Skip to content

Todellinen eurovero – eurojäsenyys maksaa noin 3200€/vuosi jokaiselle suomalaiselle

Touko 7, 2014

Liberan julkaiseman euroanalyysin mukaan eurojäsenyys on tullut suomalaisille aika kalliiksi. Pikaisella tarkastelulla hyviltä ja luotettavilta vaikuttavat raportin laskelmat kertovat eurojäsenyyden aiheuttamiksi menetyksiksi noin 17 miljardia euroa vuodessa – pelkästään Suomelle.Tämä siis joka vuosi ja menetys kasvaa koko ajan. Käytännössä tämä tarkoittaa kymmenen prosentin miinusta jokaisen suomalaisen tuloihin, siis jokaisen aina vauvasta vaariin.

Asian ymmärtämisen helpottamiseksi on aihetta miettiä mitä tuo tarkoittaa kutakin yksilöä kohden. Pikaisella laskutoimituksella lopputulokseksi saadaan, että vuotuinen tappio on noin 3200€ jokaista suomalaista kohden. Toisin sanoen asian voi ymmärtää niin, että jokaista suomalaisten verotetaan ylimääräiset 3200€ vuodessa, kuitenkin niin, että lapsia ja työttömiä tahi eläkeläisiä ei säästetä.

Nelihenkinen eli kaksilapsinen perhe voi arvioida tappioikseen noin 12000€ vuodessa. Vähän enemmän kuin valuutanvaihtokustannukset markka-aikana kun Kanarialla kävi.

Toisin sanoen kahden lapsen perheen työssäkäyvät vanhemmat voivat arvioida eurojäsenyyden tuomia riemuja miettimällä vaihtoehtoisena kuviona kerran vuodessa saatavaa noin 6000€ bonusta per vanhempi. Mutta koska Suomi on  euromaa, niin nuo rahat menevät ”euroveroon”. Saamattomia tuloja on tuolle nelihenkiselle perheelle siis keskimäärin luokkaa 12000€ vuodessa.

Melkoinen eurovero. Eikä tuon veron maksaminen lopu niin kauan kuin eurossa roikutaan mukana. Ei vaikka talous lähtisi Euroalueen hitaaseen kasvuun. Maksoi mitä maksoi on nyt sitten saanut hintalapun.

Tietenkään tämä ei ole oikeasti näin suoraviivaista, mutta tuo esiin asian kokoluokan.

Palaan tuohon mielenkiintoiseen ja ammattitaidolla laadittuun raporttiin vielä myöhemminkin.

Ai niin, raportin voi jokainen ladata omaa tutkiskelua varten täältä (englanninkielinen on täällä).

Mainokset

From → Uncategorized

6 kommenttia
 1. JariS permalink

  Missä se dokumentin kohta on jonka mukaan on päädytty tuohon noin 17 miljardiin euroon ?

  • Raportin luvussa 10 arvioitu hyvinvointitappio on noin 10% koko euroalueella. Suomen osalta tappio on käytettyjen tilastollisten mallien perusteella vielä suurempi. Mutta jos lasketaan tappioksi tuo 10%, niin tällä hetkellä meidän bruttokansantuotteemme on noin 90% siitä mitä sen pitäisi olla. Erotus eli tuo kymmenen prosentin tappio on noin 17 miljardia. Bruttokansantuote tilastokeskukselta ja väkiluku väestörekisterikeskukselta. Myönnän, että olen oikonut kulmia asian kanssa, mutta tuo oikaistu arvio kertoo jotain kokoluokasta.

 2. Kasasin koosteen kaikesta vastaantulleesta kirjoittelusta rapsaan liittyen, tarkoitus on päivittää sitä mukaa, kun uutta tulee vastaan: http://morelivers.blogspot.com/2014/05/7th-may-special-euron-tulevaisuus.html

 3. Pentti permalink

  Ongelma tuossa 10% arviossa on se, että taisi perustua pelkästään tilastolliseen vertailuun 2007/2008 finanssikriisistä toipumiseen. Mittarina käytettiin teollisen tuotannon muutosta. Teollisuuden osuus esim. Suomen BKT:sta on vain noin viidennes. Jos muita seikkoja ei huomioida, on 20% BKT osuudesta tehty pelkkä tilastollinen arvio todellakin vain arvio.

  • En ole vielä tarpeeksi tarkasti katsonut kuinka laskelmat on tehty, tosin näyttävät aika hyviltä. Mutta palataan asiaan.

Trackbacks & Pingbacks

 1. Pohjoinen hyvinvointimalli ja Suomi – Hesarin pääkirjoitus ja turhaa hurskastelua | Tyhmyri's Blog

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: