Skip to content

Euro ja turvallisuuspoliittinen harha – keksittyjen puolusteluiden ketju jatkuu

Touko 4, 2014

Yksi hämmästyttävimpiä euron ja yhteisvaluutan puolustajien argumentteihin liittyviä piirteitä on niiden elävyys. Tähän mennessä olemme kuulleet euron olevan erinomainen talouskasvun, työllisyyden ja hyvinvoinnin turvaaja. Kun tuo käytännössä osoittautui valheeksi, niin seuraava argumentti on ollut taloudellinen vakaus. Mutta pienikin katsominen tilastoihin kertoo, että euroa käyttävien maiden talous on ollut ennätyksellisen epävakaata euron käyttöönoton jälkeen. Tämä epävakaus näkyy myös kammottavalla tavalla Suomen taloudessa, erityisesti työllisyydessä, talouskasvussa ja valtion verotulojen kehityksessä. Euron kansantaloudelliset perustelut ovat johdonmukaisesti osoittautuneet valheiksi.

Kansantaloudellisten perusteluiden osoittautuminen ontoiksi valheiksi ei ole kuitenkaan menoa haitannut. Kun sitä Euroopan Yhdysvaltoja ei uskalleta äänestäjien pelossa avoimesti liputtaa – vaikka se olisikin ainoa todellinen keino saada tuo niin ihana euro toimimaan edes jollain taloudellisesti järkevällä tavalla – niin ainakin jotkut kotimaiset euron puolustajat ovat siirtyneet käyttämään turvallisuuspoliittista argumenttia.

Euron turvallisuuspoliittisen puolustuksen perusajatus on se, että mikäli luopuisimme euron käytöstä, niin valuisimme väkisin Venäjän valtapiirin alle ja tuleva rahamme olisi rupla. Mutta tämähän on vielä valheellisempi perustelu kuin ne euron taloudellista autuutta korostavat perustelut, jotka ovat nyt osoittautuneet ontoiksi valheiksi.

Ymmärrän vallan mainiosti ajatuksen siitä, että NATO-jäsenyys saattaisi tuoda Suomelle nykytilanteesta poikkeavaa turvallisuuspoliittista asemaa. Mutta en ymmärrä euron käytön ja turvallisuuspolitiikan välistä yhteyttä ellei sitten suoraan liputeta sen liittovaltion puolesta. Liittovaltio mitä todennäköisimmin puolustaisi myös Suomi-nimistä maakuntaansa. Euro ilman todellista liittovaltiota ei kuitenkaan tarkoita sitä, että Suomen käytössä olisi enemmän lentokoneita, panssarivaunuja ja sotilaita kuin nyt.

NATO:n jäsenkunnassa on monia maita, jotka eivät käytä euroa. Euron käyttämättömyys ei ole sen enempää este kuin ehto NATO-jäsenyydelle. Siksi eurolla ei ole todellista vaikutusta Suomen turvallisuuspoliittiseen asemaan. NATO-jäsenyydellä olisi, mutta olisivatko kaikki vaikutukset toivottavia vai eivät onkin jo aivan toinen kysymys. Tuolla kysymyksellä ei kuitenkaan ole yhteyttä siihen käyttääkö Suomi euroa vai ei.

Taloudellisesti vahingolliseksi osoittautuneen euron puolustelu turvallisuuspolitiikalla tai jollain länsimaisilla arvoilla on mielestäni vielä törkeämpää valehtelua kuin olivat euron tuomiin taloudellisiin etuihin liittyvät puolustelut. Talouteen perustuvat, mutta virheellisiksi osoittautuneet, puolustelut ovat vielä käsitettävissä joko taloutta koskevan ymmärryksen puutteen eli toiveajattelun tai poliittisen dogmaattisuuden tuotteina. Mutta turvallisuuspolitiikkaan vetoaminen euron yhteydessä on härskiä, varsinkin kun edellisten euron puolusteluiden virheellisyyttä ei suostuta tunnustamaan.

Euron käyttöä kannattavien tapa vaihtaa argumenttia lennosta on epämiellyttävä. Keskustelusta tulee niljakas olo.

 

Edit: Sähköpostikommentoijan kysymykseen: Minulla ei ole selkeää kantaa NATO:n suhteen. En tunne turvallisuuspolitiikkaa riittävän hyvin, tuppaan ajattelemaan näitä asioita talouden kautta. Talousmielessä eurojäsenyys on ollut yksinkertaisesti hölmö ratkaisu. Turvallisuuspolitiikkaa ajatellen mielestäni se oikea hetki NATO-jäsenhakemukselle olisi ollut välittömästi Neuvostoliiton hajottua. Vahva Venäjä on taas naapuri, jota ei ole hyvä ärsyttää, mutta josta voisi olla hyvinkin paljon taloudellista hyötyä. Pitkä maaraja Venäjän kanssa ei ole hävinnyt mihinkään eikä muutenkaan maantieteellinen asemamme ole muuttunut eurojäsenyydestä huolimatta. Itse asiassa kykymme järjestää puolustuksemme kuntoon on heikentynyt eurojäsenyyden myötä.

Mainokset

From → Uncategorized

Jätä kommentti

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: