Skip to content

Taloudellinen pessimismi ja mahdolliset korjaustoimenpiteet

Touko 9, 2014

Muutama sähköpostikommentoija ilmitoi näkemyksenään, että olen maailmanlopun ennustaja ja aiheettoman pessimistinen. Itse asiassa toivon olevani aiheettoman pessimistinen. Itse asiassa toivon Euroalueen talouden kokevan ihmeparantumisen ja nousevan kukoistukseen mahdollisimman nopeasti. En kuitenkaan usko moiseen todennäköisimpänä vaihtoehtona. Pidän kaikkein todennäköisimpänä vaihtoehtona sitä, että Euroalueen maat Saksaa lukuun ottamatta pysyvät hitaan rapautumisen tiellä niin kauan, että jossain merkittävässä maassa nousee valtaan jokin reipasotteinen poliittinen liike. Tuollainen reipasotteinen liike sitten kyllä saa aikaiseksi kaikenlaisia muutoksia.

Pidän jopa sitä tulonsiirtoliittovaltiota paljon parempana vaihtoehtona kuin tällä hetkellä todennäköisimmältä vaikuttavaa hitaan rapautumisen ja pystyyn mätänemisen politiikkaa. Euron hajottaminen on mielestäni ainoa todella toimiva vaihtoehto tulonsiirtoliittovaltiolle. Nykyinen välimuoto tuhoisine vaikutuksineen on kaikkein huonoin vaihtoehto. Poliitikoille eteneminen nykyisestä tilanteesta yhtään mihinkään suuntaan vaikuttaa kuitenkin niin vastenmieliseltä, että tämä välimuoto voi hyvinkin olla vallitseva tilanne poliittisiin murroksiin saakka. Pahimmassa tapauksessa välimuototilanne voi kestää kymmenen tai kaksikymmentä vuotta samalla hitaasti mutta varmasti meitä köyhdyttäen.

Mutta tällä hetkellä minulle kelpaisi jopa pelkästään järkevä, kasvua tukeva rahapolitiikka Euroalueella. Se, että inflaatio todella olisi noin 2% koko Euroalueella, jokaisessa maassa, ja taloudet eivät supistuisi sekä reaalisesti että nimellisesti, olisi merkittävä parannus nykytilanteeseen.

Avaimet tuhon kierteen pysäyttämiseksi ovat EKP:llä koska poliitikot ovat käytännössä kyvyttömiä tekemään päätöksiä suuntaan toiseen. Äänestäjät eivät halua liittovaltiota ja eurossa on kiinni liian paljon poliittista pääomaa ja keskinäisiä lupauksia. Poliitikot ovat jumissa asian kanssa. Toisin sanoen EKP on ilmeisesti ainoa taho, joka voi pelastaa tilanteen. Ongelman tosin tuo se, että nykyinen tilanne on Saksalle edullinen, minkä vuoksi en oikein usko EKP:n tekevän mitään vaikka tarve on ilmeinen.

Toivon EKP:n aloittavan reippaan rahapoliittisen elvytyksen. Mielellään eilen.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Karhila permalink

  Euron tulevaisuutta voi hyvin arvioida tarkastelemalla mikä olisi tilanne ilman euroa. Kuvitellaan, että jokaisella euro-maalla on oma valuutta, jonka arvon markkinat määräävät. Tarkastelematta muita, niin Suomen valuutan arvo olisi todennäköisesti kymmenisen prosenttia pienempi kuin nykyinen euro. Mutta Saksan valuutta olisi kolmisenkymmentä prosenttia kalliimpi kuin nykyinen euro. Saksan vientituotteet olisivat selvästi kalliimpia ostajille kuin nykyisin ja Suomen vientituotteet selvästi halvlempia ostajalle kuin nykyisin.
  Tästä syystä Saksa estää euron hajoamista kaikin käytettävissä olevin keinoin ja muut heikommassa asemassa olevat euro-maat subventoivat Saksan kauppaa.

 2. hakki47 permalink

  Viel uusi päivä kaiken muuttaa voi nyt kun Urpiainen joutui lähtemään.

  Vaikka en sitä todennäköisenä pidäkään saattaa olla mahdollista, että Rinne vetää demarit pois hallituksesta. Se taas johtaisi uusiin vaaleihin, ensimmäiset moniin vuosiin jotka demarit saattaisivat voittaa. Tuskinpa he suurimmaksi asti kasvaisivat, mutta vähintään toiseksi. Samalla siitä saattaisi seurata uusi linja suhteessa EUiin ja EKPiin. Alettaisi todella käydä vaikuttamaan siihen, että laulettaisi muitakin lauluja kuin Deutsch, Deutschland uber alles …

  Siis en pidä kehitystä todennäköisenä ottaen demareiden ay-siiven konservatiivisuuden, mutta ensi kerran fkolmeen vuoteen rohkealla on nyt mahdollisuuksia. Who dares wins.

  • Täytyy myöntää, että olen samaa mieltä. En olisi kymmenen vuotta sitten uskonut, että pidän ilahduttavana kehityksenä Suomen politiikassa sitä, että ay-änkyrä valitaan demareiden puheenjohtajaksi. Ehkä Lipposen europerintö ei tuhoa demareita kuten olen olettanut.

 3. Jenkeistä on raportoitu FEDin elvytyksen pullistaneen lähinnä osakekursseja ja liittovaltion velkakirjoja, joissa ei katto tule vastaan kun sitä nostetaan pois tieltä. Yksityisen sektorin kulutus ja velkaantumishalu näyttävät edelleen potevan näivetystautia.

  Onko perusteltuja syitä olettaa, että EKPn toimet toimisivat yhtään paremmin Euroopassa?

  Briteissä asuntokupla on puhallettu jo uudelleen taantumaa edeltäneelle tasolle.

  Suomessa julkisen sektorin kasimiljardinen on vielä kohdentamatta, mutta helppo ennustaa ostojen supistuvan yksityiseltä puolelta. Hairstore tänään konkkaan ja palvelujen piti pelastaa tuotannon lasku. Lienee vasta alkua. Köyhälistö on jo siirtymässä vaihdantatalouteen. Merkkikorjaamot miinusta, koko PK-sektorilla yritysten lisääntyminen kasvattanut liikevaihtoa, mutta tulokset vahvasti alaviistoon.

  Surkeat pätkäduunitkaan eivät ole enää kansallinen ilmiö vaan aivan globaali.

  Kiina putoaa, Japani ei nouse elvyttämälläkään ja Venäjän suunta oma lukunsa.

  Eikö tämä nyt kerro jo niin vaikeasta kokonaistilanteesta, että vain väkisin luotu turvallisuusongelma peittää sysimustan talouskuvion? Peter Schiff pitää ainakin isoa kyykkyä vääjäämättömänä.

  • Yhdysvaltojen työllisyystilasto ei nyt ole niin kauhean negatiivinen. Heikkoa on uusien duunien palkkataso, mutta hyvää on niiden määrä.

   Toisin sanoen en aivan allekirjoittaisi tekstiäsi.

  • Peter Schiff on spede, joka puhuu ihan omiaan. Kuuluu tähän ”kulta on rahaa”, ”inflaatio ryöpsähtää justiinsa kun fedi painaa rahaa”- Mises-instituutin prujujen selailijoihin. On ollut vahvoissa väitteissään niin pitkään ja toistuvasti väärässä, että suosittelen vaihtamaan seurannan johonkin toiseen puhuvaan päähän, jonka jutut mielellään pohjautuisivat taloustieteisiin ja todellisuuteen.

 4. Kari permalink

  Yhdysvaltojen luvuissa on hyvä huomioida työllisyysasteen muutokset. Toisaalta nyt on oltu lamassa viidettä vuotta – kai tämä lama joskus loppuu?.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: