Skip to content

Mistä näkee talouden lähteneen nousuun?

Touko 16, 2014

Euroalueella ja meillä Suomessa on jo vuosia sanottu nousun olevan puolen vuoden päässä. Nousua ei kuitenkaan ole näkynyt vaan talous on jatkanut sukeltamistaan. Siksi onkin syytä miettiä mistä tietää talouden lähteneen nousuun. Vastaus on pelottavan helppo. Esimerkiksi Suomen tapauksessa kyyniselle arvioijalle riittää seurata vain kahta lukua. Nuo luvut ovat:

 1. Työllisyyskehitys eli työllisten määrä suhteessa työikäisiin.
 2. Valtion verokertymä.

Yleensähän tuossa vielä käy niin, että ensiksi liikkeelle lähtee positiivinen työllisyyskehitys ja sen jälkeen valtion verotulot kasvavat. Valtion verotulojen kasvaminen korjaa kestävyysvajeen kuin itsestään. Mutta mikään talouden parantuminen ei ole todellista mikäli työllisyys ei ala parantua.

Suomen taloustilanteen todellisuutta kuvaa muun muassa tämänpäiväinen Ylen uutinen, jossa kerrotaan avoimia työpaikkoja olevan tällä hetkellä 11% vähemmän kuin vuosi sitten (juttu täällä). Kun TEM:n tilastot työttömistä ja työelämän ulkopuolella olevista kertovat negatiivisesta työllisyyskehityksestä, niin merkit Suomen taloudelle ovat todella pahoja.

Jokaiselle positiivisia uutisia hehkuttavalle pitäisi ensimmäiseksi tehdä esittää kysymys siitä kuinka monta uutta työpaikkaa uutisen mukaisella tapahtumalla syntyy Suomeen. Mikäli uusia työpaikkoja ei synny, niin hyvät perustelut edes vanhojen säilyttämiselle ovat tervetulleita.

Hyvän esimerkin pohjimmiltaan naurettavasti ”positiivisesta uutisesta” tarjoaa hehkutus Suomen luottoluokituksesta. Kuinka monta uutta yksityisen sektorin työpaikkaa luottoluokitus on luonut? Kuinka paljon se on lisännyt valtion verotuloja? No,  luottoluokitus marginaalisesti pienentää lainanhoitokuluja, mutta eipä se paljoa uusia työpaikkoja luo.

Kaiken kaikkiaan uusia työpaikkoja tarkoittavia positiivisia uutisia on ollut pelottavan vähän. Valitettavasti.

Talous on kääntynyt parempaan silloin kun työllisyys paranee. Puheet muista mittareista ovat pohjimmiltaan hölynpölyä ja useissa tapauksissa tietoista valhetta.

Esimerkiksi hallituksen politiikan onnistumista voi yksinkertaisesti arvioida työllisyyskehityksen perusteella. Kun työttömyys on Suomessa kasvanut viimeiset kolme vuotta yksityisen sektorin työpaikkojen katoamisen vuoksi, niin jokainen voi itse miettiä mitä tuo tarkoittaa harjoitetun politiikan onnistumista ajatellen.

Seuratkaa työllisyyskehitystä ja unohtakaa poliitikkojen puheet. Tulokset merkitsevät.

Mainokset

From → Uncategorized

2 kommenttia
 1. Kehitys varmaan jatkuu myönteisenä, kun jo sovitut 8 mrd leikkaukset aletaan panna täytäntöön?

  Oli karmea katsoa eilen Kangasalan torilla, kun Pirkanmaan Yrittäjät olivat roudanneet Kokoomuksen kärkinimet kehumaan toisiaan ja harjoitettavaa oksansahaamispolitiikkaa, eikä ainuttakaan kriittistä kysymystä esitetty.

  Katainen vain toisteli omaksumaansa mantraa sisämarkkina-alueen suuresta merkityksestä, vaikka vienti sinne on supistunut. Vientiähän sekin on, koska jokaista kansantaloutta käsitellään erikseen. Suomen oman kotimarkkinan osalta kannattavuus on laskenut järkyttävän alas, eikä tosiaan mitään kasvua ole odotettavissa ostovoimaa edelleen leikkaamalla ja työttömyyttä kasvattamalla.

  Nautitaan nyt sitten Kokoomusvetoisuudesta, kunnes ollaan takaisin keräily- ja vaihdantataloudessa. Työllistämmehän kuitenkin merkittäviää määriä muita kansallisuuksia, jotka käyttävät hyväkseen elintaso- ja valuuttakurssieroja oman elintasonsa kohottamiseen ja meidän laskemiseen.

 2. Pessimisti permalink

  Eihän politrukin virkaa Brysselissä kannata vaarantaa feodaaliherrojensa ohjeistuksesta poikkeavilla puheilla, vastaavista teoista nyt puhumattakaan.
  – Niin minnekähän Kataiselta (Stubbilta ym. kokoomukselaisilta politrukin virkaa tavoittelevilta) on unohtunut kokoomuksen vaalilauseisiin aikoinaan kuuluneet ’koti, uskonto ja isänmaa’?! Ne puolueen isänmaalliseen ns. sinivalko-siipeen kuuluvat, jotka erehtyvät näistä mainitsemaan, ovat ilmeisestikin puolueen nuorelle ’edistykselliselle’ johto-klikille vain ’hyödyllisiä idiootteja’, bolsevikki-massamurhaaja Leninin aikoinaan lanseeraamaa sanontaa käyttäen – ja onhan vastaavanlaisen diktatuurin täydellistämis-prosessi
  parhaillaan käynnissä – pienin askelin (esim. pankkiunioni), ettei kansa huomaisi. Juuri tällä hetkellä ollaan sitten suuren propaganda-rummutuksen säestämänä ’demokraatisesti’ valitsemassa marionetteja KUMILEIMASIN-PARLAMENTTIIN, jolta puuttuu domokratialle olennainen lakialoiteoikeus!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: