Skip to content

Ydinvoimaa ja naurettavaa pelleilyä – suomalainen osaaminen oikeassa valossaan

Touko 20, 2014

Ei ole kovinkaan pitkää aikaa siitä kun suomalaiset intoilivat omalla insinööriosaamisellaan. Mutta kuten lähihistoria on näyttänyt, niin todellisuus on tarua ihmeellisempää. Valitettavasti suomalainen osaaminen isojen asioiden kanssa on viime aikoina näyttäytynyt vallan toisessa valossa myös teollisuuden puolella. Tarkoitan tällä valolla tietenkin sitä mielenkiintoista tilannetta, jossa TVO on yhä kesken olevan Olkiluoto 3 –projektinsa kanssa. Menemättä siihen kaikkeen suorastaan kafkalaiseen järjettömyyteen, mitä tuon hankkeen sisällä on ollut ja yhä on, niin kyllähän jo pelkkä Ylen uutisointi asiasta kertoo jostain täysin käsittämättömästä. Ylen uutisia täällä: 1, 2, 3, ja Uuden Suomen juttu 4.

Ensimmäiseksi pitää myöntää, että Suomi on aika harvoin päässyt talousasioissa – erityisesti elinkeinoelämän puolelta – mallimaaksi sekä johtamisen että liiketoiminnan osalta. Tällä hetkellä Suomi on kahdessa asiassa suorastaan esimerkki, mitä käytetään monissa analyyseissä, koulutusmateriaaleissa ja tutkimusaineistona. Valitettavaa on se, että esimerkki ei ole positiivinen. Ennemminkin kyse on siitä, että näin ei ikinä pidä tehdä.

Suomesta nuo ”älä tee näin” esimerkit ovat Nokia ja Olkiluoto 3.

Nokia on sinänsä ihan oma lukunsa, jossa huono johtaminen nousi melkoisiin sfääreihin. Mutta itse pidän vielä Nokian matkapuhelinliiketoimintaakin käsittämättömämpänä sitä sekoilua, mitä TVO on harrastanut Olkiluoto 3 –voimalan kanssa. On täysin uskomatonta, että nimenomaan projektitoimitusten kanssa kunnostautuneet suomalaiset tahot ovat olleet täysin käsittämättömän ammattitaidottomia Olkiluoto 3:n kanssa (merkitsen Olkiluoto 3 –hanketta jatkossa pelkästään O3).

Rehellisesti sanottuna ammatillinen mielipiteeni on, että koko TVO:n johto olisi pitänyt jo aikaa sitten irtisanoa epäpätevänä. Lisäksi projektin keskeyttäminen ja ”puhtaalta pöydältä” aloittaminen olisi myös pitänyt tehdä vuosia sitten. Siinä vaiheessa kun selvisi, että Areva ei toimitusta kykene tekemään lähellekään sovitusti, niin peli seis. Jopa julkisuuteen tulleiden tietojen valossa tuo aika oli jo edellisellä vuosikymmenellä. Vahingonkorvauksia olisi pitänyt Arevalta saada ja voimalalle valittu uusi toimittaja.

Mutta noin ei kuitenkaan ole tehty. Vaikuttaa siltä, että O3 ei tule kovinkaan helposti täyttämään taloudellisia edellytyksiään. Jostain käsittämättömästä syystä TVO on mitä ilmeisimmin onnistunut tekemään Arevan kanssa sopimuksen, jonka perusteella Areva hakee TVO:lta vahingonkorvauksia. Käsittämätön sotku, että toimittaja hakee korvauksia asiakkaalta. Tietenkin voi olla, että sopimus on oikeasti niin umpityperä, että moinen on mahdollista, mutta sillä perusteella olisi entistä enemmän syytä vaihtaa koko TVO:n johto.

Ammatillisen näkökulman perusteella en todellakaan kykenisi antamaan myönteistä arviota TVO:sta ja sen johdosta. Jotain rajaa pitäisi hölmöilylläkin olla. En ainakaan suosittelisi sijoittamaan rahaa TVO:n toimintaan ennen merkittäviä muutoksia.

Pitää olla tiettyä lahjakkuutta, että onnistuu pilaamaan tämänkaltaisen projektin. Tavalla tai toisella. TVO:n kyky projektien hallinnointiin ja ostamiseen ei vaikuta kovinkaan uskottavalta.

Eiköhän se olisi aika jonkun toisen kuten Fennovoiman päästä kokeilemaan osaamistaan projektiostamisen saralla. Fennovoima ei ole ainakaan vielä osoittanut huomattavaa ammattitaidon puutetta.

Lukijoille selvennykseksi se, että kannatan ydinvoimalan rakentamista. Mutta en kannata sitä sellaisella tavalla, jota O3 osoittaa.

Mainokset

From → Uncategorized

10 kommenttia
 1. n.n permalink

  Ei nyt ihan kaikkea kunniaa TVO:lle pidä antaa.
  Kyllä ranskalaisetkin on tres taitavia näissä asioissa, varsrinkin kun päydän toisella puolella neuvottelelmassa istuu suomalainen perusinsinööri joka olettaa että kaikki ihan oikeesti tarkoittavat kirjaimellisesti sitä mitä sanovat.

  Mitä ydinvoimaan yleensä tulee niin kaks asiaa on kääntänyt mun pään tässä viime vuosina.
  Olin aiemmin sitä mieltä että ydinvoimaa tarvitaan vielä perusvoiman tuotantoon, mut en ole enää.

  Tämä koska OL 3 ja Japani fukushiman jälkeen. Japanissahan vedettiin töpseli seinästä kaikissa ydionvoimaloissa 2009, eikä ole vielä takaisin pistetty.

  Mitään katastrofia asiasta ei ole seurannut, vaikka tämä ja tuntienergian vaikutus kauppataseeseen japania arvioitaessa IMO liian usein unohdetaan, Tuo on kokoluokaltaan erittäin merkittävä riippa japanin taloudessa, mikä pitäs pitää mielessä aina japanin kehitystä arvioitaessa.

  • Oman kokemukseni mukaan ostajan vastuu homman hoidosta on paljon suurempi kuin yleensä kuvitellaan. Ei Areva tällaiseen kykenisi mikäli TVO olisi ollut skarppina.

   Toisaalta totta on, että ranskalaisen lehdistön mukaan Areva tiesi jo tarjousta tehdessään, ettei pysty toimittamaan voimalaa sovitulla tavalla. Mutta vastuu tuossakin lopulta päätyy asiakkaan johdolle, jonka pitäisi osata huomioida moinen pelleily.

   • n.n permalink

    No nyt täytyy ihahn rehellisesti tunnustaa että mä en ole koskaa ollut ostamassa ydinvoimalaa. En osaa sanoa. *pakollinen hymiö: :)*

   • Hah. Hyvä pointti. Tarkoitin sitä, että kun ostetaan isoja projekteja. Tosin monta muuta projektityyppiä on tullut nähtyä.

    Sitä ydinvoimalakokemusta ei minullakaan ole, joten ihan oikein osunut kommentti.

 2. n.n permalink

  JA tosiaan tuonen puoli mun mielipiteen muutoksessa on siis just tämä OL3-4- farssi.

  Voiko joku muka oikeesti väittää vakavalla naamalla että ”prosessi on hallinnassa ja kaikki hoituu hyvin ja ennakoidusti”. ”Trust me, I know what I,’m doing.”
  Että tämä porukka rupeaa käyttämään ydinvoimalaa, kyllä se pelottaa oikeesti, Mun puolestani voisivat pitää tunkkinsa.

  Niin ja muistinko sanoa että IMO kaikki ydinvoima pitäs olla julkisen sektorin omistuksessa?
  Ai miksi? No siksi kun se on viimekätinen takaaja vahinkojen korjattavissa olevien tuhojen hoitamisessa sitten jos sattuu poksahtamaan.

  Yksityinen taho vois IMO rakentaa voimalan jos sillä on uskottavan tahon tarjoama vakuutus ILMAN KORVAUSKATTOA. Nythän näin ei ole, ja ihan näin retorisena kysymyksenä, mitäköhän IF:ltä mahdettais vastata jos lähettäsi tarjouspyynnön vastuuvakuutuksesta ydinvoimalalle ilman korvauskattoa?

  Kaikki ”kannattavuuslaskelmat” ovat tämän vuoksi vessapaperia. Mahdolliset voimayhtiön voitot taas eivät.

  • Nomuttahei, ydinvoimalathan ovat sitten kuin pankkeja. Klaava, minä voitan, kruuna sinä häviät. Eiväthän pankitkaan kaadu ja omistajat menetä sijoituksiaan vaan veronmaksajat maksavat tappiot, joskaan eivät pääse osallisiksi voitoista.

   Tämä viesti on siis sarkasmia.

 3. Kari permalink

  Onhan näitä projekteja muitakin, vaikkapa sähköinen resepti ja muut terveydenhuollon it-projektitt, joista ei näytä valmista tulevan. Näin maallikkona luulen, että terveydenhuollon sekoiluihin on kolme syytä. Ensinnäkin se, että ilmeisesti jokaisella kunnalla oli oma tietojärjestelmä, jotka eivät keskustele keskenään, eikä myöskään valtion järjestelmien kanssa. Toiseksi, Tieto ja muut konsultit lisää tuskaa. Kolmanneksi, ei ole projektiosaamista, eikä kukaan oikeasti vastaa mistään.
  Onko yksikään virkamies saanut kenkää sähköisen reseptin myöhästymisen ja tai muiden it-sekoilujen takia, kuten sähköisen äänestyksen?
  Todennäköisesti näihin julkisen puolen projekteihin on uponnut yhden ydinvoimalan verran verorahaa, eikä tuotto ole ollut hääppöinen. Toisaalta julkisen puolen hankinnoissa on varmasti muitakin kalliita sekoiluja. On tämä hieno maa.

 4. n.n permalink

  @Kari, onko Gaudeamuksen julkaisema Hanna Kuuselan ja Matti Ylösen ”konsulltidemokratia” tuttu opus? Suosittelen, jos uskallat.

  Julkisen puolen projektien sekoilu johtuu ensi sijaisesti henkilöstökustannusten säästämispakosta. Säästötavoitteet asetetaan henkilötyövuosina. ”Korvaavat palvelut” ostetaan yksityisen tuottamana, jolla esim it.puolella on loistavat saumat kaksin käsin lypsää ja qusettaa asiakasta jolla ei ole omaa vastaavaa tuotantoa eikä sen tarjoamaa pohjaa ostolle.

  Tarvitseeko sanoa että säästöt henkilöstökuluissa ovat lähes systemaattisesti pienemmät kun mitä ovat vastaavien palvelujen kulut yksityiseltä ostettuna, kun ostajana on taho jolta ensin on ulkoistettu tai lopetettu kaikki alan oma osaaminen ja tuotanto?

 5. asioihin syventynyt permalink

  Kyl määkin kannatan ydinvoimaa, mutta en tällä tavalla tuotettua, nykyinen systeemi on tuhlari ja saastuttaa ympäristöään kaasumaisilla reaktiotuotteillaan joita ei edes käsitetä/mielletä jätteeksi jota ei voi edes käsitellä/kierrättää.

  Jokaisessa käytetyssä ydinpolttoaine sauvassa on hyödyntämätöntä energiaa jäljellä kahdeksankertainen määrä, siihen verrattuna, mitä siitä on hyödynnetty.

  Ja suuri määrä niitä kaasumaisia reaktiotuotteita, radon, ionium jne jne sekä raskasta vettä Tritium vettä huuhdottuna mereen, ne kaikki olisi hyödynnettävissä, mutta ei niin ei, vain tämä nykyinen energiavaroja tuhlaava käytäntö näkyy jatkuvan.

  kalliolämpökin on todellisuudessa (geoterminen lämpö) maan sisäisten radioaktiivisten alkuaineiden tuottamaa lämpöä, niin sanoo myös STUK.

 6. Kari permalink

  Olen kirjasta kuullut, mutten ole vielä lukenut. Olen itse seurannut kohtuullisen läheltä paria ulkoistusprojektia ja kilpailutusta. Konsulttien paperit olivat oikein hienoja ja optimistisia. Periaatteena tuntuu olevan sama kuin julkisen puolen hankkeissa yleensäkin eli tärkeintä on saada hanke liikkeelle vaikka sitten palastelemalla se pieniin osiin tai aliarvioimalla kustannukset ja yliarvioimalla hyödyt. Tämähän oli taktiikka mm. Länsimetron kanssa. Guggenheimia ajetaan samalla tapaa. Millä ihmeellä G-säätiö oikein kiristää Helsingin kokoomusta?

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: