Skip to content

Mielenkiintoista – pikakommentti MTV3:n vaalikoneesta

huhtikuu 22, 2014

Pikaisena kommenttina MTV3:n vaalikoneeseen (löytyy täältä). Suomalaisen äänestäjän, jolla on jonkinlaista isänmaallisuutta jäljellä, on yllättävän vaikea löytää sopivaa puoluetta. Vetelin tuon vaalikoneen liukuvalikot mielestäni sopiviin kohtiin ja tarkastelin lopputulosta. Tulokset ovat yllättäviä monessakin mielessä.

Ensimmäinen minua yllättänyt seikka on se, että puoluehajonta on lähes käsittämätön. Käsitysteni kanssa varsin yhteensopivia ehdokkaita näyttäisi tuon mukaan löytyvän perussuomalaisista, keskustasta, vihreistä, kristillisdemokraateista ja vasemmistoliitosta. Demariehdokkaat näyttävät puuttuvan kokonaan. Mutta seuraavaksi menenkin niihin ehdokkaisiin, jotka näyttävät sopivan parhaiten omiin ajatuksiini. Ehdokkaat ovat listallani aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan, eivät vaalikoneen tuottaman arvonnan perusteella.

 • Sari Essayah, KD
 • Laura Huhtasaari, PS
 • Maria Lohela, PS
 • Ilmari Pokela, keskusta
 • Sampo Terho, PS
 • Antero Vartia, vihr
 • Erno Välimäki, vas

Jokainen joista ehdokkaista on tutustumisen arvoinen.

Erityisen mielenkiintoisena pidän sitä, että kokoomuksen, oman perinteisen puolueeni, ehdokkaat puuttuvat tuosta joukosta. Antero Vartia vaikuttaa sellaiselta vihreältä, että voisin jopa ensimmäisen kerran eläessäni äänestää vihreitä. Toisaalta persujen edustus on aika rankka, paljon kovempi kuin olisin heidän puolueensa lähinnä jakomielitautisesta lähestymistavasta päätellen olettanut. Sympaattisimmat persut vaikuttaisivat olevan Huhtasaari ja Terho kun heidän sivujaan ja kirjoituksiaan vähän vilkuilee.

Mutta yhtään demaria ei tosiaan tullut.

Toisaalta inhokkilistani on sekin tuon vaalikoneen perusteella aika mielenkiintoinen (pienpuolueiden edustajia ei mukana kuten ei aivan kaikkia välihuutojakaan):

 • Timo Harakka, SD
 • Heidi Hautala, vihr
 • Liisa Jaakonsaari, SD
 • Timo Keskitalo, KD
 • Otso Kivekäs, vihr
 • Niklas Mannfolk, RKP
 • Maria Ohisalo, vihr
 • Silja Sandelin, RKP
 • Alexander Stubb, kok
 • Henna Virkkunen, kok

Koneen antama inhokkilista on taas aakkosjärjestyksessä sukunimen mukaan. Kokoomusta on enemmän kuin olisin uskonut. Mihin on kadonnut kypäräpäisen papin puolue? Vihreät eivät ole yllätys, kuten eivät myöskään demarit.

Jos haluatte äänestää vihreitä, niin äänestäkää Antero Vartiaa. Ilmari Pokela ei olisi paha keskustasta. Jopa sellainen valkopyykissä väriään laskenut kommunisti kuten Erno Välimäki ei vaikuttaisi pahalta.

Eurovaaleissa äänestäminen menee todella vaikeaksi. Sari Essayah voisi hyvinkin saada ääneni, mutta persujen kova edustus tuntuu hämmentävältä, sillä monissa asioissa persut ovat minusta demareita ilman maailmanhalailua. Toisaalta Laura Huhtasaari on persuksi harvinaisen sympaattisen oloinen, vaikkakin häntä äänestämällä saattaisi lähinnä edustaa Hauta-ahon valintaa…

Valintoja, valintoja.

On todella pelottavaa, että kokoomuksen ehdokkaat eivät päässeet listallani kovinkaan ylös. Siis positiivisessa mielessä ylös, negatiivisella listalla kyllä.

Minun on todellakin ikävä aitoa, radikaalia, isänmaallista oikeistopuoluetta Suomeen.

Mainokset

From → Uncategorized

7 kommenttia
 1. Kokeilin itse vaalikonetta, mutta kysymyksenasettelu ja -valinta ovat mielestäni luokattoman huonoja. Silti jotain suuntaviivoja ”enemmän-vähemmän Eurooppaa”, ”talouskuria vai järkeä”-akseleilla voi hakea. En ole koskaan pitänyt Timo Harakasta. Hänestä säteilee tapa olla liian helposti asioista jotain mieltä, vaikka tiedot eivät aina tunnu riittävän. Ehkä itseäni satutti eniten hänen ”Follow the money”-dokkarinsa, joka oli itse alaa läheltä nähneenä liian heppoinen tekele. http://www.productionhouse.fi/elokuvat/follow_the_money.html.

  Silti Harakalla tuntuu olevan kohtalaisen hyvä yleisnäkemys eurokriisistä, ja hän osaa todeta pankit keskeisiksi ongelmapesäkkeeksi, ja että valitulla politiikalla juuri niitä on suojeltu.
  http://timoharakka.blogspot.fi/2014/03/suuri-kiristys-alku.html

  Inhokeista oikeastaan samaa mieltä muuten. Kokoomuksen järkyttävyys on, noh, järkyttävää.

  Oma linja taitaa kallistua Terhon puolelle, koska toisen kauden ihmisenä ja kuviot siten jo tuntevana hän olisi oikeisiin kantoihinsa yhdistettynä oiva väline torpata fantsutteluosastoa. Maltti ja yksityiskohtiin perehtyminen näyttävät olevan myös hänen vahvuuksiaan.

  • Olen aivan samaa mieltä kysymyksenasettelun huonoudesta. Mutta jopa noilla kysymyksillä syntyi yllättävän suuria eroja.

 2. Mangra permalink

  Helpointa on vain äänestää persuja. Mieluummin ääni halla-aholle kuin stubbelolle.

 3. Itsenäisyys takaisin! permalink

  No, jos on isänmaallisella oikeistolaisella vaikeaa valita ehdokkaansa, niin voin lohduttaa isänmaallisena keskustalaisena, joka haluasi irti EU:sta, niin valinta on jo täysin mahdotonta. Keskustalaisuus tässä kommentissa ei tarkoita Kepu-hakuisuutta, vaan linjaa, jossa joissakin kysymyksissä ollaan aika vasemmalla ja jossain kysymyksissä ollaan melko oikealla.

  Muut eduskuntapuolueet paitsi perussuomalaiset putoavat jo kättelyssä pois. Perussuomalaisetkin taitavat haluavan Natoon, tai eivät ainakaan näe sitä uhkana idän suhteille. EU:sta he eivät halua mistään hinnasta pois ja vähän näyttää siltä, että jos eurokin nyt devalvoituisi, niin eivät he haluasi omaa keskuspankkiakaan.

  No, onhan tuolla sentään Toimi Kankaanniemi. Vaan kun en halua tukea Terhon ja Halla-ahon Nato-kantaa millään tasolla. Myös Ukrainan kriisi näytti, miten helposti lähti perussuomalainen kriisimopo keulimaan. Ei ulkopolitiikkaa voi ikinä antaa noin tasapainottomalle porukalle.

  Entäs IPU. Huhhuh, täydellisiä politiikan amatöörejä ja kiivaita tulikivenkatkuisia idealisteja – vaikka hetken jo toisin luulinkin. Turhaan, aivan turhaan.

  No, sitten ei ole jäljellä kuin kotiin jääminen, kun ei Le Peniä saa täältä käsin äänestää 😉 Se olisi sillä lailla isänmaallista täältä käsin, että jos hän pääsisi kompromissittomaan valtaan ranskassa, olisi EU:n päivät luetut. Onkohan tuo juuri se piirre, kun perussuomalaiset eivät haluaisi kirveelläkään samaan puolueryhmittymään National Frontin kanssa?
  Muuten, EU-parlamenttivaalien jännittävintä tapahtumaa voi seurata täältä (päivityksiä tulee vähintään viikottain):
  http://en.wikipedia.org/wiki/European_Parliament_election,_2014_%28France%29#Opinion_polling
  Ranskassa on tullut suurimman puolueen paikasta kunnon kisa ja eurovastaiset voimat alkavat jo uhata koko pimeyden ydintä. Vielä vaatimattomasti, toki. Kristillisdemokraattien ja sosiaalidemokraattien valtaa EU:ssa ei parlamentin kautta pystytä ikinä horjuttamaan. Siksikin tuo äänestäminen on lähinnä sisäpolitiikan kauneuskilpailu – ainakin 13 edustajan Suomessa. Mutta seuraavat sisäiset vaalit Ranskassa saattaa jo seisauttaa veret.

 4. US:n vaalikoneen kysymyksenasettelu oli huomattavasti parempi – enemmän suuria linjoja, vähemmän nippeliä.

  Vaalikone löytyy täältä: http://teemukammonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/166444-uuden-suomen-eurovaalikone-on-nyt-avattu-katso-ehdokkaasi

  Oma kärkilistani sen pohjalta:
  1. Jussi Halla-aho (ps.) 84.9%
  2. Juha Richter (kd.) 83.6%
  3. Pirkko Ruohonen-Lerner (ps.) 83.1%
  4. Sakari Puisto (ps.) 81.8%
  5. Jonna Purojärvi (pp.) 81.3%
  6. Erno Välimäki (vas.) 81.2%
  7. Jukka-Pekka Kuokkanen (kd.) 81.0%
  8. Juho Eerola (ps.) 80.9%
  9. Elina Lappalainen (kesk.) 80.6%
  10. Erkki Havansi (ps.) 80.5%

  Käytännössä oman listasi kärkinmet majailivat ihan tuolla 80% tuntumassa.

  • Kokeilin minäkin tuota Uusi Suomi -lehden vaalikonetta. Tällä kertaa aika selväksi ykköseksi pomppasi Laura Huhtasaari, ps. Myönnettäköön, että olen hieman yllättynyt.

   Kai sitä pitää harkita Huhtasaaren äänestämistä.

   Vaikka taloudesta löytyisi juuri nyt erittäin paljon kiinnostavaa blogattavaa, niin pakko on ollut jarrutella kun tuo mustan mullan alueen kriisi on tuottanut sen verran tekemistä ihan makromiehellekin, ettei ehdi paljoa muuta tekemään kuin ajelemaan skenaarioita ja penkomaan dataa.

 5. Huhtasaaren läppä on ollut melkoisen ok – yllätyin siitä, että tuntuu myös tuntevan hieman eurokriisiä, eikä lue ns. paperista.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: