Skip to content

Tiedot Irlannin toipumisesta liioiteltuja – vientiteollisuuden työpaikat eivät ole lisääntyneet

Touko 11, 2014

Irlannin vientisektorin työpaikkoja oli vuonna 2013 vähemmän kuin vuonna 2000. Tämä siitä huolimatta, että työvoiman nettolisäys samana ajanjaksona oli >22%. Toisin sanoen vientisektorin kyky työllistää ei ole kasvanut kolmessatoista vuodessa. Kokonaisuudessaan kaikki yksityiset työnantajat työllistävät Irlannissa tällä hetkellä vain 2,6% enemmän ihmisiä kuin vuonna 2004 huolimatta siitä, että saatavilla olevan työvoiman lisäys tuona aikana on ollut >15%. Tuo 2,6% lisäys koskee sekä vienti- että kotimarkkinasektoria. Kelttiläinen tiikeri on kuollut huolimatta siitä riemusta ja kehusta, mitä Irlannin talous on saanut muun muassa suomalaisilta eurokuripolitiikan kannattajilta. Mutta Irlannin luvut kaipaavat hieman tarkempaa huomiota.

Mahdollisten vientiin sopivien elinkeinoelämän sektoreiden osalta lukemat ovat seuraavat:

IrlantiTyopaikkakehitys

Viennin arvo verrattuna työpaikkojen lisäykseen edellyttää tarkempaa analyysiä. Koska palvelut ovat hankalia vietäviä, niin viennin arvon yli nelinkertaistuminen samalla kuin työpaikat ovat kasvaneet huomattavasti vähemmän herättää kysymyksiä.

Irlannin palveluviennin osalta onkin jo pitkään ollut julkista tietoa, että suurin osa ulkomaisessa omistuksessa olevien firmojen viennistä on keksittyä. Irlannin palveluviennin kuvitteellisuutta kuvastaa se, että Microsoftin liikevaihdosta virallisesti noin neljäsosa kirjataan Irlannin palveluvienniksi ja jenkkiarvoiden mukaan noin 30% Microsoftin tuotekehityksestä kirjataan Irlannissa tehdyksi. Ne noin 1200 Microsoftin työntekijää, jotka työskentelevät Irlannissa ovat toisin sanoen todellisia supertyöntekijöitä verrattuna muihin Microsoftin työntekijöihin. Olen aiheesta aikaisemmin kirjoittanut täällä.

Kaiken kaikkiaan Irlannin lukemat ovat pelottavia. Työvoima on kasvanut merkittävästi (>15%) samalla kun yksityisen sektorin työpaikkojen määrä on kasvanut vain 2,6%. Viennistä ei ole ollut Irlannin työllisyyden pelastajaksi.

Eurokuripolitiikka on osoittautunut erittäin tehokkaaksi myös Irlannin tapauksessa. Eurokuripolitiikka mitä ilmeisimmin tappaa talossa ja puutarhassa huolimatta siitä, että Irlannin työmarkkinat ovat koko Euroopan joustavimmat. Toisin sanoen rakenteellisten uudistusten todellinen teho ei vaikuta kovin lupaavalta, sillä Irlannissa työmarkkinauudistukset on jo tehty.

Mutta miksi Irlannin työttömyys ei ole räjähtänyt pilviin? Syynä on se, että Irlanti on turvautunut perinteiseen vientiartikkeliinsa eli Irlannista ovat nuoret aikuiset muuttaneet pois. Erityisesti koulutetut ja ammattitaitoiset nuoret aikuiset ovat jättäneet Vihreän Saaren taakseen.

Toisin kuin esimerkiksi Kreikassa, Portugalissa ja Espanjassa, niin Irlannissa nuorten aikuisten poismuutto ei välttämättä tarkoita kansantaloudellista katastrofia. Syynä on se, että Irlanti on niitä harvoja eurooppalaisia valtioita, joissa syntyvyys on varsin korkealla tasolla.

Irlannista eivät lopu työikäiset aikuiset ja nuoret vaikka lähes kokonainen sukupolvi muuttaisi pois. Suomessa vastaava muuttoliike tarkoittaisi yhteiskunnallista katastrofia.

Irlannin työllisyysraportti löytyy täältä.

Edit: Viime aikoina on myös Suomessa noussut esille se, että Irlannin valtionlainojen korot ovat alhaisempia kuin UK:n. Entä sitten? Käsittääkseni Irlannin valtionlainat ovat euromääräisiä ja UK:n puntamääräisiä. Osoittaa melkoista ymmärryksen puutetta vertailla pelkkiä korkoja kun kyseessä ovat eri valuutoissa otetut lainat samalla kun inflaatio-odotukset ja tuotto-odotukset ovat täysin erilaisia verrattaessa UK:ta ja Euroaluetta. UK kasvaa sen verran rivakkaa tahtia ja inflaatio on terveemmällä tasolla, minkä vuoksi korkojen pitääkin olla korkeammat. Itse asiassa ero kertoo siitä, että UK:n talous on terveemmällä pohjalla kuin Irlannin. Varsinkin kun EKP:n OMT-lupausta tulkitaan rajattomaksi piikiksi, jollainen tosin on auki myös UK:lla jos puntia todella tarvitaan. Palaan tähän lähipäivinä mikäli ehdin.

Mainokset

From → Uncategorized

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: