajaystävällisyys ei auta, jos yrittäjyysvihamielisyys jatkuu tuotekehityksen ja tuotannon osalta. Mikään ei toistaiseksi viittaa siihen, että parannusta olisi tässä suhteessa odotettavissa.

 8. Jussi permalink

  Suomeen saataisiin syntymään merkittävä määrä uusia työpaikkoja, jos näin todella haluttaisiin. Työttömyyden merkittävä pienentyminen korjaisi nopeasti julkisen sektorin osalta asioita varsinkin yhdistettynä menojen jäädyttämiseen.

  Miksi näin ei tehdä? ”Väärin sammutettu”, toimenpiteet eivät kelpaa päätöksentekijöille. Siis ainakaan vielä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: