Skip to content

Nouseeko uusi aito vasemmisto myös Suomessa – esimerkkinä Li Andersson

Touko 23, 2014

Entisen työkaverini yllytyksestä katsoin Li Anderssonin (vas) videon Yleltä ja lisäksi hieman Googlea käyttäen etsin Anderssonin mielipiteitä. Ensimmäiseksi minun täytyy myöntää, että Ylen videolla oli vain muutama kohta, joista olin eri mieltä kuin Andersson. Linja jatkui aika lailla samalla tavoin myös muiden tietolähteiden osalta. Andersson vaikuttaa raikkaalta tuulahdukselta yleiseen vakaus-säästöt-pakkouhrautua-vakaus-säästöt-euro-kuripolitiikka-säästöt-vakaus -linjaan, jota ainakin demarit ovat toitottaneet aivan kuin kokoomus olisi kirjoittanut demareiden puolueohjelman.

Kerrottakoon, että entinen työkaverini on siis jo eläkkeellä oleva pääluottamusmies, jonka kanssa väännettiin aikoinaan aika tiukkaankin. Mutta tuohon aikaan riita oli kakun jakamisen politiikasta. Kaikki olivat liikuttavan yksimielisiä siitä, että kakkua pitää kasvattaa. Verrattuna nykymenoon on kontrasti hurja, nykyisin sekä oikeisto että vasemmisto tuntuvat kamppailevan siitä kuinka eniten pienentää sen yhteisen kakun kokoa.

Oikeiston osalta kakun koon pienentäminen on kyynisesti katsottuna ymmärrettävää, palvelijoita ja maaorjia on erityisesti köyhissä yhteiskunnissa. Mutta tuo on kaukana siitä utilitaristisesta, arvokonservatiivista oikeistosta, jota itse edustan. Minun mielestäni sitä kakkua pitää kasvattaa. Riidat pitää käydä siitä millaisen siivun kakusta kukin saa.

On oikeastaan pelottavaa, että perinteinen teollisuuspuolue eli sosdem on taantunut toistamaan samaa mantraa kuin eurouskontoon ja kansainvälisyyteen sitoutunut nykykokoomus. Kokoomuksen rooli on oikeastaan aika looginen jatkumo, tavoitteena on mitä ilmeisimmin eräänlainen moderni versio Ancien Régime -järjestelmästä.

Toisaalta nyt alkaa olla merkkejä siitä, että vasemmalla puolella alkaa tapahtua jotain. Ehkä vasemmisto ottaa sen roolin, mikä ennen kuului demareille ja demarit ajautuvat sinne minne ne politiikkansa vuoksi luonnollisesti kuuluvat eli uuden järjestyksen lakeijoiksi.

Mutta toisaalta olen persuille hieman katkera. Sitä haikailemaani radikaalia ja isänmaallista oikeistopuoluetta ei ole päässyt syntymään koska arvokonservatiivi isänmaallinen protesti on purkautunut persujen kautta. Tosin persut eivät ole osanneet käyttää asemaansa hyväkseen, mistä kiitos pitkälti Soinin persoonalle. Ehkä jokin radikaali oikeistopuolue ilmestyy lähiaikoina myös Suomeen.

Elämme kuitenkin mielenkiintoisia aikoja.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Veijo Ryhänen permalink

    Li Andersson sai eurovaaleissa yhkesänneksi eniten ääniä koko maassa, taakse jäivät europarlamenttiin valitut Liisa Jaakonsaari ja Heidi Hautala.

    ”Ihmiset arvostavat, että puhun suoraan ja olen pystynyt välttämään perinteistä poliitikkojen puhetyyliä. Jotkut nuorisopoliitikot yrittävät olla vakuuttavia alkamalla puhua kuin poliitikko.”(
    Li Andersson)

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: