Skip to content

EKP ja toimenpiteet – liian vähän ja liian myöhään

kesäkuu 6, 2014

EKP:n kokous toimenpiteineen oli minulle pettymys. Ensimmäinen syy pettymykselle on se, että EKP panosti mielestäni liikaa luottopolitiikkaan ja liian vähän varsinaiseen rahapolitiikkaan. Toinen syy on se, että EKP on epäonnistunut rahapolitiikassaan niin dramaattisesti, että tämänkaltaiset pienet korjausliikkeet vastaavat sitä, että Rooman palaessa valitetaan keisarin tyytyvän katselemaan tulipaloa parvekkeeltaan. Reagointina valituksiin keisari lopettaa parvekkeen kaiteeseen nojailun ja aloittaa viulun soittamisen.(*)

Perustelen näkemystäni kahdella Lars Christensenin graafilla. Ensin ajattelin piirtää graafit itse, mutta huomattuani Christensenin tehneen hyvät graafit lähes ajattelemallani sisällöllä päätin yksinkertaisesti ryöstää ne. Christensenin blogi marketmonetarist.com on muutenkin seuraamisen arvoinen.

Annetaan kuvien puhua puolestaan.

Lars1Lars2

En usko EKP:n päätösten onnistuvan missään muussa kuin ajan ostamisessa ja siinäkin heikosti. Edes deflaatiovaara ei ole väistynyt eikä EKP muutenkaan ole halukas toimimaan edes sille määrättyjen tehtävien toteuttamiseksi.

Talouskasvun käynnistämisestä ei nyt mitään puhettakaan. Siihen tarvittaisiin mittava QE, mutta moista ei taida olla näkyvissä.

Lisäksi EKP on valinnut aktiivisen politiikkaan sekaantumisen, minkä muun muassa Uusi Suomi –verkkolehti on uutisoinut ilman mitään kritiikkiä (juttu täällä). EKP:n toimita onkin tasoa ”adding insult to injury”, sillä umpisurkean rahapolitiikan toteuttamisen lisäksi EKP sotkeutuu asioihin, jotka eivät sille kuulu. Lainsäädäntö ja finanssipolitiikka kun eivät ole osa EKP:n mandaattia.

Pessimistinä jouduin jälleen toteamaan etten yllättynyt ainakaan positiivisesti.

 

(*) Rooman keisarithan eivät olisi viulua voineet soittaa koska viulu kehitettiin huomattavasti myöhemmin.

Mainokset

From → Uncategorized

3 kommenttia
 1. ”Kun yrittää olla kaikille mieliksi, ei tee ketään onnelliseksi”: http://www.tradingfloor.com/posts/ecb-tries-to-please-everyone-but-fails-773261

  • Minusta tuossa EKP:n ilmoituksessa on yksi hämmästyttävän vähälle huomiolle jäänyt asia, jonka tosin olet huomannut. Tilanne on niin paha, että myös Saksa eli Bundebank tuki toimenpiteitä.

   Kyynisesti sanottuna paska on osumassa tuulettimeen myös Saksassa. Nyt sitten nähdään riittävätkö toimenpiteet Saksan kurssin oikeisemiseksi vai eivät. Oma veikkaukseni on, että todellinen show on vasta tulossa. Kiinan/Venäjän/Brasilian/Intian investointien hyytyminen tulppaa myös Saksan vientikoneen ja sitten ollaan jännän äärellä.

   Edellisen kerran tällä meiningillä saatiin aikaiseksi kunnon sota.

 2. H. Myllyniemi permalink

  Buban suostumus on Weidmannilta pelimiehen liike. Hän tietää, että menettää arvovaltansa, jos kaikkeen sanoo vain ei eieieieiei ei! 🙂

  Sen vuoksi hän priorisoi. Kunhan euro-QE:tä ei tule niin voi antaa hieman löysää sitten muualla.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: