Skip to content

Helsingin Sanomat ja pääkirjoitushölynpöly – törkeää taloudellista huuhaata

Touko 7, 2014

Tänään 7.5.2014 on Helsingin Sanomien pääkirjoituksessa jälleen kerran käsitelty Suomen eurojäsenyyttä. Mielenkiintoista asiassa on se, että tänään, samana päivänä, julkaistaan Liberan toimesta analyysi Suomen eurojäsenyydestä ja sen vaikutuksista. Liberan julkaisu on tutustumisen arvoinen jokaiselle taloudesta ja Suomen menestyksestä kiinnostuneelle. Mutta HeSarin pääkirjoituksessa perustellaan Suomen eurojäsenyyden autuutta kahdella väitteellä, jotka ovat molemmat todennäköisesti aivan puhdasta ja tietoista europropagandaa. Silkkaa muunneltua totuutta ne ovat joka tapauksessa. Todellisten taloudellisten perusteluiden kanssa noilla väitteillä ei ole mitään tekemistä. Helsingin Sanomien pääkirjoitus löytyy täältä.

Otetaan esimerkiksi seuraava lainaus HeSarin pääkirjoituksesta:

Jos ve­toaa Ruot­siin ja kruu­nuun, unoh­taa kaik­ki muut ver­tai­luun vai­kut­ta­vat sei­kat. Esi­mer­kik­si sen, et­tä Sak­san – eu­ro­maa muu­ten – ta­voin Ruot­si on pys­ty­nyt pit­kä­jän­tei­seen työl­li­syyt­tä tu­ke­vaan ta­lous­po­li­tiik­kaan. Li­säk­si län­si­naa­pu­rin elin­kei­no­ra­ken­ne on mo­ni­puo­li­sem­pi kuin Suo­men.

Itse asiassa juuri tuo HeSarin pääkirjoituksen vetoaminen elinkeinorakenteen monipuolisuuteen menee toisin päin. Mitä kapeampi on maan teollinen pohja ja elinkeinorakenne, niin sitä enemmän se hyötyy omasta kelluvasta valuutasta. Tämä on aivan alkeellista perusasiaa, joka on monta kertaa todeksi osoitettu. HeSarin väite on jo aika törkeää tosiasioiden vääristelyä.

Olen aikaisemmin kirjoittanut kelluvan valuutan ja elinkeinorakenteen monipuolisuuden välisestä suhteesta täällä.

HeSari onnistuu samassa pääkirjoituksessaan myös toisen aivan käsittämättömän lausunnon antamisessa. Katsotaanpa ensiksi tuo lainaus.

Jos Suo­mi oli­si eron­nut eu­ros­ta muu­ta­ma vuo­si sit­ten, va­luut­ta oli­si to­den­nä­köi­ses­ti re­val­voi­tu­nut ja tu­hon­nut yk­sik­kö­työ­kus­tan­nus­ten kas­vun vuok­si hei­ken­ty­nyt­tä kil­pai­lu­ky­kyä. Suo­men vien­ti­ke­hi­tys on vii­den vii­me vuo­den ai­ka­na ol­lut jo­ka ta­pauk­ses­sa niin heik­koa, et­tä vas­taa­vaa saa ha­kea OECD-mais­ta 1970-lu­vun Por­tu­ga­lis­ta.

Ei, ei, ei ja vielä kerran ei. Keskuspankki pystyy aina halutessaan painamaan kelluvan valuutan arvon alas mikäli niin haluaa. Tämä on myös aivan perustavanlaatuisia taloudellisia tosiasioita, jotka on toistuvasti osoitettu paikkansapitäviksi. Esimerkiksi tempun tekemisestä käyvät SNB ja viime aikoina BoJ, jotka molemmat ovat yksinkertaisesti painaneet hallitsemansa valuutan arvoa alaspäin täsmälleen sen verran kuin ovat halunneet. Olen kirjoittanut siitä kuinka SNB painaa frangin arvoa alas haluamansa määrän (jutut 1 ja 2).

Toisinaan minua mietityttää osaavatko HeSarin toimittajat edes hävetä kirjoittaessaan pääkirjoitussivulla tuonkaltaista soopaa. Tuskin, he saattavat jopa uskoa kirjoittamaansa.

Mutta ehkäpä joku toimittaisi kopion tänään julkistettavasta Liberan eurokirjasta myös HeSarin toimitukselle. Ehkä myös jokin kansantaloustieteen perusteiden kirja olisi sopiva, sillä ilmeisesti Liberan tänään julkaistavassa kirjassa käsitellyt asiat menevät muuten HeSarin toimituksen käsityskyvyn ylitse.

Talousasioissa Helsingin Sanomiin ei voi luottaa mikäli on puhe eurosta ja EU:sta. Kaikki luvut ja asiat pitää tarkistaa itse.

Mainokset

From → Uncategorized

One Comment
  1. Heikoksi on mennyt, kun eurouskovaiset eivät edes myyntispiikkiä osaa – tai pysty – kirjoittamaan ilman, että reikiä argumentoinnissa on kuin sveitsiläisessä juustossa

    Linkkisi pudottaa ison osan pääkirjoitustekstistä pois ainakin mobiililaitteellaani. Tässä varalinkki: http://www.hs.fi/paakirjoitukset/Talouden+vaivoihin+ei+ole+pikal%C3%A4%C3%A4kett%C3%A4/a1399352564196

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: